Mikä on pohjainflaatio?  

Julkaistu

Janne Häkkinen

Pohjainflaatio tarkoittaa inflaatiota eli hintojen nousua, jossa ei ole otettu huomioon energian ja ruuan hintoja. 

Käytännössä pohjainflaatio kertoo tilapäisistä tekijöistä puhdistettua inflaatiota, sillä ruuan ja energian hinta heiluvat normaalisti paljon lyhyellä aikavälillä usein tilapäisistä tekijöistä riippuvista syistä.

Pohjainflaatio ei pidä sisällä:

  • Ruoka
  • Energia
  • Tupakka
  • Alkoholi 

Miksi pohjainflaatio on tärkeä mittari? 

Pohjainflaatiota pidetään tärkeänä mittarina hintojen kehityksestä, koska se kuvastaa paremmin todellista inflaatiota, josta on poistettu väliaikaisesti muuttuvat hinnat. 

Rahapolitiikan päätöksissä käytetään datana pohjainflaatiota, jonka perusteella esimerkiksi keskuspankit tekevät ohjauskorko päätöksiä. Tästä syystä pohjainflaatio vaikuttaa suoraan yleiseen markkinoiden korkotasoon. 

Asuntovelallisen kannattaa kiinnittää huomiota pohjainflaatioon, sillä se indikoi siitä, miten keskuspankit tekevät päätöksiä koronnostoista tai laskemisesta. 

Pohjainflaatio ja inflaatio vuosina 2002 – 2023 

Sekä yleinen inflaatio että pohjainflaatio lähtivät jyrkkään nousuun vuoden 2022 aikana. Vuonna 2023 yleinen inflaatio on laskenut merkittävästi huipputasoilta, mutta pohjainflaatio on pysynyt sinnikkäästi korkealla tasolla vielä 07/2023:

NV7McLCyH9CR kMSSOLWz7FeA IqBe5Yo0sJL6GJj2er 4qjczL9Tl1VdiVL4sX1hXlpp7a3Y64WBVa059EJq k03 ybEZR0XNZg2k LACikP aSX5Ljoh2OcD5hcL2qQ61op8LracWQ2wYjtkB8M

Lähde: Euroalueen inflaatio hidastui heinäkuussa, tärkeä mittari ei kuitenkaan tuonut lohtua – Talous | HS.fi

Ennustettu pohjainflaatio vuosille 2023 – 2025

Suomen Pankki  julkaisee säännöllisesti ennusteita taloudellisesta kehityksestä Euroalueella ja korkojen muutoksista. 

Tässä Suomen Pankin ennuste pohjainflaatiolle vuosina 2023 – 2025: 

PT9RiuWqEFwDA0q46jSh23ik W2KOLuTketYrhT4f5e xTU4U nMVrc3eDfqlSZHJr2352uZTmuTAxLu

Lähde: Suomen Pankin ennuste: Lievästä taantumasta loivaan kasvuun (suomenpankki.fi)

Suomen Pankki ennustaa, että Pohjainflaatio vuonna 2025 on noin 1,6%. 

Laskeva pohjainflaatio tarkoittaa laskevaa korkotasoa 

Koska pohjainflaatio vaikuttaa keskuspankkien asettamaan ohjauskorkoon, vaikuttaa laskeva pohjainflaatio korkoihin. 

Kun pohjainflaatio laskee, keskuspankit alkavat laskemaan korkoja. Tällöin myös markkinoiden yleisimmät viitekorot alkavat laskemaan. 

Tästä syystä pohjainflaatiolla on suora vaikutus myös Euribor korkoihin

Lue lisää inflaatiosta ja viitekoroista

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.