Tasalyhennyslaina

LainaaTasalyhennyslaina

Tasalyhennyslaina 

Tasalyhennyslainassa kuukausierä koostuu kiinteästä lyhennys määrästä ja kertyneestä korosta. Tasalyhennyslainassa maksuerä on alussa suurempi, sillä korkoa maksetaan enemmän. 

 Lainaa lyhennetään siis joka kuukausi aina saman verran ja koron osuus vaikuttaa siihen, paljonko on kyseisen kuukausierän suuruus. 

Koron osuus vaikuttaa suoraan maksuerän suuruuteen. Jos viitekorko nousee, nousee myös maksettava kuukausierä. 

Tasalyhennyslaina kulutusluotoissa 

Voit hakea tasalyhennyslainaa kulutusluottoon 500 – 60 000 euron lainasummalle. Tällöin lainaa lyhennetään joka kuukausi saman verran ja koron osuus vaikuttaa kuukausierän suuruuteen. 

Lainaa voidaan hakea ilman vakuuksia tai takaajia. Omien tulojen määrä vaikuttaa siihen, paljonko lainaa voidaan tarjota. 

 • Korko 4 – 20 % välillä, hinnoittelu asiakaskohtaista
 • Maksuaikaa 1 – 15 vuotta tasalyhennyslainassa 
 • Lainan voi maksaa aina nopeammin takaisin 

Tasalyhennyslainan lisäksi tarjolla on tasaerälaina, jossa lainan kuukausierä on joka kuukausi samansuuruinen. Tällöin koron osuus ei vaikuta maksuerän suuruuteen, vaan lyhennyksen määrään. 

Tasalyhennyslaina käytössä asuntolainoissa 

Tyypillisesti asuntolainassa käytetään tasalyhennyslainaa. Normaali maksuaika on 20 – 30 vuotta. 

Kun lainaa nostetaan 150 000 euroa ja maksuajaksi valitaan 20 vuotta, tulee maksueriä koko laina-ajalle 240 kappaletta (20 X 12 = 240). Näin lainan lyhennysmäärä on 625 € / kuukausi. 

Oletetaan, että maksettava korko (sisältäen korkomarginaalin ja viitekoron) olisi koko laina ajan sama 3%. Näin ensimmäisen maksuerän suuruus olisi 1000 euroa, sillä pääomaa maksetaan 625 euroa ja korkoa 375 euroa. 

Lainan viimeinen maksuerä on suuruudeltaan 626,5 euroa, sillä pääoman osuus on 625 euroa ja koron 1,5 euroa.

Käytännössä siis tasalyhennyslainassa maksuerän suuruus laskee joka kuukausi, kun korkotaso pysyy samana. Se johtuu siitä, että lopussa lainapääomaan suuruus laskee, jolloin koron osuus myös laskee. 

Annuiteettilaina 

Annuiteettilaina tarkoittaa lainaa, jossa alussa kuukausierä on saman suuruinen ja laina-aika on kiinteä. Koron nousu nostaa kuukausierän suuruutta, mutta ei pidennä laina-aikaa. 

Moni valitsee kulutusluotoissa annuiteettilainan sijaan tasaerälainan. Jos korkotaso nousee, pitenee laina-aika, mutta kuukausierän suuruus pysyy samana tasaerässä. 

Lainan lyhennystapa selviää lainatarjouksesta. Muita lyhennystapoja on annuiteetti ja bullet. Kulutusluottoja hakiessa saat tarjouksia katsottavaksi, jossa ilmoitetaan tarjottava lyhennystapa.

Löydä edullisin tasalyhennyslaina

Edullisin tasalyhennyslaina kulutusluotoille löytyy kilpailuttamalla Nordsekin avulla. Tästä syystä tasalyhennyslaina kannattaa kilpailuttaa: 

 1. Saat parempia korkotarjouksia kilpailutuksen avulla 
 2. Kilpailuttaminen ei maksa mitään 
 3. Hakeminen ei sido mihinkään 
 4. Selvität nopeasti yhdellä hakemuksella parhaat korkotarjoukset 

Koska lainojen hinnoissa on isoja eroja, kannattaa vertailu tehdä aina lainoille. Lainojen kilpailutus onnistuu 500 eurosta ylöspäin, joten se sopii myös pienlainojen vertailuun. 

Sitä pidempi laina-aika on, sitä tärkeämpää on löytää matala korko lainalle. Muistathan, että kaikki vakuudettomat lainat voi maksaa etuajassa takaisin. Jos siis löydät paremman koron lainalle, voit aina maksaa vanhan luoton pois!

Tasalyhennyslaina ja sen ominaisuudet 

Tässä tiivistettynä tärkeimmät ominaisuudet tasalyhennyslainasta:

 • Ensimmäinen maksuerä on isoin ja viimeinen pienin
 • Kuukausierä laskee joka kuukausi
 • Lyhennät lainaa joka kuukausi saman verran 
 • Koron osuus maksuerästä laskee koko ajan

Kumpi on parempi, tasalyhennyslaina tai tasaerälaina?

Tasalyhennyslaina sopii kuluttajalle, joka haluaa lyhentää lainaa joka kuukausi saman verran. Tällöin esimerkiksi viitekoron nousu ei pidennä laina-aikaa, vaan nostaa kuukausierän suuruutta. 

Tasaerälaina sopii lainanottajalle, joka arvostaa hyvin ennustettavia kuukausi menoja. Koska maksat joka kuukausi aina saman verran kuukausierää, ei koron nousulla ole vaikutusta maksuerän suuruuteen. Jos korko nousee, laina-aika pitenee, mutta kuukausierä pysyy samana. 

Kumpi on sitten parempi lyhennystapa? Se riippuu pitkälti sitä, mikä on sinulle tärkeää. Moni arvostaa ennustettavaa kuukausi menoa, jolloin tasaerälaina on parempi vaihtoehto. 

Tasalyhennyslainan edut ja miinukset 

EdutMiinukset
+Lyhennät lainaa aina saman verran-Kuukausierä nousee koron noustessa
+Ennustettava takaisinmaksuaika -Kuukausierä ei ole kiinteä 
+Laina-aika ei pitene koron noustessa-Maksuerän nousu vaikeuttaa takaisinmaksua

Tasalyhennyslaina – yhteenveto 

Tasalyhennyslainassa on kiinteä lyhennys määrä. Käytännössä se tarkoittaa, että maksat joka kuukausi lainaa takaisin saman verran. 

Jos korko nousee, maksat suurempaa kuukausierää lainassa. Jos haluat helpommin ennustaa menoja, voi tasaerälaina olla parempi vaihtoehto. 

Voit hakea kulutusluottoa 500 – 60 000 euroa tasalyhennyslainana. Usein asuntolaina nostetaan tasalyhennyksenä. 

Kulutusluottojen maksuaika on normaalisti 1 – 15 vuotta, kun asuntolainoissa se on 15 – 30 vuotta. 

Voit kilpailuttaa Nordsekin kumppanien avulla lainat vaikka heti, sillä hakeminen ei sido mihinkään. Kilpailuttamalla voit saada jopa yli 30 luotonantajalta tarjouksen heti katsottavaksi. 

Tasalyhennyslaina – usein kysyttyä:

Mikä on tasalyhennyslaina?

Tasalyhennyslaina on lainamuoto, jossa lainan pääomaa maksetaan takaisin aina saman verran joka kuukausi. Koron osuus vaikuttaa kuukausierän suuruuteen, jolloin alussa lainan maksuerä on suurempi. 

Mikä on annuiteettilaina?

Annuiteettilaina tarkoittaa lainaa, jossa alussa kuukausierä on saman suuruinen ja laina-aika on kiinteä. Koron nousu nostaa kuukausierän suuruutta, mutta ei pidennä laina-aikaa. 

Miksi tasalyhennyslaina kannattaa valita?

Tasalyhennys sopii kuluttajalle, joka haluaa tietää etukäteen takaisinmaksu vauhdin. Tasalyhennyksessä päätetään etukäteen, kuinka nopeasti laina maksetaan takaisin. 

Miten tasalyhennys eroaa tasaerästä?

Tasaerässä maksat joka kuukausi saman kuukausierän riippumatta siitä, mikä on koron määrä. Tasalyhennyksessä koron osuus vaikuttaa kuukausierän suuruuteen, sillä lainaa lyhennetään joka kuukausi saman verran takaisin. 

Mikä lyhennystapa kannattaa valita kulutusluottoon?

Näet tarjouksessa, mitä eri lyhennystapoja lainalle on tarjolla. Moni arvostaa kulutusluotossa kiinteää kuukausierää, jolloin tasaerä sopii paremmin. Jos haluat tietää etukäteen maksuajan, sopii tasalyhennyslaina tai annuiteetti paremmin. 

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

Limiittiluotto

Limiittiluotto edullisesti vertailun avulla  Limiittiluottoa voit saada pankeista ja rahoitusyhtiöistä edullisesti, kun kilpailutat lainatarjoukset. Lainatarjouksien kilpailuttaminen Nordsekin kautta on maksutonta ja ei sido mihinkään.  Voit saada...

Lainaa norjasta

Lainaa norjasta heti ilman vakuuksia  Hae lainaa norjasta Nordsekin avulla jo tänään! Vertailumme avulla voit saada lainatarjouksen 1 000 - 60 000 eurolle Norjasta tai...

Lainaa 60000 euroa 

Lainaa 60000 euroa ilman vakuuksia  Hae lainaa 60000 euroa heti ilman vakuuksia Nordsekin avulla! Lainan hakeminen onnistuu ilman liitteitä muutamassa minuutissa. Saat ensimmäiset lainatarjoukset heti...

Lainaa rahaa 

Lainaa rahaa heti tilille  Voit saada lainattua rahaa pankeista ja rahoitusyhtiöstä, kun sinulla on luottotiedot kunnossa ja riittävästi työtuloja. Rahan lainaaminen onnistuu ilman vakuuksia, sillä...