Lainaa eläkeläiselle 

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Pankit tarjoavat lainaa eläkeläisille, sillä eläketulot ovat säännöllisiä tuloja. Eläkeläiselle myönnettävä laina on vakuudetonta kulutusluottoa. Sitä myöntävät sekä pankit että rahoitusyhtiöt Suomessa. 

 • Lainaa eläkeläiselle 1 000 – 60 000 euroa 
 • Eläkeläiselle lainaa tarjotaan usein 1 – 5 vuoden maksuajalla 
 • Ikä vaikuttaa luottopäätökseen, tarjottuun laina-aikaan ja lainasummaan
 • Kaikki pankit eivät tarjoa lainaa eläkeläiselle, jolla ikää yli 65 vuotta 

Usein lainaa eläkeläiselle voidaan tarjota 1 000 – 10 000 euroa, sillä korkea ikä rajoittaa isompien lainojen nostamista. Myös ikä vaikuttaa tarjottuun maksuaikaan. Sitä vanhempi lainanhakija on, sitä lyhyempää maksuaikaa tarjotaan lainalle. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Normaalisti eläkeläiselle nostettavaa lainaa otetaan 1 – 3 vuoden maksuajalla, mutta voit saada lainaan jopa 5 vuoden maksuajan. 

Kaikki pankit ja rahoitusyhtiöt eivät tarjoa lainaa eläkeläiselle tai yli 65 vuotiaille. Syynä on se, että korkeampi ikä nostaa riskiä lainan takaisinmaksusta. 

Vertailupalvelun avulla selvität pankit ja rahoitusyhtiöt, jotka tarjoavat lainaa myös eläkeläisille. Voit huoletta pyytää tarjouksen yhteistyökumppaneiltamme, sillä vertailussa on mukana vain luotettavat ja aktiiviset lainanantajat. 

Laina eläkeläiselle eläketuloja vasten 

Eläketulojen määrä vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon sinulle voidaan tarjota pankista vakuudetonta lainaa. Sitä suuremmat eläketulot on, sitä suurempi laina eläkeläiselle voidaan tarjota. 

On isoja eroja eri pankkien välillä, kuinka paljon lainaa voidaan myöntää. Kaikki pankit eivät myöskään anna lainaa eläkeläisille. 

Koska pankit antavan vakuudetonta lainaa säännöllisiä tuloja vasten, vaikuttaa eläkkeen määrä paljon siihen, paljonko sinulle voidaan tarjota lainaa. Osa pankeista pitää minimituloina 15 000 – 18 000 euroa vuodessa eli 1250 – 1500 euroa kuukaudessa. 

Eläkeläiselle tarjottuun lainan määrään vaikuttavat: 

 • Eläketulojen määrä 
 • Ikä 
 • Muiden lainojen määrä 
 • Omaisuus ja menot 

Voit saada lainaa, kun sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää ja riittävät tulot. Tyypillisesti pankit rahoittavat eläkeläisiä 1 000 – 5 000 euroa. 

elakelaiselle lainaa


Tärkeää tietoa lainasta eläkeläiselle 

Eläkeläisille myönnettävä laina on normaali vakuudeton laina, jota maksetaan takaisin kuukausittain luotonantajalle. Tässä tärkeimmät tiedot eläkeläisille tarjotusta lainasta: 

 • Moni pankki ja rahoitusyhtiö Suomessa tarjoaa lainaa eläkeläisille 
 • Lainaa myönnetään eläketuloja vasten
 • Eläkkeen määrä vaikuttaa lainasummaan ja ehtoihin 
 • Takaisinmaksuaika normaalisti 2-7 vuotta 
 • Hakemuksen tekeminen onnistuu ilman liitteitä 
 • Lopullista lainapäätöstä varten pankit tarvitsevat eläketodistuksen nähtäväksi 

Saat alustavan tarjouksen heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Muista, että pankit tarkistavat eläketulojen määrän. Ne tarkistetaan alustavan lainapäätöksen jälkeen. Jos olet liioitellut tulojen määrässä, voidaan hyväksytty lainapäätös vielä hylätä. 

Mistä lainaa eläkeläiselle? 

Moni kilpailuttaa lainat vertailu palvelun avulla, mistä lainaa eläkeläiselle voi saada nopeasti ja edullisesti. Vertailu palvelussa kilpailutat yhdellä hakemuksella lainasi jopa yli 20 pankista ja rahoitusyhtiöstä. 

Kilpailuttaminen kannattaa tehdä, sillä lainaa eläkeläiselle voit saada useammasta pankista ja niiden korot vaihtelevat paljon. 

Lainaa voit hakea sekä rahoitusyhtiöstä että pankista. Isoimpana erona pankin ja rahoitusyhtiön välillä on hinta – usein pankit voivat tarjota edullisemmalla korolla lainaa. 

Rahoitusyhtiöt puolestaan voivat tarjota usein kevyemmin ehdoin lainaa eläkeläiselle. Usein rahoitusyhtiö pystyy tarjoamaan hieman isomman lainatarjouksen kuin pankki, ja sen kilpailuvalttina on usein lainamäärä. 

Sekä pankki että rahoitusyhtiö tarjoavat lainaa nopeasti. Siitä syystä lainapäätöstä ei kannata tehdä nopeuden perusteella – kaikki netistä tarjoavat lainat ovat nykyään pikalainoja. 

Mistä lainaa eläkeläiselle? Suosittelemme kilpailuttamaan lainat ja valitsemaan sen, mistä saat alhaisimman korkotarjouksen. 

”Paras eläkeläiselle tarjottava laina on se, jossa on matalin todellinen vuosikorko. Kun kilpailutat lainat, vertaa aina todellista vuosikorkoa keskenään.”

Käytä joustavasti eläkelainaa

Eläkelaina on vakuudetonta lainaa, joten päätät itse sen käyttötarkoituksen. Laina soveltuu sekä arjen pienempiin rahoitustarpeisiin kuin hieman isompiin hankintoihin. Listasimme alle yleisiä eläkelainan käyttötarkoituksia:

Näitä lainoja eläkeläiselle tarjolla

Eläkeläisille on tarjolla vakuudetonta kulutuslainaa 1 000 – 60 000 euron välillä. Listasimme alle erilaisia termejä ja rahoitustuotteita, joita pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat eläkeläisille. 

Kulutusluotto 

Eläkelaina on vakuudeton kulutusluotto. Kulutusluotto on yleistermi kaikille kuluttajille myönnettäviin lainoihin. Voit käyttää nostettua kulutusluottoa joustavasti itse valittuun käyttötarkoitukseen. 

Kertalaina 

Kertalaina on vakuudeton kulutusluotto, jossa laina nostetaan kerralla käyttöön.  Kertalainaa maksetaan takaisin joka kuukausi tasaerin. Tällöin kuukausierän suuruus on sama joka kuukausi. 

Joustoluotto  

Joustoluotto on synonyymi tililuotolle, limiitille ja reissuluotolle. Joustoluotto eroaa kertalainasta siten, että se on jatkuva lainatuote, jossa nostoja voi tehdä tarpeen vaatiessa. Joustoluotossa luottoraja eläkeläiselle on usein 1 0003000 euroa.  

Pikalaina tai pikavippi 

Nykyään kaikki pankkien tarjoamat vakuudettomat lainat ovat ns. pikalainoja tai sms vippejä, sillä tarjotut lainat ovat nopeita ja niitä haetaan sähköisesti. Pankkien tarjoamat pikalainat eroavat perinteisistä pikavipeistä hinnassa – voit saada pikalainaa jopa 4% vuosikorolla. 

Yhdistelylaina 

Myös eläkeläisille on tarjolla yhdistelylainaa. Yhdistelylainassa yhdistät useamman pienen lainan yhdeksi isommaksi lainaksi.  Yhdistelylainan avulla säästät kuluissa, sillä pankit voivat tarjota edullisemman koron yhteen isompaan lainaan. Lisäksi säästät kuluissa, kun maksat vain yhdestä lainasta tilinhoitomaksua. 

Lainaa rinnakkaishakijan kanssa

Voit hakea eläkeläisenä lainaa rinnakkaishakijan kanssa. Tällöin lainan takaisin maksajana on useampi henkilö, mikä vähentää pankin luottoriskiä. Yhteishakijan kanssa nostettu laina laskee usein asiakkaan korkotasoa. Sen lisäksi voit saada isomman lainatarjouksen, sillä kahdella hakijalla on isommat tulot. Normaalisti rinnakkaishakija on perheenjäsen tai puoliso. 

Ota huomioon nämä 6 asiaa, kun vertaat eläkeläisille tarjottavia lainoja 

 1. Lainojen nimelliskorko ei suoraan kerro edullisuudesta – ota huomioon todellinen vuosikorko, joka laskee kaikki kustannukset mukaan 
 2. Luottojen kulut koostuvat korosta, tilinhoitomaksusta ja avauspalkkioista 
 3. Takaisinmaksuaika vaikuttaa sekä kuukausierän suuruuteen että kokonaiskustannuksiin 
 4. Takaisinmaksun joustavuudella on eroja – vertaile palvelussa myös lyhennysvapaiden mahdollisuuksia 
 5. Kaikki lainat voi maksaa etuajassa takaisin – näin säästät kuluissa
 6. Valitse alhaisimman todellisen vuosikoron laina – olipa tarjoajana pankki tai rahoitusyhtiö 

Eläkeläiselle myönnettävä laina kannattaa vertailla 

Eläkeläiselle on tarjolla eri vaihtoehtoja rahoitukseen. Tässä tärkeimmät syyt, miksi ne kannattaa aina vertailla huolella: 

Vertaile aina lainojen kokonaiskustannuksia keskenään. Paras edullisuuden mittari on lainan todellinen vuosikorko, joka ottaa huomioon kaikki kustannukset

Näin haet eläkelainaa

Total Time: 1 day

 1. Täytä lainahakemus huolellisesti

 2. Lähetä hakemus 

 3. Vertaile hintoja ja hyväksy paras tarjous 

 4. Allekirjoita verkkopankkitunnuksilla

Eläkeläiselle myönnettävä vakuudeton laina maksetaan tilille normaalisti 1 – 2 arkipäivän kuluessa. 

Vinkit eläkeläisen lainanhakuun

 • Saat ensimmäisiä lainatarjouksia heti hakemuksen lähettämisen jälkeen Lainan korko
 • Odottamalla hetken varmistat, että sinulla on kaikilta pankeilta saatu rahoitustarjous ennen päätöksen tekemistä 
 • Alustavat päätökset tulevat heti – lopullinen luottopäätös tehdään, kun pankki käsitellyt liitetiedostot
 • Todellinen vuosikorko on paras mittari siihen, mikä on edullisin laina 

Ikä vaikuttaa tarjottuun maksuaikaan

Eläkeläisen ikä vaikuttaa sekä tarjottuun lainamäärään ja maksuaikaan. Yli 65-vuotiaille tarjotaan lyhyempää takaisinmaksuaikaa. Normaalisti eläkelainan maksuaika on 2 – 6 vuotta. 

Koska tarjottu laina-aika on lyhyempi, myös tarjottu lainasumma on oltava pienempi. Näin kuukausierän suuruus pysyy kohtuullisena ja voit maksaa sitä takaisin hyvin. 

 • Sopivaa kuukausierää voit maksaa takaisin joka kuukausi 
 • Sopiva lainasumma on myös helppo maksaa takaisin 
 • Nopeammassa maksuaikataulussa maksat vähemmän korkokuluja 
 • Pidempi maksuaika laskee kuukausierän suuruutta

Voit itse valita aina tarjottua maksuaikataulua nopeammaksi. Jos sinulle esimerkiksi tarjotaan 5 vuoden maksuaikaa, voit joustavasti valita sinulle sopivimman takaisinmaksun 1-5 vuodelle. 

Eläkelainan esimerkki hinnoittelusta ja korosta 

Tässä laskelmassa kaksi esimerkkiä eläkeläiselle tarjottavasta lainasta, korosta ja kuukausierästä. 

LainasummaKorkoMaksuaika
1 000 €12 – 20 %1 – 3 vuotta
3 000 €10 – 18 %1 – 3 vuotta
5 000 €8 – 15 %2 – 4 vuotta
7 000 €6 – 13 % 3 – 6 vuotta

Lainasumma, maksuaika, lainatuote ja rahoittaja vaikuttaa siihen, millä hinnalla voit saada lainaa. Isompaan lainaan voit saada usein matalamman koron. 

Voinko saada yli 65-vuotiaana vakuudetonta lainaa?

Kyllä voit saada lainaa yli 65 vuotiaana. Usein yli 65 vuotiaalle tarjotaan pienempi lainasumma ja lyhyempi maksuaika. 

Kuinka paljon eläkkeellä oleva voi saada lainaa?

Lainamäärään vaikuttaa paljon eläketulojen määrä. Normaalisti eläkeläiselle voidaan myöntää lainaa 1 000 – 10 000 euroa, mutta voit saada lainaa jopa 60 000 euroon asti. 

Onko sillä väliä, minkä takia olen eläkkeellä?

Ei ole väliä, minkä takia olet eläkkeellä. Pankit lainaavat eläketuloja vasten, jotka ovat säännöllisiä tuloja. 

Maksaako eläkelainan hakeminen jotain?

Lainan hakeminen ei maksa mitään. Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.