Budjetointi: 7 vinkkiä budjetointiin ja rahan säästämiseen

Julkaistu

Janne Häkkinen

budjetointi vinkit

Budjetin tekeminen on monelle tärkeä vaihe selvittääkseen, mihin rahat menevät. Tässä artikkelissa on vinkkejä sekä aloittaville säästäjille kuin niille, joilla on ollut vaikeuksia raha-asioiden hoidossa aikaisemmin. 

7 budjetointia vinkkiä kenelle tahansa 

  1. Päätä, miksi teet budjetin 

Ensimmäinen vaihe budjetin laadinnassa on päättää, mitä varten budjetointia tehdään. Onko sinulla vaikeuksia maksaa velkoja tai laskuja, vai etsitkö tapoja vähentää omaa kulutusta? Säästätkö rahaa johonkin tiettyyn tarkoitusta varten? Kun tiedät, mitä varten budjettia tehdään – sen tekeminen säännöllisesti on helpompaa. 

  1. Käytä sinulle sopivia termejä 

Monelle budjetti tai budjetointi kuulostaa tylsältä aiheelta. Se voi kuulostaa muille kuin taloushallinnon ammattilaisille aiheesta, jota ei itse osaa tehdä! Loppujen lopuksi budjetoinnissa on yksinkertaisesti kyse siitä, että seuraat omia menoja ja tuloja keskenään. Jos budjetointi sana ei saa sinua innostumaan aiheesta – käytä parempaa termiä – vaikka “kulut ja tulot” tai “kulujen seuranta”. 

  1. Kokeile eri budjetointitapoja 

Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa tehdä budjetti. Toiset haluavat tehdä budjetointia itse käsin päivittäin. Toiset ulkoistavat mieluummin budjetoinnin sovellukseen tai valmiiseen excel-pohjaan. Tärkeintä on se, että löydät itselle parhaan tavan tehdä budjetointia helposti ja nopeasti. Suosittelemme kokeilemaan ensimmäisenä 50/30/20 budjetointia, koska se on hyvin helppo ja nopea tapa päästä alkuun budjetoinnissa. 

  1. Laita kulut ja tavoitteet tärkeysjärjestykseen 

Tee selkeä pesäero pakollisten menojen ja vapaaehtoisten kulujen välillä ja keskity olennaiseen – missä kuluissa sinä voisit helpoiten säästää. Huomio, että myös pakollisten menojen osuutta voidaan laskea esimerkiksi kilpailuttamalla ja vertailemalla hintoja keskenään. Huomioi budjetissa myös sinun tavoite, mitä haluat saavuttaa. Jos esimerkiksi pyrit maksamaan kaikki velat pois – budjetoinnin tehtävänä on auttaa sinua laskemaan, milloin velaton elämä alkaa budjetoinnin mukaan. 

Budjetoinnin tehtävänä on auttaa ymmärtämään, mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita ja mitkä eivät ole niin tärkeitä asioita. Kun olet selvillä omasta taloustilanteesta, se vähentää myös stressiä ja tiedät, mihin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota. 

  1. Jätä tilaa yllätyksille 

Yleinen virhe on yrittää pysyä budjetissa liian tiukkaan. Yllätyksiä syntyy, joten budjetoinnissa kannattaa jättää tilaa myös niille – esimerkiksi ostoksille tai ravintola illalliselle. 

Yksi hyvä tapa varata rahaa yllättäviin kuluihin on tehdä budjetissa oma kategoria “yllättävät kulut”, jolloin voit varata rahaa näitä menoja varten. Voit tarvita tätä “puskurirahaa” esimerkiksi kuukausittain tai vain muutaman kerran vuodessa. Kun jätät tilaa tällaisille yllättäville kustannuksille, oma motivaatio budjetoinnin seurantaan ja siinä pysymiseen pysyy korkeammalla. 

  1. Automatisoi, kun mahdollista 

Teknologia voi auttaa sinua budjetoinnissa ja budjetissa pysymisessä. Yksi hyvä tapa tähän on säästäminen – voit esimerkiksi tehdä automaattiveloitus sopimuksen pankin kanssa kuukausisäästö sopimuksesta, jossa tietty rahamäärä automaattisesti siirretään sijoituksiin. Näin varmistat, että rahat systemaattisesti siirretään säästöjä ja sijoituksia varten. Toinen tapa on siirtää aina rahat automaattisesti esimerkiksi palkasta toiselle säästötilille, jolloin et voi käyttää rahoja elämiseen. 

  1. Käy budjettia läpi ainakin kerran kuukaudessa

Budjetoinnin ideana on, että sitä seurataan. Saat parhaiten irti budjetoinnista, kun käyt läpi omia kuluja ja menoja säännöllisesti. Ajan kanssa budjetointia auttaa myös tunnistamaan, mihin suuntaan oma kulutuksesi on menossa. Jos omat tulot vaihtelevat kuukausittain, myös tulojen seurantaan kannattaa käyttää budjetointia. 

Kun käyt läpi omia tuloja ja menoja kuukausittain budjetin avulla – tuo se myös motivaatiota säästämiseen. Mikäli et tiedä mihin rahasi menevät, todennäköisesti käytät liikaa rahaa turhuuksiin. Budjetoinnissa sinä päätät itse, mitkä ovat tärkeitä asioita – säännöllinen budjetointi ja sen seuranta auttaa pysymään kartalla, käytätkö rahat sinulle tärkeisiin asioihin.

Emme tarjoa lainaa - saamme palkkiomme pankeilta 

Moni vertailussa mukana oleva pankki maksaa meille palkkioita, sillä saamme oman palkkiomme välityspalkkiona lainoista. 

Vaikka saamme palkkiot mukana vertailussa olevilta luotonantajilta, pyrimme tekemään artikkelissa mahdollisimman hyvän ja kattavan kuvan parhaista laina tuotteista.  

Tässä listalla lainapalvelussamme mukana olevat pankit ja tietoa siitä, kuinka me tienaamme rahaa. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.