Vakuudellinen laina vertailussa

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Vakuudellinen laina on pankin tarjoama lainatuote, jossa annetaan reaalivakuuksia lainaa varten. Suosituimpia vakuudellisia lainatuotteita ovat: 

 • Asuntolaina 
 • Autolaina ja ajoneuvorahoitus 
 • Sijoituslaina 
 • Remonttilaina 
 • Vakuudellinen kulutusluotto 

Vakuudellista lainaa haetaan pankista suoraan, sillä lainojen kilpailuttaminen ei onnistu yhtä helposti kuin vakuudettoman lainan Nordsekin kaltaisen lainavertailupalvelun avulla. 

Tässä artikkelissa käymme läpi suosituimpien vakuudellisten lainojen tärkeimmät tiedot ja vakuudellisen lainan erot vakuudettomaan lainaan. 

Vakuudellisen lainan korko 

Vakuudellinen laina on edullisempaa kuin vakuudettoman. Koska vakuudettomia lainatuotteita on hyvin erilaisia, vaihtelee niiden tyypilliset lainan korot myös paljon. 

Tässä tyypilliset korkotasot eri vakuudettomiin lainoihin: 

LainatuoteLainasumma Korko Suosituin lyhennystapa
Asuntolaina50 000 – 500 000 €0,5 – 1,0%Annuiteetti 
Mökkilaina 25 000 – 100 000 €2,0 – 4,0%Bullet 
Sijoituslaina 10 000 – 50 000 €2,5 – 8,0%Bullet 
Metsälaina10 000 – 50 000 €2,5 – 8,0%Bullet / annuiteetti
Tonttilaina10 000 – 50 000 €2,5 – 8,0%Bullet / annuiteetti
Autolaina5 000 – 40 000 €3,0 – 8,0%Tasaerä
Venelaina5 000 – 40 000 €3,0 – 8,0%Tasaerä
Remonttilaina5 000 – 40 000 €3,0 – 8,0%Tasaerä
Rakennuslaina5 000 – 10 000 €4,0 – 9,0%Tasaerä
Moottoripyörälaina5 000 – 10 000 €4,0 – 9,0%Tasaerä

Asuntolaina on suosituin vakuudellinen laina 

Asuntolainaa voit saada pankista muutamasta kymmenestä tuhannesta eurosta aina satoihin tuhansiin euroihin asti. Asuntolaina on pankkien edullisin lainatuote kuluttajille, sillä ostettava asunto on pankille paras lainan vakuus. 

Keskimäärin asuntolainaa kotitaloudella on 108 000 euroa. Lainan korko vaihtelee tyypillisesti 0,5 – 1,0 % välillä. Koska asuntolainassa euromääräinen lainasumma on suuri, vaikuttaa jo pienikin korkoero suuresti lainan kustannuksiin. 

Voit saada asuntolainaa pankista, kun sinulla on riittävästi säännöllisiä tuloja suhteessa menoihin ja velkamäärään. Kuten kaikissa lainoissa, pankit edellyttävät aina puhtaita luottotietoja asuntolainaa nostaessa. 

Autolainaa voi hakea vakuudellisena tai vakuudettomana

Autolaina on toiseksi suosituin vakuudellinen lainatuote pankeissa. Autolainassa ostettava auto annetaan pankille tai rahoitusyhtiölle vakuudeksi. Käytännössä auto merkitään rahoitusyhtiön nimiin, kunnes koko laina on maksettu takaisin. 

Vakuudellinen autolaina on hyvin suosittu lainatuote, jota voi hakea suoraan omasta pankista tai autoliikkeestä. Vakuudellinen autolaina on korkeammalla korolla kuin asuntolainassa, koska lainan vakuutena toimiva auto on riskisempi vakuus pankille kuin asunto. 

 • Vakuudellinen autolaina korko vaihtelee 3 – 8% välillä 
 • Koroissa isoja eroja ja välillä vakuudeton autolaina saatavissa edullisemmin 
 • Vakuudellista autolainaa voi hakea suoraan pankista tai autoliikkeestä 

Huomioi, että vakuudellinen rahoitus ei ole aina edullisempaa kuin vakuudeton autolaina! Ennen lainapäätöstä kannattaakin kilpailuttaa vakuudellinen autolaina myös vakuudettoman lainan kanssa. 

Vakuudellista ajoneuvorahoitusta myös veneeseen ja moottoripyörään

Voit saada vakuudellista lainaa auton lisäksi veneen ostoon tai moottoripyörän hankintaan. 

Käytännössä voit hakea venelainaa tai moottoripyörä lainaa samalla lailla kuin autolainaa haetaan. Tällöin ostettava vene tai pyörä annetaan pankille vakuudeksi ja lainaa maksetaan takaisin kuukausittain. 

 • Ostettava ajoneuvo (vene / moottoripyörä / auto) annetaan vakuudeksi pankille  
 • Ajoneuvo on pankin nimissä, kunnes laina on maksettu takaisin 
 • Maksuaikaa 5 – 15 vuotta 

Huomaa, että usein vakuudellista ajoneuvolainaa tarjotaan ns. suuremmalla viimeisellä kuukausierällä. Tämä tarkoittaa, että lainan kuukausierä on matala, kunnes viimeiseen kuukausierään maksettavaksi voi tulla puolet lainasummasta. 

Remonttilaina ja vakuudellinen kulutusluotto alkaen 10 000 eurosta ylöspäin 

Voit saada vakuudellista lainaa myös remonttiin tai muuta tarkoitusta varten. Kun nostat vakuudellista kulutusluottoa remonttiin, tulee sinulla on sopivia vakuuksia pankille lainan vakuudeksi. 

Tässä tyypillisiä vakuuksia, jota pankit voivat hyväksyä vakuudelliseen lainaan: 

 • Asunto
 • Metsätila
 • Kiinteistö ja toimistorakennus
 • Arvopaperit
 • Tontti 

Vakuudellista lainaa voit saada 10 000 eurosta ylöspäin. Osa pankeista tarjoaa lainaa minimissään 15 000 euroa. Helpoin tapa selvittää oman pankin hyväksyttävät vakuudet on pyytää lainatarjousta vakuudellista lainaa varten. 

Lainapäätöksen tekoon kannattaa varata aikaa viikkoja, sillä pankit eivät tee luottopäätöstä yhtä nopeasti kuin lainoissa ilman vakuuksia

Onko mökkilaina asuntolaina vai vakuudellinen kulutusluotto? 

Lähtökohtaisesti pankit tarjoavat mökin ostoa varten lainaa korkeammalla korolla kuin asuntolainan korko. On kuitenkin mahdollista saada mökkilainaa varten asuntolainan vastaava korkomarginaali. 

Huomioi, että mökkilaina nostetaan aina erikseen pankista. Sitä ei siis voi suoraan sisällyttää asuntolainan kanssa. Onko laina sitten vakuudellinen kulutusluotto vai asuntolaina? Lähtökohtaisesti mökkilaina on lähempänä vakuudellista kulutusluottoa. Sen korko voi olla kuitenkin parempi kuin vakuudellisen remonttilainan, koska usein mökkilainaa nostetaan suurempi lainasumma. 

Sijoituslaina nostetaan usein bullet-lainana 

Voit nostaa vakuudellista kulutusluottoa sijoituslainaksi. Tällöin vakuudellisen lainan avulla sijoitat lainan sopivaan sijoituskohteeseen. Usein sijoituslaina nostetaan bullet-lainana, jolloin lainan pääoma maksetaan kerralla takaisin. 


Bullet laina sopii sijoituslainan takaisinmaksuun paremmin, sillä ajatuksena on, että sijoituksen erääntyessä laina maksetaan pankille takaisin samaan aikaan. 

Kumpaa kannattaa hakea – vakuudellista lainaa vai vakuudetonta? 

Vakuudellisen lainan edut liittyvät hintaan, sillä se on lähes aina vakuudetonta lainaa edullisempaa. Tämä johtuu siitä, että pankki saa alhaisemman riskin lainatuotteesta, jossa on vakuuksia. 

Suosituimpia vakuudellisia lainoja ovat asuntolaina, autolaina, remonttilaina ja sijoituslaina. 

Vakuudellisia lainatuotteita on hyvin erilaisia, mutta niitä nostetaan aina suuremmalla lainasummalle. Pankit eivät tarjoa vakuudellista lainaa alle 10000 eurolle

Tässä vakuudettoman lainan plussat ja edut vrs. vakuudeton laina: 

 • Edullisempi korko ja hinta 
 • Sopii suurempaan lainasummaan 
 • Pitkä maksuaika 
 • Sopii asunnon lisäksi monipuolisesti remonttiin, autoihin ja rakentamiseen 

Tässä vakuudellisen lainan huonot puolet suhteessa vakuudettomaan lainaan: 

 • Lainahakemus ja lainapäätös on hidasta 
 • Vertailu hankalampaa – lainatuotteen ehdot vaihtelevat 
 • Kaikki reaalivakuudet eivät käy pankille 
 • Ei sovi alle 10 000 euron lainatarpeeseen 

Suosittelemme lähtökohtaisesti aina ensin valitsemaan vakuudellisen lainan, jos se on mahdollista. Tämä siitä syystä, että saat lähes aina vakuudelliseen lainaan matalamman koron! Kun tarvitset vakuudetonta lainaa ja sinulla ei ole riittäviä vakuuksia pankille, voit nopeasti kilpailuttaa vakuudettomat lainat Nordsekin lainavertailun avulla 1000 – 60 000 eurolle

Näin haet vakuudellista lainaa pankista 

 1. Lähetä lainahakemus useampaan pankkiin 
 2. Vertaa lainatarjouksia 
 3. Valitse paras pankki, jossa riittävä lainasumma ja alhaisin korko
 4. Nosta laina

Vakuudellisen lainan hakeminen onnistuu, kun lähetät tarjouspyynnöt itse useammalle pankille. Suosittelemme pyytämään lainatarjouksia useista pankeista, jotta saat selville parhaan pankkilainan

Lainahakemusta varten pankit tarvitsevat tietoja sinusta ja haettavasta rahoituksen käyttökohteesta. Tärkeitä tietoja pankille ovat: 

 • Hakijan tulot 
 • Hakijan menot
 • Velat 
 • Annettavat vakuudet 
 • Lainan käyttökohde
 • Haettava rahoitusmäärä 
 • Laina-aika 

Hae lainaa pankeista jo tänään ja selvitä, mistä löytyy sinulle lainan korko! 

Kilpailuta vakuudettomat lainat Nordsekin avulla 

Jos et saanut vakuudellista lainaa pankista tai tarvitset vakuudetonta lainaa nopeasti käyttöön, kannattaa lainat kilpailuttaa Nordsekin avulla maksutta. 

Lainan hakeminen onnistuu nopeasti ilman liitteitä muutamassa minuutissa. Saat lainapäätöksen usein heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Nordsekin lainapalvelu on maksuton, eikä lainan hakeminen sido sinua mihinkään. 

Lähetä lainahakemus jo tänään ja selvitä, mistä voit saada edullista vakuudetonta lainaa 1 000 – 60 000 eurolle. Lainaan voit saada maksuaikaa jopa 15 vuotta, joten se sopii myös pidempiaikaseen käyttötarkoitukseen. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.