Ohjauskorko vuonna 2023

LainaakorkoOhjauskorko vuonna 2023

Korkojen nousu 2023 vuonna 

Vuosi 2022 jäi historiaan ja monelle vuosi tullaan muistamaan Ukrainan sodan lisäksi kasvaneen inflaation ja korkojen nousun myötä. Sodan myötä energian ja ruoan markkinahinnat maailmalla lähtivät kovaan nousuun, jonka myötä inflaatio nousi yllättävän korkealla. 

Inflaation eli hintojen nousun myötä keskuspankit pyrkivät hillitsemään inflaatiota nostamalla ohjauskorkoa ylöspäin. Kun vielä vuoden 2022 alkupuolella ohjauskorko oli Euroopassa negatiivinen, nousi 12 kuukauden Euribor 3,291% tasolle vuoden viimeisenä päivänä. 

Analyytikot ennustavat, että ohjauskorkoa nostetaan vielä vuoden 2023 aikana ennen korkojen laskua. Välitöntä korkojen laskua ei siis ole luvassa vielä lähikuukausina ja vuoden 2023 alkupuoliskolla. Lue lisää:

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Lagardelta tiukka viesti: Korot nousevat tasaisesti ensi vuonnakin

2023 talouskasvu ja inflaatio määrittävät korkojen nousun 

Euroalueen inflaatiota pitää yllä vahva tuotteiden ja palveluiden kysyntä ja työllisyystilanne. Toisaalta voimakas hintojen nousu laskee kuluttajien kulutuskysyntää, jolla on negatiivinen vaikutus talouskasvuun ja hintojen nousuun. 

Veritas kirjoittaa alkuvuoden sijoituskatsauksessaan, että Euroopan keskuspankki (EKP) on luvannut jatkaa koronnostoa ainakin seuraavassa kokouksessa, jolloin korko nousee 0,5%. Veritas pitää mahdollisena, että ohjauskoron nousu rajoittuu vuonna 2023 kahteen kokoukseen, jolloin ohjauskorkoa nostetaan yhteensä 1,0%. Euribor 12 kuukauden korko vaihtelee paljon päivittäin ja sen tasoa on mahdotonta aukottomasti ennustaa. Isoista pankeista OP ohjeistaa, että kuluttajan tulisi varautua omassa taloudessa siihen, että vuoden korot nousevat 4% tasolle: Miten korkealle korot voivat nousta?

Asuntovelalliselle tärkeää, milloin korontarkistus päivä on 

Suurimmalla osalla asunnonomistajia on asuntovelkaa, jossa viitekorkona käytetään 12 kuukauden Euriboria. Vuoden Euribor tarkoittaa asuntolainassa sitä, että korko tarkistetaan kerran vuodessa. Kun korot liikkuvat suuntaan tai toiseen paljon, on korontarkistus päivällä suuri merkitys. Jos vaikka tarkistuspäivänä Euribor korko on 3,2%, maksetaan seuraavan vuoden ajan tätä viitekorkoa lainassa. 


Näet oman tarkistuspäivän korolle pankin omapalvelussa. Huomaathan, että kun korko nousee, nousee usein asuntolainan kuukausierä myös. Tämä johtuu siitä, että suurin osa asuntolainoista on annuiteettilainoja, jossa korkojen nousu nostaa kuukausierän suurutta, sillä laina-aika pysyy samana.

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

Mikä on viitekorko? 

Viitekorko on markkinoiden määrittelemä riskitön korkotaso eli markkinakorko. Eri markkinoilla voidaan käyttää eri viitekorkoja. Esimerkiksi Euroopassa yleisimmät viitekorot ovat Eurooppalaisten pankkien yhdessä noteeratut Euribor-korot....

 Autolaina korko

Autolaina korko Autolainan korko vaihtelee paljon pankeissa ja rahoitusyhtiöissä.  Suurin ero autolainan koroissa on vakuudet - nostetaanko autolaina ilman vakuuksia vai annetaanko auto vakuudeksi lainalle?  Vakuudellinen...

Remonttilaina korko

Remonttilaina korko Remonttilaina korko voi vaihdella paljon eri pankeissa. Merkittävä ero remonttilainan koroissa on annettavat vakuudet. Vakuudeton remonttilaina on usein kalliimpaa kuin vakuudellinen remonttilaina.  Remonttilainan korkoa...

Inflaatio

Inflaatio tarkoittaa sitä, että palveluiden ja tavaroiden hinnat nousevat laaja-alaisesti. Käytännössä inflaatio eli hintojen nousu tarkoittaa sitä, että saat samalla rahamäärällä tulevaisuudessa vähemmän ostettua...