
Euribor on euroalueen viitekorko, joka määritetään vuoden jokaisena päivänä. Euribor korkoja ovat 1 viikon, 1 kuukauden, 3 kuukauden, 6 kuukauden ja 12 kuukauden Euribor.
Euribor korko on markkinakorko, jolla pankit lainaavat rahaa toisille pankeille. Euribor korot toimivat samalla myös viitekorkona laina-asiakkaille. Kun nostat lainaa pankista, maksat lainasta korkomarginaalin päälle aina viitekorkoa.
Eniten käytetty Euribor viitekorko lainoissa on 12 kuukauden Euribor. Esimerkiksi asuntolainoissa on käytetty tyypillisesti 12 kk Euriboria. Sen lisäksi 3 kuukauden Euribor on yleisesti käytetty lainoissa. Usein vakuudettomat lainat sidotaan 3 kk Euriboriin.
Euribor korko juuri nyt (1 kk, 3 kk, 6 kk, 12 kk) – päivitetty 17.2.2025
Ajankohta | 1 vko | 1 kk | 3 kk | 6 kk | 12 kk | |
17.2.2025 | 2,639 | 2,616 | 2,510 | 2,489 | 2,424 |
Lähde: Suomen Pankki
17.2.2025 Euribor korkojen tilanne on seuraava:
- 12 kk Euribor: 2,424%
- 6 kk Euribor: 2,489%
- 3 kk Euribor: 2,510%
- 1 kk Euribor: 2,616%
- 1 vko Euribor: 2,639%
Euribor korot ovat 17.2.2025 juuri nyt 2,424 – 2,616% tasolla. Halvin Euribor on 12 kk (2,424%), kallein 1 vko Euribor (2,639).
12 kk Euribor
12 kuukauden Euribor on yleisin viitekorko lainoissa. Sitä seurataan eniten ja usein mediassa korkojen noustessa viitataan 12 kk Euriborin liikehdintään.
- 17.2.2025 Euribor 12 kk: 2,424%
12 kk Euribor määritellään päivittäin. Kun lainan viitekorko on sidottu 12 kuukauden Euriboriin, tarkistetaan lainan viitekorko yksi (1) kertaa vuodessa korontarkistus päivänä.
6 kk Euribor
6 kuukauden Euribor määritellään päivittäin. Mikäli lainan viitekorko on sidottu 6 kuukauden Euriboriin, vaihtuu lainan viitekorko kerran kuudessa kuukaudessa.
- 17.2.2025 Euribor 6 kk: 2,489%
3 kk Euribor
3 kuukauden Euribor on toiseksi suosituin Euribor korko lainoissa. 3 kk Euribor on lyhytaikainen viitekorko, joka päivitetään muiden korkojen tavoin kerran päivässä.
- 17.2.2025 Euribor 3 kk: 2,510%
3 kk Euribor korkoa käytetään usein vakuudettomissa lainoissa. Korkojen noustessa myös yhä useampi suomalainen sitoo myös asuntolainan 3 kk Euriboriin.
1 kk Euribor
1 kuukauden Euribor on lyhytaikainen viitekorko, joka päivitetään jokaisena vuotena kerran päivässä.
- 17.2.2025 Euribor 3 kk: 2,616%
Jos lainan viitekorkona käytetään 1 kk Euriboria, tarkistetaan lainassa viitekorko kerran kuukaudessa.
Euribor viitekorot lähtivät laskuun 2024-2025
Euribor viitekorot nousivat jyrkästi vuonna 2022-2023. Vuonna 2024 viitekorot jatkoivat alkuvuonna nousua, mutta kääntyivät loppuvuotta kohti alaspäin. Tässä näkyy tuoreimmat Suomen Pankin sivustolta oleva data 18.2.2025 Euribor viitekoroista:

Lähde: Euriborkorot päivittäin (suomenpankki.fi)
Euribor-viitekorko ja sen vaikutus lainan hintaan

Euribor-korko vaikuttaa suoraan monen kuluttajan talouteen, sillä se toimii yleisesti lainojen viitekorkona. Mikäli olet ottanut lainan pankista, sen kustannuksiin vaikuttaa suoraan Euribor-viitekorko.
Lainan koron muodostuminen
Lainan korko koostuu kahdesta osasta: viitekorosta ja korkomarginaalista (tunnetaan myös nimelliskorkona).
Mikä on lainan viitekorko?
Viitekorko on markkinakorko, jonka päälle lainan nimelliskorko lisätään. Käytännössä lainatarjouksessa ilmoitettu nimelliskorko sisältää viitekoron osuuden.
Viitekorkona käytetään yleisimmin 3 kuukauden Euriboria (3 kk Euribor) tai 12 kuukauden Euriboria (12 kk Euribor), riippuen lainatuotteesta.
Esimerkki:
Lainan viitekorko on 3 kk Euribor (tarkastushetkellä 3,2 %), ja nimelliskorko on 5 %.
Tällöin maksettava korko vuositasolla on 8,2 %.
Viitekorko määritellään ennen lainan nostamista. Vakuudettomissa lainoissa viitekorko on yleensä ennalta määrätty, eikä siihen voi vaikuttaa. Kulutusluotoissa yleisin viitekorko on 3 kk Euribor, mutta se voi vaihdella lainasopimuksen mukaan.
Asuntolainoissa käytetyin viitekorko on 12 kk Euribor, mutta lainanhakija voi valita myös muita vaihtoehtoja, kuten 3 kk Euriborin tai pankkien omat prime-korot.
Mikä on korkomarginaali?
Korkomarginaalia kutsutaan myös nimelliskoroksi tai yksinkertaisesti koroksi. Se on pankin lainaamastaan rahasta saama kate ja lisätään viitekoron päälle.
Lainan lopullinen korko muodostuu siis viitekoron ja korkomarginaalin summasta.
Esimerkki:
Korkomarginaali eli nimelliskorko on 1 %, ja lainan viitekorko on 12 kk Euribor (3,5 %).
Lainan lopullinen korko vuositasolla on 4,5 %.
Viitekorko ei ole kilpailutettavissa – korkomarginaali on
Lainan korko koostuu aina kahdesta tekijästä: viitekorosta ja korkomarginaalista. Viitekorkoa ei voi kilpailuttaa, sillä se määräytyy markkinoiden mukaan. Sen sijaan lainan korkomarginaali vaihtelee pankkikohtaisesti, ja sen kilpailuttaminen voi tuoda merkittäviä säästöjä.
Kilpailuttamalla lainasi voit varmistaa itsellesi edullisimman mahdollisen korkomarginaalin ja näin säästää lainakuluissa pitkällä aikavälillä.
“Lainan korko koostuu aina kahdesta eri tekijästä – viitekorosta ja korkomarginaalista. Kun kilpailutat lainan koron, kilpailutat käytännössä korkomarginaalin. Lainan viitekorkoa et voi kilpailuttaa, sillä se määräytyy markkinoiden mukaan”
Keskuspankkien ohjauskorko määrittää Euribor-koron liikkeet
Miten Euribor-korot määräytyvät? Euribor-viitekorot perustuvat markkinatilanteeseen, mistä myös termi ”markkinakorko” juontuu.
Käytännössä Euroopan keskuspankki (EKP) määrittää ohjauskoron, joka toimii pohjana Euribor-viitekoroille. EKP:n ensisijainen tehtävä on ylläpitää hintavakautta euroalueella, ja sen korkopäätökset vaikuttavat suoraan markkinakorkoihin.
Miten ohjauskorko vaikuttaa Euribor-viitekorkoihin?
Euribor-viitekorot liikkuvat markkinoilla ohjauskoron muutosten mukaisesti. Kun keskuspankki nostaa ohjauskorkoa, myös Euribor nousee – ja vastaavasti laskiessaan ohjauskorkoa se painaa Euribor-korkoja alaspäin.
Euribor ennakoi ohjauskoron muutoksia
Euribor toimii myös ennakoivana indikaattorina tulevista ohjauskoron muutoksista. Markkinat hinnoittelevat tulevia korkopäätöksiä jo etukäteen, minkä vuoksi Euribor saattaa alkaa liikkua ennen kuin keskuspankki virallisesti muuttaa ohjauskorkoaan.
Tämä dynamiikka tekee Euriborista keskeisen mittarin sekä lainanottajille että sijoittajille, sillä sen liikkeet vaikuttavat suoraan lainakustannuksiin ja rahoitusmarkkinoiden kehitykseen.
Kilpailuta lainan korko Nordsekin avulla

Nyt kun Euribor viitekorot ovat laskeneet, on hyvä aika kilpailuttamaan kaikki lainat. Näitä lainoja kannattaa kilpailuttaa:
- Vakuudettomat lainat
- Asuntolainat
- Luottokortit
- Kulutusluotot
Voit kilpailuttaa Nordsekin avulla kaikki vakuudettomat lainat nopealla lainahakemuksella. Emme kilpailuta asuntolainoja itse, mutta voit kilpailuttaa pankkien korkomarginaalin pyytämällä itse korkotarjouksen pankeista asuntolainalle.