Budjetointi opas 2023

Julkaistu

Janne Häkkinen

Budjetoinnin avulla voit tehdä suunnitelmallista taloudenpitoa ja päästä omiin tavoitteisiin. Budjetointia voit tehdä monella eri tapaa – toiset luottavat kynään ja paperiin, toiset haluavat tehdä kaiken koneella tai puhelimella. 

budjetointi opas

Budjetointi artikkelit 

Opas budjetointiin

Kuinka tehdä budjetti? Lue tästä artikkelista ohjeet siihen, kuinka pääset alkuun budjetoinnissa. Suosittelemme aloittamaan 50/30/20 budjetoinnilla, jolloin hahmotat sinulle tärkeät kuluerät kolmeen pääkategoriaan. 

7 vinkkiä budjetointiin

Näillä 7 vinkillä pääset alkuun budjetoinnissa. Budjetointi lähtee aina käyntiin nykytilanteen selvittämisestä ja tavoitteiden suunnittelusta. Lue artikkelista, kuinka saat nopeasti tehtyä sinulle helpon tavan budjetoida. 

Parhaat budjetointi työkalut 

Sinun ei tarvitse tehdä budjetointi pohjaa itse, sillä netistä löytyy valmiita ilmaisia työkaluja budjetin tekemiseen. Lue tästä lisää parhaista ilmaisista budjetointi pohjista ja työkaluista. Suosittuja budjetointi pohjia ovat Googlen ja Microsoftin tarjoamat pilvipohjaiset budjetointi pohjat.  

Valitse paras budjetointi tapa 

Budjetointia voi tehdä hyvin monella eri tapaa. Tästä syystä paras budjetointi tapa sinulle voi olla hyvin erilainen kuin toiselle. Lue artikkelista, kuinka valitset parhaan budjetointi tavan sinulle sopivaksi. 

50/30/20 budjetointi 

Suosittelemme aloittamaan budjetoinnin yksinkertaisella tavalla. 50/30/20 budjetoinnissa 50% kuluista saa mennä pakollisiin menoihin, 30% vapaaehtoisiin kuluihin ja 20% säästöihin nettotuloista

Kokeile 50/30/20 budjetointi laskurista alla, kuinka nettotuloista riippuen (kuukausitulot) omat kulusi tulisi jakaantua: 

Mitkä ovat nettotulot?

8,300€

Pakolliset menot

4150€

Vapaaehtoiset kulut

2490€

Säästöt ja lainojen lyhentäminen

1660€

Ilmainen budjetointi pohja käyttöön heti 

Voit ladata ilmaisen Nordsekin budjetointi pohjan täältä: 

Näin käytät budjetointi pohjaa: 

  1. Syötä budjetoitut kuukausitulot ja menot (tavoite)
  2. Syötä totetunuteet kuukausitulot ja menot (toteutunut)
  3. Vertaile eroa tavoitteen ja toteutuneen välillä 

Huomaa, että budjetointi pohjassa puhutaan nettotuloista, jotka ovat palkkatuloja verojen jälkeen. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.