Rakennuslaina – vertailu

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Rakennuslaina edullisesti Nordsekiltä 

Moni suomalainen omistaa mökin tai kodin, jossa syntyy yllättäviä tarpeita rakentamiselle tai korjaamiselle. 

Nordsekin kumppanien avulla haet rakennuslainaa nopeasti ilman vakuuksia, jolloin saat hoidettua rakentamisen loppuun asti. Rakenuslainaan ei vaadita muita takaajia tai vakuuksia, joten sen saa käyttöön nopeasti muutamassa päivässä. 

Voit hakea rakennuslainaa myös uuden talon, mökin, pihan tai vaikkapa saunarakennuksen rakentamiseen. Kun sinulla on tiedossa rakennusprojekti, kannattaa rakennuslainaa hakea Nordsekin avulla.  

Näin haet rakennuslainaa

  1. Täytä lainahakemus vertailupalvelusta 

  2. Lähetä hakemus 

  3. Odota hetki – hakemustasi käsitellään yli 20 luotonantajalla 

  4. Vertaile tarjouksia 

  5. Hyväksy halvin rakennuslaina 

  6. Allekirjoita verkkopankkitunnuksilla 

  7. Rahat tilille 

Rakentamisen kustannuksiin voit itse vaikuttaa 

Talon tai mökin rakentamisen kustannukset vaihtelevat paljon. Voit itse vaikuttaa paljon siihen, kuinka paljon rakentaminen tulee maksamaan.

Suurimpia kustannuseriä ovat tontti, suunnittelutyö ja rakennusmateriaali. Lisäksi suuri kustannuserä on palkat, sillä rakentaminen vaatii usein ammattilaisen apua.  Myös yleinen hintataso ja hintojen nousu eli inflaatio vaikuttaa rakennuskustannuksiin. 

Voit säästää kuluissa, mikäli teet suurimman osan työstä itse. Sitä vähemmän käytät ulkopuolista työtä, sen halvemmaksi rakentaminen tulee. 

On hyvä muistaa, että hyvin harvoin rakennuskustannukset pysyvät budjetissa. Siitä syystä on aina hyvä varata budjettiin hieman ylimääräistä erilaisten yllättävien kustannuksien varalle. 

Tontin hintaan vaikuttaa erityisesti sen sijainti ja koko. Sitä enemmän ollaan kasvukeskuksissa kaupungin lähellä, sen kalliimpi tontti ja maaperä on. Tontin hintaan vaikuttaa paljon myös se, onko sen välittömässä läheisyydessä rantaa. 

Talon rakentamisen kustannuksiin vaikuttavat paljon rakennusalue. Jos talo rakennetaan kauas asutuksesta, maksaa viemäröinti ja sähkötöiden rakentaminen paljon enemmän kuin alueessa, jossa infra on jo valmiina. 

Rakennettavan talon hintaan vaikuttaa se, onko se vakiomalli joka on helppo rakennuttaa. Yleisesti sitä yksinkertaisempi talo on, sen halvempi se on rakentaa. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Moni rakennuttaa oman talon nykyään valmistalo pakettina, jolloin talon rakentaminen tapahtuu tehtaalla ja rakennustyössä keskitytään viemäröintiin ja sähkötöihin. 

Rakennuslainaa haetaan usein rinnakkaishakijan kanssa, sillä voitte yhdessä saada isomman lainan rakentamista varten. Kun nostatte yhdessä lainan, voitte saada siihen myös alhaisemman koron pankista. 

Moni rakennuttaa oman talon nykyään valmistalo pakettina, jolloin talon rakentaminen tapahtuu tehtaalla ja rakennustyössä keskitytään viemäröintiin ja sähkötöihin. 

Valmistalo on helppo tapa rakennuttaa itselle uusi koti. Sen tilalta että joudut rakennuttamaan talon perustuksista alkaen loppuun asti, valmistalossa talon eri osat tulevat suoraan tehtaalta ja se usein kootaan paikanpäällä. 

Valmistalo ei ole vain yksi talomalli, joka tarjotaan kaikille. Sen sijaan tarjolla on useita eri malleja ja kokoja, joten monelle löytyy mieleinen asunto jo valmiina.

Valmistaloissa voit myös räätälöidä kotia juuri omanlaiseksi. Voit  itse päättää, minkälaista pintamateriaalia taloon valitaan, minkälainen keittiö ja kylpyhuone taloon tulee ja myös sen, mitä ulko materiaalia tai värejä käytetään. 

Kenelle rakennuslainaa voidaan myöntää?

Voit saada rakennuslainaa, kun sinulla on säännöllisiä tuloja, olet täysi-ikäinen ja maksutiedot ovat kunnossa. Nordsekin yhteistyökumppaneiden tarjoama laina on vakuudetonta, joten lainan saantiin ei tarvita muita takaajia tai vakuuksia. 

Yleisin syy hylättyyn lainapäätökseen on maksuhäiriömerkintä tai riittämättömät tulot. Koska pankit ja rahoitusyhtiöt tarkistavat lainojen määrän muualla, voi hylätty päätös perustua myös liian suureen lainamäärään. 

Voi olla, että sinulle tarjotaan pienempää lainasummaa kuin tarvitset. Koska lainapäätös perustuu usein säännöllisten tulojen määrään, et välttämättä saa tarvittavaa lainaa yhdestä paikasta. 

Moni tekee virheitä lainahakemuksessa, joka johtaa hylättyyn lainapäätökseen. Jos täytät väärin henkilötietojasi, voidaan päätös hylätä. Koska usein päätös tehdään automaattisesti, kannattaa aina lukea huolellisesti ennen hakemuksen lähettämistä vielä täytetyt tiedot, että kaikki on oikein. 

Voit lähettää hakemuksen huoletta vaikka jo tänään, sillä tarjouspyynnön lähettäminen ei sido sinua mihinkään ja se on täysin maksutonta. Lähettämällä hakemuksen saat nopeasti selville, voitko saada rakennuslainaa ja millä ehdoin.  

Kaikki remonttilaina vinkit

Lue meidän Remonttilaina opas

Kuinka paljon rakennuslainaa tarjotaan?

Nordsekin kumppaneilta voit hakea ja saada lainaa 1 000 – 60 000 euroa ilman vakuuksia, joten laina sopii sekä isompiin että pienempiin rakennus projekteihin. Lainan korko ja määrä ovat aina asiakaskohtaisia. Vertailemalla yli 20 pankin ja rahoitusyhtiön tarjousta selvität  nopeasti, mistä saat parhaat ehdot rakennuslainalle. 

Nordsekin kumppaneilta kilpailutat yhdellä hakemuksella jopa yli 20 luotonantajaa. Kilpailuttaminen kannattaa tehdä aina, sillä myös pienten lainojen hinnoissa on isoja eroja. 

Sitä suurempaa lainaa haetaan, sitä tärkeämpää korkojen vertailu on. Koska rakennuslainaa nostetaan usein isommalle yli 10 000 euron lainasummalle, voi halvimman ja kalliimman lainan hintaero olla jopa tuhansia euroja. 

Rakennuslainaa voidaan nostaa myös silloin, kun sinulla on jo käytössä vakuudellista lainaa rakentamista varten. Tällöin nostat vakuudetonta lainaa, jotta rakentaminen saadaan valmiiksi. 

Pankit ja rahoitusyhtiöt tekevät riski arvioinnin perusteella päätöksen, paljonko lainaa voidaan myöntää. Tärkeää pankille on varmistaa, että pystyt maksamaan lainan sovitussa ajassa takaisin. Koska suuremmilla tuloilla voit maksaa isompaa lainaa takaisin, vaikuttaa ansiotulojen määrä suoraan tarjottuun lainan määrään. 

Lainan maksuaika on 1 – 15 vuotta. Voit itse valita, kuinka nopeasti lainaa maksetaan takaisin. Huomioi kuitenkin, että pankit määrittävät lainatarjouksessa maksimi laina-ajan. Voit siis valita laina-aikaa lyhyemmäksi, mutta et pidemmäksi. 

Lainalaskuri on hyvä tapa arvioida, mikä on sinulle sopiva lainamäärä ja maksuaika. Kuukausierän suuruus on tärkeä valita omalle maksukyvylle sopivaksi, sillä liian korkealle viritetty kuukausierä aiheuttaa ongelmia takaisinmaksussa. 

rakennuslaina fatkat

Säästä jopa tuhansia euroja yhdistelylainan avulla 

Suurimmalla osalla kulutusluottoja hakevista on käytössä useampi kulutusluotto. Kun sinulla on jo useampi laina käytössä, säästät maksamalla pienet lainat pois yhdistelylainan avulla. Yhdistelylainassa sinulla on maksettavana yksi isompi laina useamman osamaksusopimuksen ja pienlainan tilalta. 

Yhden lainan maksaminen on paljon helpompaa kuin useamman pienlainan. Se säästää myös kuluissa, sillä yhdistelylainaan tarjotaan usein edullisempaa korkoa. 

Voit hakea lainojen yhdistämistä Nordsekin kumppaneilta. Lainojen yhdistäminen säästää rahaa kahdella tavalla. Ensinnäkin sinulle tarjotaan matalampi korko lainalle, sillä isompaan lainaan tarjotaan parempaa korkoa. Säästät kuluissa myös siten, että et maksa enää useammasta lainasta kiinteitä tilinhoitomaksuja ja muita kiinteitä kustannuksia. 

Yhdistelylainan avulla säästyy myös aikaa, sillä yhden lainan maksaminen on huomattavasti nopeampaa ja helpompaa. 

Kuinka rakennuslainan nostaminen tapahtuu?

Ensimmäinen vaihe rakennuslainan nostamiseen on lainahakemuksen täyttäminen. Lainahakemuksen lähettäminen vie vain 2 – 5 minuuttia. Heti hakemuksen lähettämisen jälkeen alat saamaan ensimmäisiä tarjouksia sähköpostiisi. Viimeistään saat kaikki tarjoukset katsottavaksi 4 – 6 tunnin päästä hakemuksen lähettämisestä. 

Voit nostaa rahat tilille heti, kun olet allekirjoittanut lainasopimuksen omilla verkkopankkitunnuksilla. Voit käyttää joustavasti nostamaasi lainaa parhaiten näkemääsi käyttökohteeseen. Moni nostaa isomman lainan, jossa osa lainasta menee kalliimpien lainojen poismaksuun ja osa rakentamiseen. 

Yli 20 tarjousta yhdellä lainahakemuksella 

Lainan hakeminen useammasta paikasta ei ole koskaan ollut helpompaa. Nykyään voit vertailu palvelun avulla saada yhdellä hakemuksella jopa lainatarjouksia yli 20 luotonantajalta. 

Lainojen kilpailuttaminen on mahdollista, sillä luotonhaku on siirtynyt nettiin. Käytännössä lainojen kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että lainavertailu sivusto lähettää turvallisesti hakemuksesi rajapintaa pitkin yli 20 pankille ja luotonantajalle. 

Saat tarjoukset katsottavaksi pankeilta nopeasti, kuten olisit hakenut suoraan pankista lainaa. Kilpailuttamisen hyötynä on se, että säästät aikaa ja rahaa vertailun avulla. 

Vakuudettoman lainan suosio perustuu sen helppouteen ja joustavuuteen. Koska et tarvitse lainaan takaajia tai vakuuksia, voit itse päättää aina sen lopullisen käyttötarkoituksen. 

Käytännössä kaikki vakuudettomat lainat ovat nykyään pikalainoja, sillä ne on nostettavissa 1 – 2 päivässä omalle tilille. Koska lainan erot liittyvät lähinnä korkoon ja kustannuksiin, on lainojen vertailu helppoa. 

Voit hakea lainaa jopa 60 000 euroon asti, joten se sopii sekä pieneen että suureen rakennusprojektiin. Koska lainoihin voidaan valita 1 – 15 vuoden maksuaika, voit räätälöidä kuukausierän suuruuden juuri omaan tilanteeseen sopivaksi. 

Usein kysyttyä rakennuslainasta

Kenelle rakennuslainaa voidaan myöntää?

Rakennuslainaa myönnetään täysi-ikäisille henkilöille, joilla ei ole maksuhäiriömerkintää ja jolla on säännölliset tulot. Selvität nopeasti saatavilla olevan lainan pyytämällä lainatarjousta Nordsekin kumppaneilta. 

Miksi lainojen kilpailuttaminen on järkevää?

Lainan kilpailuttaminen kannattaa aina tehdä, sillä sen avulla saat parempia lainatarjouksia. Kilpailuttamisen isoin hyöty tulee kulujen säästöstä. Koska kilpailuttaminen on maksutonta, kannattaisi lainat aina kilpailuttaa. 

Kuinka paljon vakuudetonta lainaa tarjotaan?

Lainaa voidaan tarjota 1 000 – 60 000 euroa. Lainatarjouksista selviää, kuinka paljon sinulle voidaan tarjota lainaa. 

Kuinka nopeasti laina maksetaan tilille?

Rakennuslaina maksetaan tilille normaalisti 1 – 2 arkipäivän kuluessa lainasopimuksen allekirjoituksesta. 

Kuinka pitkä laina-aika on?

Lainaan tarjotaan 1 – 15 vuoden maksuaikaa. Voit valita, kuinka pitkän maksuajan otat lainalle. Laina-aika vaikuttaa kuukausierän suuruuteen.

Mistä löydän edullisimman rakennuslainan?

Edullisin rakennuslaina löytyy aina kilpailuttamalla, sillä silloin pankit joutuvat kilpailemaan asiakkuudestasi. Parhaan tarjouksen löytäminen onnistuu nopeasti, sillä Nordsekin kumppaneilta saat yhdellä hakemuksella kilpailutettua yli 20 luotonantajaa. 

Kuinka löytyy alhaisin todellinen vuosikorko?

Vertailemalla selvität, mistä saat matalimman todellisen vuosikoron rakennuslainalle. On tärkeä vertailla todellista vuosikorkoa keskenään, sillä se huomioi kaikki lainan kustannukset. 

Voiko rakennuslainaa hakea yhteishakijan kanssa?

Kyllä, rakennuslainaa haetaan usein toisen henkilön kanssa, sillä voitte saada yhdessä isomman lainatarjouksen paremmalla korolla. Lainaan voidaan tarjota parempi korko, koska kaksi takaajaa vähentävät pankin riskiä. 

Mihin rakennuslainaa voidaan käyttää?

Voit käyttää rakennuslainaa joustavasti, sillä vakuudettomassa lainassa päätät itse käyttökohteen. Remontti, materiaalien ostaminen ja rakennusalan ammattilaisen palkkaaminen ovat yleisiä rakennuslainan käyttökohteita. Voit ostaa lainalla myös metsää tai tontin.

Vaikuttaako korkojen nousu rakennuslainaan?

Kyllä vaikuttaa, sillä usein lainan korko koostuu korkomarginaalista ja viitekorosta. Kun viitekorko nousee, joudut maksamaan enemmän lainasta korkokustannuksia.

Mihin lainaa voidaan käyttää? 

Koska laina on vakuudetonta, voidaan sitä käyttää itse valittuun käyttökohteeseen, kuten rakennuslainaksi, remonttiin tai tonttilainaksi.

Voiko rakennuslainaa nosta bullet-lainana?

Kyllä voi. Osa pankeista voi tarjota bullet lainaa rakentamista varten. Vakuudettomana lainana bullet laina on harvinaisempi, sillä pankit haluavat että lyhennät lainaa takaisin.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.