Kertalaina eli vakuudeton kulutusluotto

LainaaKertalaina eli vakuudeton kulutusluotto

Kertalaina on vakuudeton kulutusluotto, jossa rahoituksen myöntää pankki tai rahoitusyhtiö.  Kertalainassa voit itse päättää lainan käyttötarkoituksen.

 • Kertalainan korko vaihtelee 4-20% välillä
 • Isompaan kertalainaan on mahdollista saada alhaisempi korko, sillä pankit tarjoavat edullisempaa lainaa isompiin lainoihin. 
 • Koron lisäksi lainasta voidaan periä maksimissaan 150 euroa vuodessa muita kuin korkokuluja
 • Kertalainan voi aina maksaa etuajassa takaisin ilman erillistä ilmoitusta. 

Kertalaina on normaali vakuudeton kulutusluotto. Kertalainasta eli vakuudettomasta kulutusluotosta käytetään mm. Seuraavia termejä ja ne kaikki tarkoittavat samaa asiaa: 

Moni pankki ja rahoitusyhtiö käyttää eri termejä samasta vakuudettomasta lainasta. Kertalainaa tarjoavat suomessa suurin osa pankeista ja rahoitusyhtiöistä.

Kertalainaa 1 000 – 60 000 € 

Kertalainaa voit saada netistä 1 000 – 60 000 €. Tarjottavaan kertalainan suuruuteen vaikuttavat: 

 • Työtulot 
 • Ikä ja työsuhteen kesto 
 • Muut lainat 
 • Asumismuoto 

Saat selville sinulle tarjottavan kertalainan määrän pyytämällä lainatarjousta pankeista ja rahoitusyhtiöistä. Koska luottopäätös on asiakaskohtainen, saat sinulle tarjottavan lainamäärän selville vasta tarjouspyynnön avulla. 

Kertalainaa voit saada enemmän, mikäli haet lainaa toisen hakijan kanssa. Lainaa rinnnakkaishakijan eli toisen hakijan kanssa nostaa kertalainan tarjottua määrää, sillä lainassa on silloin kaksi takaisinmaksajaa. 

Näin kertalainaa haetaan 

1. Täytä verkkohakemus – tämä vie muutaman minuutin

2. Odota hetki – saat pian ensimmäisiä lainatarjouksia katsottavaksi 

3. Vertaile tarjouksia ja valitse edullisin luotto käyttöön

4. Allekirjoita verkkopankkitunnuksilla 

5. Rahat tilille 

Kertalainan haku on hyvin nopeaa – hakemus ilman liitteitä netissä muutamassa minuutissa.

Kertalaina netistä nopeasti 

Kertalaina netistä onnistuu nopeasti sekä pankista että rahoitusyhtiöstä. Koska myös pankit tekevät automaattisen alustavan lainapäätöksen, saat heti hakemuksen lähettämisen jälkeen selville sinulle tarjottavan kertalainan suuruuden ja hinnoittelun. 

Kertalainaa Suomessa tarjoavat niin kotimaiset kivijalkapankit, rahoitusyhtiöt kuin ulkomaalaiset digipankit. Kaikkien tarjoama kertalaina on netistä haettava vakuudeton laina, jossa suurimpana erona eri tuotteiden välillä on hinta. 

Kertalainan muut ehdot ovat usein hyvin samankaltaisia keskenään. Siitä syystä kertalainojen vertailussa huomio kannattaa suunnata kustannuksiin ja korkotasoon.

Kiinnitä huomio lainan kustannuksiin, sillä muissa lainan ehdoissa on vähän eroja.

Kertalainalla voit maksaa kalliit luottokorttivelat pois 

Koska kertalaina on vakuudeton laina, voit itse päättää sen käyttötarkoituksen.  

Suomalaiset käyttävät kertalainaa hyvin erilaisiin kohteisiin. Tässä listaus alla tyypillisistä kertalainan käyttökohteista:

 • Kalliiden kulutusluottojen poismaksu
 • Luottokorttivelkojen maksaminen 
 • Pienremontti tai sisustaminen 
 • Kodinkoneet ja kaapistot 
 • Matkalaina ja shoppailu 
 • Laskujen maksu
 • Joustovaraa arkeen 
 • Auton, veneen tai moottoripyörän hankinta 
 • Vapaa-ajan investointi 

Kertalainaa myönnetään yli 21-vuotiaille henkilöille, joilla puhdas maksuhistoria ja säännölliset tulot. 

Yhdistelylaina on myös kertalaina 

Kertalainan avulla voit myös yhdistää lainat. Jos sinulla on käytössä useampi pieni laina, kannattaa lainat yleensä yhdistää. Yhdistämällä lainat maksat säästät kuluissa, sillä saat lainan alemmalla korkotasolla ja maksat vain yhdestä lainasta muita kuin korkokuluja. 

 • Yhdistelylainassa yhdistät useamman pienlainan yhdeksi isoksi lainaksi 
 • Säästät kuluissa, kun yhdistät kalliit lainat yhdeksi lainaksi 
 • Suurin osa pankeista tarjoaa yhdistelylainaa

Kertalainaa voidaan myöntää myös rinnakkaishakijan kanssa. Tällöin kertalainaa varten lainaa maksaa takaisin useampi kuin yksi henkilö. Yleinen rinnakkaishakija on puoliso tai perheenjäsen. Ottamalla lainaan mukaan rinnakkaishakijan voitte laskea lainan korkokustannuksia, sillä pankin luottoriski laskee useammasta takaisinmaksajasta. 

Hae kertalainaan jopa 15 vuoden maksuaika 

Voit valita kertalainaan maksuajaksi 1-15 vuotta. Yleensä isompaan lainasummaan valitaan pidempi laina-aika, jolloin kuukausierän suuruus pysyy alhaisena. Sitä pidempi laina-aika valitaan, sen alhaisempi kuukausierän suuruus on. 

Tässä taulukko tyypillisiin maksuaikatauluihin eri lainasummille:

LainasummaLaina-aika
1-10 000 €1-5 vuotta 
11 – 20 000 €4-7 vuotta
21-40 000 €6-9 vuotta
41- 60 000 €8-15 vuotta

Kertalainan voi maksaa aina ennenaikaisesti takaisin. Kun maksat etukäteen lainan takaisin, säästät kuluissa. Lainan voi maksaa aina etuajassa takaisin ilman erillistä ilmoitusta. 

Kertalainan korko ja hinnoittelu 

Kertalainan hinta koostuu nimelliskorosta, avauspalkkiosta ja nostopalkkiosta sekä tilinhoitomaksusta. 

 • Kertalainan korko vaihtelee 4-20% välillä 
 • Lainan korko ei kerro vielä, onko kertalaina edullinen 
 • Todellinen vuosikorko huomioi lainan kaikki kustannukset 
 • Koron lisäksi lainasta voidaan periä max 150€ vuodessa muita kuin korkokuluja 

Paras mittari kertalainan edullisuuteen on todellinen vuosikorko, joka huomio kaikki lainan kustannukset. Todellisesta vuosikorosta voit lukea lisää mm. Finanssivalvonnan sivuilta: https://www.finanssivalvonta.fi/kuluttajansuoja/pankkipalvelut/korot-marginaalit-lyhennystapa/

Kilpailuta kertalaina ja säästä kuluissa 

Kertalainan kilpailuttaminen kannattaa, sillä lainojen hinnoissa on isoja eroja. Kilpailuttaminen on maksutonta ja se ei sido mihinkään, vaikka haet lainaa. Tästä syystä kilpailuttaminen kannattaa tehdä: 

 • Pankit ja rahoitusyhtiöt kilpailevat asiakkuudestasi ja tarjoavat paremmat lainaehdot voittaakseen kilpailutuksen 
 • Selvität kerralla kaikki parhaat lainatarjoukset yhdellä hakemuksella 
 • Voit helposti vertailla eri tarjouksia keskenään 
 • Et maksa mitään vertailun tekemisestä

Kun sinulla on tiedossa tarve rahoitukselle, kannattaa kertalaina kilpailuttaa heti. Näin varmistat, että saat parhaimman koron lainallesi. 

Kertalaina tilille nopeasti 

Kertalaina maksetaan tilille nopeasti siitä, kun olet allekirjoittanut lainasopimuksen. Usein ennen lainan maksamista tilille sinun tulee toimittaa pankille vielä todiste säännöllisistä tuloista. 

Maksu tilille tapahtuu 1-2 arkipäivän kuluessa siitä, kun sopimus on allekirjoitettu ja kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu pankille tai rahoitusyhtiölle. 

 • Osa rahoitusyhtiöistä voi maksaa lainan tilille myös viikonloppuisin ja arki-iltaisin 
 • Voit saada nopeimmillaan maksun tilille heti 
 • Viimeistään laina maksetaan 2 arkipäivän kuluessa tilille 
 • Suurin osa maksaa kertalainan seuraavana arkipäivänä 

Muista ilmoittaa tilinumerosi pankille, jotta varmistat nopean maksun tilille.

Kuka voi saada kertalainaa? 

Kertalainaa voit saada pankista, kun: 

– Sinulle on säännölliset tulot 
– Kotipaikka on Suomessa
– Ikää yli 18 vuotta
– Ei maksuhäiriöitä

Onko kertalaina vakuudeton laina?

Kyllä, kertalaina on vakuudeton laina eli kulutusluotto. 

Mistä kertalainaa kannattaa hakea?

Kertalaina kannattaa kilpailuttaa vertailupalvelun avulla, sillä silloin saat yhdellä hakemuksella haettua lainaa sekä pankeista että rahoitusyhtiöistä. Koska lainan kilpailuttaminen on maksutonta, kannattaa lainan hakeminen aina tehdä vertailusivuston kautta.

Mikä on kertalainan korko? 

Kertalainan korko vaihtelee normaalisti 4-20% välillä. Koron selvität pyytämällä lainatarjouksen. Korkoon vaikuttaa mm. tulojen määrä, haettava lainasumma ja työsuhteen kesto.  

Kuinka paljon kertalainaa voi saada?

Kertalainaa myönnetään 1 000 – 60 000 €. Kertalainan suuruuteen vaikuttaa erityisesti tulojen määrä. Sinulle voidaan myöntää myös pienempi lainasumma, mitä teit lainahakemuksessa.  

Sitoudunko johonkin, jos haen kertalainaa?

Et sitoudu mihinkään. Kertalainan hakeminen on maksutonta ja ei sido mihinkään. Lainasopimus astuu voimaan vasta, kun olet hyväksynyt lainasopimuksen sähköisellä allekirjoituksella ja laina on maksettu tilille. 

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

 Lainaa netistä

Lainaa netistä nopeasti Voit hakea lainaa netistä nopealla verkkohakemuksella milloin tahansa. Lainahakemuksen tekeminen vie vain muutaman minuutin, sillä hakemukseen riittää perustiedot sinusta ja haettavasta lainasta.  Kilpailuttamalla...

Metsälaina

Metsälaina vertailun avulla edullisesti  Oletko ostamassa metsää? Moni suomalainen sijoittaa metsään, sillä se on tasaista kassavirtaa tuottava sijoituskohde. Voit hakea Nordsekin avulla metsälainaa milloin tahansa....

Rakennuslaina

Rakennuslaina edullisesti Nordsekiltä  Moni suomalainen omistaa mökin tai kodin, jossa syntyy yllättäviä tarpeita rakentamiselle tai korjaamiselle.  Nordsekin kumppanien avulla haet rakennuslainaa nopeasti ilman vakuuksia, jolloin saat...

7 faktaa BRAbankista eli Lea bankista

BRAbank on nyt Lea bank - nimi on muuttunut vuoden 2022 aikana.  Lea Bank syntyi vuonna 2020, kun kaksi pankkia yhdistyivät. BRAbank eli Lea...