Ennakkoperintärekisteri 

Julkaistu

Janne Häkkinen

Ennakkoperintärekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon voivat ilmoittautua tulonhankintaa tekevät henkilöt, yritykset ja muut yhteisöt. 

Ennakkoperintärekisteri vaikuttaa verojen ennakkoperintään. Käytännössä ennakkoperintärekisteriin liittyminen osoittaa muille osapuolille, että tulonhankkija huolehtii ennakkoverojen maksamisesta itse. 

Ennakkoperintärekisteri ei ole pakollinen, eikä toimintaa ole tarvinnut konkreettisesti aloittaa ennen rekisteröitymistä. 

Ennakkoperintärekisteri

Ennakkoperintärekisteri osoittaa vastapuolelle luotettavuutta 

Ennakkoperintärekisteröinti on hyvä tapa lisätä luottamusta, kun käyt kauppaa toisen yrityksen tai yhteisön kanssa. Yleensä vain aktiiviset toimijat liittyvät ennakkoperintärekisteriin, eikä esimerkiksi suuremmat yhtiöt välttämättä voi käydä kauppaa yrityksen kanssa, joka ei ole ennakkoperintärekisterissä. 

Mikäli yritys tai yhteisö tekee tulonhankintaa aktiivisesti, kannattaa ennakkoperintärekisteriin liittyä. 

Näin osakeyhtiö, avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö tekee ennakkoperintärekisteröinnin 

  1. Tee perustamisilmoitus Oma-vero sivuilla 

Osakeyhtiölle lomake Y1 ja Y2 mikäli yhtiö on avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö

  1. Saat ilmoituksen Verohallinnolta, kun rekisteröinti on tehty 

Mikäli yrityksellä on jo Y-tunnus, voit rekisteröityä lomakkeella Y4 (osakeyhtiö) tai Y5 (avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö) 

Näin toiminimi tai maatalousyrittäjä tekee ennakkoperintärekisteröinnin 

  1. Tee perustamisilmoitus Oma-vero sivuilla 

Ilmoittaudu rekisteriin samalla, kun perustat yritystä. Jos olet jo aikaisemmin saanut y-tunnuksen, voit rekisteröityä Y3 lomakkeella ennakkoperintärekisteriin. 

  1. Saat ilmoituksen Verohallinnolta, kun rekisteröinti on tehty 

Rekisteröinti tehdään samalle päivälle, kun olet tehnyt hakemuksen. Hakemuksen käsittelyssä voi kestää muutama viikko. 

Näin tarkistat, onko yritys ennakkoperintärekisterissä 

Tieto ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta on julkinen, joten kuka tahansa voi tarkistaa yrityksen tai yhteisön kuulumisen listalle. Näin voit tarkistaa, kuuluuko joku ennakkoperintärekisteriin:

  • YTJ:n verkkosivuilta.  Palvelu on maksuton. Tietoja voi hakea joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella.
  • Puhelimitse Verohallinnon palvelunumerosta 029 497 006

Ennakkoperintärekisteristä poistaminen

Toimija voi pyytää ennakkoperintärekisteristä poistumista. Yleisimmät syyt ovat lopetettu toiminta tai se, ettei toimintaa koskaan aloitettu. 

Poistuminen onnistuu kahdella eri tavalla, molempia ei tarvitse tehdä:  

  1. Poistu ennakkoperintärekisteristä oma-vero sivuilla kirjautumalla 
  2.  Tee muutos tai lopettamisilmoitus

Y4 Osakeyhtiö ja muu yhteisö, 6214 yhdistykset, Y5 Avoin yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt sekä yhtymät, Y6 yksityinen elinkeinonharjoittaja ja luonnollinen henkilö. 

Ennakkoperintärekisteriin ei pääse kaikki yritykset, henkilöt ja yhteistöt 

Kaikki eivät täytä ennakkoperintärekisteröinnin vaatimuksia. 

 Esimerkiksi harrastusmuotoinen toiminta ei täytä rekisterin ehtoja. Lisäksi ennakkoperintärekisteriin ei välttämättä päästä, mikäli toimijalla on ollut aikaisemmin merkittäviä laiminlyöntejä verotukseen tai kirjanpitoon liittyvissä asioissa. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.