sähkövertailu

Sähkövertailu kannattaa – vertaa sähkösopimukset ja säästä 

nikola johnny mirkovic Z dnvde5wxc unsplash

Ennen sähkövertailu – arvioi omaa käyttöä 

Paljonko kotitaloudessa kuluu sähköä keskimäärin kuukaudessa? Arvioi sähkön kulutusta ennen sähköyhtiöiden valintaa, sillä kulutuksen määrällä pystyt paremmin arvioimaan eri sähkösopimusten sopivuutta sinulle. 

Tässä kysymyksiä, jota kannattaa pohtia ennen sähkövertailua:

  • Paljonko sähköä kuluu normaalisti kuukaudessa
  • Voinko optimoida ja säätää kulutusta tiettyihin kellonaikoihin (esim. yöksi)? 
  • Arvostanko ennustettavuutta hinnalle vain mahdollisimman alhaista hintaa? 
  • Olenko valmis hintojen rajuun vaihteluun? 

Vastaamalla näihin kysymyksiin pystyt paremmin arvioimaan, minkälainen sähkösopimus voisi sopia sinulle paremmin. Käydään seuraavaksi läpi, minkälaisia sähkösopimuksia voit vertailla keskenään.

Verta sähkösopimukset

Vertaile pörssisähköä ja kiinteää hintaa keskenään 

Käytännössä sinulle on tarjolla kolmenlaisia sähkösopimuksia – pörssisähkö, kiinteä hinta ja muuttuva hinta. Käydään läpi näiden kolmen ominaisuudet, jotta pystyt paremmin pohtimaan parhaiten sopivaa sähkösopimusta. 

Pörssisähkö 

Pörssisähköstä on ollut paljon puhetta mediassa, sillä sähkön hinta on heilunut rajusti viimeisen vuoden aikana. Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin tiettyinä kellonaikoina hinnat ovat todella korkeita, kun sähkön kysyntä on suurta. 

Pörssisähkön hinta on kaikkein edullisinta yöllä, joten moni voi ostaa halvalla sähköä optimoimalla omaa kulutusta yöaikaan. Vaikka kaikkea kulutusta et voi siirtää pois yöksi, ehkä sinulla on modernit kodinkoneet ja muita laitteita, jotka voit laittaa pyörimään tai latautumaan yön ajaksi? Yöllä on halvempaa myös lämmittää asuntoa, kun pörssisähkö on edullisempaa! 

Pörssisähkön hinta tulee annettuna pörssistä, mutta sähköyhtiö lisää hinnan päälle vielä oman katteen eli sähkön myyntimarginaalin. Kun vertailet pörssisähkö tarjouksia keskenään, vertaile siis marginaalia keskenään. 

Vinkki: Vertaa pörssisähkö sopimuksessa marginaalia ja perushintaa keskenään.

Kiinteä hinta 

Nimensä mukaisesti kiinteä hinta tarkoittaa, että sähkön hinnaksi asettuu sovittu tietty kiinteä hinta. Kiinteä hintaisia sopimuksia tarjotaan yleensä 12 – 36 kuukauden määräajaksi, mutta voit löytää myös 6 kk sähkösopimuksen kiinteällä hinnalla. 

  • Kiinteä hinta sähkölle määräajaksi
  • Etuna ennustettava hintataso, sillä sähkön hinta ei muutu sopimuskauden aikana

Jos arvostat ennakoitavuutta, kiinteä hinta on sinulle sopivin ratkaisu. Muista vertailla kiinteiden hintojen ehtoja keskenään ennen valintaa, sillä sähköyhtiöiden tarjoamissa on paljon eroja. 

Vinkki: Vertaile kiinteää hintaa eri sähköyhtiöistä ja sopimuskauden kestoa – pidempään sopimukseen matalampi kiinteä hinta. 

Verta sähkösopimukset

Muuttuva hinta 

Muuttuva hinta on yhdistelmä pörssisähköä ja kiinteää hintaa. Tyypillinen muuttuva hinta määritellään aina kerran kuukaudessa, joka ilmoitetaan kuluttajalle etukäteen. 

Muuttuva hintainen sähkö mukailee pörssisähkön hintaa, mutta se ei heilu yhtä paljon. Muuttuvahintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta on kiinteä aina kuukauden ajaksi, jonka jälkeen uusi kiinteä hinta taas määritellään. 

Muuttuva hinta tuo parempaa ennakoitavuutta kuin pörssisähkö, mutta se heiluu kuitenkin kuukausittain pörssisähkön hinnan mukaan. Muuttuva hintaisten sopimusten vertailu on kaikkein vaikeinta, koska niiden hintojen muodostus ei ole täysin läpinäkyvää. 

Vinkki: Vertaile muuttuvissa hinnoissa sitä, mikä oli viime kuukauden kiinteä hinta muuttuva hintaisessa sopimuksessa. Vertaile hintaa pörssisähköön ja kiinteään hintaan. 

Vertailu: Pörssisähkö vrs. kiinteä hinta – edut ja miinukset 

Kannattaako valita pörssisähkö vai kiinteä hinta? Tässä analyysi pörssisähkön, kiinteän hinnan ja muuttuva hintaisen sopimuksen eduista ja miinuksista.

Pörssisähkön edut ja miinukset 

Edut                                                     Haitat 

Historiallisesti halvin ratkaisu Hinta heiluu paljon 
Voit vaikuttaa omaan sähkön hintaan säätämällä kulutuksen ajankohtaa Talvella ja tiettyinä kellonaikoina kallista sähköä 
Usein kiinteää hintaa edullisempiEi sovellu niille, jotka arvostavat ennakoitavuutta 
Verta sähkösopimukset

Kiinteän hinnan edut ja miinukset 

Edut                                                     Haitat 

Kiinteä hinta koko sopimuskaudeksiVaatii vähintään vuoden sitoutumista 
Mielenturvaa – ei stressiä pörssisähkön hinnoista Historiallisesti kalliimpaa kuin pörssisähkö 
Voi olla edullisempaa, kun kulutus suurta piikkiaikoina Ei kannusta sähkön kulutukseen silloin, kuin se on ekologisempaa 

Muuttuva hintaisen edut ja miinukset 

Edut                                                     Haitat 

Kiinteä hinta yhdeksi kuukaudeksiEpäselvää, kuinka hinta muodostuu 
Energian hinta ei heilu yhtä paljon kuin pörssisähköTarkkaa hintaa vaikea arvioida etukäteen
Usein kiinteää hintaa edullisempiUsein pörssisähköä kalliimpi ratkaisu

Sähkösopimuksen vertailu heti 

Tiesitkö, että voit vertailla meidän avulla vaikka heti erilaisia sähkösopimuksia? Näin helppoa sähkösopimuksen vertailu on Nordsekin avulla: 

  1. Anna perustiedot sähkötarpeesta
  2. Vertaa eri vaihtoehtoja ja sähköyhtiöitä keskenään
  3. Valitse sopivin sähköyhtiö ja sähkösopimus 
  4. Allekirjoita omilla verkkopankkitunnuksilla – ota käyttöön! 

Näin helppoa sähkövertailu on! Sähkösopimusten vertailu maksuttoman vertailupalvelun kautta kannattaa, sillä on erittäin työlästä tutkia kymmenien eri sähköyhtiöiden tarjouksia verkkosivuilta. 

Verta sähkösopimukset

Sähkösopimusten hinnoissa suuria eroja – vertailu kannattaa 

Sähkön hinnoissa on todella suuria eroja. Merkittävää on se, valitaanko pörssisähkö vai kiinteä hinta käyttöön. Jos asut omakotitalossa, jossa sähkön kulutus on suurta, voi sähkön hinnalla olla todella merkittävä ero sähkölaskuun! 

Historiallisesti pidemmällä aikavälillä pörssisähkö on kiinteitä hintoja edullisempaa. Jos kuitenkin oma kulutus keskittyy juuri sähkön hintapiikkeihin, voi pörssisähkön hinta olla todella kallis ratkaisu sinulle. Lisäksi sähkön hinta on korkeampi talvella, jolloin myös kulutus on suurempaa. Talven sähkölaskun suuruus voi siis yllättää sinut, joten kaikille pörssisähkön käyttö ei sovellu! 

Suosittelemme vertailemaan huolellisesti eri sopimusmalleja keskenään ennen valintaa. Tärkein yksittäinen valinta on päättää, haluaako pörssisähköä vai kiinteää hintaa kotitalouteen. Sen jälkeen myös sähköyhtiöiden vertailu on fiksua, sillä sekä pörssisähkön marginaalissa että kiinteissä hinnoissa on suuria eroja eri sähkönmyyjien kesken! 

Säästä rahaa vertaamalla sähkösopimukset heti! 

Vertailemalla sähköyhtiöitä ja eri sähkösopimuksia säästät rahaa, sillä sen avulla voit löytää edullisimman sähkösopimuksen käyttöön. Rahan lisäksi vertailu auttaa hahmottamaan parhaiten sopivan sähköpaketin juuri sinulle, sillä valinnanvaraa on paljon!

Kaikki eivät etsi aina halvinta hintaa, vaan arvostavat ennakointia. Tällöin sinun kannattaa keskittyä sähkövertailussa kiinteisiin sähkösopimuksiin. Hyvä uutinen on se, että kiinteitä hintoja on paljon tarjolla! Ennen kuin lukitset itsesi kiinni vuoden, kahden tai jopa kolmen vuoden kiinteään hintaan, kannattaa muistaa tehdä laaja sähkövertailu! 

Verta sähkösopimukset

Medioissa

4
2
1
3

Lue lisää

Kulutusluottojen yhdistäminen

Kulutusluottojen yhdistäminen tarkoittaa, että yhdistät kaksi tai useampaa kulutusluottoa yhdeksi luotoksi. Voit saada pankista yhdistelylainaa luottojen yhdistämiseksi tuloista riippuen jopa 60 000 euroon asti.  Säästät … Lue lisää

Lainaa Ruotsista, Norjasta vai Virosta? Vertaile tästä!

Harkitsetko lainan hakemista Norjasta, Ruotsista tai Virosta? Pohjoismaat tunnetaan vahvasta taloustilanteestaan ja luotettavasta pankkisektoristaan, kun taas Viro on noussut viime vuosina uudeksi talousmahtiksi. Mutta kumpi … Lue lisää

Korkokatto – näin se vaikuttaa vuonna 2024

Lokakuusta 2023 (1.10.2023) on astunut voimaan uusi korkokatto laki, joka rajoittaa lainan nimelliskoron maksimissaan 15% tasolle.  Käytännössä siis luotonantajan on laadittava sopimusehtonsa niin, että luoton … Lue lisää

Vakuudellinen Remonttilaina –  edullisempi lainatuote unelmien kodin kunnostamiseen

Vakuudellinen remonttilaina on hyvä lainatuote, kun kotisi kaipaa päivitystä tai remonttia – ja sinulla on antaa riittävät vakuudet pankille. Tässä artikkelissa käymme läpi:  Voit lukea … Lue lisää
Screenshot 2023 05 28 at 20.41.02