P2P laina eli vertaislaina 

LainaaP2P laina eli vertaislaina 

P2P laina eli vertaislaina on lainamuoto, jossa lainaa antaa toinen yksityishenkilö toiselle. P2P sana tulee englannin kielestä sanoista “Peer to Peer”.  P2P eli vertaislainassa käytännössä lainanottaja hakee lainaa vertaislainapalvelun kautta – jossa lopullinen lainanantaja ei ole pankki vaan yksityishenkilö tai muu sijoittaja. . 

 • P2P lainan toinen nimi on vertaislaina 
 • P2P lainoissa lainanantajana sijoittaja, ei pankki
 • P2P lainoja haetaan vertaislainapalvelun kautta, joka hoitaa lainapäätöksen ja hallinnoinnin 
 • Maksat takaisin P2P lainoja kuten normaaleja pankkilainoja

P2P laina on kuten mikä tahansa vakuudeton laina. Kilpailuttamalla vakuudettomat lainat saat näkyviin myös p2p lainojen tarjoajat.

P2P laina eli vertaislaina on kuin rahoitusyhtiön laina 

Vertaislaina eli p2p laina toimii asiakkaalle kuten mikä tahansa vakuudeton laina. 

Vertaislainayhtiö hoitaa lainan hallinnoinnin. Käytännössä asiakas ei huomaa eroa rahoitusyhtiön ja vertaislainan välillä. Vertaislainayhtiö hoitaa luottopäätöksen, hallinnoinnin, asiakaspalvelun ja kaikki maksut. 

 • Lainan haku ja asiakaspalvelu vertaislainayhtiön toimesta
 • Et huomaa eroa, haetko lainaa rahoitusyhtiöstä vai vertaislainatoimijalta 

Asiakas ei huomaa eroa rahoitusyhtiön ja p2p lainan välillä. Isoin ero liittyy siihen, että loppusijoittajana lainassa on toinen yksityishenkilö.

P2P laina eli vertaislaina on vakuudeton laina 

Vertaislaina on vakuudeton laina, jota maksat takaisin vertaislainayhtiölle sovitulla maksuajalla. Se ei eroa muista vakuudettomista lainoista ominaisuuksilaan. 

 • Toimii kuten normaali pankkilaina tai rahoitusyhtiön laina 
 • Vakuudeton laina 
 • Lainanhakijan tiedot anonymisoitu yksityissijoittajalle 

Tärkeää on huomata, että sinun tiedot eivät näy muille yksityishenkilöille ja sijoittajille. Ainoastaan vertaislainayhtiön luottotiimi käsittelee lainahakemukset. 

Kilpailuta p2p lainat nyt

P2P lainat eli vertaislainat kannattaa kilpailuttaa aina, sillä tarjoajien hinnoissa voi olla suuriakin eroja. Kuten pankkien tarjoamissa kulutuslainoissa, kilpailuttamisen avulla voit säästää paljon kuluissa:

 • Kilpailuta p2p lainat normaalin vertailusivuston kautta 
 • Kilpailuta ja vertaa P2P lainoja pankin tarjoaman rahoituksen kanssa
 • Paras laina on edullisin laina – oli se P2P toimijan tai pankin tarjoamana 

Suosittelemme valitsemaan aina edullisemman lainan – oli se P2P toimijan, rahoitusyhtiön tai pankin tarjoamana. 

Miksi suomalaiset käyttävät p2p lainoja

Suomalaiset käyttävät p2p lainoja, koska ne on vakuudettomia ja helppoja käyttää. Sen lisääntynyt suosio selittyy lisääntyneen tietoisuuden lisäksi sen nopeudella – nykyään saat p2p lainat käyttöön yhtä mutkattomasti kuin normaalin lainan

 • Moni suomalainen on käyttänyt p2p lainoja 
 • Sama prosessi kuin normaaleissa pankkilainoissa
 • Asiointi tapahtuu p2p tarjoajan kautta – ei suoraan sijoittajan 

Maailmalla p2p lainat ovat olleet pidempään jo suosittuja. Ne onkin hyvä vaihtoehto pankkilainalle. Koska lainojen käytössä ei ole merkittäviä eroja sen suhteen, onko laina nostettu pankista, p2p toimijalta tai rahoitusyhtiöltä – kannattaa laina ottaa sieltä, missä on alhaisin kulu.

Kuinka P2P -laina toimii

Näin p2p-laina toimii:

– Hae lainaa ja täytä hakemus

– Odota hetki – voit saada alustavan tarjouksen nopeasti

– Vertaile ja valitse paras laina

– Hyväksy ja allekirjoita

– Rahat tilillä ja käytössä

Kuten muissa vakuudettomissa lainoissa, vertaislainan voit ottaa käyttöön sähköisen allekirjoituksen avulla. Usein saat ensin alustavan tarjouksen ja rahat tilille 1-2 arkipäivän kuluessa siitä, kun sopimus on allekirjoitettu. 

P2p lainojen edut ja miinukset

Tässä listattuna P2P lainojen etuja:

 • Nopea ottaa käyttöön
 • Helppo hakea 
 • Selkeät lainaehdot kuten muissa vakuudettomissa lainoissa
 • Suomenkielinen asiakaspalvelu
 • Asiointi suoraan vertaislainayhtiön kanssa, ei sijoittajan

Miinukset:

 • Voi olla kalliimpi kuin pankkilaina 
 • Usein avauspalkkio, jonka perusteella vertaislainayhtiö maksaa omia kuluja 

Tyypilliset p2p lainan ehdot

P2P lainan ehdot ovat kuten muissa vakuudettomissa lainoissa. Voit saada tyypillisesti vertaislainaa 10-20% korolla.  Lopulliset ehdot selviävät aina lainasopimuksen ehdoissa:

 • Lainasumma
 • Kulut: Korko, avauspalkkio, tilinhoitomaksu ja muut kulut 
 • Laskettu todellinen vuosikorko 
 • Takaisinmaksuaika 
 • Kuukausierän suuruus 
 • Maksun ja joustojen muut ehdot 

Kuinka p2p lainat eroavat pankkilainasta?

P2P lainat eli vertaislainat eroavat pankkilainasta siten, että lainanantajana on sijoittaja pankin sijasta. P2P lainassa sijoittaja ulkoistaa vertaislainayhtiölle lainan hallinnoinnin, asiakaspalvelun, laskutuksen, luottopäätöksen ja maksuliikenteen asiakkaalle. Näin kuluttaja eli lainanottaja ei usein huomaa eroa, onko laina otettu p2p lainantarjoajalta tai pankilta. 

P2P laina on yksi joukkorahoittamisen muoto. Joukkorahoituksessa palveluntarjoaja kerää yhteen usealta sijoittajalta varoja johonkin kohteeseen. Usein joukkorahoitusta puhuttaessa kyseessä on oman pääoman ehtoinen sijoituskohde – siinä yritys hakee sijoittajia joukkorahoitusyhtiön kautta vahvistaakseen yrityksensä omaa pääomaa. P2P lainat ovat kuitenkin yksi joukkorahoituksen muoto – jossa toiset sijoittajat lainaavat kuluttajille korkoa vasten rahaa. 

Näin P2P lainat eroavat pankkilainasta:

 • Lainanantaja on sijoittaja, ei pankki 
 • Sijoittaja ulkoistaa vertaislainayhtiölle hallinnoinnin – vertaislainayhtiö ei itse kanna riskiä kuten pankki 

Ketkä tarjoavat p2p lainoja suomessa

Suomessa on useampi p2p lainojen tarjoaja. Tässä isoimmat:

Koska vertaislainat eivät eroa muista lainantarjoajista asiakkaan näkökulmasta, kannattaa niiden ehtoja vertailla aina normaalien vakuudettomien pankkilainojen kanssa. 

Tästä syystä p2p lainat kannattaa kilpailuttaa

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa, nopeaa ja maksutonta – sekä p2p että pankkilainat. Tästä syystä kilpailutus kannattaa:

 • Saat parempia tarjouksia ja alhaisemman koron 
 • Voit vertailla eri lainoja keskenään
 • Yhdellä hakemuksella useammasta paikasta tarjousta
 • Lainaa jopa 60 000 € alhaisella korolla
 • Maksuton palvelu 
 • Ei sitoutumista 

Kilpailuta p2p lainat nyt

Kilpailuta p2p lainat nyt, niin saat edullisen lainan heti käyttöön:

 1. Kilpailuta sekä nykyiset että uudet lainat 
 2. P2P lainoissa isoja eroja hinnoissa 
 3. Löydä kilpailutuksen avulla kaikkein edullisin laina 

Mikä on p2p laina? 

P2P laina eli vertaislaina on palvelu, jossa toinen yksityishenkilö tai sijoittaja lainaa toiselle yksityishenkilölle rahaa. Vertaislainayhtiö hoitaa kaiken lainan hallinnoinnin. Käytännössä p2p laina-asiakkaana et huomaa eroa, onko laina nostettu rahoitusyhtiöstä vai vertaislainayhtiöltä. 

Onko p2p laina turvallinen?

Kyllä. P2P lainoja valvoo Suomessa aluehallintovirasto, kuten rahoitusyhtiöitä. Lainojen hallinnointi, asiakaspalvelu ja muut tiedot ovat luotettavasti ja turvallisesti säilytetty. Yksityiset sijoittajat eivät pääse näkemään lainanhaku tietojasi, sillä tietosi on anonymisoitu muille sijoittajille. 

Onko p2p laina vertaislaina?

Kyllä on. P2P laina on sama asia kuin vertaislaina. 

Kuka voi saada p2p lainaa?

P2P lainaa voit saada, kun täytät seuraavat minimikriteerit:

– Olet täysi-ikäinen
– Ei maksuhäiriömerkintää
– Sinulla on säännöllisiä tuloja 

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

Lainaa 500

Hae 500 euron laina heti tilille  Tuliko yllättävä rahantarve pienelle 500 euron lainalle? Ehkä astianpesukone meni rikki tai haluat ostaa uuden puhelimen? Tarvitsetko rahaa heti?...

 Lainaa netistä

Lainaa netistä nopeasti Voit hakea lainaa netistä nopealla verkkohakemuksella milloin tahansa. Lainahakemuksen tekeminen vie vain muutaman minuutin, sillä hakemukseen riittää perustiedot sinusta ja haettavasta lainasta.  Kilpailuttamalla...

Metsälaina

Metsälaina vertailun avulla edullisesti  Oletko ostamassa metsää? Moni suomalainen sijoittaa metsään, sillä se on tasaista kassavirtaa tuottava sijoituskohde. Voit hakea Nordsekin avulla metsälainaa milloin tahansa....

Rakennuslaina

Rakennuslaina edullisesti Nordsekiltä  Moni suomalainen omistaa mökin tai kodin, jossa syntyy yllättäviä tarpeita rakentamiselle tai korjaamiselle.  Nordsekin kumppanien avulla haet rakennuslainaa nopeasti ilman vakuuksia, jolloin saat...