P2P laina eli vertaislaina 

Janne Häkkinen

P2P laina eli vertaislaina on lainamuoto, jossa lainaa antaa toinen yksityishenkilö toiselle. P2P sana tulee englannin kielestä sanoista “Peer to Peer”.  P2P lainassa lainanottaja hakee lainaa vertaislaina palvelun kautta – jossa lopullinen lainanantaja ei ole pankki vaan yksityishenkilö tai muu sijoittaja. 

 • P2P lainan toinen nimi on vertaislaina 
 • P2P lainoissa lainanantajana sijoittaja, ei pankki
 • P2P lainoja haetaan vertaislainapalvelun kautta, joka hoitaa lainapäätöksen ja hallinnoinnin 
 • Maksat takaisin P2P lainoja kuten normaaleja pankkilainoja

P2P laina on kuten mikä tahansa vakuudeton laina. Kilpailuttamalla vakuudettomat lainat saat näkyviin myös p2p lainojen tarjoajat.

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

P2P laina on normaali vakuudeton laina  

P2P laina on vakuudeton laina, jota maksat takaisin sovitulla maksuajalla. Se ei eroa muista vakuudettomista lainoista kuluttajalle, sillä lainaa nostetaan ilman takaajia ja vakuuksia sovitulla maksuajalla. 

Koska p2p laina on vakuudetonta, voit itse päättää lainan käyttötarkoituksen. Pyytämällä lainatarjousta selvität, kuinka paljon voit saada lainaa käyttöön. 

Tärkeää on huomata, että sinun tiedot eivät näy muille yksityishenkilöille ja sijoittajille. Ainoastaan vertaislainayhtiön luottotiimi käsittelee lainahakemukset. Vaikka p2p lainassa rahoittajana toimii toinen yksityishenkilö, on kaikki hakijan tiedot anonymisoitu. Se tarkoittaa sitä, ettei sinun tietojasi anneta suoraan muille sijoittajille. Näin sinun ei tarvitse pelätä, että esimerkiksi henkilötunnus tai muita arkaluontoisia tietoja tulee muille sijoittajille näkyviin. 

P2p laina ja asiakaspalvelu 

Vertaislaina eli p2p laina toimii asiakkaalle kuten mikä tahansa vakuudeton laina. Käytännössä isoin ero liittyy siihen, kuka lopulta rahoittaa lainan. Jos nostat pankista lainaa, pankki antaa sinulle lainan. Kun nostat lainan p2p palvelusta, rahoittaja lainalle on toinen yksityissijoittaja. 

Vertaislainayhtiö hoitaa lainan hallinnoinnin. Käytännössä asiakas ei huomaa eroa rahoitusyhtiön ja vertaislainan välillä. Vertaislainayhtiö hoitaa luottopäätöksen, hallinnoinnin, asiakaspalvelun ja kaikki maksut. 

Lainan haku ja asiakaspalvelu hoituvat p2p palvelun toimesta. Vaikka p2p palvelu ei itse rahoita kuluttajia, se hoitaa muiden sijoittajien puolesta kaiken yhteydenpidon asiakkaaseen. 

“Asiakas ei huomaa eroa rahoitusyhtiön ja p2p lainan välillä. Isoin ero liittyy siihen, että lainanantaja on toinen yksityishenkilö.”

Myös p2p lainat kannattaa kilpailuttaa 

P2P lainat kannattaa kilpailuttaa aina, sillä tarjoajien hinnoissa voi olla suuriakin eroja. P2p laina kannattaa kilpailuttaa muiden kulutusluottojen kanssa, sillä lainan tärkeimmät erot liittyvät kuluihin. Jos saat pankista edullisempaa lainaa kuin p2p vippi, kannattaa pankkilaina ottaa käyttöön. 

Kuten pankkien tarjoamissa kulutuslainoissa, kilpailuttamisen avulla voit säästää paljon kuluissa. Kilpailuttamalla normaalit kulutusluotot ja p2p lainat selvität nopeasti, millä ehdoilla voit saada lainaa. 

Paras laina on usein edullisin laina – olipa se p2p toimijalta, rahoitusyhtiöltä tai pankilta. Siksi lainojen kilpailutuksessa kannattaa ottaa mukaan kaikki eri vakuudettomien lainojen tarjoajat. Näin selvität nopeasti, mistä voit saada parhaat korkotarjoukset. 

Suosittelemme valitsemaan aina edullisemman lainan – oli se P2P toimijan, rahoitusyhtiön tai pankin tarjoamana. 

Suomalaiset käyttävät p2p lainoja 

Suomalaiset käyttävät p2p lainoja, koska ne on vakuudettomia ja helppoja käyttää. Sen lisääntynyt suosio selittyy lisääntyneen tietoisuuden lisäksi sen nopeudella – nykyään saat p2p lainat käyttöön yhtä mutkattomasti kuin normaalin lainan. 

Yhä useampi suomalainen käyttää p2p lainaa muiden lainojen rinnalla. Suurin syy tähän on se, ettei p2p laina eroa merkittävästi muista lainoista. Koska voit saada p2p lainan nopeasti käyttöön jopa samana päivänä, nostetaan lainaa käyttöön nopeisiin laina tarpeisiin. 

Maailmalla p2p lainat ovat olleet pidempään jo suosittuja. Ne onkin hyvä vaihtoehto pankkilainalle. Koska lainojen käytössä ei ole merkittäviä eroja sen suhteen, onko laina nostettu pankista, p2p toimijalta tai rahoitusyhtiöltä – kannattaa laina ottaa sieltä, missä on alhaisin kulu. 

Näin P2P -laina toimii

Näin p2p-laina toimii:

 1. Täytä lainahakemus 

  Hakemus vie vain muutaman minuutin. 

 2. Vertaile ja valitse paras laina 

  Älä hyväksy ensimmäistä lainatarjousta, vaan vertaile eri tarjouksia keskenään. 

 3. Hyväksy ja allekirjoita

  Kun olet löytänyt sopivan lainan, hyväksy se pankkitunnuksilla allekirjoittaen. 

 4. Maksu tilille

  P2P laina maksetaan tilille nopeasti joko samana päivänä tai viimeistään kahdessa arkipäivässä.

P2p lainojen edut ja miinukset

Tässä listattuna P2P lainojen etuja:

 • Nopea ottaa käyttöön
 • Helppo hakea 
 • Selkeät lainaehdot kuten muissa vakuudettomissa lainoissa
 • Suomenkielinen asiakaspalvelu
 • Asiointi suoraan vertaislainayhtiön kanssa, ei sijoittajan

Miinukset:

 • Voi olla kalliimpi kuin pankkilaina 
 • Usein avauspalkkio, jonka perusteella vertaislainayhtiö maksaa omia kuluja 
 • Kulut voivat koostua useammasta komponentista kuin pankkilainassa 

Tyypilliset p2p lainan ehdot

P2P lainan ehdot ovat kuten muissa vakuudettomissa lainoissa. Voit saada tyypillisesti vertaislainaa 10-20% korolla.  Lopulliset ehdot selviävät aina lainasopimuksen ehdoissa:

 • Lainasumma: 500 – 60 000 € 
 • Korko: 4 – 20 % 
 • Avauspalkkio: 0 – 4% luottomäärästä 
 • Tilinhoitomaksu: 4 – 10 € /kk 
 • Muut kulut: Hinnaston mukaan
 • Todellinen vuosikorko: 5 – 38%  
 • Takaisinmaksuaika: 1 – 15 vuotta 
 • Lyhennystapa: Tasaerä 

Kilpailuta vakuudeton laina 

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa, nopeaa ja maksutonta – sekä p2p että pankkilainat. Tästä syystä kilpailutus kannattaa:

 • Saat parempia tarjouksia ja alhaisemman koron 
 • Voit vertailla eri lainoja keskenään
 • Yhdellä hakemuksella useammasta paikasta tarjousta
 • Lainaa jopa 60 000 € alhaisella korolla
 • Maksuton palvelu 
 • Ei sitoutumista 

Kuka voi saada p2p lainaa? 

Lainaa voidaan myöntää, kun sinulla on puhdas maksuhistoria, olet täysi-ikäinen, kotipaikka on Suomessa ja sinulla on säännöllisiä tuloja. 

Usein p2p lainanantajat ja pankit edellyttävät, että olet ollut Suomessa kirjoilla vähintään 36 kuukautta. Säännöllisten tulojen määrä vaikuttaa siihen, paljonko lainaa voidaan myöntää. 

Eri luotonantajilla on omat kriteerit siihen, paljonko tuloja pitää olla. Selvität helpoiten pyytämällä vertailupalvelusta tarjousta, jolloin saat tietää sinulle tarjoavat luotonantajat. 

Kaikki eivät vaadi työtuloja, sillä muutama luotonantaja voi antaa lainaa myös ansiosidonnaista vasten. Myös eläkeläinen voi saada lainaa, sillä eläketulot lasketaan säännöllisiksi tuloiksi. 

Tähän p2p lainaa voidaan käyttää

Vakuudetonta p2p lainaa voidaan käyttää itse valittuun käyttötarkoitukseen, sillä lainassa ei ole vakuuksia tai takaajia. Onko sinulla nopea lainatarve ja tarvitset lainaa? P2p laina voi auttaa. 

Ehkä sinulla on tiedossa lomamatka, johon tarvitset rahoitusta. Haluatko lähteä Suomen ilmoja karkuun etelän aurinkoon? Vai onko suunnitteilla kaupunkiloma ja Eurooppaan?

Moni nostaa p2p lainaa myös remonttiin, auton ostoon moottoripyörän, veneen ostoon tai laskujen maksuun. Voit myös käyttää lainaa yhdistelylainaksi eli muiden lainojen poismaksuun. 

Tiivistelmä: P2p laina kannattaa kilpailuttaa pankkilainan kanssa 

P2p laina on kuluttajalle tarjottava laina, joka kilpailee normaalin pankkilainan kanssa. Hakiessa lainaa voit helposti kilpailuttaa sekä p2p lainat, pankkilainat ja rahoitusyhtiöiden tarjoamat lainat, sillä vertailupalvelussa kilpailutetaan kaikki lainat kerralla. 

Ei ole väliä, onko laina nostettu p2p toimijalta vai pankista, joten voit keskittyä lainaehtojen vertailuun. Jos p2p laina on edullisempi tai muuten paremmilla ehdoilla nostettavissa, kannattaa se ottaa käyttöön. 

P2p lainaa voit nostaa alkaen 500 eurosta ylöspäin. Voit saada p2p lainaa maksimissaan 60 000 euroa. Lainan maksuaika on 1 – 15 vuotta. 

P2p laina kannattaa kilpailuttaa, sillä vakuudettomien lainojen hinnat vaihtelevat paljon. Koska pankkilaina ei eroa merkittävästi p2p lainasta, kannattaa valita lainaksi se tuote, jossa on matalin korko. 

Voit itse päättää, mihin lainaa käytetään. Koska p2p laina on vakuudetonta ja sitä nostetaan ilman takaajia, on sen käyttö joustavaa. Voit käyttää lainaa vaikka matkusteluun, luottokorttivelkojen poismaksuun tai remonttiin. 

Lainaa voidaan myöntää täysi-ikäisille henkilöille, joilla on säännöllisiä tuloja. Jotta voit saada lainaa, sinulla on oltava puhtaat luottotiedot. 

Mikä on p2p laina? 

P2P laina on palvelu, jossa toinen yksityishenkilö tai sijoittaja lainaa toiselle yksityishenkilölle rahaa. P2P lainayhtiö hoitaa kaiken lainan hallinnoinnin. Käytännössä p2p laina-asiakkaana et huomaa eroa, onko laina nostettu rahoitusyhtiöstä vai vertaislainayhtiöltä. 

Onko p2p laina turvallinen?

Kyllä. P2P lainoja valvoo Suomessa aluehallintovirasto, kuten rahoitusyhtiöitä. Lainojen hallinnointi, asiakaspalvelu ja muut tiedot ovat luotettavasti ja turvallisesti säilytetty. Yksityiset sijoittajat eivät pääse näkemään lainanhaku tietojasi, sillä tietosi on anonymisoitu muille sijoittajille. 

Onko p2p laina vertaislaina?

Kyllä on. P2P laina on sama asia kuin vertaislaina. 

Kuka voi saada p2p lainaa?

P2P lainaa voit saada, kun täytät seuraavat minimikriteerit:

– Olet täysi-ikäinen
– Ei maksuhäiriömerkintää
– Sinulla on säännöllisiä tuloja

Mikä on pisin laina-aika?

Lainaa voi saada 1 – 15 vuotta. 

Paljonko voin saada p2p lainaa? 

Voit saada lainaa 500 eurosta aina 60 000 euroon asti. 

Voinko maksaa lainan etuajassa takaisin?

Lainan voi maksaa aina etuajassa takaisin. Näin säästät kuluissa. 

Onko p2p laina vakuudetonta?

P2P laina on vakuudetonta, eikä siihen tarvitse takaajia. Pelkkä oma henkilötakaus riittää. 

Mihin lainaa voidaan käyttää? 

Päätät itse käyttötarkoituksen. Voit käyttää lainaa vaikka matkustamiseen tai kodinkoneiden ostamiseen.  

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.