Luottokortti opiskelijalle

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Opiskelijalle luottokortti jopa 10 000 euron luottorajalla 

Opiskelijalle voidaan myöntää luottokortti, kun hakijalla on säännöllisiä tuloja opiskelun ohella. Tulojen määrä vaikuttaa siihen, kuinka suuri luottoraja kortille voidaan antaa. 

Tyypillisesti opiskelijalle myönnetään luottokorttiin 1000 – 5 000 euron luottoraja. Isompia luottorajoja harvoin myönnettään, jollei työskentele kokopäiväisesti. 

 • Luottoraja opiskelijalle tyypillisesti 1 000 – 5 000 euroa 
 • Maksimissaan luottokortti 10 000 euroon asti 
 • Kriteerinä säännölliset tulot  

Luottokortti tuo opiskelijalle joustoa arkeen, sillä sen avulla voit maksaa laskuja ja tehdä ostoksia verkossa ja kaupoissa. Kun tiukka rahatilanne yllättää, voi luottokortilla maksaminen tuoda tarvittavan joustovaran. 

Paljon matkustavalle luottokortti voi olla järkevä, sillä sen avulla saadaan mm. matkavakuutus ja peruutusturva. Esimerkiksi opiskelu matkaa tai vaihtovuotta varten luottokortti voi olla erittäin hyvä maksukortti!

hae mastercardluottokortiin

Kuinka opiskelija voi saada luottokortin?

Opiskelijalle voidaan myöntää pankista luottokortti, kun seuraavat minimikriteerit täyttyvät: 

 • Hakija on täysi-ikäinen 
 • Ei maksuhäiriömerkintää
 • Säännöllisiä tuloja riittävästi 
 • Kotimainen henkilötunnus ja postiosoite 

Kaikki pankit eivät tarjoa opiskelijalle luottokorttia, sillä osa voi vaatia vähintään 21 vuoden ikää tai tuloja yli 18 000 euroa vuodessa. Kortin hakeminen ei sido sinua mihinkään, joten voit vapaasti hakea ja pyytää tarjousta luottokortista. 

Opiskelijalle voidaan myöntää luottokortti, kun säännöllisiä tuloja on riittävästi. Eri pankeilla ja rahoitusyhtiöillä voi olla eri kriteerit siihen, mikä on riittävä tulojen määrä. Opiskelijana on kuitenkin hyvä tietää, että voit saada luottokortin käyttöön myös, vaikka olet töissä osa-aikaisena. 

Kannattaako opiskelijan hankkia luottokorttia?

Opiskelijalle luottokortti voi olla järkevä valinta, kun halutaan opiskelu elämään joustoa. Jouston lisäksi se voi olla hyvin järkevä ja hyödyllinen maksukortti, etenkin paljon matkustavalle ja verkko-ostoksia tekevälle. 

 Luottokortin avulla voit maksaa ostoksia turvallisesti ja saada ostoksiin maksuaikaa. Koska suurimmissa osassa luottokortteja on tarjolla maksutonta maksuaikaa 30 – 65 päivää – voit sen avulla saada ilmaiseksi luottoa käyttöön. 

Jos matkusta paljon, voit hyödyntää luottokorttien eri vakuutuksia ja maksuturvia. Esimerkiksi moni luottokortti tarjoaa matkavakuutusta, kun olet varannut lennot ja majoituksen kortilla. Näin säästät rahaa, sillä sinun ei tarvitse ostaa erikseen vakuutusta matkustamista varten. 

Luottokorttin luotto-ominaisuus on usein kalliimpi kuin perinteisen kertalainan. Opiskelijalle nostettava laina voi olla lopulta edullisempaa nostaa normaalina kulutusluottona, varsinkin jos laina-aika on pidempi. 

Ennen oikean lainatuotteen valintaa onkin hyvä pohtia omaa käyttötarkoitusta. Onko tarkoituksena käyttää luottokorttia matkustamiseen ja vähän kerralla? Vai onko tarve nostaa kerralla koko luotto käyttöön? Yleisesti ottaen, mikäli lainan tarve on heti koko lainasummalle – kannattaa valita edullisempi kulutusluotto

Maksa lentoliput luottokortilla 

Lentojen varaus kannattaa usein luottokortilla, jolloin saat vakuutuksen ja peruutusturvan ostoksille. Jos esimerkiksi lentoyhtiö menee konkurssiin, on luottokorttiyhtiö velvollinen palauttamaan rahat sinulle. 

Myös matkan varaus kannattaa usein luottokortilla. Kuten lentolipuissa, hotellin varaus luottokortilla tuo turvan, mikäli hotelli ajautuu konkurssiin. 

Näiden lisäksi merkittävä etu on erilaiset vakuutukset, jota saat luottokortilla ostaessa matkat. Usein luottokortin ehdoissa vaaditaan, että sinulla on oltava riittävän iso osa matkakustannuksista tehty luottokortilla, jotta vakuutus astuu voimaan. Tähän riittää yleensä lentoliput ja hotellin maksaminen kortilla. 

Voit saada muita lisäetuja matkustamista varten luottokortilla. Tyypillisiä ovat erilaiset bonuspisteet ja lounge-palvelut. Eri luottokorteilla on lisäpalveluita, jotka voit saada maksutta käyttöön luottokortin omistajana. Haluaisitko esimerkiksi mennä lentokentän lounge tilaan odottelemaan? Oikean luottokortin kanssa se onnistuu. 

Luotto tuo joustoa elämään

 Luottokortti on maksukortti, jolla voit maksaa missä päin maailmaa tahansa. Se on myös turvallinen tapa maksaa verkossa ostoksia. 

Luottokortin avulla voit saada opiskelijana joustoa arkeen. Sen avulla voit maksaa vaikka laskuja tai lähteä matkalle, vaikka tilillä ei olisi säästöjä tätä varten. 

Luottokortti on vakuudetonta lainaa, joten voit itse päättää sen käyttötarkoituksen. Voit tehdä luottokortilla myös käteisnostoja. Tästä veloitetaan usein erikseen hinnaston mukaisesti. 

Luottokortin hinta ja korko vaihtelee paljon. Usein pitkäaikaiseen lainaan on parempana lainatuotteena normaali vakuudeton kulutusluotto. 

Koska luottokorteissa on tarjolla korotonta maksuaikaa, voit säästää sen avulla kuluissa. Usein opiskelija kuitenkin ei maksa luottokorttivelkaa korottoman maksuajan puitteissa, jolloin velasta maksetaan normaalisti korkoa. Tällöin normaali kertalaina voi olla edullisempi ratkaisu. 

Normaali kulutusluotto luottokortin tilalle

Luottokortin tilalta voi olla järkevää nostaa normaali kulutusluotto. Usein saat alhaisemmat kulut normaaliin kulutusluottoon, jossa laina nostetaan kerralla käyttöön. 

Erityisesti luottokorttivelan poismaksu on järkevää, kun luottokorttia käytetään aina luottorajaan asti. Jos puolestaan luottokorttin luottoraja ei ole koko ajan käytössä, voi luottokortin käyttö olla perusteltua. 

Luottokortin kuluja kannattaa vertailla aina muihin tarjolla oleviin vakuudettomiin lainoihin. Yksi vaihtoehto on maksaa kulutusluotolla luottokorttivelka pois ja jättää kortti esimerkiksi matkustamista varten tallelle.   

Tyypilliset luottokortin ehdot

Luottokortti: Mastercard tai Visa 

Luottoraja: 1 000 – 5 000 euroa 

Luoton nimelliskorko: 10 – 20% 

Kiinteät tilinhoitomaksut: 5 – 10 € kuukaudessa

Todellinen vuosikorko: 12 – 38%  

Minimilyhennys: 2,5 – 5% alkuperäisestä lainapääomasta

Vakuudet: Ei 

Tarjolla opiskelijoille: Kyllä

Ikäraja: vähintään 18 vuotta 

Tyypillinen luottoraja opiskelijalle on 2000 euroa 

Usein opiskelijalle tarjottava luottoraja kortissa on 2000 euroa. Myös opiskelupaikka voi vaikuttaa luottorajaan. Esimerkiksi yliopisto-opiskelijoille voidaan tarjota korkeampaa luottorajaa korttiin. 

Säännöllisten tulojen määrä vaikuttaa lopulta tulorajaan paljon. Voit saada lainaa myös silloin, kun sinulla on vain osa-aikainen työ opiskelun ohella. 


Selvität nopeasti tarjouspyynnön avulla, millä ehdoilla luottokorttia voidaan tarjota sinulle opiskelijana. Vaikka saisit luottorajan 2000 euroon asti, ei velkaa kannata nostaa turhaa käyttöön maksimimäärää.

Näitä asioita voit hankkia luottokortilla

Luottokortilla voit maksaa yleisimpiä ostoksia ja hankintoja sekä kaupoista että verkkokaupoista. Esimerkiksi näitä asioita voit hankkia luottokortilla:

 • Verkko-ostokset – lähes kaikki verkkokaupat hyväksyvät luottokortit maksuvälineinä
 • Ruoka-ostokset
 • Vaatteiden shoppailu
 • Ravintolat ja baarit 
 • Kodinkoneet
 • Autokauppa 
 • Lentoliput ja hotellit 

Luottokortti on joustava maksutapa. Voit käyttää luottokorttia myös ulkomailla ostoksissa. 

Maksuvapaat kuukaudet tuovat joustoa

Maksuvapaat kuukaudet tuovat opiskelijalle tarvittavaa joustoa raha-asioiden hoitamiseen. Maksuvapaa kuukausi tarkoittaa, ettei sinun tarvitse maksaa luottokortista kuluja tai pääomia siltä kuukaudelta. 

Kun et lyhennä velkaa, lisätään kertyneet korot pääoman päälle myöhemmin maksettavaksi. Maksuvapaa kuukausi ei siis missään nimessä tarkoita sitä, ettei se maksaisi sinulle mitään – maksat sen vain myöhemmissä erissä takaisin. 

Maksuvapaan lisäksi luottoihin voidaan tarjota lyhennysvapaata kuukautta. Lyhennysvapaa kuukausi eroaa maksuvapaasta siten, että joudut maksamaan sen kuukauden kertyneet kustannukset, vaikket lyhennä pääomaa. Maksuvapaassa kulut lisätään pääoman päälle, lyhennysvapaassa maksat kulut siltä kuukaudelta pankille. 

Ota huomioon nämä 7 asiaa, kun haet luottokorttia

Tässä lyhyt muistilista siihen, mitä asioita tulisi ottaa huomioon hakiessa luottokorttia:

 1. Luottokortin luottorajaa ei tarvitse käyttää maksimiin asti – se on sinulle maksimi tarjolla oleva limiitti
 2. Luottokortin kustannus koostuu korosta, nosto ja avauspalkkioista, tilinhoitomaksusta, kuukausi- ja vuosimaksuista 
 3. Lopullinen luottokortin toteutunut kustannus riippuu siitä, miten käytät luottoa 
 4. Nimelliskorko ei aina paljasta edullisinta korttia – alhaisin kulu on luotossa, jossa on alhaisin todellinen vuosikorko 
 5. Voit hakea luottokorttia sekä omalta pankilta tai muilta digipankeilta 
 6. Aina luottokortin ottaminen ei ole järkevää – voit saada edullisempaa lainaa nostamalla kertalainan pankista 
 7. Voit käyttää luottokorttia myös ulkomailla 

Löydä parhaat luottokortit

Paras luottokortti on edullisin kortti, jossa on alhaisen todellisen vuosikoron lisäksi joustavat ehdot. Lisäksi hyvässä luottokortissa on valmiina hyviä etuuksia – voit esimerkiksi saada vakuutuksen matkaasi varten luottokortin avulla. Huomioi nämä asiat kulujen lisäksi, kun vertailet parhaimpia luottokortteja:

 • Etuudet: mitä etuuksia luottokortin haltijalle on tarjolla 
 • Vakuutukset: pitääkö luottokortti sisällään esimerkiksi matkavakuutusta
 • Joustavuus: kuinka joustavasti voit käyttää luottoa
 • Nopeus: kuinka nopea ja helppo on hakuprosessi 

Voit löytää myös erilaisia luottokortteja eri pankeista: 

Luottokortin esimerkki hinta ja korko

Luottokorttien hinnat voivat koostua useasta eri tekijästä. Siksi niiden vertailu on välillä hankalaa. Tässä esimerkki Komplett Bankin hinnoittelusta luottokortille (Voimassa alkaen 29.3.2019):

Vuosimaksu

0 €

Ostot

0 €

Käteisnostot Suomessa ja ulkomailla 

0 €

Tilisiirrot ja maksut

0 €

Sähköpostilaskut

0 €

Bonusten käyttö

0 €

Valuuttamuutos

1,75 %

Vuotuinen nimelliskorko ostoista

19,94 %

Vuotuinen nimelliskorko käteisnostoista

19,94 %

Korotonta maksuaikaa

Jopa 50 päivää.

Maksumuistutus

5 €

Tiivistelmä: Opiskelijalle luottokortti 

Opiskelijana voit saada luottokortin käyttöön, kun sinulla on säännöllisiä tuloja ja puhtaat luottotiedot. Tyypillinen luottoraja opiskelijan luottokorttiin on 1 0005000 euroa. 

Luottokortti voi olla järkevä hankinta, kun tarpeena on maksaa pieniä maksuja kerralla ja usein. Luottokortti voi olla opiskelijalle hyvä vaihtoehto myös silloin, kun hakija matkustaa paljon. 

Luottokortin isoimmat edut liittyvät joustavuuteen ja helppouteen. Sen lisäksi etuina ovat erilaiset lisäpalvelut ja vakuutukset, jota voit saada esimerkiksi matkoja varten. 

Joskus normaalin luottokortin tilalta voi olla fikumpi ja edullisempi ottaa käyttöön kulutusluotto. Pankit tarjoavat kulutusluttoa myös opiskelijoille. Tyypillisesti lainaa voidaan tarjota 1 000 – 5 000 euroa.  

Luottokorttien ja muiden lainojen korot on tärkeä vertailla ja kilpailuttaa. Koska moni suomalainen ei tiedä mitä luottokortin käyttö maksaa – kannattaa aina ennen kortin ottamista tarkistaa sen hinnoittelu!

Usein kysyttyä opiskelijoiden luottokortista 

Voiko opiskelija Saada luottokortin?

Opiskelija voi saada luottokortin käyttöön, kun hänellä on säännöllisiä tuloja ja puhtaat luottotiedot. 

Mikä on paras luottokortti opiskelijalle?

Paras luottokortti löytyy vertailemalla, jossa on alhaiset kustannukset ja hyvät edut. 

Kannattaako opiskelijan valita kulutusluotto vai luottokortti?

Usein kulutusluoton nostaminen on edullisempaa, joten se voi olla opiskelijalle järkevämpi valinta. 

Paljonko luottokortti maksaa?

Luottokortin hinta muodostuu korosta ja muista kiinteistä maksuista. Todellinen vuosikorko kertoo, mikä on todelliset kustannukset kortissa vuositasolla. 

Voiko luottokortin velan maksaa etuajassa takaisin?

Kyllä voi. Moni maksaa kulutusluoton avulla kalliit luottokorttivelat pois etuajassa ja säästää kuluissa.

Onko opiskelijan oltava täysi-päiväisessä työssä luottokorttia varten?

Voit saada luottokortin käyttöön myös silloin, kun olet osa-aikaisessa työssä. Tulojen määrä määrittää, voidaanko korttia myöntää sinulle. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.