Lainasanakirja eli lainasanasto

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Pyrimme tämän aakkosjärjestyksessä olevan sanakirjan avulla selittämään yksinkertaisesti kaikki tärkeimmät lainasanat, johon törmäät lainoja vertailtaessa.

Ajoneuvorahoitus 

Ajoneuvorahoitus tarkoittaa ajoneuvoa, kuten auton, veneen tai moottoripyörän ostoa varten nostettavaa lainaa. 

Annuiteettilaina 

Tarkoittaa lainaa, jossa lainan kuukausierä on alussa saman suuruinen. Annuiteettilainassa kuukausierän suuruus muuttuu vain, kun viitekorko vaihtuu. Suurin osa asuntolainoista on annuitteettilainoja. 

Autolaina

Auton hankintaa varten nostettua lainaa joko vakuudellisena tai vakuudettomana. Jos nostat autolainan ilman vakuuksia, pysyy auton virallinen omistus sinulla. Mikäli nostat vakuudellista autolainaa, säilyy omistus rahoitusyhtiöllä, kunnes viimeinen lainaerä on maksettu. 

Avausmaksu ja avauspalkkio 

Osa pankeista voi periä avausmaksun tai palkkion, kun laina nostetaan tilille. Jos aiot maksaa lainan maksuaikataulua nopeammassa aikataulussa takaisin, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota avausmaksun suuruuteen. 

Bullet-laina 

Bullet-laina on lainatuote, jossa lainaa ei lyhennetä kuin vasta yhdellä kertaa. Tyypillinen bullet-lainan käyttötarkoitus on sijoitus tai muu väliaikainen rahoitustarve, jossa odotetaan omaisuuserän myyntiä. Bullet-laina on vakuudellista. 

Euribor

Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, joka noteerataan päivittäin. Euribor -termi on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate. Lainan korko koostuu korko marginaalista ja viitekorosta. Yleinen viitekorko on 3 kk Euribor ja 12 kk Euribor. 

Finanssivalvonta

Finanssivalvonta valvoo Suomessa toimivia pankkeja, että ne noudattavat hyvää hallintotapaa ja sääntöjä. Myös ulkomaiset pankit, jotka toimivat Suomessa, raportoivat Finanssivalvonnalle. 

Joustoluotto 

Joustoluotto on jatkuva lainatuote, jota tarjotaan usein 500 – 10 000 eurolle. Joustoluotossa lainaa ei tarvitse kerralla nostaa tilille, vaan voit tehdä nostoja joustavasti. Joustoluotosta voidaan käyttää seuraavia termejä ja ne tarkoittavat samaa asiaa: saldolimiitti, tililuotto, tililimiitti, joustolaina. 

Järjestelylaina 

Järjestelylainalla voidaan tarkoittaa joko yhdistelylainaan tai Takuusäätiön myöntämään järjestelylainaan, jolla voidaan järjestellä kalliita lainoja yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. 

Kertalaina 

Tarkoittaa vakuudetonta kulutusluottoa, jossa laina maksetaan yhdellä kertaa tilille. Suurin osa kulutusluotoista eli vakuudettomista lainoista on kertalainoja. Kertalainaa maksetaan takaisin kuukausittain 1 – 15 vuoden maksuajalla.  

Korko

Korko tarkoittaa lainan pääomasta maksettavaa korkoa. Nimelliskorko eli korko kertoo, paljonko maksat lainan avoimesta pääomasta korkoa viitekoron päälle. 

Korkokatto  

Korkokatto rajoittaa, paljonko vakuudettomasta lainasta voidaan maksimissaan periä korkoa ja muista kustannuksia. Vuonna 2023 voimassa korkokatto, joka rajaa maksimi nimelliskoron 20% tasolle. 

Kulutusluotto

Kulutusluotot on yleistermi lainalle, jota nostaa yksityishenkilö omaan käyttöön. Kulutusluottoa voidaan nostaa vakuudettoman tai vakuudellisena. 

Vakuudeton kulutusluotto on yleisin lainatuote, jota tarjotaan 500 – 60 000 eurolle. Lainan maksuaika on 1 – 15 vuotta. 

Vakuudellista kulutusluottoa tarjoaa pankit yli 15 000 eurolle, kun sinulla on antaa riittäviä vakuuksia lainan vakuudeksi. Sopivia vakuuksia ovat esimerkiksi asunto tai mökki. 

Kuukausierä 

Kuukausierä tarkoittaa maksuerää, jota lainassa maksetaan kuukausittain pankille tai rahoitusyhtiölle. Kuukausierään sisältyy sekä pääoman lyhennys että korko ja muut kustannukset. Usein lainaa tarjotaan kiinteällä kuukausierällä, jolloin maksuerän suuruus on vakio koko laina-ajan. 

Laina 

Laina on yleistermi, joka voi tarkoittaa kulutusluottoa tai mitä tahansa lainaa. Usein lainalla viitataan vakuudettomaan lainaan eli kulutusluottoon, jota voidaan tarjota jopa 60 000 euroon asti ilman takaajia. 

Lainahakemus

Vakuudettoman lainan lainahakemus onnistuu muutamassa minuutissa, sillä hakemuksen voit lähettää ilman liitteitä. Lainahakemus on maksutonta ja ei sido mihinkään, jonka avulla voit saada pankeilta lainatarjouksia katsottavaksi. 

Lainalaskuri

Lainalaskurin avulla näet, miten korko, lainasumma ja maksuaika vaikuttavat takaisinmaksettavaan määrään ja kuukausierän suuruuteen.

Lainatarjous 

Lainatarjous on saatavilla heti hakemuksen lähettämisen jälkeen, sillä moni pankki tekee automaattisen lainapäätöksen. Lainatarjous on usein alustava, sillä lainasopimuksen hyväksymistä varten pankit voivat vielä tarkistaa ilmoitettuja tietoja. 

Lainan kuukausierä

Katso kuukausierä. 

Lainan lyhennys

Lainan lyhennys tarkoittaa määrää, jolla lainaa maksetaan takaisin. Lainan kuukausierä muodostuu lainan lyhennyksestä ja kuluista. Vakuudetonta lainaa lyhennetään ja maksetaan takaisin 1 – 15 vuotta. 

Lainan kilpailuttaminen 

Lainan kilpailuttaminen tarkoittaa, että yhdellä hakemuksella voidaan kilpailuttaa pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainatarjoukset. Nordsekin kautta kilpailutat lainat nopeasti jopa yli 30 luotonantajan välillä ilmaiseksi. 

Lainavertailu 

Lainavertailu tarkoittaa, että vertaat lainan ehtoja ja kuluja keskenään. Helpoin tapa vertailla eri lainoja on kilpailuttaa lainatarjoukset. Kun vertaat lainoja, kiinnitä huomio todelliseen vuosikorkoon. Se kertoo, paljonko maksat lainasta kokonaisuudessan kustannuksia. 

Lainojen yhdistäminen 

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa, että yhdistät pienet ja kalliit lainat yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Lainojen yhdistely kannattaa, sillä sen avulla pääset eroon kalliista pikavipeistä ja kulutusluotoista. 

Liitteet lainahakemusta varten

Lainahakemukseen ei tarvita liitteitä, mutta usein pankki vaatii vielä lopullista lainapäätöstä varten tiettyjä liitteitä nähtäväksi. Yleisimmät dokumentit ovat todisteet palkkatuloista tai verotiedoista. 

Lomalaina eli matkalaina 

Lomalaina on vakuudetonta lainaa, jota nostetaan matkaa varten. Matkustaminen on yksi yleisimmistä käyttökohteista vakuudettomalle lainalle. Reissuluotto tarkoittaa puolestaan joustoluottoa, joka nostetaan matkustamista varten.   

Luotto

Käytännössä luotto on sama asia kuin kulutusluotto. 

Luottokortti 

Luottokortti on maksukortti luotto-ominaisuudella. Luottoraja määrittää, paljonko voit nostaa luottoa kortilla. Joustoluotto on luotto-ominasuuksiltaan lähimpänä luottokorttia vakuudettomissa lainoissa. 

Luottotiedot 

Pankit antavat lainaa vain, kun sinulla on puhtaat luottotiedot eli ei maksuhäiriömerkintöjä

Maksuaika

Lainatarjouksessa ja sopimuksessa on määritelty maksuaika, joka vaihtelee 1 – 15 vuoden välillä. Voit myös maksaa lainan etuajassa takaisin tai maksuaikaa nopeammassa ajassa ilman erillistä ilmoitusta. 

Maksuhäiriömerkintä 

Et voi saada lainaa, jos sinulla on maksuhäiriömerkintä. Vuonna 2022 astui voimaan uusi maksuhäiriömerkintä laki, jonka avulla maksuhäiriömerkintä poistuu nopeasti kun velat on maksettu pois. 

Mökkilaina 

Mökkilaina on mökin ostoa varten nostettua lainaa, joka on usein vakuudellista. Vakuudellista lainaa varten tarvitaan omarahoitusta, jota varten moni nostaa vakuudetonta mökkilainaa. 

Nimelliskorko 

Nimelliskorko on koron määrää, jota maksetaan viitekoron päälle. Käytännössä nimelliskorko tarkoittaa korkomarginaalia. 

Osamaksu

Osamaksu on sopimus, jossa ostettava hyödyke tai palvelu maksetaan takaisin osissa eli osamaksulla. Osamaksuja voidaan myydä matalalla korolla, vaikka usein niiden kulut ovat normaalia kulutusluottoa korkeampia. 

Pankki 

Pankit rahoittavat omaa liiketoimintaansa talletuksien avulla. Pankit voivat tarjota vakuudellista lainaa ja / tai vakuudetonta lainaa kuluttajille ja yrityksille. Suomessa lähes kaikki pankit tarjoavat myös vakuudetonta lainaa kuluttajille. 

Pankkilaina 

Tarkoittaa usein vakuudellista lainaa pankista, mutta sillä voidaan tarkoittaa myös pankin myöntämää vakuudetonta nettilainaa. 

Pienlaina 

Pienlaina on mikä tahansa vakuudeton laina, jota nostetaan netissä 100 – 10 000 eurolle. Pienlaina tarkoittaa usein kertalainaa, mutta se voi olla myös joustoluotto. 

Pikalaina

Pikalaina on vakuudeton laina, jota haetaan verkossa. Pikalainaa voit saada 500 – 60 000 eurolle. Pikalainan toisia yleisiä termejä on vakuudeton laina, nettilaina ja kulutusluotto. Nordsekin kautta kilpailuttamat lainat ovat kaikki pikalainoja, jossa laina voidaan maksaa tilille jopa samana päivänä. 

Pikavippi 

Pikavippi on synonyymi pikalainalle ja sitä voidaan nostaa muutamasta sadasta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin asti. Perinteinen pikavippi on alle 10 000 euron nettilaina, johon ei tarvita vakuuksia tai takaajia. 

P2P laina 

P2p laina eli vertaislaina tarkoittaa, että laina nostetaan pankin sijasta vertaislaina yhtiöstä. Vertaislaina yhtiö ei itse tarjoa lainaa, vaan sen sijoittajat antavat lainaa kuluttajille. 

Rahoitusyhtiö

Eroaa pankista siten, että sillä ei ole pankkitoimilupaa ja oma rahoitus ei perustu pankkitalletuksiin. Usein pienempiä yrityksiä, jotka tarjoavat nopeaa ja joustavaa vakuudetonta lainaa. 

Remonttilaina 

Remonttilaina voidaan nostaa vakuudellisena tai ilman vakuuksia. Voit saada vakuudetonta remonttilainaa 500 – 60 000 eurolle jopa 15 vuoden maksuajalla. 

Rinnakkaishakija 

Lainaa rinnakkaishakijan kanssa eli yhteishakijan kanssa tarkoittaa, että haette yhdessä toisen hakijan kanssa lainaa. Voitte saada isomman lainasumman käyttöön, sillä lainapäätöksessä huomioidaan molempien hakijoiden tulot. 

Sähköinen lainahakemus

Kaikki vakuudettomat lainat tehdään sähköisen lainahakemuksen avulla. Sähköinen lainahakemus tarkoittaa, että hakemus tehdään verkossa eikä fyysisiä papereita tarvita. Myös liitteet voidaan lähettää sähköisesti joko sähköpostilla tai oma-palvelussa. 

Säännölliset tulot

Tarkoittaa ansiotuloja tai eläketuloja, jota saadaan säännöllisesti. Pankit ja rahoitusyhtiöt tekevät lainapäätöksen säännöllisiä tuloja vasten. Sitä isommat tulot sinulla on, sitä enemmän voit saada lainaa. Säännöllisiksi tuloiksi ei lasketa pääomatuloja. 

Takaaja 

Lainan takaaja tarkoittaa henkilöä, joka takaa lainan henkilökohtaisesti. Henkilötakaaja on vastuussa lainan takaisinmaksusta. Jos lainaa ei makseta takaisin, voidaan takaajalle asettaa maksuhäiriömerkintä. 

Tasaerä 

Tasaerälaina tarkoittaa lainaa, jossa lainan kuukausierä on sama eli vakio koko laina-ajan. Ainoastaan lainan viimeinen maksuerä voi olla eri, jolloin kuukausierän suuruus on pienempi tai samankokoinen kuin muut kuukausierät. 

Tilinhoitomaksu 

Lainan tilinhoitomaksu on kiinteä kuukausimaksu, jota peritään niin kauan, kun sinulla on avointa lainapääomaa jäljellä. Käytetään myös termejä kuukausimaksu ja laskutuslisä. 

Tonttilaina 

Tonttilaina on tontin ostoa varten tarkoitettu laina. Voit saada vakuudellista tonttilainaa, kun ostettava tontti annetaan pankille vakuudeksi. Tonttilainaa voidaan nostaa myös ilman vakuuksia päivässä käyttöön.  

Todellinen vuosikorko

Todellisessa vuosikorossa on huomioitu kaikki lainaan liittyvät kustannukset, kuten lainan korko, avaus-, käsittely- ja kuukausimaksut. Todellinen vuosikorko antaa kattavamman kuvan lainaan liittyvistä kustannuksista ja helpottaa eri luotonantajien lainojen korkojen vertailua. 

Vakuudeton laina

Vakuudetonta lainaa voit saada 500 – 60 000 euroa. Lainan maksuaika on 1 – 15 vuotta. Vakuudetonta lainaa voit saada nopeasti käyttöön ilman takaajia tai omaisuutta pantiksi. 

Vakuudellinen laina

Vakuudellista lainaa voidaan nostaa, kun sinulla on annettavana reaalivakuuksia pankille. Yleisin vakuudellinen laina on asuntolaina. Vakuudellista lainaa voidaan nostaa myös ajoneuvoa varten tai vaikka remonttia varten.

Venelaina 

Venelainaa nostetaan usein vakuudettomana 5 000 – 30 000 eurolle. Voit saada myös vakuudellista venelainaa, jolloin ostettava vene annetaan vakuudeksi lainalle. 

Vippi 

Vippi tarkoittaa samaa kuin luotto, laina tai pikavippi. Vippi on vakuudetonta lainaa, jolla viitataan usein pienempiin muutaman sadan tai tuhannen euron lainoihin. 

Yhdistelylaina 

Yhdistelylaina on lainatuote, jolla yhdistetään useammat pienet lainat yhdeksi isommaksi lainaksi. Se säästää kuluissa, sillä saat isompaan lainaan edullisemman koron. Yhdistelylaina on suosittu lainatuote, jota voit hakea Nordsekin avulla. 

Yhteishakija 

Voit hakea lainaa yhteishakijan kanssa, jolloin lainalla on kaksi tai useampi takaaja. Usein yhteishakija on puoliso. 

Yrityslaina 

Yrityslainaa voit hakea ilman vakuuksia 1000 – 350 000 eurolle. Yrityslainojen maksuaika on 1 – 3 vuotta. Vakuudettomassa yrityslainassa yrittäjä toimii lainan henkilö takaajana. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.