Tilinhoitomaksu

Julkaistu

Janne Häkkinen

Tilinhoitomaksu on kiinteä kulu

Tilinhoitomaksu peritään lainasta joka kuukausi. Se on kiinteä kustannus, jota maksetaan niin kauan, kun sinulla on avointa lainapääomaa jäljellä. 

Tilinhoitomaksusta käytetään myös termejä tilimaksu, laskutuslisä ja tilinhoitopalkkio. 

Tilinhoitomaksu vaihtelee lainoissa. Normaalisti vakuudettoman lainan tilinhoitomaksu on 4 – 10 € kuukaudessa. 

Pienten lainojen tilinhoitomaksu voi olla merkittävä kuluerä 

Toisin kuin korko, tilinhoitomaksun euromääräiseen kuluun ei vaikuta avoinna oleva lainapääoma. Maksat siis tilinhoitomaksua lainasta yhtä paljon, oli lainaa jäljellä 15 000 euroa tai 100 euroa. 

Tyypillinen tilinhoitomaksu on 4 – 10 € /kk, joten jos sinulla on käytössä useampi laina, voi tilinhoitomaksujen osuus olla merkittävä. Tilinhoitomaksua maksat niin kauan, kun sinulla on avointa lainapääomaa jäljellä. 

Sitä useampi laina sinulla on käytössä, sitä enemmän maksat kuluina tilinhoitopalkkioita. Lainojen yhdistämisen avulla voit päästä eroon useista lainoista ja tilinhoitopalkkioista, jolloin maksat useamman kiinteän palkkion sijaan vain yhdestä lainasta palkkioita. 

Tilinhoitomaksu on vain yksi kulu koron päälle 

Maksat lainasta tilinhoitopalkkiota ja korkoa avoimelle lainapääomalle. Lisäksi osa luotonantajista veloittaa lainan nostosta palkkioita. Erityisesti joustoluotoissa peritään nostopalkkio jokaisesta laina nostosta. 

Näitä kuluja lainat voivat sisältää: 

  • Tilinhoitopalkkio 
  • Nimelliskorko
  • Viitekorko 
  • Avausmaksu tai nostopalkkio 
  • Muut hinnaston palvelukulut 

Lainan korko koostuu nimelliskorosta eli korkomarginaalista ja viitekorosta. Yleisimpiä viitekorkoja on Euribor 3 kk ja 12 kk Euribor. 

Tilinhoitomaksu joustoluotossa ja kulutusluotossa 

Jos sinulla on joustoluotto käytössä, maksat tilinhoitomaksua, kun sinulla on avointa velkaa nostettuna. Jos sinulla on hyväksytty lainapäätös, mutta sinulla on velkaa nolla euroa, ei tilinhoitomaksua veloiteta. 

Kulutusluotossa maksat tilinhoitomaksua alkavalta laskutuskuukaudelta, kun laina on nostettu. Maksat tilinhoitomaksua niin kauan, kunnes koko laina on maksettu takaisin.

 Jos laina maksetaan takaisin 60 kuukaudessa ja tilinhoitomaksu on 5 € /kk, maksat koko laina-ajalta 300 euroa tilinhoitomaksuja. Tämä voi olla erittäin merkittävä kuluerä erityisesti pienissä muutaman tuhannen euron vakuudettomissa kulutusluotoissa.  

Hankkiudu eroon useista tilinhoitomaksuista yhdistelylainan avulla 

Säästät kuluissa, kun maksat pienet lainat pois ja korvaat ne yhdistelylainalla. Yhdistelylainan avulla säästät kuluissa, sillä saat alhaisemman koron isompaan lainaan. Lisäksi säästät kuluissa, kun maksat vain yhdestä lainasta tilinhoitomaksuja. 

Esimerkiksi Svean yhdistelylainalla yhdistetään keskimäärin 16 pienlainaa yhdeksi. Jos lainojen tilinhoitomaksu on 6 €, säästetään pelkästään tilinhoitomaksuissa  90 euroa kuukaudessa! Tämä tarkoittaa vuositasolla jopa 1080 euroa ja 10 vuoden laina-ajalla 10 800 €. 

Tilinhoitomaksujen lisäksi korko on alhaisempi, sillä pankit hinnoittelevat usein edullisemmin isomman lainan. 

Voit kilpailuttaa ja vertailla lainoja Nordsekin avulla ilmaiseksi. Lainojen kilpailutus kannattaa, sillä voit säästää sen avulla jopa tuhansia euroja. 

Vertaa lainojen kokonaiskulua 

Halvin laina ei löydy tilinhoitomaksun tai pelkän nimelliskoron vertailun avulla. Parempi tapa on arvioida kokonaiskuluja, jossa on huomioitu kaikki lainasta perittävät kustannukset. 

Todellinen vuosikorko kertoo, mitä lainasta peritään vuositasolla kustannuksia. Tämä pitää sisällään tilinhoitomaksun, koron ja mahdolliset avauspalkkiot. Huomaa, että jos aiot maksaa lainan nopeammin takaisin, voi todellinen vuosikorko olla korkeampi, jos lainasta peritään avausmaksu! 

Lainojen vertailu kannattaa aina, sillä sen avulla selvität sinulle parhaat korkotarjoukset nopeasti. Voit kilpailuttaa yhdellä lainahakemuksella Nordsekin avulla kaikki vakuudettomat kulutusluotot. Selvitä ilmaiseksi jo tänään, mistä saat parhaan koron lainalle! 

Usein kysyttyä tilinhoitomaksusta 

Mikä on tilinhoitomaksu?

Tilinhoitomaksu on kuukausittain maksettava kiinteä palkkio, jota maksat lainasta. Tilinhoitomaksua peritään niin kauan, kun sinulla on avointa velkaa lainassa. 

Peritäänkö tilinhoitomaksua jokaisesta lainasta? 

Lainoissa peritään tilinhoitomaksua, mutta niistä voidaan käyttää eri nimiä. Tilinhoitomaksun lisäksi käytettyjä nimiä ovat tilipalkkio, tilinhoitopalkkio, laskutuslisä, laskutuspalkkio ja kuukausimaksu.

Kuinka suuri on tilinhoitomaksu?

Tilinhoitomaksu vaihtelee, mutta se on yleensä 4 – 10 € /kk.  

Maksanko lopussa tilinhoitomaksua vähemmän?

Et, sillä tilinhoitomaksu on kiinteä eli se pysyy samana koko laina-ajan. 

Miksi lainojen yhdistely kannattaa?

Lainojen yhdistäminen kannattaa, sillä säästät kuluissa sen avulla. Yhdistely säästää kuluissa kahdella tavalla: 
– Saat alhaisemman koron isompaan lainaan 
– Maksat vain yhdestä lainasta tilinhoitomaksua

Miksi lainojen vertailu on fiksua?

Lainojen vertailu on kannattavaa, sillä sen avulla säästetään kuluissa. Vertailemalla lainoja selvität, mistä saat parhaan lainatarjouksen. Lainojen vertailu on maksutonta ja lainahakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.