Tasaerälaina vrs. muut lainatuotteet

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Tasaerälaina tarkoittaa lainaa, jossa kuukausittaiset maksuerät ovat saman suuruisia joka kuukausi. Tasaerälainassa kuukausierät ovat aina vakio suuruisia, joka sisältää sekä korko-osan että lyhennysmäärän. 

Tasaerälainassa kuukausierän suuruus ei muutu, vaan lainan sisällä vaihtuu lyhennyksen määrä ja korko-osan suuruus. Lainan alkuvaiheessa maksat enemmän korkoa ja vähemmän pääoman lyhennystä kuin loppuvaiheessa. Tämä johtuu siitä, että alussa lainapääoma on suurempi, josta korkoa maksetaan. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Hae tasaerälaina Nordsekin avulla nopeasti 

Tasaerälainaa voit hakea ilman vakuuksia 500 – 60 000 euroa. Laina-aika tasaerälainassa on 1 – 15 vuotta. Et tarvitse lainaan takaajia, sillä oma henkilötakaus riittää lainan saantiin. 

Täytä maksuton lainahakemus Nordsekin avulla vaikka heti! Kilpailuttamalla vakuudettomat tasaerälainat selvität nopeasti, mistä saat parhaan korkotarjouksen. 

Lainahakemus onnistuu muutamassa minuutissa, eikä hakemukseen tarvita liitteitä. Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään ja on ilmaista. 

Saat ensimmäiset lainatarjoukset heti katsottavaksi. Viimeistään pankit antavat lainatarjouksen 6-8 tunnin sisällä hakemuksen lähettämisestä työaikana. 

Tasaerälainat ja muut vakuudettomat lainat kannattaa kilpailuttaa, sillä lainojen koroissa on isoja eroja. Kilpailuttamalla lainat voit säästää jopa tuhansia euroja kuluissa. 

Näin haet tasaerälainaa

Hae tasaerälainaa

Lainahakemus muutamassa minuutissa

Vertaile korkoja 

Älä hyväksy ensimmäistä tarjousta, sillä osa pankeista lähettää tarjouksen vasta 8 tunnin päästä.

Valitse paras tarjous

Ota tarjous, jossa alhaisin todellinen vuosikorko.

Rahat tilille 

Rahat maksuun jopa samana päivänä.

 

Vakuudeton laina on usein tasaerälaina 

Vakuudettomat lainat nostetaan usein tasaerälainana. Tämä on hyvä vaihtoehto kuluttajalle, joka haluaa ennakoitavuutta lainan takaisinmaksuun ja omiin kuukausimenoihin. 

Kun valitset vakuudettomalle lainalle tasaerän, tiedät tarkkaan kuukausierän suuruuden. Näin korkotason muutokset eivät vaikuta kuukausimaksun suuruuteen, jolloin voit helpommin suunnitella omia kuukausimenoja. 

Voit kilpailuttaa tasaerälainat Nordsekin avulla jopa 60 000 euroon asti ilman vakuuksia. Hakeminen ei sido sinua mihinkään, joten voit huoletta hakea vaikka heti lainatarjoukset sähköpostiin! 

Näin korkotason muutos vaikuttaa tasaerälainaan 

Jos korkotaso nousee, pysyy kuukausierä saman suuruisena ja laina-aika muuttuu automaattisesti pidemmäksi. Näin esimerkiksi viitekoron nousu ei nosta kuukausimaksun suuruutta ollenkaan, vaan laina-aika vain pitenee. Tällöin maksat enemmän korkoa ja vähemmän maksuista kohdistuu pääoman lyhennykseen. 

Korkotason laskiessa sama asia tapahtuu käänteisesti. Tällöin lainan kuukausierä ei muutu, mutta maksat lainaa nopeammin takaisin. Tämä johtuu siitä, että suurempi osa kuukausierästä kohdistuu lainan pääoman lyhennykseen.

Näitä asioita kannattaa vertailla tasaerälainassa 

Usein paras lainatarjous on se, jossa on matalimmat kulut. Merkittäviä eroja lainoissa on tarjottava lainasumma, maksuerän suuruus, laina-aika ja kokonaiskulut. 

Tärkeintä on verrata lainan kustannuksia keskenään, sillä usein muut ehdot lainoissa ovat hyvin samankaltaisia. Kun vertaat lainan kustannuksia keskenään, älä keskity pelkkään nimelliskorkoon. Nimelliskorko kertoo, paljonko maksat korkoa avoimesta lainapääomasta.  

Vaikka nimelliskorko on tärkeä osa lainan vertailussa, se ei kerro koko totuutta  lainan hinnasta. Tätä varten todellinen vuosikorko on parempi mittari. Todellinen vuosikorko on pakollinen ilmoittaa vakuudettomissa lainoissa. Se kertoo, mitä maksat vuositasolla kustannuksia lainasta. 

Tasaerälainan kilpailuttaminen on helppoa 

Tasaerälainan kilpailuttaminen ja vertailu on nopeaa ja helppoa. Täytä helppo hakemus vain kerran ja voit saada jopa yli 30 lainatarjousta vertailtavaksi. 

Voit vertailun avulla nopeasti vertailla mm. näitä asioita: 

 • Lainasumma 
 • Maksuaika ja kuukausierä 
 • Nimelliskorko ja todellinen vuosikorko 

Lainan kilpailuttaminen on maksutonta ja se säästää usein kuluissa merkittävästi. Sen takia kaikki vakuudettomat lainat kannattaa aina kilpailuttaa. 

Voit kilpailuttaa myös vanhat lainat ja maksaa ne pois. Moni hyödyntää lainojen yhdistämistä, jolloin kalliit pienet lainat maksetaan pois isommalla yhdellä lainalla. Yhdistelylaina säästää kuluissa, sillä saat paremman koron isompaan lainasummaan. 

Voit myös laskea lainan kustannuksia nostamalla lainaa yhteishakijan kanssa. Usein rinnakkaishakija on puoliso, jolloin lainaa voidaan myöntää isompi lainasumma ja alhaisemmalla korolla. 

Kilpailuttamalla lainat selvität, mistä pankista tai rahoitusyhtiöstä saat parhaan korkotarjouksen. Koska hakeminen ei sido sinua mihinkään, voit hakea lainaa vaikka jo tänään!

Pienikorkoinen tasaerälaina pankista 

Voit löytää pienikorkoisen lainan kotimaisesta pankista, ruotsalaisesta tai norjalaisesta pankista tai kotimaiselta rahoitusyhtiöltä. Koska vakuudettomia lainoja tarjoavat aktiivisesti yli 30 lainantarjoajaa, on vaihtoehtoja paljon saada matalaa korkoa!

Löydät edullisen tasaerälainan parhaiten kilpailuttamalla eri luotonantajat. Suomessa toimivat pankit ja rahoitusyhtiöt ovat kaikki luotettavia toimijoita, joiden suurimmat erot lainoissa ovat kustannukset. 

Koska pankit tekevät aina asiakaskohtaisen hinnoittelun lainalle, selvität vain tarjouspyynnön avulla sinulle tarjottavan koron määrän. 

Lainasumma vaikuttaa tarjottuun koron määrään. Isompaan lainaan voidaan tarjota parempi korko. Lainojen korko vaihtelee myös paljon isommissa lainasummissa, joten vertailun avulla kannattaa selvittää sinulle paras laina. 

Takaisinmaksu

Tasaerälaina maksetaan takaisin 1 – 15 vuoden maksuajalla tasaerissä. Tällöin kaikki maksuerät ovat samansuuruisia koko laina-ajan. 

Jos korkotaso muuttuu, vaikuttaa se automaattisesti laina-aikaan, ei kuukausierän suuruuteen. Korkotason nousu pidentää laina-aikaa, kun korkotason lasku lyhentää laina-aikaa. 

Tasaerälainan voi maksaa myös etuajassa takaisin milloin tahansa. Vakuudettomat lainat voi aina maksaa etuajassa pois ilman erillistä ilmoitusta.

Jos maksat vain osan lainasta pois nopeammassa tahdissa, lyhenee laina-aika. Nopeampi maksu ei siis vaikuta suoraan kuukausierän suuruuteen, jollei siitä erikseen sovita pankin kanssa. 

Viimeinen maksuerä tasaerälainassa on usein erisuuruinen. Tämä johtuu siitä, että jos korkotaso on muuttunut laina-aikana, ei viimeinen maksuerä oleole samankokoinen. Viimeinen maksuerä ei ole koskaan suurempi kuin muut maksuerät, vaan se on pienempi tai samansuuruinen.

Muut lainatyypit 

Lainan lyhennystapoja on useampi, josta tasaerälaina on yksi suosituimmista. Suosituin lyhennystapa asuntolainoihin on annuiteettilaina, joka eroaa hieman tasaerästä. Monia sekoittaa se, että osa pankeista puhuu tasaerästä, vaikka kyseessä on oikeasti annuiteetti. 

Tässä muut tasaerän vaihtoehtoja lyhennys tavoiksi: 

 • Bullet
 • Annuiteetti 
 • Tasalyhennys 

Tasalyhennyksessä kuukausierän suuruus muuttuu joka kuukausi, sillä lainaa lyhennetään joka kuukausi saman verran takaisin. Tällöin korkotaso vaihtelee ja maksat alussa enemmän korkoa kuin lainan loppupuolella. 

Bullet-laina on lyhennystavoista kaikkein vähiten käytetty. Se tarkoittaa sitä, että laina maksetaan kerralla takaisin. Pääomaa ei siis lyhennetä ollenkaan kesken lainan juoksuajan, vain erääntyessä. Tyypillinen bullet-laina on käänteinen asuntolaina, jota myönnetään eläkeläisille. 

Tasalyhennys vai tasaerä?

Ei ole olemassa yhtä totuutta siitä, kumpi on parempi lyhennystapa – tasalyhennys vai tasaerä. Paras lyhennystapa riippuu omista tarpeista ja siitä, mitä arvostaa lainassa. 

Tasalyhennys sopii kuluttajalle, joka haluaa tietää etukäteen laina-ajan. Tällöin tiedät tarkkaan, milloin laina on maksettu pois. Haittana lainassa on se, että kuukausierän suuruus vaihtelee joka kuukausi. Korkotason muutos vaikuttaa myös suoraan maksuerän suuruuteen. 

Tasaerälaina on helppo lyhennystapa, sillä tiedät etukäteen aina kuukausierän suuruuteen. Tähän ei vaikuta edes korkotason muutokset, sillä muuttuva korko vaikuttaa vain laina-ajan pituuteen.  

Tasaerälainan hyödyt ja ongelmat 

Tasaerän plussat ja hyödyt ovat: 

 • Tiedät tarkkaan kuukausierän suuruuden
 • Auttaa ennakoimaan taloutta 
 • Helposti tehtävissä budjetointi 
 • Yleinen lyhennystapa 

Miinukset ja haitat: 

 • Laina-aika voi pidentyä, jos korko nousee 
 • Vaikea arvioida todellista laina-aikaa, kun viitekorko nousee 

Tasaerälainan laskukaava 

Asiakas lainaa pankista summan N ja maksaa lainan takaisin “n” erässä, joista jokainen on yhtä suuri. Tämä tasaerä A maksetaan aina korkojakson lopussa ja se osa erästä, joka ylittää jäljellä olevan lainan koron, on lainan lyhennystä. Lainapääoman vähenemisen myötä koron osuus tasaerässä pienenee ja lyhennyksen osuus kasvaa. Kun lainan korkokanta on p % / korkojakso, niin tasaerä A saadaan kaavasta

A = (1 + p/100)n · p/100 (1 + p/100)n − 1 N

https://koppa.jyu.fi/avoimet/maths/matyl/peruskurssi/luentomateriaalia/tasaeralaina.pdf

Yhteenveto: tasaerä on suosittu lainamuoto 

Tasaerälaina tarkoittaa lainaa, jossa kuukausittaiset maksuerät ovat saman suuruisia joka kuukausi. Tasaerälainassa kuukausierät ovat aina vakio suuruisia, joka sisältää sekä korko-osan että lyhennysmäärän. 

Tasaerälainassa kuukausierän suuruus ei muutu, vaan lainan sisällä vaihtuu lyhennyksen määrä ja korko-osan suuruus. Lainan alkuvaiheessa maksat enemmän korkoa ja vähemmän pääoman lyhennystä kuin loppuvaiheessa. Tämä johtuu siitä, että alussa lainapääoma on suurempi, josta korkoa maksetaan. 

Tasaerälainaa voit hakea ilman vakuuksia 500 – 60 000 euroa. Laina-aika tasaerälainassa on 1 – 15 vuotta. Et tarvitse lainaan takaajia, sillä oma henkilötakaus riittää lainan saantiin. 

Täytä maksuton lainahakemus Nordsekin avulla vaikka heti! Kilpailuttamalla vakuudettomat tasaerälainat selvität nopeasti, mistä saat parhaan korkotarjouksen. 

Usein kysyttyä – tasaerälaina 

Mitä tarkoittaa tasaerälaina? 

Tasaerälaina tarkoittaa lainaa, jossa kuukausierän suuruus on vakio joka kuukausi. Kuukausierän suuruuten ei vaikuta viitekoron nousu, vaan tällöin laina-aika pitenee. 

Onko tasaerälaina ja annuiteetti sama asia? 

Usein tasaerälainaa ja annuiteettia pidetään samana asiana. Tasaerälaina eroaa annuiteetista siten, että annuiteettilainassa kuukausierä on vakio niin kauan, kunnes viitekorko muuttuu. Tällöin kuukausierän suuruus muuttuu. 

Miten tasaerä lasketaan? 

Käytännössä tasaerän suuruus saadaan laskemalla nostettava pääoma ja kustannukset yhteen ja jakamalla summa kuukausierien määrällä.

Mitä tarkoittaa tasaerälyhennys? 

Tasalyhennyksessä lyhennät lainaa jokaisessa maksuerässä samalla summalla, mutta lyhennyksen päälle lisättävä korko vaihtelee. Siksi viitekoron muutokset vaikuttavat maksuerän suuruuteen. Tasalyhennys lainassa kuukausierä on alussa isompi, koska lainapääoma on suurempi kuin lopussa. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.