Mökkilaina

Mökkilaina 

Mökkilaina on pankin tarjoama lainatuote mökin ostoa tai remonttia varten. Usein mökkilaina nostetaan pankista vakuudellisena, jolloin ostettava mökki annetaan lainan vakuudeksi. Moni ei tiedä, että mökkilainaa voidaan nostaa myös ilman vakuuksia. Vakuudeton mökkilaina sopii mökin ostajalle, jolla ei ole omia säästöjä. 

Tyypillinen lainasumma vakuudelliseen mökkilainaan on 25 000 – 100 000 euroa ja vakuudettomaan mökkilainaan 10 000 – 60 000 euroa. 

Mökkilainan lyhennystapa on joko annuiteetti, tasaerä tai tasalyhennys. Vakuudellisen lainaan valitaan usein lyhennystavaksi annuiteetti tai tasalyhennys, kun vakuudettomaan lainaan otetaan tasaerä. 

Mökkilainaa tarjoavat kotimaiset kivijalkapankit, digipankit ja rahoitusyhtiöt. Mökkilainan korko kannattaa kilpailuttaa, sillä niiden hinnoissa voi olla isoja eroja. Koska mökkilainaa nostetaan isompi lainamäärä, on pienetkin erot korossa isoja euromääräisesti.

Mökkilainalla toteutat unelmasi 

Tarvitsetko lainaa mökin tai vapaa-ajan asunnon ostoa varten? Onko sinulla tarve käsirahalle mökin omarahoitusuutta varten? Haluatko laajentaa mökkiä vierastalolla tai rakentaa saunarakennuksen? Kaikkiin näihin ja moniin muihin tarpeisiin mökkilaina sopii, sillä voit käyttää lainaa hyvin joustavasti mökin ostoa, kunnostusta tai laajentamista varten. 

Nordsekin avulla voit kilpailuttaa mökkilainat ja löytää mahdollisimman edullisen koron lainalle. Vertailemalla eri lainatarjouksia varmistat, että sinulla on käytössä mahdollisimman edullinen laina mökin ostoa varten!

Mökkilaina ilman vakuuksia

Voit nostaa mökkilainaa ilman vakuuksia 500 – 60 000 euroa. Tarjottuun lainamäärään vaikuttaa paljon työtulojen määrä – sitä isommat tulot on, sitä enemmän voit saada lainaa mökin ostoa varten. Jos haet lainaa rinnakkaishakijan kanssa, voitte saada yhdessä isomman lainasumman käyttöön. 

Voit nostaa vakuudetonta lainaa mökin ostoon, kalustamiseen tai remontointia varten. Ilman vakuuksia nostettu mökkilaina on käytännössä vakuudeton kulutusluotto, jota käytetään mökin hankintaa varten. Koska vakuudetonta kulutusluottoa voidaan käyttää joustavasti, voit käyttää sitä myös mökin ostoa varten. 

Vakuudettoman mökkilainan avulla sinulla ei tarvitse olla käsirahaa tai omia säästöjä mökin ostoa varten. Voit käyttää vakuudetonta kulutusluottoa myös vakuudellisen mökkilainan omarahoitusosuuteen, jolloin koko lainasummaa ei tarvitse nostaa vakuudettomana.

Vakuudellinen mökkilaina 

Vakuudellinen mökkilaina nostetaan kuten asuntolaina pankista. Pankki tarjoaa vakuudellista lainaa mökin ostoa varten, jolloin vakuudeksi lainalle annetaan ostettava mökki. 

Mökkilainan vakuudet eroavat perinteisestä asuntolainasta huomattavasti. Mökin vakuusarvo on tyypillisesti 50 – 60%, jolloin sinulla tulee olla omarahoitusta mökin ostoa varten 40 – 50 %. Voit rahoittaa vakuudettoman lainan avulla tätä omarahoitustusosuutta, jolloin sinulla ei tarvitse olla koko summaa säästöinä. 

Vakuudellisen mökkilainan korko on edullisempi kuin vakuudettoman, sillä pankille se on huomattavasti matalamman riskin rahoituskohde. Vakuudellisen korko vaihtelee tyypillisesti 1 – 3 % välillä.

Lainan kuukausierään vaikuttaa koron, nostettavan lainasumman ja laina-ajan lisäksi lyhennystapa. Suosituin lyhennystapa on annuiteetti, jolloin lainan kuukausierä pysyy samana, kunnes viitekorko muuttuu. Yleisin viitekorko mökkilainaan on 12 kuukauden Euribor.

Vakuudeton mökkilaina jopa 15 vuoden maksuajalla 

Voit saada mökkilainaan maksuaikaa jopa 15 vuotta, sillä lainojen maksuaika vaihtelee 1 – 15 vuoden välillä. Vakuudettoman mökkilainan tyypillinen lyhennystapa on tasaerä, jossa kuukausierän suuruus pysyy samana koko laina-ajan. 

Normaalisti laina-aika on 7 – 15 vuoden välillä. Mökkilainan määrä vaikuttaa tarjottuun maksuaikaan. Sitä isompi laina on, sitä pidempää maksuaikaa on mahdollista saada. 

Pankit ja rahoitusyhtiöt antavat lainatarjouksen, jossa on määritelty pisin tarjottu maksuaika lainalle. Voit joustavasti muokata laina-aikaa lyhyemmäksi eli maksaa mökkilainan nopeammin takaisin. 

Laina-aika vaikuttaa kuukausierän suuruuteen. Pidempi maksuaika pienentää kuukausierän suuruutta. Isompiin lainoihin nostetaan pidempi maksuaika, jotta kuukausierän suuruus pysyy myös kohtuullisena. 

Tyypillinen lainan lyhennystapa on tasaerä, jossa kuukausierän suuruus pysyy samana koko laina-ajan. Voit saada mökkilainaan maksuaikaa jopa 15 vuotta, sillä lainojen maksuaika vaihtelee 1 – 15 vuoden välillä. 
Voit aina maksaa mökkilainan etuajassa pois. Näin säästät kuluissa, sillä pidempi maksuaika nostaa kokonaiskuluja.

“Maksa etuajassa pois ja säästät kuluissa. Lainaa voi maksaa aina nopeammin takaisin.”

Mökkilainan korko ja marginaali

Vakuudettoman mökkilainan korko vaihtelee 4 – 20 % välillä. Korko on aina asiaskohtainen, joten selvität sinulle tarjottavan hinnan lainatarjouksen avulla. Mökkilaina nostetaan usein yli 10 000 eurolle, jolloin korkotaso saadaan usein alle 10%. 

Korko kannattaa kilpailuttaa, sillä eri pankkien hinnoissa on suuria eroja. Sitä useampia tarjouksia saat, sitä paremmalla korolla voit lainaa saada. Mökkilainan hinta koostuu seuraavista tekijöistä: 

 • Nimelliskorko 
 • Avausmaksu ja tilinhoitomaksu
 • Viitekorko 
 • Muut kustannukset hinnaston mukaisesti 

Nimelliskorko on hinta, jota moni vertailee eri lainatarjouksissa. Nimelliskoron sijasta kannattaisi vertailla todellista vuosikorkoa, joka ottaa huomioon muut lainan kustannukset. Tähän sisältyy mm. tilinhoitomaksu ja avauspalkkiot, jota voidaan veloittaa koron lisäksi. 

Viitekorko vaikuttaa lainan hintaan, sillä se lisätään nimelliskoron päälle. Käytännössä siis nimelliskorko on korkomarginaali, joka lisätään aina markkinakoron päälle. Jos viitekorko nousee 3% tasolle ja nimelliskorko on 10%, maksetaan mökkilainasta 13% korkoa pankille. 


Korkojen nousu vaikuttaa siis myös mökkilainan nostajille. Tärkeää on katsoa, mikä viitekorko lainalle otetaan. Yleensä viitekorkona käytetään 12 kuukauden Euriboria, jolloin viitekoron tarkastelujakso on kerran vuodessa.

Mökkilaina laskuri

Voit arvioida lainalaskurin avulla mökkilainaan sopivan: 

 • Lainasumman 
 • Kuukausierän
 • Maksuajan 

Lainalaskurin avulla voit arvioida sopivan budjetin ostettavalle mökille. Voit arvioida mm. seuraavia asioita: 

 • Sopiva mökin ostohinta 
 • Budjetti mökin ostoon, remonttiin ja kalusteisiin 
 • Oikea sijainti ja mökin koko

Näin haet mökkilainaa

 1. Täytä lainahakemus 

  Ilmoita tiedot haettavasta rahoituksesta ja hakijan tiedot. Lähetä hakemus. 

 2. Vertaile tarjouksia 

  Vertaile lainatarjouksia keskenään ja valitse matalin vuosikorko lainalle. 

 3. Allekirjoita sopimus sähköisesti

  Voit allekirjoittaa ja hyväksyä lainan verkkopankkitunnuksilla. 

 4. Rahat tilille ja osta mökki 

  Saat 1-2 arkipäivän kuluessa allekirjoituksesta rahat tilille. 

Mökkilainaa ilman omia säästöjä 

Vakuudeton mökkilaina mahdollistaa mökin oston ilman omia säästöjä. Jos sinulla on tarkoitus nostaa vakuudellista mökkilainaa ja sinulta puuttuu käteisvaroja omarahoitusosuutta varten – voit nostaa vakuudetonta lainaa tätä varten.  

 • Osta mökki ilman säästöjä 
 • Omarahoitusosuus nolla, kun nostat omarahoitusosuutta varten vakuudetonta lainaa 

Toisin kuin vakuudellisessa mökkilainassa, et tarvitse ostoa varten omia säästöjä ja omarahoitusosuutta. Vakuudellisessa mökkilainassa omarahoitusosuus on normaalisti noin 50%. Tällöin tarvitset esimerkiksi 50 000 euron mökin ostoa varten 25 000 euroa omia säästöjä. Voit hakea tällöin 25 000 euroa vakuudettomana lainana, jos sinulla ei ole säästöjä. 

Voit nostaa myös koko lainasumman vakuudettomana, mutta usein vakuudellinen mökkilaina kannattaa nostaa maksimimäärään asti, sillä sen korko on edullisempi. 

Halvin mökkilaina löytyy vertailemalla 

Halvin mökkilaina selviää vertailun avulla. Tästä syystä mökkilaina kannattaa kilpailuttaa ja vertailla: 

 • Hinnoissa ja koroissa isoja eroja
 • Halvin mökkilaina selviää vertailulla nopeasti 
 • Todellinen vuosikorko paljastaa edullisimman mökkilainan 
 • Maksutonta vertailla lainoja 

Mökkilaina kannattaa aina kilpailuttaa ja vertailla, sillä et tiedä koskaan etukäteen, mistä voit saada parhaan rahoitustarjouksen. Kun vertailet hintoja keskenään – tarkastele lainan todellista vuosikorkoa. Todellinen vuosikorko ottaa huomioon koron lisäksi muut kustannukset ja se kertoo mökkilainan todelliset vuosikustannukset.  
Voit säästää kuluissa rinnakkaishakijan avulla. Ottamalla lainaan toisen takaajan, voit laskea lainan hintaa. Pankit tarjoavat paremmat lainaehdot rinnakkaishakijan kanssa nostetulle lainalle, koska tällöin lainassa on kaksi takaisinmaksajaa.

Esimerkki mökkilainan kuukausierästä 

Mökkilainan kuukausierän suuruuteen vaikuttaa korkotaso, mökkilainan määrä, maksuaika ja lyhennystapa. 

Esimerkkilaskelmassa näkyy, kun lainan lyhennystapana on annuiteetti ja lainan korko on koko laina-ajan 6%. Laskelmassa näkyy, miten lainasumma ja laina-aika vaikuttavat kuukausierän suuruuteen ja kokonaiskuluihin: 

MökkilainaMaksuaikaVuosikorkoKuukausieräKulut yhteensä
60 000 €15 vuotta6 %506 €31 136 €
30 000 €10 vuotta6 %333 €9 967 €

Lainaa mökkiin nopeasti 

Lainaa ilman vakuuksia on nopea tapa rahoittaa mökin osto. Lainaa mökkiin voit saada nopeasti, sillä: 

 • Alustava rahoituspäätös heti 
 • Rahat käytössä jopa päivissä 

Nopea rahoituspäätös on mahdollista, koska pankin ei tarvitse tehdä vakuuksien arviointia. Vakuuksien arviointi vie aina pidempään, jolloin lainaa ei voida myöntää heti. Saat alustavan rahoituspäätöksen heti, sillä lainapäätös tehdään automaattisesti

Lainan lopullista päätöstä varten tarvitaan usein liitetietoina todiste säännöllisistä tuloista. Tarvittava liite on usein verotodistus edelliseltä vuodelta, josta pankki näkee tulojen määrän ja muiden lainojen määrän. 

mökki lumen alla

Vietä unelmien kesä mökillä 

Onko unelmissasi hankkia oma mökki järven rannalta tai muualta luonnon helmasta? Kenties sinulla on jo omistuksessa mökki, joka kaipaa entisöintiä. Ehkä olet uusimassa mökin pihan tai remontoimassa sen uuteen kuntoon?

Kaikkiin näihin tarpeisiin sopii hyvin vakuudeton mökkilaina. Voit käyttää lainaa joustavasti erilaisiin käyttötarpeisiin. Esimerkiksi voit jakaa osan budjetista mökin kunnostukseen ja osan pihan ehostamiseen. 

Moni on valmis investoimaan vapaa-ajan mökkiinsä. Kun ulkomaanmatkat ja muut reissut ovat voineet jäädä vähemmälle, moni suomalainen on löytänyt mökistä hyvän vapaa-ajan viettopaikan. 

Löydä unelmien mökki

Mökkejä voit etsiä eri verkkopalveluista ja kiinteistönvälittäjiltä. Tässä muutama paikka, josta voit tutkia mökkejä: 

Etsi sinulle sopiva mökki ja kun tarvitset apua rahoituksesta, Nordsekin avulla löydät parhaat rahoittajat mökki unelmaasi varten. 

Hae kuten asuntolainaa

Moni suomalainen hakee mökkilainaa kuten asuntolainaa. Tällöin laina otetaan vakuudellisena mökkilainana. Kun haet vakuudellista mökkilainaa, ota huomioon seuraavat asiat: 

 • Lainan hinta koostuu korosta, tilinhoitomaksusta ja avausmaksuista. 
 • Lainaa varten annat vakuudeksi ostettavan mökin 
 • Laina käytetään mökin ostamista varten 
 • Pankit voivat vaatia omarahoitusosuutta mökkilainaa varten 30-50%

Kun nostat vakuudellista mökkilainaa pankista, voit nostaa vakuudetonta lainaa omarahoitusosuutta varten. 

Mökki laina kokemuksia 

Vakuudettoman mökkilainan kokemuksia löytyy netistä. Tässä plussat ja miinukset, mitä muut ovat kommentoineet mökkilainasta ilman vakuuksia. 

Plussat: 

 • Nopea rahoituspäätös 
 • Ei säästöjä tarvittu 
 • Joustava käyttötarkoitus – ei pelkästään mökin ostoon vaan remonttiin 
 • Maksuaika joustavasti 
 • Mahdollista myös isoon lainaan 
 • Helppo ja joustava 
 • Sähköinen allekirjoitus 
 • Ei vakuus neuvotteluita 

Miinukset: 

 • Kalliimpi kuin vakuudellinen laina 
 • Ei saatu haluttua lainasummaa mökin ostoon 
 • Alustava tarjous saatiin, mutta lopullinen päätös on negatiivinen 

Vakuudettoman mökkilainan ehdot tiivistettynä 

 • Lainasumma: 500 – 60 000 euroa 
 • Käyttötarkoitus: Mökin osto tai kunnostus 
 • Vakuudellisuus: Ei vakuuksia  
 • Korko: 4 – 20 % 
 • Tilinhoitomaksu: 4 – 10 € / kk 
 • Avausmaksu: 0 – 4% nostomäärästä 
 • Todellinen vuosikorko: 4,5 – 38% 
 • Maksuaika: 1 – 15 vuotta

Tiivistelmä: Mökkilainalla toteutat unelmasi 

Mökkilainaa voidaan nostaa vakuudellisena tai vakuudettomana. Vakuudetonta mökkilainaa voidaan nostaa jopa 60 000 euroon asti. Voit saada maksuaikaa lainalle 1 – 15 vuotta. 

Mökkilainan korko riippuu siitä, onko lainassa vakuuksia. Vakuudellisen mökkilainan korko on usein alle 3%, kun vakuudettoman mökkilainan korko on alkaen 4%. 

Mökkilainaa varten sinulla on oltava säännöllisiä tuloja ja puhtaat luottotiedot. Sitä enemmän hakijalla on tuloja, sitä isomman mökkilainan voi saada. Moni hakee lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, jolloin lainaa voidaan myöntää isompi määrä. 

Mökkilainalla voit rahoittaa mökin oston, laajennuksen tai vaikka saunatilan rakentamisen. Mökkilainan lisäksi moni nostaa pankista remonttilainaa.

Kun haet vakuudetonta mökkilainaa, kannattaa laina kilpailuttaa Nordsekin avulla. Voit yhdellä hakemuksella saada jopa yli 30 lainatarjousta. Hakeminen on maksutonta ja se säästää aikaa! 

Paljonko voi saada mökkilainaa? 

Voit saada vakuudetonta mökkilainaa 1 000 – 60 000 euroa riippuen tulojen määrästä. Vakuudellista mökkilainaa voidaan tarjota myös isommille lainasummille. 

Tarjoavatko pankit vakuudetonta mökkilainaa?

Pankit tarjoavat vakuudetonta mökkilainaa, jolloin kyseessä on normaali vakuudeton kulutusluotto – jota käytetään mökin ostoa varten. 

Onko mökkilainan koroissa isoja eroja?

Kyllä, vakuudettoman mökkilainan koroissa ja hinnoissa on isoja eroja. Korko vaihtelee 4 – 20% välillä. 

Kuinka paljon voin saada maksuaikaa mökkilainaan? 

Voit saada lainaan maksuaikaa 1 – 15 vuotta. Voit aina maksaa lainaa sovittua nopeammin takaisin.

Kenelle voidaan tarjota vakuudetonta mökkilainaa? 

Vakuudetonta mökkilainaa voidaan tarjota, kun: 

– Olet yli 18-vuotias
– Kotipaikkasi on Suomessa 
– Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä
– Säännölliset tulot

Voinko hakea mökkilainaa ilman omarahoitusosuutta?

Kyllä voit. Mökkilainan omarahoitusaste on nolla, jos nostat lainan vakuudettomana. Voit myös nostaa vakuudetonta mökkilainaa ja maksaa sillä vakuudellisen mökkilainan tarvittavan omarahoitusosuuden.

Kuinka nopeasti saan päätöksen mökkilainasta? 

Saat alustavan lainapäätöksen mökkilainasta heti, sillä pankit tekevät vakuudettomissa lainoissa automaattisen päätöksen. Usein lopullista päätöstä varten sinun tulee vielä toimittaa liitetietoina tuloista todiste. 

Mistä halvin mökkilaina? 

Halvin mökkilaina löytyy kilpailuttamalla lainat. Kun vertailet vakuudettomien lainojen korkoja, voit hakea lainaa Nordsekin kumppaneilta!

Onko mökkilaina asuntolaina? 

Vakuudellista mökkilainaa haetaan kuten asuntolainaa. Mökkilaina eroaa asuntolainasta siten, että pankit antavat vain 50 – 60 % rahoituksen mökkiä varten. 

Mihin mökkilainaa voidaan käyttää? 

Voit nostaa vakuudetonta mökkilainaa joustavasti mökin hankintaan, vakuudellisen lainan omarahoitusosuuteen, tontin ostoon tai vaikkapa saunatilan rakentamiseen. 

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

Täsmäluotto 

Täsmäluotto kannattaa kilpailuttaa  Hae täsmäluottoa Nordsekin avulla minuuteissa. Nordsekin kautta voit hakea jopa yli 30 lainatarjousta rahalaitoksilta ja pankeilta. Vain yksi hakemus riittää! Täsmäluottoa voit hakea...

Annuiteettilaina

Annuiteettilaina  Annuiteettilaina on lainan lyhennystapa, jossa jokainen maksuerä on alkuvaiheessa saman suuruinen. Takaisinmaksuerään sisältyy sekä korko että pääoman lyhennys.  Usein pankkien tarjoama asuntolaina on annuiteettilaina. Myös...

 Autolaina korko

Autolaina korko Autolainan korko vaihtelee paljon pankeissa ja rahoitusyhtiöissä.  Suurin ero autolainan koroissa on vakuudet - nostetaanko autolaina ilman vakuuksia vai annetaanko auto vakuudeksi lainalle?  Vakuudellinen...

Pikavippi

Pikavippi on vakuudeton laina  Pikavippi on pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama vakuudeton laina, jota haetaan netistä. Pikavippi on kulutusluotto ja sitä voidaan nostaa käyttöön muutamasta sadasta...