Joustolaina nopeasti käytössä 

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Joustolaina on käytännössä luottolimiitti. Se on pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama jatkuva laina, jota voidaan nostaa tarpeen mukaan tilille myös pienissä 10 – 50 euron nostoissa. Joustolainaa tarjotaan alkaen 500 eurosta ylöspäin, mutta usein pankkien minimi joustolaina määrä on 2000 eurolle. 

Joustolaina toimii näin:

 1. Haet joustolainaa eli luottolimiittiä pankista 
 2. Sinulle tarjotaan joustoluotto eli luottoraja 500 – 10 000 euroa 
 3. Voit tehdä nostoja tilille luottorajan puitteissa
 4. Maksat kuukausittain pankille minimi kuukausierää, joka määritelty sopimuksessa

Joustolainan hakeminen onnistuu muutamassa minuutissa. Voit hakea sitä joko suoraan pankista tai vertailu palvelun kautta. Kun olet allekirjoittanut joustolaina sopimuksen, voidaan nostoja tehdä tilille reaaliajassa. 

Joustolaina sopii kuluttajalle, joka haluaa nopean ja varman varakassan yllättäviin ja nopeisiin laina tarpeisiin. Sitä voidaan käyttää myös luottokortin tilalta, sillä sen laina-ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Joustolaina pankista tai rahoitusyhtiöstä 

Voit hakea joustolainaa sekä pankista että rahoitusyhtiöstä. Usein joustolaina kannattaa kilpailuttaa, sillä sen avulla selvität sinulle joustolainaa myöntävät pankit ja rahoitusyhtiöt nopeasti yhdellä hakemuksella. 

Pankin ja rahoitusyhtiön tarjoama joustolaina toimii samalla lailla. Voit tehdä nostoja sovitun rajan puitteissa ja lainasta maksat nostoista, avoimesta lainapääomasta korkoa sekä tilinhoitomaksua. 

Suurin ero pankin ja rahoitusyhtiön tarjoaman joustolainan välillä on hinta. Usein pankin tarjoama joustolaina on huomattavasti rahoitusyhtiön tarjoamaa lainaa edullisempi.

“Joustolaina kannattaakin nostaa sieltä, mistä saat sen kaikkein halvimmalla. Jos edullisin joustolaina tarjous tulee rahoitusyhtiöstä, kannattaa se valita pankin tarjoaman lainan tilalta.”

Mikä on joustolaina?

Joustolaina on pankin tarjoama vakuudeton jatkuva laina, jossa luottoraja määrittää maksimi lainamäärän. Joustolainassa voit tehdä nostoja omalle tilille luottorajan puitteissa. Normaalisti joustolainan luottoraja on 2 00010 000 euroa, mutta voit saada jopa 60 000 euroa vakuudetonta joustolainaa pankista. 

Kenelle joustolainaa myönnetään?

Joustolainaa myönnetään Suomessa asuville henkilöille, joilla on: 

Pankeilla voi olla muita lisäkriteereitä joustolainan antoa varten. Selvität kilpailuttamalla nopeasti, mistä pankista sinulle voidaan tarjota joustolainaa. 

Mikä on joustolainan korko?

Joustolainan nimelliskorko vaihtelee 4,90 – 20,0 % välillä. Koron lisäksi lainasta voidaan periä tilinhoitomaksu, nostopalkkio ja muita kustannuksia. Todellinen vuosikorko joustolainoissa vaihtelee 4,95 – 38 % välillä. 

Mistä joustolainaa voi hakea?

Joustoluottoa voi hakea suoraan pankista, rahoitusyhtiöistä tai vertailupalvelun kautta, joka kilpailuttaa joustolainat puolestasi. 

Joustolainan kilpailutus kannattaa, sillä niiden korossa ja hinnoissa on suuria eroja. Myös vanha joustolaina kannattaa kilpailuttaa, sillä voit saada tänään paljon paremmalla korolla joustolainan käyttöön. Näin voit maksaa kalliimman joustolainan pois edullisemmalla lainalla. 

Joustolainan nostaminen tilille

Joustolaina nostetaan omalle pankkitilille. Näin se käytännössä onnistuu: 

 1. Kun sinulla on allekirjoitettu joustolaina sopimus, voit tehdä nostoja miniminosto määrän ja maksimi luottorajan välillä 
 2. Nosto tilille reaaliajassa – voit vahvistaa noston verkkopankkitunnuksilla 
 3. Käytä heti haluttuun käyttötarkoitukseen 

 Jos sinulla on esimerkiksi luottoraja 2 000 eurossa ja olet tehnyt nostoja 500 euron edestä, sinulla on vielä nostettavana 1500 euroa. Mikäli minimi nostomäärä on 50 euroa, voit tehdä nostoja 50 – 1500 euroa. 

Jos maksat limiitin takaisin, on sinulla taas mahdollista tehdä nostoja 2 000 euroon asti. Joustolainaa nostetaan lainasopimuksessa määritellylle pankkitilille.

Joustolaina ja joustoluotto tarkoittavat samaa asiaa

Joustolainasta käytetään eri markkinointitermejä. Yleisiä muita käytettäviä termejä ovat joustoluotto, joustava laina, luottolimiitti, tililuotto tai luottotili ja limiitti.

Vaikka pankit ja rahoitusyhtiöt käyttävät eri markkinointinimiä joustolainasta, tarkoittavat ne kaikki samaa asiaa. Yksi syy eri termeille on se, että pankit haluavat erottautua kilpailusta markkinoimalla eri nimillä samanlaista laina tuotetta.

Suomessa Nordea markkinoi joustolainaa joustoluottona, kun puolestaan Danska Bank käyttölainana. Myös Säästöpankki ja Osuuspankki markkinoivat joustolainaa joustoluottona. Katso lisää: 

https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/palvelumme/lainat/kulutusluotot/joustoluotto.html 

https://danskebank.fi/sinulle/tuotteet/lainat/kayttolaina

https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/lainat-ja-asunnot/kulutusluotot/joustoluotto

https://www.saastopankki.fi/fi-fi/lainat/joustoluotto

Näin haet joustolainaa 

 1. Tee joustolaina hakemus netissä

 2. Allekirjoita sopimus verkkopankkitunnuksilla 

 3. Tee ensimmäinen nosto tilille 

 4. Käytä joustavasti

Joustavaa lainaa matkustamiseen ja yllättäviin kuluihin 

Joustavaa lainaa voit hakea arjen yllättäviin kuluihin, äkkilähtöön tai vaikkapa laskujen maksuun. Kun sinulla on joustolaina käytössä, tiedät tarkkaan kuinka paljon sinulla on joustovaraa nostettavissa. 

 • Joustavaa lainaa käytetään usein lyhytaikaisiin tarkoituksiin varten 
 • Voit itse valita, mihin käytät joustolainaa 
 • Maksa takaisin joustavasti – joustolainassa alhainen kuukausierä ja minimimaksu 

Moni nostaa joustavaa lainaa luottokortin sijaan. Jos olet käyttämässä lainaa matkojen varaamista tai verkko-ostoksia varten, voi kuitenkin normaali luottokortti olla parempi ratkaisu. Miksi? Koska luottokortilla ostettaessa on valmiina vakuutus sen varalle, että myyjäosapuoli peruuttaa tai ei toimita ostettua tuotetta tai palvelua. 

Jos esimerkiksi ostettava tuote ei tule kotiin, on luottokorttiyhtiö velvollinen hyvittämään maksun sinulle. Jos puolestaan teet joustolainasta noston tilille ja maksat suoraan verkkopankista, säilyy riski sinulla tuotteen vastaanottamisesta. 

Korvaa joustolaina normaalilla kulutusluotolla

Usein joustolaina kannattaa vaihtaa normaaliin vakuudettomaan kulutusluottoon, sillä kulutusluoton korko on usein edullisempi. Koska joustolainan todellinen vuosikorko voi usein nousta selvästi yli 20% ja jopa yli 35%, voit kulutusluottoa saada usein huomattavasti edullisemmin. 

Vakuudeton kulutusluotto eroaa joustolainasta siten, että kulutusluotossa maksetaan takaisin tasaerin lainaa 1 – 15 vuoden maksuajalla. Normaali kulutusluotto on ns. Kertalaina, jota nostetaan kerralla haluttu lainasumma. 

Vakuudeton kulutusluotto on usein edullisin lainatuote pienlainoissa. Sen korko vaihtelee 4 – 20 % välillä. Jos sinulla on useampi joustolaina käytössä, voit myös yhdistää lainat yhdeksi kulutusluotoksi. Näin säästät merkittävästi kuluja, sillä alemman koron lisäksi sinun ei tarvitse maksaa useammasta lainasta kiinteää tilinhoitomaksua ja muita kuukausimaksuja.

Joustoluotto tilille jopa samana päivänä 

Joustoluotto maksetaan tilille jopa reaaliajassa, kun teet nostoja. Näin nopeaa joustoluotton ottaminen on: 

 • Hakemus 1 – 5 minuuttia 
 • Allekirjoitus 1 – 3 minuuttia 
 • Rahat ja nosto tilille heti 

Joustoluotossa eniten sinulla kestää saada luottosopimus allekirjoitettua. Kun olet saanut sopimuksen allekirjoitettua, voit verkkopankissa tehdä reaaliajassa nostoja tilille. 

 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.