Asuntolaina opas – näin löytyy paras asuntolaina 

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Unelma omasta kodista onnistuu oikeanlaisella asuntolainalla. Tämä artikkeli tarjoaa kattavan ja hyödyllisen oppaan parhaan asuntolainan valintaan ja lainatarjousten vertailuun. 

Pyrimme avaamaan artikkelissa kaikki tärkeimmät asiat, jolla voit vertailla eri asuntolaina tarjouksia keskenään ja kuinka löytää sinulle paras asuntolaina vuodelle 2023.  

Asuntolainalla rahoitat unelmiesi kodin

Oma koti on suurimmalle osalle ihmisistä suurimpia taloudellisia hankintoja, mitä elämässä tehdään. Harvalla on rahaa säästöissä koko asunnon ostamista varten, joten kodin hankintaan haetaan pankista asuntolainaa. Mutta kuinka löytää paras asuntolaina? Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka vertaat ja valitset sinulle parhaan asuntolainan ja pankin. 

 1. Kartoita oma taloudellinen tilanne ja lainatarve

Ennen asuntolainan etsimistä on hyvä käydä läpi kattavasti omat tulot, menot ja säästöt – ja arvioida itselle sopivaa lainasummaa ja kuukausierää. Kuinka suurta lainaa tarvitset? Paljonko sinulla on säästöjä asuntoa varten? Kuinka suuri kuukausierä lainalle soveltuu nykytilanteeseen? Kuinka pitkää maksuaikaa haluat asuntolainalle? Realistinen budjetointi auttaa sinua arvioimaan sopivaa asuntolainaa, jonka takaisinmaksu onnistuu hyvin. 

Lue lisää: Asuntolaina laskuri – testaa sopiva asuntolaina määrä (nordsek.com)

 1. Vertaile lainatarjouksia 

Asuntolainaa tarjoaa moni pankki, joten voit hyvin vertailla useampia eri pankkeja parhaan lainatarjouksen varmistamiseksi. Kun vertailet asuntolainoja keskenään, kiinnitä huomio ainakin seuraaviin asioihin: 

 • Asuntolainan määrä. Paljonko pankki tarjoaa sinulle lainaa asuntoa varten? Onko lainan määrä riittävä halutun kodin ostoon? Pankkien lainasummissa voi olla suuria eroja, joten eri pankkeja kannattaa aina vertailla. 
 • Omien säästöjen määrä. Paljonko pankki vaatii omarahoitusosuutta asuntolainaan?
 • Lainan korkomarginaali. Paljonko maksat lainasta korkoa? Korkomarginaali kertoo, paljonko maksat asuntolainasta korkoa viitekoron päälle. Tyypillisesti korkomarginaali on 0,4 – 1%. 
 • Vaihtoehdot viitekorolle. Mitä eri vaihtoehtoja sinulle tarjotaan viitekorkoon? Vaikka 12 kuukauden Euribor ja pankin oma Prime korko ovat yleisimmin tarjottuja viitekorkoja, pankeista voi saada myös lyhyempiä markkinakorkoja asuntolainaan. 
 • Maksuaika. Kuinka pitkää maksuaikaa asuntolainalle tarjotaan? Asuntolainan maksuaika on tyypillisesti 20 – 30 vuotta. 
 • Kuukausierä. Onko lainan kuukausierä riittävän matala sinulle? Huomaa, että asuntolainassa voit itse vaikuttaa lainan kuukausierään muokkaamalla maksuaikaa ja lainasummaa. 
 • Joustot maksuihin. Minkälaista joustoa pankit tarjoavat sinulle asuntolainan maksuihin? Esimerkiksi moni pankki tarjoaa valmiina lyhennysvapaita kuukausia tietyn määrän laina-aikana, jolloin lainaa ei tarvitse lyhentää. 
 1. Muista kilpailuttaa asuntolaina

Asuntolaina kannattaa kilpailuttaa, sillä selvität vain vertailemalla sinulle parhaan pankin. Tärkeintä on kilpailuttaa lainan korko ja lainasumma sekä maksuaika. 

Asuntolainan korkomarginaali kannattaa aina kilpailuttaa, sillä pankit voivat tarjota kilpailutilanteessa parempaa korkoa lainalle. Edullisempi korko lainalle tarkoittaa alhaisempia kustannuksia ja matalampaa kuukausierää – pienikin ero korossa voi vaikuttaa tuhansia euroja koko laina-ajalla! 

 1. Lainan muut kustannukset kuin korko 

Huomaa, että asuntolainassa voidaan periä muita kustannuksia kuin korkokustannukset. Vertaile lainan kokonaiskuluja aina keskenään ennen päätöstä. Monessa asuntolainassa peritään avauspalkkio, joka voi olla merkittävä euromääräisesti. Muista, että maksat avauspalkkion myös silloin, kun asuntolaina vaihdettaisiin muutaman vuoden päästä toiselle pankille. 

 1. Hyödynnä keskittämisen edut 

Moni pankki voi tarjota asuntolainan nostajalle keskittämisen etuja. Tällöin voit saada edullisempaa korkoa tai muita palveluja halvemmalla, kun keskität eri vakuutukset ja lainatuotteet yhdelle pankille. 

 1. Pyydä apua, jos et ymmärrä jotakin 

Meillä suomalaisilla on usein tapana olla hiljaa tai kysymättä, vaikka jokin asia jäisi askarruttamaan. Muista, ettei yhtään tyhmää kysymystä ole olemassakaan – etenkin asuntolainaa miettiessä. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija lainan nostamisessa, mutta tärkeimmät lainan ehdot sinun on ymmärrettävä ennen lainan nostamista. Jos et ymmärrä jotakin lainasopimuksesta, pankin asiantuntija auttaa sinua eri termien kanssa. 

asuntolaina opas

Lainalupaus paljastaa parhaan asuntolainatarjouksen 

Lainalupaus on pankin alustava lainatarjous, jonka turvin voit mennä tekemään asuntokauppoja. Vaikka lainalupaus ei ole pankin puolelta vielä sitova tarjous, tarjoavat pankit yleensä ehdon mukaisesti lainaa – kunhan omat tiedot eivät ole merkittävästi muuttuneet lainaa hakiessa. 

Kun vertailet asuntolainoja keskenään – vertailemalla lainalupauksia selvität sinulle parhaan pankin. Lainalupaus on voimassa usein 3 – 6 kuukautta, joten voit hakea lupauksen pankista jo hyvissä ajoin ennen sopivan asunnon löytämistä! 

Paras asuntolaina 2023 auttaa löytämään unelmien kodin 

Parhaan asuntolainan löytäminen voi viedä aikaa, sillä pankkien alustavat lainatarjoukset vaativat aina jonkin verran paperityötä ja haastattelua pankkivirkailijan kanssa. Silti pankkivertailu kannattaa tehdä, sillä parhaan ja huonoimman asuntolaina tarjouksen välillä voi olla merkittävä ero. 

Kun olet löytänyt sopivan lainatarjouksen ja ymmärrät perusteellisesti lainan ehdot – voit lähteä turvallisin mielin unelmien kodin etsimiseen. Lainalupauksen avulla voit hakea pankista alustavan lainapäätöksen jopa puoli vuotta ennen asunnon ostamista. 

 • Vertaile eri pankkien tarjoaman asuntolainan määrää 
 • Vertaa asuntolainan korkomarginaalia keskenään 
 • Kilpailuta lainan maksuaika ja kuukausierä 
 • Valitse asuntolainaan sopiva viitekorko 

Lue lisää asuntolainoista

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.