Korkokatto – näin se vaikuttaa vuonna 2024

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Lokakuusta 2023 (1.10.2023) on astunut voimaan uusi korkokatto laki, joka rajoittaa lainan nimelliskoron maksimissaan 15% tasolle. 

  • Lainan korko maksimissaan 15% + viitekorko (Korkolain mukainen tämän hetken viitekorko on 4%) 
  • Nimelliskorko + viitekorko eivät saa ylittää yhdessä koskaan 20% tasoa 
  • Muut kuin korkokustannukset saavat olla maksimissaan 150 € vuodessa

Käytännössä siis luotonantajan on laadittava sopimusehtonsa niin, että luoton korko ei voi nousta yli korkokaton edes viitekorkojen noustessa yli 5% tason (maksimikorko 20%). 

Mies laskee rahoja, paljonko säästää euroissa ottamalla lainaa 25000 euroa edullisimmasta pankista

Jatkuvat luottosopimukset eli joustoluotot uuden korkokaton alle myös vanhojen sopimusten osalta 

Mielenkiintoista uudessa korkokatossa on myös se, että vanhat limiittiluotot ja muut joustolainat astuvat korkokaton piiriin siltä osalta, kun uusia nostoja tehdään. 

  • Uudet nostot vanhoista limiittiluotto sopimuksista ei saa ylittää korkokaton 2023 enimmäiskustannuksia 
  • Korkokatto koskee kaikkia vakuudettomia luottoja 

Jos kuluttajalla on käytössä vanhoja limiittiluotto sopimuksia, kannattaa tarkistaa, että rahoitusyhtiö noudattaa uutta korkokattoa uusien nostojen osalta. Uusi korkokatto ei koske takautuvasti ennen 1.10.2023 nostettuja kulutusluottoja ja limiitti nostoja. 

Kuvassa Euroopan keskuspankin talo, jossa korkopäätökset tehdään

Luoton muut kustannukset saavat olla maksimissaan 150 € vuodessa

Nimelliskoron ja viitekoron päälle muiden lainakustannusten enimmäismäärä on 150 euroa vuodessa ja 0,01% päivässä alkuperäiseen pääomaan verrattuna. 

Alle 30 päivän lainoissa muut kustannukset saavat olla enintään 5 euroa. 

Myös nimelliskoron päälle tulevien muiden lainakulujen enimmäismäärä on lain mukaan rajattu ja ne voivat olla enintään 0,01% lainan alkuperäisestä pääomasta päivässä ja maksimissaan 150 € vuodessa. Alle 30 päivän laina-ajoilla kulut voivat olla enintään 5 euroa.

Lainan todellinen vuosikorko voi ylittyä myös jatkossakin yli 20% määrän. Korkokatto koskee vakuudettomia lainoja, eikä se koske vakuudellisia osamaksusopimuksia, kuten vakuudellista autolainaa. 

Korkokatto 2023 pähkinänkuoressa

  • Milloin astunut voimaan: 1.10.2023 
  • Mitä luottoja uusi korkokatto koskee: Vakuudettomia lainoja, kulutusluottoja ja joustoluottoja
  • Mitä korkokatto ei koske: Vakuudellisia lainoja
  • Maksimikorko: Nimelliskorko max. 15% + viitekorko, yhdessä ei saa ylittää 20%
  • Muut kuin korkokustannukset: Maksimissaan 0,01% päivässä alkuperäisestä lainasummasta ja enintään 150 € vuodessa. Alle 30 päivän luotoissa muut kustannukset max. 5 €. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.