Asuntolaina – lainatuote vertailussa

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Voit hakea asuntolainaa suoraan pankista tai kilpailuttaa asuntolaina tarjoukset yhteistyökumppanimme avulla: 

 • Asuntolainan korko kannattaa kilpailuttaa
 • Asuntolainatarjous kannattaa pyytää jo ennen asunnon hakemista 
 • Maksuton lainalupaus pankeista nopeasti 

Voit hakea asuntolainaa, kun sinulla on säännöllisiä tuloja ja puhtaat luottotiedot. Suosittelemme hakemaan lainalupaukset eri pankeista, jotta voit vertailla lainatarjouksia ja pankkeja helposti. 

image 4

Kilpailuta asuntolaina 

Kilpailuta asuntolaina Nordsekin yhteistyökumppanin Etua.fi palvelun avulla. Nordsek ei itse kilpailuta asuntolainoja, sillä olemme keskittyneet vakuudettomien lainojen vertailuun. 

 • Kilpailuttamalla pankit selvität nopeasti parhaat korkotarjoukset
 • Asuntolainan kilpailuttaminen on maksutonta 
 • Selvität yhdellä hakemuksella pankkien asuntolainatarjoukset

Lainalupaus muutamassa päivässä 

Pankit tekevät lainalupauksen usein nopeasti lainan hakemisesta. Näitä tietoja pankit tarvitsevat lainalupausta varten: 

 • Hakijan perustiedot 
 • Tulot ja menot
 • Lainojen määrä 
 • Ostettavan kohteen tiedot tai haettava rahoitus määrä 

Lainalupaus tarkoittaa alustavaa lainatarjousta. Käytännössä pankit tekevät ensin lainalupauksen asuntolainassa, jonka avulla voit lähteä asuntokaupoille. Lainalupaus on voimassa 3 – 6 kuukautta, mutta sen voi uusia tarvittaessa pidemmäksi aikaa. 

Lainalupaus tarkoittaa, että pankki ei vielä sitoudu lopullisesti lainaa varten. Vaikka tarjous on alustava, kokemuksemme mukaan pankit tarjoavat lähes aina lainalupauksen mukaisia ehtoja, kunhan hakijan omat tiedot eivät ole merkittävästi muuttuneet lainalupauksen ja sopimuksen teon välillä.  

image 4

Asuntolaina on vakuudellinen laina 

Asuntolaina on vakuudellista lainaa, jota myöntää Suomessa suurin osa pankeista. Lainassa pankki antaa rahoituksen asunnon ostoa varten, jolloin asunto annetaan lainan vakuudeksi pankille. 

Asunto toimii pankille lainan vakuutena niin kauan, kunnes laina on maksettu takaisin kokonaisuudessaan. 

Asuntolainaa myönnetään 15 – 35 vuoden maksuajalla. Pankit tarjoavat lainaan eri laina-aikoja riippuen hakijan tiedoista. Osa pankeista tarjoaa maksimissaan laina-aikaa 25 – 30 vuotta. 

Asuntolainaa maksetaan takaisin kuukausittain. Yleisimmät lainanlyhennysmuodot ovat annuiteetti ja tasalyhennys. Lainan kuukausierä koostuu lainan lyhennyksestä ja maksettavasta korosta. 

Nämä pankit tarjoavat aktiivisesti asuntolainaa Suomessa

Suomessa asuntolainaa tarjoavat ainakin seuraavat pankit aktiivisesti: 

 • Nordea
 • Osuuspankki eli OP
 • Danske Bank
 • Aktia
 • Handelsbanken 
 • Säästöpankki
 • POP Pankki 
 • Suomen Hypoteekkiyhdistys
 • Oma Säästöpankki 

Asuntolainan nimelliskorko ja lainamäärä kannattaa aina kilpailuttaa ennen asuntolainan nostamista. Asunnon ostaminen on monen kotitalouden suurimpia taloudellisia päätöksiä, joten oikean pankin löytäminen on hyvin tärkeää. 

Kun kilpailutat lainoja ja vertaat eri asuntolainoja, kannattaa huomio kiinnittää lainan korkomarginaaliin, tarjottuun lainamäärään, laina-aikaan ja kuukausierään. 

Kenelle asuntolainaa myönnetään? 

Pankit myöntävät asuntolainaa täysi-ikäisille henkilöille, joilla on puhtaat luottotiedot. Tässä kriteereitä asuntolainan saantiin: 

Asuntolainaa voi hakea yksin tai yhdessä toisen hakijan kanssa. Lainalupauksen avulla selvität helpoiten, mitkä pankit voivat tarjota sinulle asuntolainaa. 

Mitkä asiat vaikuttavat asuntolainan määrään? 

Pankit arvioivat aina kokonaisvaltaisesti lainanhakijan tiedot ennen luottopäätöstä. Erityisesti lainapäätökseen vaikuttavat hakijan tulot, velat, luottotiedot ja ostettavan asunnon sijainti. 

 • Sitä suuremmat tulot, sitä suurempi asuntolaina 
 • Velkamäärä (kulutusluotot, luottokortit, vakuudelliset lainat) 
 • Ostettava kohde ja sijainti 

Jokainen pankki tekee oman luottopäätöksen lainaa hakiessa – tästä syystä lainamäärä ja korko voi vaihdella paljonkin eri pankkien välillä. 

Myös ostettavan asunnon sijainti ja kunto vaikuttaa tarjottuun asuntolainaan. Koska pankit arvioivat aina vakuuden arvoa ja riskiä, suosivat pankit turvallisia vakuus kohteita lainassa. Tämmöisiä ovat perinteisesti yliopistokaupunkien varrella olevat asunnot. 

Näin haet asuntolainaa – lainalupaus hetkessä 

 1. Lähetä lainatarjouspyyntö pankkiin 

  Voit hakea asuntolainaa suoraan pankista tai Nordsekin yhteistyökumppanin kautta, joka kilpailuttaa puolestasi eri pankit.

 2. Vertaile lainatarjouksia 

  Vertaile lainan korkoa, lainamäärää ja takaisinmaksuaikaa. 

 3. Osta asunto – hyväksy paras pankki 

  Lainalupauksen jälkeen voit mennä asuntokauppaan. Kun ostat asuntoa, ota käyttöön paras lainatarjous pankista! 

Hae asuntolainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa

Voit hakea asuntolainaa pankista yksin tai yhdessä toisen hakijan kanssa. Kun haette yhdessä lainaa asuntoa varten, toimivat molemmat lainanostajat asuntolainan takaajana. 

Pankit myöntävät parempia lainaehtoja kahdella takaajalla. Tämä siitä syystä, että kaksi takaisinmaksajaa on pankille matalampi riski kuin yksi. 

Jos kuitenkin toisella lainanhakijalla on maksuhäiriömerkintä, kannattaa asuntolainaa hakea vain puhtailla luottotiedoilla oleva hakija. 

Asuntolainan korko = Korkomarginaali + viitekorko 

Asuntolainan korko toimii samalla lailla kuin minkä tahansa lainan korko. Lainan korko koostuu kahdesta eri tekijästä: 

 1. Pankin korkokate eli korkomarginaali
 2. Viitekorko 

Kun kilpailutat asuntolainat, kilpailutat käytännössä lainan korkomarginaalin. Se on pankille maksettava korkomäärä viitekoron päälle. Asuntolainassa tyypillinen korkomarginaali on 0,5 – 1,0%.

Pankin korkomarginaalin päälle maksetaan vielä viitekorkoa eli markkinakorkoa. Voit valita lainan viitekoron itse asuntolainaa nostaessa. Suosituin viitekorko on Euribor 12 kk, mutta vuonna 2023 yhä useampi valitsee lainalle myös lyhyempiä viitekorkoja. 

Jos pankin tarjoama korkomarginaali on 1% ja nostohetkellä valittu 12 kk Euribor viitekorko on 3,5%, maksat korkoa asuntolainasta 4,5%. Huomaa, että pankin korkomarginaali on kiinteä ja se pysyy samana koko laina-ajan. Viitekorko puolestaan vaihtelee markkinatilanteen mukaan. 

Asuntolainan kuukausierä = Korko + lainalyhennys  

Asuntolainaan voi saada maksuaikaa 15 – 35 vuotta. Aikaisemmin pankit tarjosivat asuntolainaan maksimissaan 25 vuotta lainaa, mutta nykyään on mahdollista saada myös tätä pidempiä maksuaikoja lainalle. Sen lisäksi pankit voivat tarjota lyhennysvapaita kuukausia lainalle, jolloin todellinen laina-aika on vielä tätä suurempi. 

Lainan kuukausierä muodostuu maksettavasta korosta ja lyhennettävästä pääomasta. Lisäksi kuukausierän määrään vaikuttaa lainan lyhennystapa – onko kyseessä annuiteetti tai tasaerä. 

Esimerkki: Asuntolainan korko ja kustannukset ovat 450 € kuukaudessa. Lainan lyhennys kuukausittain on 590 €. Tällöin asuntolainan kuukausierän määrä on = 450 € + 590 € = 1040 €. 

Pankkien kilpailuttaminen kannattaa myös asuntolainoissa 

Suosittelemme Nordsekillä kaikkien eri lainatuotteiden kilpailuttamista, sillä vain vertailemalla pankkien korkoja selvität sinulle edullisimman pankin. 

Asuntolainojen vertailu kannattaa, sillä keskimäärin asuntolainaa nostetaan noin 108 000 euroa Suomessa. Koska lainasummat ovat isoja, pienikin korkoero voi vaikuttaa euromääräisiin kuluihin satoja euroja vuodessa. 

Koron lisäksi asuntolainassa kannattaa vertailla lainan kuukausierää, maksuaikaa ja tarjottua lainamäärää. Näet lainalupauksesta nopeasti, mikä pankki tarjoaa sinulle parhailla ehdoilla lainaa. 

Nordsekin avulla voit kilpailuttaa nopeasti vakuudettomat lainat 

Vakuudettomat lainat voit kilpailuttaa Nordsekin avulla milloin vain – lainan hakeminen onnistuu muutamassa minuutissa 1 000 – 60 000 eurolle. 

Kun etsit parasta pankkia vakuudettomaan lainaan, hae lainaa meidän avulla hetkessä: 

 • Kilpailutamme puolestasi pankit 
 • Lainatarjoukset heti katsottavaksi
 • Maksuton lainapalvelu  
image 4

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.