Asuntolainamarkkinoiden kolme suurinta häviäjää vuonna 2023

Julkaistu

Janne Häkkinen

Laina markkinat asunnoista ovat muuttuneet vuoden 2022 – 2023 aikana huomattavasti edellisistä vuosista kahdesta syystä: inflaatiosta ja korkojen noususta. Viime vuosina Euribor-viitekorkojen nousu on näkynyt suoraan asuntolainamarkkinoilla. 

Tässä kolme suurinta häviäjää vuonna 2023 asuntojen hintojen laskiessa: 

 1. Ensiasunnon ostajat vuosina 2020 – 2022 
 2. Pienten yksiöiden omistajat
 3. Pääkaupunkiseutu 
 4. Huonokuntoisten asuntojen omistajat 

Käymme läpi tässä artikkelissa 3 suurinta häviäjää asuntojen omistajien joukossa. Lisäksi käymme läpi syitä, miksi nämä kolme eri profiilia ovat suurimpia häviäjiä vuonna 2023. 

 1. Ensiasunnon ostajat vuosina 2021 – 2022 

HYPO arvioi tuoreimmassa asuntomarkkina katsauksessaan 05/2023, että asuntojen hinnat tulevat alas vuonna 2023 jopa -7% keskimäärin. Jos olet ostanut asunnon vuoden 2021 ja 2022 aikana, keskimäärin asuntosi hinta on laskenut. 

 • Markkinoille saapuneet ensiasunnon omistajat ovat ostaneet asunnon nykyisiä hintoja korkeammalla 
 • Uudet omistajat eivät ole päässeet nauttimaan edellisten vuosien noususyklistä 

Toinen häviäjä ovat ne, jotka ovat vaihtaneet asuntoa kalliimpaan vuoden 2021 – 2022 aikana. Suhteellisia voittajia ovat puolestaan ne, jotka ovat myyneet kalliimman asunnon pois vuosien 2021 – 2022 aikana ja ostaneet tilalle edullisemman asunnon. 

 1. Pienten asuntojen omistajat – yksiöt ja kaksiot 

Viimeisen kymmenen vuoden aikana yksi omistaja ryhmä on saanut erityisen hyvää tuottoa asunnon omistamisesta – pienten yksiöiden ja kaksioiden omistajat. Hinnat ovat erityisesti nousseet ylöspäin, kun sijoittajat ovat saaneet lainaa pankista alhaisella korolla. Tällöin kysyntä on noussut vahvasti pienissä asunnoissa, joihin on perinteisesti saatu hyvä vuokratuotto. 

Vuonna 2023 ja edellisenä vuotena tilanne on kääntynyt päälaelleen: suurimpia häviäjiä ovat olleet pienten asuntojen omistajat

Pienten asuntojen omistajat ovat kahden trendin takia olleet suurimpia häviäjiä viime vuosina ja myös vuonna 2023: 

 • Koronan myötä yhä useampi haluaa suuremman asunnon – yksiöiden kysyntä laskenut 
 • Sijoittajat kärsineet korkojen noususta – asuntojen tarjonta ylittää kysynnän  

Kun korot olivat alhaalla, moni sijoittaja lähti asuntosijoittajaksi. Tämä on näkynyt suorasti pienten yksiöiden hintojen nousuna, jossa hintakehitys kiihtyi kovasti ennen koronaa. Nyt samat sijoittajat ovat myymässä asuntoja, sillä korkokulujen lisäksi myös asuntojen hoitokustannukset ovat nousseet. 

 1. Pääkaupunkiseudun asunnonomistajat 

Pääkaupunkiseutu on suurimpia häviäjiä vuonna 2023 asuntojen hinnoissa. Tämä johtuu siitä, koska pk-seudulla asuntojen hinnat ovat perinteisesti kalliimpia, jolloin velkamäärät asuntoihin ovat suurempia. Kun korkotaso nousee, yhä harvempi asunnon ostaja haluaa ostaa kallista asuntoa pk-seudulta. 

HYPO arvoi, että pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat laskevat jopa -8,0% vuonna 2023. 

Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ennustetaan kasvavan nopeammin, kun korot myöhemmin laskevat. Tällöin yhä useampi on taas valmis nostamaan suurempaa asuntolainaa pankista. 

 1. Huonokuntoisten asuntojen omistajat 

Asuntomarkkinoiden hinnat ja kaupankäyntiajat ovat molemmat huomattavasti heikommalla tasolla kuin mihin oltiin totuttu edellisenä vuosina. Huonoina aikoina asunnon ostajat kiinnittävät vieläkin enemmän huomiota ostettavan asunnon kuntoon ja sijaintiin. 

Voidaankin sanoa, että huonona aikana perusfundamentit nostavat enemmän arvoaan. Huonokuntoisen asunnon omistajat häviävät yleisen markkinatilanteen lisäksi myös siksi, että Ukrainan kriisin ja inflaation myötä rajusti kasvaneisiin energiakustannuksiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. 

Jo ennen Ukrainan kriisiä muuttotappio kunnissa asuntoja on ollut vaikea myydä. Kun energian hinnat lähtivät nousuun, energia tehottomien asuntojen arvot laskivat muita asuntoja selkeästi enemmän. 

Vuonna 2024 asuntolainamarkkinat lähtevät takaisin nousuun 

Asiantuntijat ennustavat, että vuonna 2024 markkinat palautuvat takaisin kasvusuhdanteeseen. Kaksi tärkeää ajurina toimii asuntolainamarkkinoiden nousun ajureina tulevaisuudessa: 

 1. Laskevat korot 
 2. Inflaation hellittäminen 

Kun viitekorko taas laskee, nousevat asuntojen hinnat ylöspäin. Tällöin yhä useampi kotitalous on valmis nostamaan suurempaa lainaa pankista, kun lainakulut ovat alhaisemmat. 

Inflaatio on nostanut elinkustannuksia ylöspäin. Energian hinnan lisäksi myös moni asia on kallistunut. Tämä näkyy ostovoiman laskuna, jolloin ihmisillä on vähemmän rahaa elämiseen. Kun inflaatio laskee, nousee myös kuluttajien ostovoima. Tämä näkyy myös asuntojen kysynnän kasvamisena – jolloin asunnoista ollaan taas valmiita maksamaan enemmän kuin vuonna 2023.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.