Asuntolaina laskuri 

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Asuntolaina laskurilla selvität sopivan laina-ajan ja lainasumman

Asuntolaina laskuri auttaa arvioimaan sinulle sopivaa lainasummaa ja maksuaikaa asuntolainaan. 

 • Ilmoita laskuriin haluttu lainasumma (10 000 – 500 000 euroa) 
 • Ilmoita laskuriin kokonaiskorko (korkomarginaali + viitekorko) 
 • Syötä laina-aika – valitse 10 – 30 vuoden väliltä 

Laskuri näyttää annettujen tietojen pohjalta asuntolainan kuukausierän ja takaisinmaksettavan summan yhteensä, kun lainan lyhennystapana on annuiteettilaina ja korko pysyy samana koko laina-ajan. 

Huomioi, että lainan viitekorko harvoin pysyy samana koko laina-ajan. Laskurin avulla pystyt arvioimaan, miten tietty korkotaso vaikuttaa asuntolainasi maksueriin ja kustannuksiin. 

Asuntolaina laskuri

Hae lainaa
1000
100060000
6%
0%30%
3vuotta
1vuotta15vuotta

Asuntolaina laskurin laskutapa 

Lainalaskuri ottaa huomioon korkotason, lainasumman ja maksuajan. Muokkaamalla yhtä tai useampaa muuttujaa näet, miten laskurin arvot muuttuvat. 

Lainan korko on kokonaiskorko, joka pitää sisällään sekä viitekoron että pankin perimän korkomarginaalin.

Lainasumma näyttää, paljonko tarvitset lainaa asuntoa vasten. Jos asunnon ostohinta on 300 000 euroa ja sinulla on omia säästöjä 50 000 euroa, tarvitset asuntolainaa pankista 250 000 euroa. 

Laina-aika vaihtelee 10 ja 30 vuoden välillä. Vertaile, kuinka laina-aika vaikuttaa kuukausierän määrään samalla korkotasolla ja lainasummalla. 

Näin käytät asuntolaina laskuria 

 1. Syötä asuntolaina määrä 

Voit antaa laskuriin 10 000 – 500 000 euroa. 

 1. Ilmoita laina-aika 

Valitse laskuriin maksuajaksi 10 – 30 vuotta. 

 1. Syötä vuosittainen korkoprosentti 

Voit täyttää lainalaskuriin korkoprosentiksi eri määriä ja katsoa, miten korkotaso vaikuttaa kuukausierään. Huomioi, että laskurin korko on kokonaiskorko, johon sisältyy sekä pankin marginaali ett viitekorko! 

 1. Katso lainan kuukausierä ja takaisinmaksettava summa yhteensä 

Ilmoittamalla koron, lainasumman ja maksuajan näet, miten lainan kuukausierä ja takaisinmaksettava summa muodostuu.

Nordsek lainapalvelu

Maksuton

Lainapalvelumme on täysin maksuton.

Säästää kuluissa

Säästät rahaa, kun kilpailutat lainat kauttamme. 

Nopea

Nopeasti lainatarjoukset pankeista katsottavaksi. 

Vertaile lainat nyt

Asuntolaina on vakuudellinen laina 

Asuntolaina on vakuudellinen laina, jossa ostettava asunto annetaan pankille lainan vakuudeksi. Asuntolainan määrään vaikuttaa hakijan tiedot ja ostettava kohde. 


Voit hakea asuntolainaa yksin tai yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Pankit voivat tarjota asuntolainaa, kun täytät seuraavat minimiehdot: 

 • Olet täysi-ikäinen
 • Sinulla on puhtaat luottotiedot 
 • Kotipaikka Suomessa
 • Säännöllisiä tuloja 

Lainatarjous annetaan aina asiakaskohtaisesti. Käytännössä helpoin tapa selvittää sinulle tarjolla oleva asuntolaina on pyytää lainaa pankeista. Voit saada lainaa pankista tuloista riippuen 10 000 eurosta ylöspäin. Keskimäärin suomalaisella kotitaloudella on asuntolainaa hieman yli 100 000 euroa. 

Asuntolainan korkomarginaali kannattaa kilpailuttaa 

Nyt kun Euribor viitekorot ovat nousseet vuosina 2022 ja 2023 ylöspäin, ovat asuntolainan kustannukset nousseet ylöspäin. Tällöin on hyvä kilpailuttaa oman pankin korkomarginaali asuntolainoissa, sillä pankit voivat tarjota korkean koron aikaan alhaisempaa korkomarginaalia lainalle. 

Kun viitekorot myöhemmin laskevat, pääset nauttimaan alhaisen viitekoron lisäksi matalasta korko marginaalista. 

Kun kilpailutat asuntolainan koron, käytännössä kilpailutat lainan marginaalin. Viitekorkoa ei voi kilpailuttaa, sillä se määrittyy aina markkinoiden mukaan. Voit kuitenkin päättää lainaa nostaessa, mihin viitekorkoon asuntolaina sidotaan. Suosituin viitekorko on 12 kk Euribor, mutta myös lyhyemmät viitekorot ja pankkien omat Prime-korot ovat mahdollisia viitekorkoja lainalle. 

Selvitä laskurin avulla sinulle sopiva asuntolainan määrä 

Sopiva asuntolaina määrä riippuu omista tuloista ja menoista. Voit arvioida laskurin avulla, mikä on sinulle sopiva lainasumma ja maksuaika: 

 • Lainan kuukausierä on hyvä olla alle 30% nettotuloista 
 • Lainaa pitää pystyä maksamaan myös, kun korot ovat korkeita 
 • Liian suuri asuntolaina aiheuttaa stressiä 

Yleinen virhe on nostaa asuntolainaa liian suuri määrä, jolloin oma talous voi ajautua ahtaalle. Pankit tekevät stressitason asiakkaasta ja maksukyvystä, mutta asuntolainan nostajan tulisi ensin itse arvoida omaa maksukykyä! 

Suosittelemme kokeilemaan lainalaskurin avulla vähintään 5% korkotasolla olevaa kuukausierää. Näin näet, miten lainan kuukausierä muodostuu, mikäli viitekorot pysyvät korkealla myös tulevaisuudessa. 

Muista, että selvität vain tarjouspyynnön avulla sinulle tarjottavan asuntolainan määrän. Laskurimme avulla voit ennen lainan hakua arvioida, mikä on sopiva lainasumma sinun asuntolainaasi. 

Näin haet asuntolainaa pankista 

 1. Selvitä sopiva lainamäärä laskurin avulla. Laske, mikä on maksimi lainamäärä sinulle eri korkotasoilla. Suosittelemme tekemään stressitason, jossa kokonaiskorko on ainakin 5% vuosittain. 
 2. Lähetä lainahakemus pankeille. Voit tehdä asuntolaina hakemuksen suoraan pankkien verkkosivuilta tai kilpailuttamalla asuntolainat yhteistyökumppanimme avulla
 3. Tutki lainatarjouksia. Vertaile pankkien tarjoamaa korkomarginaalia, asuntolainan määrää ja maksuaikaa. Huomaa, että pankin tekemä lainalupaus on alustava tarjous. 
 4. Asunto hankintaan. Voit lainalupauksen avulla lähteä asuntokauppaan. Tekemällä ehdollisen lainatarjouksen asunnosta, et kanna riskiä mikäli jostain syystä pankki ei tarjoa lainalupauksen mukaisesti asuntolainaa sinulle. 

Mitä lainoja voi helposti vertailla netissä? 

Asuntolainojen vertailu voi viedä aikaa, sillä pankit tekevät aina tarkkaan luottotarvion hakijasta ja ostettavasta kohteesta. Mikäli sinulla on muita lainatarpeita vakuudettomaan lainaan, voit helposti vertailla niitä nopean lainahakemuksen avulla. 

Vertaile Nordsekin avulla näitä lainatuotteita ilmaiseksi: 

Mikä on asuntolainan korko?

Asuntolainan korko koostuu kahdesta eri asiasta: 

 1. Viitekorosta
 2. Pankin korkomarginaalista

Viitekorko on markkinakorko, joka vaihtelee markkinatilanteen mukaan. Suosituimmat viitekorot lainalle ovat 12 kk Euribor, 3 kk Euribor ja Prime-viitekorko. 

Pankin korkomarginaali vaihtelee normaalisti 0,5 – 1,0% välillä. Korkomarginaaliin vaikuttaa hakijan tiedot ja ostettavan kohteen riski pankille. 

Kun kilpailutat asuntolainan, käytännössä kilpailutat pankin korkomarginaalin ja lainasumman. Viitekorkoa ei voi kilpailuttaa, mutta voit itse valita, mihin viitekorkoon laina sidotaan! 

Testaa eri lainalaskureita 

Voit kokeilla meidän muita maksuttomia lainalaskureita. Tässä lista muista lainalaskureista: 

Yhdistelylaina laskuri 

Remonttilaina laskuri

Rahoituslaskuri

Autolainalaskuri

Venelaina laskuri

Mökkilaina laskuri

Yrityslaina laskuri 

Luottokortti laskuri 

Joustoluotto laskuri 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.