Paras budjetointitapa – ota huomioon 4 tärkeää asiaa 

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Paras budjetointi tapa riippuu siitä, mitä yrität saavuttaa – vähentää kuluja, maksaa velat pois vai säästää rahaa sijoituksiin? 

Paras budjetointitapa

Eri budjetointi tavat 

Budjetointi auttaa sinua ymmärtämään, mihin rahaa menee. Vaikka budjetoinnilla pyritään saavuttamaan selkeys ja suunnitelma omasta taloudesta, voidaan budjetointia tehdä eri tavoilla. Yksinkertaistimme tähän neljä eri tapaa, jolla voit tehdä budjetointia. 

4 budjetointi tapaa 

  1. Aloita: 50/30/20 budjetointi 

Tämän yksinkertaisen budjetointi tavan salaisuus piilee sen helppoudessa. Jakamalla omat kulut kolmeen eri kategoriaan voit nopeasti laatia oman budjetin näin: 50% menoista saa mennä pakollisiin menoihin, 30% vapaaehtoisiin kuluihin ja 20% säästöihin. Säästöihin lasketaan myös lainojen lyhentämistä, jotka ylittävät minimierän. 

Budjeting
2600

  1. Vähennä kuluja kuluseurannan avulla 

Jos et tarkkaan tiedä, miten rahasi käytät – käytät rahaa todennäköisesti paljon enemmän, kuin voisit. Tämä onkin budjetoinnin yksi hienoista puolista – se auttaa ymmärtämään, missä rahaa voidaan saada säästöön. Voit helposti ladata viimeisten kuukausien tilitietosi verkkopankkista ja jakaa menot eri kategorioihin. Arvioi näitä asioita, missä voisit säästää: 

  1. Meneekö rahaa liikaa tiettyyn kategoriaan? 
  2. Voinko säästää kategorian sisällä kuluissa vaihtamalla edullisempaan vaihtoehtoon? 

Moni ei osaa sanoa, mihin rahat menevät. Tällöin budjetointi on paikallaan! Näet budjettia tekemällä nopeasti, mihin omat rahat menevät ja missä voit mahdollisesti löytää hyviä säästökohteita. 

Seuraamalla omia menoja systemaattisesti näet, miten oma kulutuksesi kehittyy ajanmyötä. Voit tehdä budjetoinnin itse tai käyttää siihen sopivia ilmaisia nettityökaluja

  1. Aloita säästäminen: maksa ensin itselle 

Yksi helppo tapa aloittaa säästäminen on päättää tietty euromääräinen summa, joka laitetaan sivuun joka kuukausi. Voit tehdä tämän joko automaatti veloituksella tai siirtämällä aina ensin säästöihin halutun euromäärän. Salaisuus on tässä: siirrä rahat ensin säästöihin, jolloin sinun tulee pystyä elämään säästön jälkeisellä rahamäärällä ennen seuraavaa palkanmaksua. Näin voit “pakottaa” itsesi käyttämään rahaa säästeliäämmin, kun maksat ensin itsellesi säästöt toiselle tilille. 

  1. Käytä jokainen euro tarkkaan

Voit päättää etukäteen, paljonko aiot käyttää rahaa per kategoria tai kohde. Tällöin erityisen tärkeää on ajankohtainen budjetointi ja kulujen seuranta – muuten et voi tietää, paljonko sinulla on rahaa jäljellä. Voit esimerkiksi päättää, että kuukauden ruokakulut eivät saa ylittää 500 euroa. Tällöin sinun on tiedettävä tarkkaan joka päivä, paljonko sinulla on rahaa jäljellä ruokaan – jotta pysyt budjetissa. Voit tehdä seurantaa itse tai käyttää helppoja budjetointi työkaluja. 

Kuinka valita oikea budjetointi tapa? 

Mieti sinulle sopivaa tapaa tehdä budjetointia 

Ennen budjetoinnin seuraamista sinun on hyvä analysoida, missä tilanteessa olet juuri nyt – nykytilanteen tunnistaminen on ensimmäinen vaihe onnistuneeseen budjetointiin. Sen jälkeen mieti, mitkä ovat omat taloudelliset tavoitteet – tämä määrittää sen, mikä on sinulle sopivin tapa budjetoida. Jos esimerkiksi haluat saada kuluja alaspäin, kannattaa ensin aloittaa tarkka seuranta siitä, mihin rahat oikeasti menevät. 

Päätä, paljonko olet valmis käyttämään aikaa budjetointiin 

Budjetoinnin ei tarvitse viedä paljoa aikaa. Jos kuitenkin haluat tehdä tarkkaa budjetointia ja olet valmis käyttämään paljon aikaa siihen, voit tehdä budjetointia vaikka kuinka tarkasti. Usein alkuun kannattaa aloittaa helposta tavasta, jolla budjetointi saada alkuun. Jos excel on sinulle tuttu työkalu, voi budjetointi olla parasta tehdä sinne. Moni haluaa tehdä budjetoinnin taas ruutupaperille, kun toiset valmiin työkalun avulla. Tärkeintä on, että tunnistat sinulle parhaan tavan päästä alkuun. 

Vertaa manuaalisia ja automaattisia budjetointi työkaluja keskenään 

Käytännössä voit tehdä budjetointia kahdella tavalla: 

  1. Manuaalisesti itse 
  2. Automaattisesti eri työkalujen avulla 

Jos tykkäät kirjata omat kulut exceliin, manuaalinen tapa on sinulle hyvä. Mikäli käytät mieluummin automaattisia työkaluja seurantaan, ei budjetointia välttämättä tehdä itse manuaalisesti. 

Se, mikä on paras tapa sinulle budjetointiin, riippuu sinusta. Suosittelemme käyttämään sitä budjetointi tapaa, mikä tuntuu itselle helpommalta. Mieti asiaa näin päin – kummalla tavalla voisit nähdä itsesi tekevän budjetointia seuraavat 10 vuotta eteenpäin? Vastauksesta voit päätellä, kumpi tapa sopii sinulle paremmin. Voit myös hyvin kokeilla molempia vaihtoehtoja ja päättää myöhemmin itselle sopivimman tavan tehdä budjetointia. 

Etkö vieläkään tiedä, mikä on paras budjetointitapa sinulle? 

Sinun ei välttämättä tarvitse päättää parasta sinulle sopivaa budjetointitapaa, kunhan teet budjetointia jollain tavalla. Älä ota stressiä siitä, mikä on sinulle sopivin tapa tehdä budjettia. Tärkeintä on päästä alkuun budjetoinnissa – voit aina myöhemmin löytää sinulle parhaan budjetoinnin.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.