HYPO: Asuntojen hintojen pudotus jyrkintä 30 vuoteen

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Suomen hypoteekkiyhdistys (HYPO) arvioi, että asuntojen hinnat tippuvat vuonna 2023 Suomessa eniten sitten vuoden 1993 lama-ajan, HYPO kertoi asuntomarkkina katsauksessaan

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat alaspäin. 

Asuntokauppoja käydään nyt huomattavasti vähemmän kuin muutama vuosi takaperin. Tänä vuonna kauppaa käydään noin kolmannes vähemmän kuin vuonna 2022. 

Vuonna 2023 asuntojen hinnat laskevat jopa -7% 

Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan koko maassa. Keskimäärin asuntojen hintojen ennustetaan laskevan -7,0% koko maassa. Pääkaupunkiseudulla ennustetaan hintojen laskevan jopa -8,0% vuoden 2023 aikana. 

  • Koko maassa hinnat laskevat keskimäärin 7% 
  • PK-seudulla asuntojen hintojen ennustetaan laskevat 8%

Korkea inflaatio ja korkeat korot pitävät asuntojen hintoja laskusuunnassa vielä 2023 aikana. Kun inflaatio laskee ja korkotasot alkavat laskemaan, lähtevät myös asuntojen hinnat ylöspäin nousevan kysynnän myötä. 

Asuntojen hinnat lähtevät uudestaan nousuun 2023 loppupuolella 

HYPO ennustaa loppuvuoden 2023 aikana asuntojen hintojen kääntyvän taas takaisin nousuun. Korkojen nousu on ajanut hinnat alaspäin, sillä nousevat korkokustannukset eivät houkuttele nostamaan velkaa pankista asunnon ostoa varten. 

Hypoteekkiyhdistys ennustaa asuntojen hintojen nousevan 2024 aikana koko maassa keskimäärin +2,0%. Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla ennustetaan +3,0% kasvua. 

  • Hinnat lähtevät koko maassa nousuun vuoden 2024 aikana
  • PK-seudulla hinnat nousevat 3% vrs. koko maa 2% 

Euribor-viitekorko ajurina asuntojen hinnoille

Eniten käytetty viitekorko eli Euribor-viitekorot ovat nousseet kovasti viimeisen 12 kuukauden aikana. 

Koska asuntoa varten nostetaan lainaa pankista, vaikuttaa korkojen nousu tyypillisesti asuntojen hintojen. Hintavaikutus on päinvastainen, mihin korot liikkuvat. Nousevien korkojen aikana asuntojen hinnat laskevat, kun taas laskevien korkojen aikaan hinnat nousevat. 

Kuvassa näkyy 12 kk Euribor korkojen kehitys 2000-luvun alusta alkaen 24.5.2023 asti. 

image 3

KUVA: https://www.euribor-rates.eu/en/current-euribor-rates/4/euribor-rate-12-months/

Moni asiantuntija ennustaa korkojen laskevan 2023 loppuvuoden aikana. Tämä näkyy suoraan asuntojen hinnoissa – jolloin myös asuntojen hintojen ennustetaan nousevat. 

Korkojen nousu ei vaikuta yhtä paljon vakuudettomissa lainoissa 

Vakuudettoman lainan nostaja ei ole kärsinyt korkojen noususta yhtä paljon kuin asuntolainan nostajat kahdesta syystä: 

  1. Vakuudettoman lainan määrä on pienempi 
  2. Viitekorko ei ole suurin kustannuserä lainassa 

Koska vakuudetonta lainaa nostetaan keskimäärin noin 10 000 euroa, on esimerkiksi 3% korkojen nousu vuositasolla 300 euroa lisää korkokuluja. Vakuudettoman lainan suurimmat kustannukset liittyvät nimelliskorkoon ja muihin kustannuksiin. 

Korkojen noustessa on hyvä kilpailuttaa kaikki lainat pankista – voit Nordsekin avulla kilpailuttaa nopeasti vakuudettomat lainat 1000 eurosta jopa 60 000 euroon asti. Palvelumme on maksuton ja lainan hakeminen ei sido mihinkään. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.