Mikä on luottokortti?

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Luottokortti on maksukortti, jossa on luotto-ominaisuus. Luottokortin luotto on vakuudeton laina, jota maksetaan takaisin kuukausittain. Luottokorttiin määritetään luottoraja, jonka sisällä voit käyttää joustavasti luottoa. Luottoraja eli luottolimiitti on maksimi lainamäärä, mitä sinulla saa olla avointa pääomaa kortissa. 

 • Luottokortti on suosittu maksukortti, jossa on luotto-ominaisuus 
 • Luottokortilla maksetaan credit puolelle 
 • Yhdistelmäkortti tarkoittaa, että kortissa on debit ja credit ominaisuus 

Moni luottokortti on yhdistelmäkortti, jolloin siinä on sekä debit että credit ominaisuus. Kun maksat credit puolelta, käytät kortin luotto-ominaisuutta.

hae mastercardluottokortiin

Luottokortti on suosittu maksukortti, jolla voit maksaa luotolle jopa 10 000 euroon asti.

Kolme neljästä suomalaisesta omistaa luottokortin 

Luottokorttien suosio on ollut korkea Suomessa jo pitkään – jopa kolme neljästä suomalaisesta omistaa luottokortin.

 •  Luottokortin suosiota selittää laaja tarjoama ja yleinen tunnettuus 
 • Digitaalisten maksutapojen suosio ja käteisen suosin lasku nostanut luottokorttien kysyntää 
 • Suomen Pankin arvion mukaan luottokorttivelan määrä Suomessa oli 2,7 miljardia (vuonna 2020)

Luottokortti luottoraja 

Luottokortin luottoraja määrittyy luottosopimuksessa. Luottoraja tarkoittaa, kuinka paljon sinulla voi olla avointa velkaa luottokortissa. Luottorajan suuruus riippuu kortin tarjoajasta ja hakijan tuloista. Normaali luottoraja on 1 000 10 000 euroa. 

 • Luottoraja määrittää, paljonko voit käyttää kortin luotto-ominaisuutta
 • Normaali yläraja luottokortille on 10 000 euroa 
 • Luottoraja usein 2 000 – 5 000 € 
 • Voit hakea luottorajan nostamista myöhemmin 

Luottorajaan voi hakea korotusta. Kun olet maksanut luottokorttivelkaa takaisin säännöllisesti, voit saada pankista korotuksen luottokortin luottorajaan.  

luottokortin hyodyt

Miten luottokortti toimii?

Luottokortti toimii kuten mikä tahansa maksukortti. Voit hakea luottokorttia pankista tai vertailusivuston avulla. 

 • Saat luottokortin käyttöön, kun olet allekirjoittanut ja hyväksynyt luottosopimuksen pankin kanssa
 •  Luottosopimuksessa on määritelty, millä ehdoin voit luottoa nostaa ja kuinka se pitää maksaa takaisin
 • Luottokorttilaskua maksetaan takaisin kuukausittain 

Luottokortti toimii kuten mikä tahansa maksukortti, jossa on luotto-ominaisuus.

Miten saan luottokortin?

Näin saat luottokortin käyttöön:

 1. Täytä luottokortti hakemus pankista tai vertailu sivustolta

 2. Hyväksy luottosopimus sähköisesti

 3. Luottokortti toimitetaan kotiosoitteeseen

 4. Käytä korttia

Voit hakea luottokorttia suoraan pankista tai vertailu sivuston kautta. Verkkohakemus minuuteissa.

Mikä luottokortti kannattaa ottaa? Paras luottokortti löytyy näin

Mikä luottokortti kannattaa ottaa riippuu siitä, minkälainen käyttötarkoitus sinulla on. Paras luottokortti on helppo ja edullinen käyttää ja nopea hakea. 

Paras luottokortti riippuu myös kortin käyttötarkoituksesta. Moni käyttää luottokorttia erityisesti matkustamisessa. Parhaat luottokortit matkustamiseen voi olla eri kuin luottokortti verkko-ostoksiin.   

Luottokortin korko vertailu 

Luottokorkon korko vaihtelee paljon eri korteissa. Vertaa luottokortit aina ennen kortin käyttöönottoa. Koska luottokorttien hinnoissa on suuria eroja, kannattaa ne kilpailuttaa aina ensin. 

 • Luottokorttien vertailu kannattaa, sillä koroissa isoja eroja
 • Koron lisäksi maksat myös tilinhoitomaksua 
 • Osa voi periä myös avausmaksun kortista
 • Luottokortin korko tyypillisesti 10-20%

Luottokortin suurimmat eroavaisuudet liittyvät niiden kustannuksiin. Moni ei edes tiedä oman luottokortin hinnoittelua. Tutkumuksen mukaan jopa joka neljäs ei tunne luottokorttinsa kustannuksia. Hinnoittelu voi olla vaikea hahmottaa, koska se koostuu usein hyvin monesta eri tekijästä.

Esimerkki luottorajasta 

Jos esimerkiksi sinulla on 5 000 euron luottoraja kortissa, voit käyttää luottokorttia aina 5 000 euroon rajaan asti. Kun maksat luottokortilla, siirtyy lasku myöhemmin maksettavaksi luottosopimuksen ehdon mukaisesti. 

Jos sinulla on myönnetty luottoraja 5 000 euroa ja olet käyttänyt luottoa 2 000 €, on sinulla vielä 3 000 euroa käytettävänä luotto-ominaisuudesta. 

Luottokortteihin myönnetään normaalisti 1 000 – 10 000 euron luottoraja. Luottoraja määritellään luottosopimuksessa. Pankki tai luottokortti yhtiö tekee luottopäätöksen arvioidun maksukyvyn perusteella. Tulojesi määrä vaikuttaa luottorajaan – sitä isommat tulot sinulla on, sitä isomman luottorajan voit saada. 

Luottokortti heti käyttöön 

Voit saada luottokortin heti käyttöön, kun täytät hakemuksen ja allekirjoitat luottosopimuksen. 

 • Päätös luottokortista heti hakemuksen lähettämisen jälkeen 
 • Allekirjoitus sähköisesti pankin verkkopalvelussa 
 • Toimitus muutamassa arkipäivässä 

Luottokortti toimitetaan osoitteeseen, jossa olet virallisesti kirjoilla. Luottokortin toimitus kestää muutamista päivistä viikkoon. 

Luottokortti myös opiskelijalle ja eläkeläiselle

Opiskelijalle luottokortti? Kyllä, se on mahdollista. Voit saada opiskelijana luottokortin käyttöön, kun seuraavat minimikriteerit täyttyvät:

 • Olet täysi-ikäinen 
 • Ei maksuhäiriöitä
 • Kotipaikka Suomessa
 • Säännöllisiä tuloja 

Eläkeläiselle luottokortti on myös mahdollista saada, sillä eläketulot ovat säännöllisiä tuloja. 

Suositut luottokortit Suomessa – OP, Komplett Bank 

Suomessa yleisimmät luottokortit ovat Mastercard luottokortti ja Visa kortit. Suurin osa pankkien tarjoamista korteista on joko Visa tai Mastercard kortteja. 

Visa kortti ja Mastercardin ominaisuuksissa ei ole suuria eroja. Molemmat toimivat ympäri maailman melkein missä tahansa, jossa on maksupääte korttimaksuja varten. 

 • Visa ja Mastercard toimivat molemmat ympäri maailmaa 
 • Pankkien tarjoamat kortit ovat joko Mastercardin tai Visan kortteja 
 • Pankin oma hinnoittelu määrittää, mikä luottokortti on paras 

OP luottokortti on suosittu ja tuttu monelle Suomalaiselle. Tuoreimpana tulokkaana Komplett Bank luottokortti on hyvin joustava maksukortti, joka haluaa ison luottorajan. 

Luottokortti hyödyt 

Luottokortin hyödyt liittyvät maksukortin helppouteen ja arjen joustavuuteen. Lisäksi luottokortissa voi olla hyötynä erilaiset vakuutukset ja muut kanta-asiakasedut. 

 • Luottokortin hyödyt ensisijaisesti helppo ja nopea maksaminen 
 • Luotto-ominaisuus kortissa helpottaa arjen pyörittämistä 
 • Voit saada vakuutuksia ja muita etuja korttiin 

Moni pitää luottokorttia erityisen hyödyllisenä matkustamiseen ja verkko-ostosten maksamiseen. Kun maksat verkossa luottokortilla, vastaa luottokorttiyhtiö siitä, mikäli tavaraa tai palvelua ei toimiteta sinulle. 

Erilaiset luottokortti tyypit 

Normaali luottokortti 

Luottokortti on pankkikortti eli maksukortti, jossa on credit eli luotto-ominaisuus. Luottokortteja puhuttaessa voidaan käyttää myös termiä credit kortti. Voit saada luottokortin käyttöön, kun olet allekirjoittanut luottosopimuksen. 

Luottokorttia myönnettäessä määritellään maksimi luottoraja, johon asti voit luottoa käyttää. Normaalisti luottoraja myönnetään 2 000 10 000 eurolle, mutta voit saada luottorajaa myös alle 2 000 eurolle. 

Luottoraja määrittyy riskianalyysin perusteella. Voit myös korottaa luottorajaa ajan myötä. Usein luottorajaa voidaan korottaa, kun olet maksanut luottokorttilaskuja ajallaan tarpeeksi kauan tai jos sinulla on parantanut taloustilanne, jossa säännöllisten tulojen määrä on noussut.    

Prepaid luottokortti

Prepaid luottokortti ei teknisesti ottaen ole luottokortti, sillä sinun pitää ladata sinne saldoa etukäteen. Prepaid luottokortti on kytketty luottolimiittiin, joka on usein rahoitusyhtiön tarjoama joustoluotto. Kun haluat tehdä ostoksia prepaid kortilla, tulee sinun etukäteen tehdä nostoja limiitti tililtä eli joustoluotosta. Voit tehdä nostoja luottosopimuksessa määriteltyyn luottorajaan asti. 

Yhdistelmäkortti

Yhdistelmäkortti tarkoittaa, että kortissa on sekä debit että credit ominaisuus. Yhdistelmäkortti on hyvin yleinen maksukortti. Siinä voit maksaa itse haluamallasi tavalla sekä suoraan tililtä tai luotolle. 

Kun valitset debit maksun, veloitetaan maksu suoraan tililtäsi. Debit maksuissa kate ei voi mennä miinukselle ja sinun on käytettävä credit ominaisuutta, mikäli kate ei riitä muuten maksuun. 

Credit ominaisuus tarkoittaa, että käytät kortin luotto-ominaisuutta. Luotto-ominaisuutta voit käyttää aina luottorajaan asti. 

Virtuaalinen luottokortti 

Virtuaalinen luottokortti toimii kuten normaali luottokortti, paitsi että sinulle ei anneta fyysistä korttia. Virtuaalinen kortti on kätevä maksutapa ja luottokortti erityisesti verkko-ostamista varten. 

Voit saada virtuaalisen luottokortin heti käyttöön, kun sinulle on myönnetty luotto. 

Maksukortti eli debit kortti 

Normaali maksukortti eli debit kortti tarkoittaa, että maksukorttiin on liitetty henkilökohtainen tilisi, josta maksut lähtevät. 

 • Debit kortissa saldo ei voi mennä miinukselle
 • Mikäli tilisi saldo on nolla, ei maksua voida tehdä.
 •  Tililläsi on oltava katetta maksuja varten

Kun avaat tilin pankista, saat debit-kortin maksamista varten. Yleisimpiä debit kortteja on Visa Electron, jossa kortin maksutili on automaattisesti kytketty pankkitiliisi. Voit maksaa sillä lähes kaikkialla maailmassa, kun sinulla on rahaa tilillä. 

Pankkikortti

Pankkikortti on sama asia kuin maksukortti tai debit kortti. Pankkikortti eroaa luottokortista siinä, että ostoksille ei anneta maksuaikaa tai myönnetä luottoa. 

Pankkikortin saat pankista tilin avaamisen yhteydessä. Mikäli sinulla on hävinnyt pankkikortti tai se on vanhentunut, lähetetään pyynnöstä sinulle uusi pankkikortti kotiosoitteeseesi. 

Maksuaikakortti kuten AMEX

Maksuaikakortti eroaa luottokortista siinä, että kortilla maksetut ostokset pitää maksaa takaisin seuraavassa laskussa. Näin saat kortin avulla korotonta maksuaikaa ostoksillesi, mutta laskua ei voi lyhentää pikkuhiljaa – kortin lasku on maksettava eräpäivään mennessä kokonaan takaisin. 

Maksuaikakortin laskut kerätään kuukausittain laskulle. Se voi olla kalenterikuukausi tai muu maksuaikakortin tarjoajan määrittämä ajankohta. Jos esimerkiksi kortti on määritelty, että kortin laskut kerätään aina kalenterikuukausittain ja maksuaika on 14 päivää – tulee sinun maksaa edellisen kuukauden maksut seuraavan kuukauden 14. Päivä. 

Suosittu maksuaikakortin tarjoaja on American Express eli tuttavallisemmin Amex. Amex on maksuaika kortti, jossa sinulle myönnetään korotonta maksuaikaa laskuille. Se ei kuitenkaan ole luottokortti, sillä kortin laskun eräpäivänä on maksettava koko avoin pääoma takaisin. 

Korvaa luottokortit vakuudettomalla kulutusluotolla

Voit korvata kalliit luottokorttivelat vakuudettoman kulutusluoton avulla. Tässä 6 syytä, miksi moni suomalainen maksaa luottokorttivelat pois pankin tarjoaman vakuudettomalla kertalainalla: 

 1. Matalampi korko 
 2. Kokonaiskustannukset alhaisemmat 
 3. Vähemmän tilinhoitomaksuja ja kiinteitä kustannuksia 
 4. Alhaisempi kuukausierä 
 5. Yhdistä luottokorttivelat yhdeksi lainaksi 
 6. Käytä samaan käyttötarkoitukseen 

Vakuudeton laina on usein edullisempi nostaa kertalainana. Moni maksaa kalliit luottokorttivelat pois yhdellä edullisemmalla kulutusluotolla. 

Mikä on luottokortti?

Luottokortti on maksukortti, jossa on luotto-ominaisuus. Luotto-ominaisuus tarkoittaa, että luottokorttiin on annettu luottoraja, jonka sisällä voit maksaa kortilla luotolla. 

Mikä on luottokortin korko?

Luottokortin korko vaihtelee normaalisti 10-20% välillä. Luottokortin koron lisäksi kortista veloitetaan kuukausimaksua. Osa voi periä myös avausmaksun kortin käyttöönotosta. 

Mikä on luottoraja?

Normaali luottokortin luottoraja on 1 000 – 10 000 euroa. Saat selville sinulle myönnettävän luottorajan, kun haet luottokorttia. 

Mikä ero luottokortin ja normaali pankki kortin välillä on?

Normaali pankkikortti on maksukortti, jossa ei ole luotto-ominaisuutta. Kun maksat pankkikortilla, maksat suoraan tililtäsi kauppiaalle. Kun maksat luottokortilla, maksat luotolle. Luottokortin avulla voit maksaa laskut myöhemmin osissa takaisin. 

Onko luottokortti fyysinen tai virtuaalinen?

Luottokortti on tarjolla sekä fyysisenä että virtuaalisena. Virtuaalinen luottokortti on sovelluksessa käytettävä maksutapa, jossa voit maksaa luotolle. Se toimii aivan kuten normaali luottokortti – erona että fyysinen kortin sijasta kaikki maksut ja hallinnointi tapahtuu sovelluksessa. Fyysinen luottokortti on yleisin luottokortin muoto, jossa kortti lähetetään kotiisi päivissä. Molempia kortteja voi käyttää sekä kaupoissa että verkkokaupoissa. 

Mitkä ovat luottokortin edut käyttäjälle?

Luottokortin suurimmat edut käyttäjälle ovat koroton maksuaika, luotto-ominaisuus eli jousto maksuihin sekä muut kortin tarjoamat edut. Muita etuja voivat olla mm. matkavakuutus, erilaiset lounge tilat lentokentillä ja hotelleissa ja liput konsertteihin ja lennoille sekä bonuspisteet. 

Kuka saa luottokortin?

Luottokortti myönnetään luottopäätöksen yhteydessä. Voit saada luottokortin, kun: 

– Sinulla on tuloja
– Ei maksuhäiriöitä
– Ikää yli 18 vuotta 
– Kotipaikka Suomessa

Saako opiskelija luottokortin?

Opiskelija voi saada luottokortin, kun hänellä on tuloja moitteeton maksuhistoria. Usein opiskelijalle myönnetty luottoraja on pienempi – alle 4 000 euroa. Voit hakea korotusta luottokortin rajaan, kun tulosi kasvavat. 

Saako eläkkeellä luottokortin?

Eläkeläinen voi saada luottokortin, sillä eläketulot ovat säännöllisiä tuloja. Kaikki kortin tarjoajat eivät myönnä luottokorttia eläkeläisille. Usein luottoraja on työssäkäyvää alhaisempi – selvität sen pyytämällä luottokorttia pankista ja vertailemalla kortti tarjouksia keskenään. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.