Pienlaina

LainaPienlaina

Pienlaina on netissä tarjottava vakuudeton kulutusluotto. Pienlainaa tarjotaan 100 eurosta alkaen ja usein sen kattorajana pidetään 10 000 euroa. Pienlainat tunnetaan usein myös nimellä pikavippi ja pikalaina, vaikkakin niitä ei käytetä usein markkinoinnissa huonosta maineesta johtuen. 

Pienlainaa voidaan hakea netistä sekä pankista että rahoitusyhtiöistä. Suomessa pienlainojen uudet tarjoajat ovat olleet digipankkeja, jotka ovat voineet tarjota edullisella korolla nopeaa ja helppoa lainaa. Yhä useampi suomalainen nostaa pienlainat ulkomaalaisesta digipankista, sillä niiden lainaehdot ovat erittäin kilpailukykyisiä. 

Pienlainat ovat kertalainoja, jossa valitaan lainalle haluttu maksuaika. Näin lainaa maksetaan takaisin tasaerissä samalla kuukausierällä joka kuukausi. Normaali maksuaika pienlainoissa on 3 – 10 vuotta. 

Pienlainan korko ja hinta 

Pienlainan korko vaihtelee ja se on normaalisti 5 – 20%. Pienlainan korkoon vaikuttavat mm. lainasumma, maksuaika, hakijan tulot ja ikä, työsuhteen kesto ja muiden lainojen määrä. 

Pienlainan korkoon vaikuttaa paljon se, mistä nostat pienlainaa. Moni on nostanut pienlainoja pikavippien kulta-aikana 2010-luvulla ja yllättyy, kuinka paljon edullisemmin lainaa voi nykyään saada. Korkokaton myötä kalleimmat pikavippien tarjoajat ovat poistuneet markkinoilta ja tilalle on tullut edullisia nettipankkeja, joilta saa nopeaa lainaa hyvin matalalla korolla. 
Pienlainan hinta koostuu korosta eli nimelliskorosta sekä muista kuluista. Muita kuluja ovat tilinhoitomaksu tai kuukausimaksu, avauspalkkio tai nostopalkkio. Todellinen vuosikorko kertoo paremmin lainan todellisista kustannuksista kuin nimelliskorko, sillä se ottaa huomioon kaikki lainan kustannukset.

Mikä on pienlaina?

Pienlaina on 100 – 10 000 euroa netissä tarjottava vakuudeton kulutusluotto. Pienlainaa tarjoavat Suomessa pankit ja rahoitusyhtiöt. Pienlainan hakeminen onnistuu muutamassa minuutissa netissä ja voit saada lainapäätöksen heti. 

Mikä on pienlainan korko?

Pienlainan korko vaihtelee normaalisti 5 – 20% välillä. Koron lisäksi lainasta peritään kiinteää kuukausimaksua, jota maksat niin kauan, kun laina on aktiivinen. Voit kilpailuttaa pienlainan koron, jolloin löydät helposti halvimman koron pienlainallesi. 

Kuka voi hakea pienlainaa?

Pienlainaa voit hakea, kun sinulla on säännöllisiä tuloja, olet vähintään 18-vuotias, kotipaikkasi on Suomessa ja sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Pienlainan hakeminen ei sido sinua mihinkään, joten voit huoletta tehdä lainahakemuksen verkossa ja tutustua lainatarjouksiin. 

Pienlaina maksetaan tilille päivissä 

Pienlaina on nopea hakea. Normaalisti lainahakemuksen tekemisessä kestää 2 – 5 minuuttia. Voit saada lainapäätöksen heti hakemuksen jälkeen. Usein lainapäätös on alustava, joka vaatii vielä luottokäsittelijän hyväksynnän. 

Lopullinen lainapäätös voi vaatia vielä liitetietojen lähettämistä. Yleisimpinä liitetietoina vaaditaan todistetta säännöllisistä tuloista. Tälläisiä liitteitä voivat olla palkkatositteet, verotustodistus tai eläketodistus. 

Kun allekirjoitat lainasopimuksen sähköisesti verkkopankkitunnuksilla, laina maksetaan tilille 1 – 2 arkipäivän kuluessa. Osa rahoitusyhtiöistä voi maksaa lainan nopeammin tilille, mutta tästä voidaan myös periä erillinen lisämaksu. 

Näin haet pienlainaa netistä

1. Täytä verkkohakemus

2. Hyväksy paras pienlainatarjous 

3. Allekirjoita verkkopankkitunnuksilla

4. Rahat tilille 

Pienlaina korko ja laskuesimerkki 

Pienlainan korko vaikuttaa paljon kokonaiskuluihin, sillä usein laina-aika on useita vuosia. Tässä esimerkki laskelma, mitä eri korkotasoilla voit maksaa pienlainasta kuluja. 

Pienlaina Laina-aika Todellinen vuosikorkoKulut yhteensä Kuukausierä 
1000 €6 vuotta 25%939 €27 €
1000 €6 vuotta 20%724 €24 €
3000 €6 vuotta 18%1.926 €68 €
3000€6 vuotta 16%1.685 €65 €
5000 €6 vuotta 14%2.418 €103 €
5000 €6 vuotta 12%2.038 €98 €
7000 €6 vuotta 10%2.337 €98 €
7000 €6 vuotta 8%1.831 €129 €
10000 €6 vuotta 6%1.923 €165 €
10000 €6 vuotta 4%1.264 €156 €

Laskelman luvut ovat esimerkkejä, sillä lainan korko on asiakaskohtainen. 

Selvitä pienenlainan hinta ja korko pyytämällä lainatarjouksen Nordsekin yhteistyökumppaneilta.

Takuusäätiö pienlaina

Takuusäätiön pienlaina on tarkoitettu kuluttajille, joilla on vaikeuksia maksaa nykyisiä lainoja takaisin luotonantajalle. Takuusäätiön pienlainaa voi saada vain, kun on osoittanut jo maksavansa nykyisiä lainoja takaisin. 

Takuusäätiön pienlainan avulla voit laskea huomattavasti lainasi korkokustannuksia. Se on ensisijaisesti tarkoitettu niille lainanottajille, jotka ovat aina pyrkineet maksamaan lainaa takaisin ja nykyinen oma taloustilanne ei mahdollista enää korkeiden korkojen maksua. 

Takuusäätiö on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka pyrkii auttamaan suomalaisia kuluttajia raha-asioissa. Voit tutustua lisää aiheeseen: www.takuusaatio.fi 

Eri pienlainoja netissä 

Pienlainoja on tarjolla eri nimillä. Osa laina tuotteista ovat samoja, joita vain markkinoidaan eri lainatermein. Kokosimme alle yleisimmät pienlaina termit ja kerromme niiden tärkeimmät ominaisuudet. Koska pienlainat ovat joustava käsite, käytetään siitä hyvin erilaisia markkinointinimiä.  

Pikavippi

Pikavipit tulivat tunnetuksi 2000-luvun alussa aggressiivisesti markkinoitavien sms-lainojen myötä. Pikavippejä tarjottiin hyvin korkealla korolla, jossa monesti todellinen vuosikorko oli useita satoja prosentteja. Pikavippejä nostettiin usein yön viimeisinä tunteina ja ne maksettiin tilille heti.

Tästä syystä moni luotonantaja välttää pikavippi sanan käyttöä lainoista, koska se yhdistetään paitsi nopeuteen myös erittäin kalliiseen lainaan. Pikavipistä käytetään myös pikalaina termiä, joka kuvaa paremmin nykyisiä tarjolla olevia pienlainoja. 

Lähes kaikki pienlainat ovat ns. pikalainoja, sillä ne on saatavissa käyttöön muutamassa päivässä. Internetin ja digitalisaation myötä myös perinteisten pankkien tarjoamat pienlainat ovat siirtyneet digi-aikakaudelle. Se tarkoittaa lainanottajalle paitsi nopeaa luotto käsittelyaikaa, myös edullista ja matalaa korkoa. 

Kulutusluotto 

Kulutusluotto on yleistermi lainalle, johon myös pienlainat kuuluvat. Pienlainat ovat vakuudettomia kulutusluottoja, joita tarjotaan suomalaisille kuluttajille. Kulutusluottojen ja pienlainojen korkotasoa sääntelee Suomessa voimassa oleva korkokatto. 

Kulutusluotto on asuntolainan kanssa suosituin lainatuote Suomessa. Sen suosio perustuu helppouteen, nopeuteen, edullisuuteen ja joustavuuteen. Voit saada kulutusluoton käyttöön jopa 4% vuosikorolla. 

Kulutusluottoa nostetaan useimmiten vakuudettomana, jolloin voit itse päättää sen käyttötarkoituksen. Moni nostaa myös vakuudellista kulutusluottoa isompiin hankintoihin, kuten auton tai veneen ostamiseen. 

Joustoluotto

Joustoluotto on jatkuva pienlaina, jota ei tarvitse lyhentää takaisin. Joustoluottoa nostetaan usein pienempiin laina tarpeisiin ja se toimii usein perinteisen luottokortin tilalla. Joustoluottoa hakiessa määritellään luottoraja, jota lainanottaja ei saa ylittää. 

Joustoluottoa nostetaan arjen hallintaa varten. Se on kätevä joustovara arjen laskuihin ja yllättäviin kuluihin. Joustoluoton hinta voi olla kuitenkin kertalainaa kalliimpi. Usein on edullisempaa nostaa normaalia pienlainaa joustoluoton tilalta. 

Joustoluoton hinta koostuu koron lisäksi kuukausimaksusta ja nostopalkkioista. Maksat nostopalkkiota aina, kun teet limiitistä noston tilille. Nostopalkkion ja kuukausimaksun hinta voi olla merkittävä joustoluotossa – siksi pelkkä korkotaso ei kerro koko totuutta luoton hinnasta. 

Käyttölaina  

Käyttölaina on yleisnimike vakuudettomalle lainalle ja kulutusluotolle. Käyttölainasta käytetään usein myös termiä käyttöluotto. Osa pankeista markkinoi lainojaan käyttölainana.

Käyttölainaa voi nostaa myös pienlainana, sillä sitä saa pankeista alkaen 1000 eurosta. Käyttölainan yleisiä käyttökohteita ovat arjen hankinnat, rikkoutunut kodinkone, matkalaina ja laskujen maksu. 

Käyttölainaa voi hakea aina 60 000 euroon asti ilman vakuuksia. Sen maksuaika on 1 – 15 vuotta ja sitä voidaan käyttää joustavasti itse valittuun käyttötarkoitukseen. 

Kilpailuta pienlaina ja säästät kuluissa

Voit säästää kuluissa kilpailuttamalla pienlainasi. Pienlainojen kilpailutus kannattaa, sillä: 

  1. Löydät sen avulla helposti alhaisemman koron lainalle
  2. Et maksa mitään kilpailutuksesta
  3. Säästät aikaa 
  4. Et sitoudu mihinkään hakiessa lainaa
  5. Pienlainojen koroissa on isoja eroja