Laskurahoitus 

Julkaistu

Janne Häkkinen

Laskurahoitus on yrityslaina, jossa myyntisaamiset eli laskut saadaan rahaksi. Laskurahoitusta ovat sekä laskujen myynti että laina laskuja vastaan. 

Laskurahoitus sopii pk-yrityksille, jolla on myyntisaamisia 30 – 120 päivän maksuajalla. Laskurahoitusta voi käyttää kaikenkokoiset yritykset, mutta yleensä laskurahoitusta tarjotaan 500 000 € liikevaihdon ylittäviltä yrityksiltä. 

Laskurahoitus on helppo ja joustava tapa saada käyttöpääomaa, sillä yritys voi itse päättää, mitä laskuja rahoitetaan. 

hae yrityslainaa

Laskurahoitus – myy laskut tai ota lainaa laskuja vasten 

Laskurahoituksessa on kahta erilaista vaihtehtoa:

 1.  laskujen rahoittaminen
 2.  laskujen myynti. 

Jos yritys myy laskut rahoitusyhtiölle, siirtyy laskun luottoriski rahoitusyhtiölle. Mikäli laskuja vasten otetaan lainaa, säilyy luottoriski lainanottajalla. 

Yritys voi valita itselle paremman tavan laskurahoitukseen. Laskujen myynti on kätevä tapa poistaa luottoriski asiakkaasta. Toisaalta luottoriskin poistaminen maksaa – saat usein laskurahoitusta edullisemmin, kun yrityksesi kantaa luottotappioriskin. 

Laskurahoitus on yksi yrityslainan muoto 

Laskurahoitus on yritysluotto, jossa yrityksen saatavia annetaan vakuudeksi lainalle. Laskurahoitusta tarjoavat Suomessa sekä pankit että rahoitusyhtiöt. 

Laskurahoituksessa tyypillisesti rahoitetaan 30 – 120 päivän laskusaamisia. Rahoittajasta riippuen laskujen suuruus voi vaihdella sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. 

Kun solmit laskurahoitussopimuksen, käytännössä yritykselle annetaan limiittisopimus. Tämän sopimuksen sisällä voit rahoittaa yksittäisiä laskuja tarpeen vaatiessa hinnaston mukaisesti. 

Näin laskurahoitus toimii 

 1. Laskurahoitus sopimus pankin kanssa 

Sopimuksessa määritetty, minkälaisia laskuja voit rahoittaa palvelussa, kuinka laskut tulisi ilmoittaa rahoittajalle, miten rahoitus maksetaan tilille, mitä rahoitetaan ja mikä on palvelun hinnasto. 

 1. Laskujen rahoittaminen 

Voit toimittaa sopimuksen mukaisesti rahoittajalle laskuja, josta yritykselle tilitetään muutamassa päivässä rahat tilille. Laskuja voit pyörittää palvelussa maksimirajaan asti, joka on ilmoitettu sopimuksessa. 

 1. Suurempia laskuja rahoitukseen ajan myötä

Voit saada suuremman limiitin käyttöön laskurahoituksessa ajan kanssa. Kun yrityksesi hoitaa omat velvoitteet huolella, antavat pankit mielellään suuremman luoton käyttöön. 

Laskurahoituksella voidaan rahoittaa yksittäisiä laskuja

Laskurahoituksen yksi suuri etu on se, että päätät itse, mitä laskuja haluat rahoittaa. 

Voit joustavasti valita laskut, jotka yrityksesi haluaa nopeasti rahaksi. Laskurahoitus sopiikin hyvin joustavasti kaikenlaisille yhtiöille, jotka tarvitsevat käyttöpääomaa nopeasti tilille. 

Luottolimiitti rajoittaa maksimi lainamäärää. Jos esimerkiksi yritykselle myönnetään maksimi luottoraja 30 000 euroon, eivät laskujen kokonaissumma voi ylittää missään hetkellä 30 000 euroa. Sopimuksessa voi olla muita rajoitteita yksittäisten laskujen suuruudesta ja laskunmaksajan luottoluokituksesta. 

Kuinka laskurahoitus eroaa factoringistä?  

Laskurahoituksen ero factoringiin on se, että laskurahoituksessa voit rahoittaa yksittäisiä laskuja. Factoring sopimuksessa kaikki laskut rahoitetaan lainapalvelun avulla. 

Laskurahoituksen etuna factoring rahoitukseen on joustavuus – et sitoudu rahoitusyhtiön kanssa pitkään ja strategiseen yhteistyösopimukseen. Jos käytät factoringia, käytännössä ulkoistat oman laskutuksen rahoitusyhtiölle. 

Laskurahoituksessa yrityksesi voi joustavasti lähettää niitä laskuja rahoittajalle, johon se haluaa nopeaa rahoitusta. 

Laskurahoitusta voi saada minkä tahansa luottoluokituksen yhtiö 

Kävimme läpi jo, että laskurahoituksen yksi suurista eduista on joustavuus – sillä yritys voi itse päättää mitä laskuja rahoitetaan. 

Toinen merkittävä etu laskurahoituksessa on se, että laskurahoitusta voi saada myös huonomman luottoluokituksen yhtiö. Miksi? Koska laskurahoituksessa tärkeää on se, kuka on laskun maksajana. Jos esimerkiksi B-luottoluokituksen yhtiö myy palveluita AA-luokituksen yhtiölle tai kunnalle, rahoitusyhtiön riskinä on kyseinen AA-luokituksen yhtiö. 

Tästä syystä laskurahoitus sopii hyvin erilaisille yhtiöille. Se on erityisen hyvä rahoitustuote niille pk-yrityksille, jossa laskun maksajana ovat luottokelpoiset yhtiöt, kunnat tai muu kunnallinen toimija. 

Limiittiluotto määrittää laskurahoituksen maksimimäärän

Laskurahoitus on limiittimuotoinen. Mitä se tarkoittaa? Sitä, että yritykselle myönnetään tietty euromääräinen limiitti, jonka sisällä laskuja voidaan rahoittaa. 

 • Limiitti määrittää, paljonko laskuja voi kerralla olla rahoituksessa
 • Limiittiä voidaan nostaa myöhemmin 

Jos yritykselle myönnetään 20 000 euron luottoraja, voit rahoittaa laskuja aina 20 000 euroon asti. Luottorajaa voidaan nostaa myöhemmin, kun yritys saa pyöritettyä laskuja jonkin aikaa palvelussa. 

Tyypillinen laskurahoitus asiakas 

Laskurahoitus ei sovellu aivan pienimmille mikroyhtiöille. Tyypillinen laskurahoitus asiakas on pk-yritys, jonka liikevaihto on 2 – 10 miljoonaa euroa. 

Laskurahoitusta käyttävät yhtiöt lähettävät laskuja tuhansista euroista ylöspäin, jossa vastapuolena voi olla pieni pk-yritys, pörssiyhtiö tai kunnallinen toimija. 

Laskurahoitusta käytetään kaikkiin eri toimialoihin. Huomaa, että laskun saajana on oltava b2b toimija, joten kuluttaja laskuja ei voida rahoittaa laskurahoituksen avulla. 

Tyypillisellä laskurahoitus asiakkaalla pyörii laskuja noin 100 000 euron edestä palvelussa ja yksittäisten laskujen suuruus vaihtelee 1 000 – 30 000 euron välillä. 

Laskurahoitus on suosittu lainamuoto pk-yritykselle 

Laskurahoitus sopii kaikkiin yleisimpiin toimialoihin: 

 • Rakennus
 • Kuljetusala
 • Asiantuntijapalvelut 
 • Horeca

Voit saada laskurahoitusta käyttöön, kun yrityksellä on riittävästi liikevaihtoa ja laskujen maksajat ovat hyvän luottoluokituksen yhtiöitä tai muita toimijoita. 

Laskurahoituksen etuina ovat joustavuus, nopeus ja hinta. Se voi olla normaalia vakuudetonta yritysluottoa edullisempi vaihtoehto pk-yritykselle. 

Hae laskurahoitusta Nordsekin kumppanien avulla!

Laskurahoitus voi olla yrityksellesi sopiva lainamuoto, kun: 

 • Yrityksen liikevaihto on vähintään 200 000 euroa 
 • Laskutettavat ovat b2b toimijoita 
 • Laskunmaksajan luottoluokitus on vähintään B 
 • Et halua siirtää kaikkia laskuja rahoituksen piiriin 

Kilpailuta laskurahoitus ja normaalit yrityslainat nopeasti Nordsekin kumppanin avulla vaikka tänään! Suosittelemme aina vertailemaan luottotarjouksia ennen rahoittajan valintaa. Vertailemalla tarjouksia varmistat, että: 

 • Yritysrahoituksen hinta on hyvä 
 • Löydät parhaat lainatarjoukset 
 • Saat rahoitusta riittävästi yritykselle 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.