Autolaina opiskelijalle

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Opiskelijan autolaina on pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama kulutusluotto opiskelijalle auton hankintaan varten. Voit nostaa autolainaa sekä vakuudettomana että vakuudellisena. 

Vakuudeton autolaina on hyvin helppo tapa rahoittaa auton hankinta. Koska kyseessä on vakuudeton laina, voit itse päättää, käytätkö rahoituksen uuden tai käytetyn auton hankintaan.

 • Autolainaa mahdollista saada opiskelijana sekä vakuudettomana että vakuudellisena 
 • Lainamäärään vaikuttaa opiskelijan säännöllisten työtulojen määrä 
 • Päätä itse, käytätkö vakuudetonta lainaa uuteen tai käytettyyn autoon

Opiskelijalle tarjottava autolaina voidaan nostaa myös vakuudettomana – tällöin voit hyvin joustavasti ostaa myös käytetyn auton.

Autorahoitus opiskelijalle nopeasti 

Vakuudeton autorahoitus opiskelijalle onnistuu nopeasti, sillä pankki voi tehdä alustavan rahoituspäätöksen heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Rahoituspäätös syntyy nopeasti, sillä lainassa ei ole vakuuksien arviointia, joka vaatii enemmän työtä. 

 • Alustava rahoituspäätös autolainaan heti hakemuksen lähettämisen jälkeen 
 • Lopullisen rahoituspäätöksen opiskelija saa, kun hän on toimittanut tarvittavat liitteet lainanantajalle 
 • Rahat opiskelijan käytössä muutamassa päivässä auton hankintaan 

Saat nopeammin rahoituspäätöksen, kun toimitat kaikki tarvittavat liitteet ajallaan. Tarvittavia liitteitä ovat työtulojen todistamiseen liittyvät asiakirjat – se voi olla palkkakuitti tai verotustodistus. 

Rahat maksetaan opiskelijan ilmoittamalle tilille 1-2 arkipäivän kuluessa siitä, kun rahoitussopimus on allekirjoitettu pankin tai rahoitusyhtiön kanssa. Lainasopimus allekirjoitetaan sähköisesti opiskelijan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Opiskelija autolaina pitkällä maksuajalla 

Myös opiskelija voi saada autolainaan pitkän maksuajan. Autolainaan tarjotaan 1 – 15 vuoden maksuaikaa riippuen tarjotusta lainamäärästä. 

 • Tarjouksessa määritelty maksimi laina-aika, vaihtelee 1 – 15 vuoden välillä 
 • Voit valita myös tarjottua lyhyemmän maksuajan autolainalle 
 • Autolainan voi maksaa aina nopeammin takaisin tai kokonaan pois etuajassa

Voit lisäksi saada myös opiskelijana lyhennysvapaita kuukausia autolainaan. Lyhennysvapaita kuukausia voidaan yleensä myöntää, kun olet maksanut lainaa aikataulun mukaisesti takaisin vähintään 3 kuukautta. 

Lyhennysvapaita kuukausia voidaan myöntää vain tulevaan eräpäivään. Mikäli sinulla on jo erääntynyt lasku – tulisi se maksaa pois ensin. Lähtökohtaisesti pankit ja rahoitusyhtiöt eivät myönnä lyhennysvapaita kuukausia jo erääntyneisiin laskuihin.

Opiskelija, näin haet autolainaa

Näin haet opiskelijana autolainaa

Aloita autolainan hakemus täyttämällä lainahakemuksen

Lähetä hakemus

Odota hetki – saat pian tarjouksia

Vertaile lainojen hintoja keskenään

Valitse edullisin autolaina

Ota käyttöön – allekirjoita sähköisesti

Autolainan korko opiskelijoille

Autolainan korko vaihtelee 4-20% välillä vakuudettomissa lainoissa. Koron määrään vaikuttavat mm. Seuraavat asiat:

 • Lainamäärä ja laina-aika 
 • Työtulojen määrä 
 • Ikä 
 • Työsuhteen kesto 
 • Muut lainat 

Hinnoittelu tehdään aina asiakaskohtaisesti. Asiakaskohtainen hinnoittelu tarkoittaa, että koron määrään vaikuttavat pankin tekemän luottoarvio sinusta. Sitä alhaisempi arvioitu riski on, sitä edullisemmin autolainaa voidaan sinulle myöntää. 

Lisäksi autolainan korkoon vaikuttaa paljon luottomäärä ja laina-aika. Isompiin ja pidempiin lainoihin on mahdollista saada alhaisempi korko. 

Korko ei ole ainoa autolainan kustannus – tästä autolainan hinta koostuu

Autolainan hinta ei koostu pelkästä korosta eli nimelliskorosta. Koron lisäksi lainasta peritään usein: 

 • Tilinhoitomaksu, jota maksat joka kuukausi pankille 
 • Mahdollinen avausmaksu tai palkkio 
 • Muita hallinnointikuluja, kun teet muutoksia sopimuksiin 

Lainatarjouksessa on ilmoitettu lainan todellinen vuosikorko. Se ottaa huomioon nimelliskoron lisäksi muut palkkiot lainassa. Todellinen vuosikorko on parempi mittari autolainan hintaan, sillä usein muut kuin korkokustannukset voivat olla merkittävä kuluerä lainassa. 

Hintaesimerkki opiskelijan autolainasta 

Autolaina KorkoTodellinen vuosikorko 
3 000 €12-20%15-30%
6 000 €10-20%13-25%
10 000 €8-18%10-20%
15 000 €6-16%8-18%

Selvität parhaiten sinulle opiskelijana tarjottavan rahoituksen hinnan ja koron lainatarjousta pyytämällä. Koska rahoitustarjoukset hinnoitellaan asiakaskohtaisesti, on hinnoissa suuri vaihteluväli. 

Minimikriteerit opiskelijan autolainan saantiin

Voit saada vakuudetonta autolainaa opiskelijana pankista ja rahoitusyhtiöstä, kun:

 • Olet vähintään 18-vuotias 
 • Sinulla on säännöllisiä työtuloja 
 • Ei maksuhäiriömerkintää 
 • Kotipaikka Suomi 

Ikäraja vaihtelee pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä. Normaalisti ikäraja on 18, 20 tai 21-vuotta. Lainan kriteerit vaihtelevat myös eri rahoittajien välillä. Kilpailuttamalla selvität, mistä voit saada autolainaa. 

Rahoitusvaihtoehdot opiskelijalle 

Opiskelijalla on erilaisia rahoitusvaihtoehtoja tarjolla sekä pankeista että rahoitusyhtiöistä. Autolainan lisäksi voit saada: 

Moottoripyörälaina on vakuudeton laina moottoripyörän hankintaa varten. Sitä tarjoavat autolainan tavoin sekä pankit että rahoitusyhtiöt myös opiskelijoille, joilla on säännöllisiä tuloja. 

Voit hakea pankista vakuudettomana lainana myös venelainaa, remonttilainan tai sisustuslainan. Lainaa myönnettään usein 1 000 – 10 000 euroa opiskelijalle, riippuen työtulojen määrästä. 

Joustoluotto opiskelijalle on luottokortin kanssa kilpaileva rahoitustuote, jossa opiskelija voi käyttää luottolimiittiä arjen pyörittämistä varten. Usein kertalaina on edullisempi kuin joustoluotto, joten moni hyödyntää mieluummin kertalainaa ja maksaa kalliit luottokorttivelat pois. 

Yhdistelmälainassa opiskelija voi yhdistää kalliit pienet lainat yhdeksi lainaksi. Usein lainoja yhdistämällä säästät kuluissa, sillä et maksa useampaa tilinhoitomaksua ja saat alhaisemman koron isommalle lainalle. 

Vinkit autolainan hankintaan opiskelijalle 

Tässä vinkkilista siihen, että saat nopeasti ja edullisesti käyttöön opiskelijana autolainan

 • Ilmoita työtulojen määrä oikein – pankit tarkistavat ilmoitetut työtulot 
 • Toimita tarvittavat liitteet ajoissa, jotta saat lopullisen luottopäätöksen 
 • Vertaile lainojen todellista vuosikorkoa keskenään ennen päätöstä 
 • Arvioi kuukausierän sopivuutta sinulle – voitko maksaa sen takaisin 
 • Älä ota liian isoa lainaa pankista, vaikka sitä myönnettäisiin 
 • Voit saada myöhemmin parempia lainatarjouksia, kun sinulla on opiskelun jälkeen isommat työtulot 

Pankki tarkistaa aina tietyt tiedot ennen luottopäätöstä. Siksi hakemuksessa ei kannata koskaan valehdella – se voi johtaa hylättyyn luottopäätökseen. 

Muista vertailla autolainoja 

Muista aina vertailla lainojen hintoja keskenään ennen nostamista. Koska myös opiskelijoille tarjottavista autolainoissa voi olla isoja eroja hinnan suhteen – kannattaa ne aina kilpailuttaa. 

 • Kilpailuta ja vertaa lainat, sillä voit säästää paljon rahaa vertailun avulla 
 • Älä hyväksy ensimmäistä lainatarjousta ennen kuin olet saanut muilta tarjoukset 
 • Valitse alhaisin todellinen vuosikorko lainaan 

Koska vertailu ja lainojen kilpailuttaminen on maksutonta, voit aloittaa sen jo tänään. Aloittamalla lainojen kilpailuttamisen varmistat, että sinulle on paras tarjolla oleva rahoitus auton hankintaa varten. 

Voiko opiskelija saada autolainaa?

Voit saada autolainaa opiskelijana, kun:

– Olet vähintään 18 vuotias 
– Ei maksuhäiriöitä ja kotipaikka Suomessa
– Työtulot ovat säännöllisiä

Kuinka paljon opiskelija voi saada autolainaa?

Autolainan määrään vaikuttaa paljon työtulojen määrä. Normaalisti opiskelija voi saada vakuudetonta autolainaa 1 000 – 10 000 euroa. 

Kuinka paljon opiskelijan autolaina maksaa? 

Autolainan korko ja hinta vaihtelevat paljon. Normaalisti korkotaso vaihtelee 4-20% välillä. 

Voiko autolainan maksaa etuajassa takaisin? 

Kyllä voi. Voit maksaa autolainan pois ilman erillistä ilmoitusta kokonaan pois milloin tahansa. Voit myös maksaa autolainaa takaisin sovittua nopeammassa aikataulussa. 

Mistä näen autolainan kuukausierän ja ehdot? 

Lainatarjouksesta ja sopimuksesta selviää, mikä on sinulle tarjottavan rahoituksen ehdot ja kuukausierä. Saat tarjouksen nopeasti hakemuksen lähettämisen jälkeen nähtäväksi. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.