Vertaa autolaina, korko ja luotonantajat 

Julkaistu

Janne Häkkinen

Emme tarjoa lainaa - saamme palkkiomme pankeilta 

Moni vertailussa mukana oleva pankki maksaa meille palkkioita, sillä saamme oman palkkiomme välityspalkkiona lainoista. 

Vaikka saamme palkkiot mukana vertailussa olevilta luotonantajilta, pyrimme tekemään artikkelissa mahdollisimman hyvän ja kattavan listan parhaista laina tuotteista.  

Tässä listalla lainapalvelussamme mukana olevat pankit ja tietoa siitä, kuinka me tienaamme rahaa. 

Autolaina on mahdollista hakea uuteen ja käytettyyn autoon, leasing-auton ostoon omaksi ja vanhan autolainan jälleenrahoitukseen. Huomioi, että kaikki luotonantajat eivät myönnä samanlaisia autolainoja asiakkaille. 

Alla käymme läpi eri autolainan vaihtoehtoja ja sitä, miten autolainoja kannattaa vertailla. Annamme myös vinkkejä ja ohjeita siitä, miten rahoitusta haetaan autoa varten. 

mies ja auto

Vertaa autolainat, korko ja luotonantajat 

Haluatko vertailla lisää eri vaihtoehtoja? Lue tästä eri autolainan tarjoajia: 

5 erilaista autolainaa 

Uuden auton ostoa varten nostettu laina sopii niille, jotka haluavat hankkia auton uutena autoliikkeestä. Autolainaa myöntävät sekä pankit että autoliikkeet yhdessä rahoitusyhtiön kanssa, jolloin uusi auto annetaan lainan vakuudeksi luotonantajalle. 

Käytetyn auton ostoon tarkoitettu autolaina sopii niille, jotka haluavat ostaa vanhemman ja käytetyn auton. Autolainan edellytyksenä voi olla esimerkiksi maksimi ajomäärä autossa tai auton ikä. Lainaa voidaan myöntää sekä autoliikkeestä ostettuun autoon että yksityiseltä myyjältä hankittuun ajoneuvoon.  

Autolainan jälleenrahoitus mahdollistaa vanhan autolainan järjestämisen uudeksi lainaksi toisen pankin tai rahoitusyhtiön kanssa. Voit rahoittaa nykyisen autolainan uudelleen saadaksesi paremman koron lainalle tai pidemmän maksuajan lainaan. 

Leasing auton osto autolainan avulla on usein mahdollista, sillä leasing-sopimuksessa on usein määritelty osto-oikeus autoon leasing-kauden lopuksi tai kesken sopimuskauden. Voit saada autolainaa ostaaksesi leasing-auton itsellesi. 

Autolaina korkean riskin asiakkaille nostetaan usein kalliimmasta rahoitusyhtiöstä, joka myöntää lainaa asiakkaille korkeammalla korolla. Tällöin lainanottaja ei saa välttämättä muualta lainaa, jolloin lainasta on maksettava korkeampaa korkoa. 

Nämä asiat sinun tulisi tietää ennen autolainan hakemista 

Riippumatta siitä, minkälaista autolainaa olet hakemassa – tässä alla tärkeitä perustietoja lainan hakemiseen ja vertailuun. 

Lainan todellinen vuosikorko: Lainan todellinen vuosikorko kertoo, paljonko maksat luotonantajalle kustannuksia vuositasolla. Todellinen vuosikorko pitää sisällään kaikki lainan kustannukset, mukaanlukien lainan nimelliskoron, avauspalkkion ja tilinhoitomaksun. Lainan todellinen vuosikorko voi vaihdella paljon, sillä korkoon vaikuttaa aina hakijan tiedot sekä luotonantajan oma hinnoittelu malli. 

Hakijan tulojen määrä ja aikaisempi luottohistoria vaikuttaa paljon siihen, millä hinnalla lainaa voidaan tarjota. Muista, että kaikki luotonantajat tekevät oman analyysin hakijasta, joten lainan hinnoittelu voi vaihdella paljon eri pankeissa. 

Tässä esimerkki, mitä vakuudettoman autolainan hinta voi olla eri vuosituloilla ja lainasummalla:

Hakijan vuositulot LainasummaTodellinen vuosikorko 
10 000 – 25 000 € 1 000 – 5 000 €15 – 35% 
26 000- 40 000 €2 000 – 10 000 €10 – 20 %
41 000 – 80 000 €11 000 – 20 000 €5 – 15%
Yli 80 000 €yli 20 000 €5 – 10%

Lue lisää: Autolainan korko – vakuudellinen ja vakuudeton korko (nordsek.com)

Hakijat tiedot vaikuttavat suoraan siihen, paljonko lainaa voidaan antaa. Yleistäen suuremmilla tuloilla saadaan suurempi autolaina alhaisemmalla korolla käyttöön. Lainapäätökseen vaikuttaa moni muukin asia ja lainapäätös perustuu aina kokonaisvaltaiseen riskiarviointiin hakijasta. 

Alustava lainapäätös ja luottotarjous: Voit saada luotoantajalta alustavan hyväksytyn lainapäätöksen. Tästä voidaan käyttää termejä lainatarjous, rahoitustarjous tai alustava lainapäätös. Yleensä alustava luottopäätös tehdään luottotietojen perusteella, jonka jälkeen luotonantaja tarvitsee vielä lisätietoja lopullista lainapäätöstä varten. Osa luotonantajista voi tehdä lainapäätöksen heti, joten saat lopullisen lainapäätöksen tietoon nopeasti. 

Joskus voit saada alustavan hyväksytyn lainapäätöksen auton hankintaan, mutta lopullinen lainatarjous on pienempi tai hylätty. Tämä voi johtua monesta syystä, mutta luottopäätökseen vaikuttaa paljon todennetut palkkatulot ja muiden lainojen määrä. Mikäli sinulla on vähemmän tuloja tai paljon velkaa, voi lainan tarjottu määrä olla pienempi.

Autolainan takaisinmaksu: Laina-aika määrittää, kuinka pitkä maksuaika lainalle voidaan saada. Vakuudettomaan autolainaan nostetaan yleensä 5 – 10 vuoden maksuaika, kun vakuudelliseen lainaan voidaan nostaa jopa 15 vuoden maksuaikaa. 

Pidempi maksuaika lainalle laskee kuukausierän määrää, mutta maksat koko laina-ajalta enemmän korkoa ja muita kustannuksia. Koska ostetun auton arvo laskee nopeasti käytön myötä, voi pidemmän maksuajan lainassa lainamäärä olla suurempi kuin auton oikea reaaliarvo sillä hetkellä. 

Lisää: Autolaina laskuri ja korko – selvitä paras korko autolainalle (nordsek.com)

Vertaa autolainoja useammalta luotonantajalta 

Luotonantajien kriteerit, jonka perusteella autolainan korko ja muut ehdot määrittyvät, voivat vaihdella paljon. Tästä syystä lainaa kannattaa hakea useammasta paikasta, sillä selvität näin parhaan luottotarjouksen auton hankintaan. 

Ennen lainan nostamista kannattaa harkita tarkkaan, sopiiko tarjottu rahoitusehto sinulle. Arvioi, onko lainamäärä riittävän suuri haluttuun automalliin, onko lainan kuukausierä riittävän matala ja onko lainan todellinen vuosikorko kilpailukykyinen suhteessa kilpailijoihin.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.