Määräaikaistilit – vertaa parhaat talletustilit

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Määräaikaistili tarkoittaa talletustiliä, jossa rahat on tallennettu pankin tilille määräajaksi. 

Tyypillinen määräikaistili on 6 kuukaudesta aina useamaan vuoteen asti. Määräaika vaikuttaa suoraan siihen, minkälaista korkoa pankit tarjoavat lainalle. 

Määräaikaistili on usein parempi vaihtoehto pitää rahoja tilillä kuin normaali käyttötili, sillä siitä maksetaan parempaa talletuskorkoa. 

määräaikaistili

Mistä tuotta vuonna 2023 määräaikaistilille? 

Vuonna 2023 (06/2023) määräaikaistalletuksista voi saada tuottoa jopa 3,25%. 

Parasta korkoa maksavat vuonna 2023 talletuksille Big Bank ja Hypo. 

Lue lisää: Talletuskorkojen vertailu 2023 – tässä parhaat talletuskorot eri pankeista (nordsek.com)

Määräaikaistilin korkoon vaikuttaa laina-aika ja pankin korkotarjous 

Pankit voivat kilpailla talletuskoron määrällä, sillä korkeampi talletuskorko tarkoittaa enemmän talletuksia pankille. Määräaikainen talletus on hyvä vaihtoehto pankille, sillä toisin kuin käyttötileistä, pankit saavat laina-rahan käyttöön määräajaksi. 

Määräaikaistilin korkoon vaikuttaa useampi tekijä: 

  • Laina-aika 
  • Lainaehdot
  • Pankin kilpailutilanne: tarvitseeko pankki uusia asiakkaita 

Muista, että määräaikaistilin talletuskorko on kiinteä koko laina-ajan. Jos esimerkiksi sidot lainan 2,5% korkoon 36 kuukaudeksi, ei korko muutu kesken laina-ajan. 

Löydä paras määräaikaistili omaan tarpeeseen 

Yleisesti ottaen paras määräaikaistili löytyy sieltä, mistä saat korkeinta tuotta talletukselle. Muita tekijöitä parhaan talletustilin valintaan ovat seuraavat tekijät: 

  • Milloin tarvitset rahoja käyttöön?
  • Mikä on tuottotavoite rahoille?
  • Voitko tarvita rahaa lähiaikoina? 

Mikäli et tarvitse rahaa käyttöön pitkäksi aikaa, kannattaa määräaikaistiliksi valita pankki, joka tarjoaa kaikkein korkeinta talletuskorkoa. 

Jos sinulla on mahdollisesti tarpeita tehdä nostoja käyttötilille, kannattaa ottaa määräaikaistilissä huomioon se, kuinka joustavasti rahaa voidaan nostaa omalle tilille. Tällöin lyhytaikaisempi määräaikaistili voi olla sinulle sopivampi vaihtoehto. 

Määräaikaistili on turvallinen sijoitus – talletussuoja 100000 € asti 

Määräaikaistili kotimaiseen pankkiin on erittäin turvallinen sijoitus, sillä siinä on Suomen Valtion antama talletussuoja aina 100 000 euroon asti. 

Talletusuojan piiriin kuuluvat kaikki tilit, jossa talletussumma ei ylitä 100 000 euroa per pankkiryhmä: 

  • Käyttötilit 
  • Talletustilit

Jos haluat rahat tuottamaan käyttötiliä korkeammalla korolla, suosittelemme sijoittamaan rahat määräaikaistilille parempaa korkoa varten. Ennen pankin valitsemista kannattaa kuitenkin vertailla talletuskorko tarjouksia, sillä korkotasot voivat vaihdella paljon pankeissa. 

Lue lisää määräaikaistileistä, talletuksista ja säästämisestä

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.