Maksuhäiriömerkinnän poistuminen

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Maksuhäiriömerkinnän poistuminen 2022 

Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyhtiö saa tiedon velan suorittamisesta. Velallisen on kuitenkin useimmiten itse oltava aktiivinen, jotta merkintä poistuu, Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kertoo tiedotteessaan.

Joulukuussa 2022 voimaan tuleva lakimuutos parantaa niiden velallisten asemaa, jotka kykenevät maksamaan pois maksuhäiriömerkintään johtaneet velkansa. Luottotietoyhtiön on kuitenkin saatava tieto velan maksamisesta, joten velallisen on ilmoitettava siitä yhtiölle itse, jotta merkintä poistuisi.

Aiemmin maksuhäiriömerkintä on voinut näkyä luottotietorekisterissä jopa kaksi vuotta. Tämä on ollut pulmallista niille velallisille, jotka ovat maksaneet jo velat pois ja maksuhäiriömerkintä näkyy vielä. 

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa usein vuokra-asunnon, vakuutuksen tai työpaikan saamista. Lue lisää: https://www.kkv.fi/ajankohtaista/tiedotteet/maksuhairiomerkinta-poistuu-jatkossa-nopeammin-mutta-siita-pitaa-yleensa-huolehtia-itse/

Mikä on maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, että olet menettänyt luottotiedot maksamattomien laskujen takia. 

Jos jätät sinulle osoitetun laskun maksamatta, saat ensin maksuhuomautuksen ja lopulta maksuvaatimuksen. Mikäli näihin ei reagoida, merkitään henkilölle maksuhäiriömerkintä. 

Maksuhäiriömerkinnän rekisteröinnillä pyritään pysäyttämään henkilön velkakierre ja suojata luotonantajia luottotappioiden varalta. Koska maksuhäiriömerkinnän omaavalle ei anneta lainaa, voidaan sillä estää lisä velkaantuminen. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Näin maksuhäiriömerkintä syntyy

 1. Maksumuistutus

Saat 1-2 maksumuistutusta eräpäivän jälkeen. 

 1. Perintäkirje 

Perintäyhtiö tai velkoja lähettää 1 – 2 maksuvaatimusta. 

 1. Perintä viedään eteenpäin

Käräjäoikeus, ulosotto tai suoraan yli 60 päivää vanhat saatavat maksuhäiriömerkinnäksi 

 1. Maksuhäiriömerkintä eli luottotietojen menetys 

Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämään? 

Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa paljon elämiseen, sillä luottotiedot menettänyt henkilö voi olla vaikeuksia saada perus palveluita käyttöön. Mm. näihin asioihin maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa: 

 • Vuokralle asumiseen: moni vuokranantaja ei anna vuokralle henkilöä, jolla on maksuhäiriömerkintä
 • Puhelinliittymä – ei välttämättä toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta 
 • Lainat: ei uutta lainaa 
 • Työsopimus: moni työnantaja tarkistaa maksuhäiriömerkinnän 

Maksuhäiriömerkinnän tarkastaminen on aina luvanvaraista. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, et saa lainaa pankista tai rahoitusyhtiöistä. Sillä voi olla vaikutusta vuokralla asumiseen ja työnhakuun. Esimerkiksi rahoitusalalla työskentely voi olla mahdotonta, mikäli hakijalla on maksuhäiriömerkintä.

Näin saat poistettua maksuhäiriömerkinnän 2022 alkaen 

KKV:n ohjeet maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi:

 1. Tarkista, oletko maksanut maksuhäiriömerkintään johtaneen velan.
 2. Jos velka on maksettu ulosoton kautta, voit olla yhteydessä ulosottoon merkinnän poistamiseksi.
 3. Jos velka ei ole maksettu ulosoton kautta, ilmoita velan maksamisesta luottotietoyhtiölle. Maksusta on esitettävä luotettava selvitys.
 4. Jos kyse on velkojan ilmoittamasta maksuhäiriömerkinnästä, velkojan tulee ilmoittaa luottotietoyhtiölle velan suorittamisesta, eli tässä tapauksessa sinun ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

Miten saada pois maksuhäiriömerkintä? 

 1. Maksa velka pois 

 2. Ilmoita velan maksusta luottotietoyhtiölle 

 3. 30 päivän päästä velan maksusta maksuhäiriömerkintä poistuu (alkaen 1.12.2022)

Milloin maksuhäiriömerkintä poistuu?

Nykyistä luottotietolakia (joka käsittelee negatiivista luottotietoa eli maksuhäiriöitä) koskevat muutokset astuvat voimaan 1.12.2022. Silloin astuu voimaan velan maksun rekisteröinnin vaikutus maksuhäiriön rekisteröinti aikaan (maksuhäiriö poistuu rekisteristä 30 pv päästä velan maksun rekisteröinnistä luottotietorekisteriin). Tämän rekisterin toisena rekisterinpitäjänä toimii Suomen Asiakastieto ja toisena Bisnode Finland. 

Jos maksuhäiriön aiheuttanut velka maksetaan ja maksuhäiriöön rekisteröidään tieto velan maksamisesta, maksuhäiriömerkintä poistetaan 30 pv kuluttua siitä, kun tieto velan maksusta on rekisteröity luottotietorekisteriin.
 Tämä koskee myös ennen lakimuutosta tulleita maksuhäiriöitä, joista löytyy tieto maksusta. Käytännössä siis maksuhäiriömerkintä poistuu 1.12.2022 alkaen 30 päivän kuluttua velan maksusta. 

INFOGRAPHICS Nain maksuhairiomerkinta poistuu

Minne ilmoitan tiedot, että olen maksanut laskut ja maksuhäiriömerkintä tulisi poistaa?

Velallisen kannattaa ilmoittaa heti velan maksusta luottotietoyhtiölle ja velalliselle, kun velka on maksettu. Ilmoitusvelvollisuus riippuu siitä, kuka on hoitanut maksuhäiriömerkinnän perintää ja ilmoitusta. 

Jos olet maksanut velan ulosoton kautta, ulosottovirasto ilmoittaa velan maksusta sekä velkojille että luottotietoyhtiölle. 

Jos velkoja on hoitanut maksuhäiriömerkinnän hankinnan ja perinnän itse, tulee velkoja ilmoittaa luottotietoyhtiöille velan maksusta. 

Suosittelemme, että velallinen toimii aktiivisesti ja varmistaa, että rekisteröinti maksuista on tehty oikein. Näin saat luottotietomerkinnän poistettua jo 30 päivän päästä siitä, kun olet maksanut velan pois.

Miten uusi maksuhäiriömerkintä laki on muuttunut vuonna 2022?

Aikaisemmin maksuhäiriömerkintä on näkynyt rekisterissä jopa 2 vuotta siitä, kun velat on maksettu pois. Se ei ole kannustanut välttämättä velan poismaksuun, sillä maksuhäiriömerkintä säilyy pitkään rekisterissä. 

Uudessa luottotietolaissa, joka astuu voimaan 1.12.2022 astuu voimaan uusi määräys, jossa maksuhäiriömerkintä poistuu 30 päivän päästä velan maksusta. Määräys koskee kaikkia velkoja, myös ennen 2022 tulleita velkoja. 

Kun maksat velat pois, saat poistettua maksuhäiriömerkinnän kuukauden kuluttua rekisteristä.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.