Lainatyypit vertailussa – löydä sopivin hetkessä

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Eri lainatyypit vertailussa 

Pankeilla ja rahoitusyhtiöillä on erilaisia lainatyyppejä ja tuotteita tarjolla kuluttajille ja yrityksille. Lainatyypit voidaan jakaa vakuudettomiin ja vakuudelliseen lainatuotteisiin. 

Vakuudettomia lainoja ovat kulutusluotot ja erilaiset pikalainat ja joustoluotot. Niiden vertailu on helppoa Nordsekin avulla, sillä lainojen suurimmat erot liittyvät aina hintaan. Myös yritykset voivat saada vakuudetonta lainaa. 

Vakuudellisia lainoja ovat asuntolainat ja ajoneuvorahoitus. Lisäksi kulutusluottoa voidaan nostaa vakuudellisena, jolloin lainaan annetaan pankille realivakuutta pantiksi. Yritykset voivat nostaa vakuudellista lainaa pankista. 

Vertaile eri lainatyypit Nordsekin avulla 

Voit verrata Nordsekin avulla maksutta kaikki vakuudettomat lainat 500 – 60 000 eurolle. Lainojen vertailu kannattaa, sillä myös samojen lainatyyppien sisällä hinnat voivat vaihdella paljon. 

Suosituin lainatyyppi vakuudettomissa lainoissa on normaali kulutusluotto, joka on asuntolainan jälkeen pankin suosituin lainatuote. Voit vertailla kauttamme maksutta kaikki vakuudettomat lainat milloin vain, sillä lainan hakeminen on maksutonta ja ei sido sinua mihinkään. 

Lainan koroissa voi olla merkittäviä eroja. Myös eri pankkien tarjoukset vaihtelevat paljon, joten pankkivertailu kannattaa tehdä kattavasti Nordsekin avulla. 

Suosituimmat lainatyypit Suomessa 

Käymme läpi alla listan yleisimmistä laina tyypeistä, mitä suomalaiset nostavat pankeista tai rahoitusyhtiöstä. Moni lainatyyppi on lopulta hyvin samankaltainen, sillä usein isommat erot ovat siinä, onko laina vakuudellista vai vakuudetonta. 

Kulutusluotto 

Vakuudeton kulutusluotto on yleistermi kaikille eri vakuudettomille lainoille, jota myönnetään kuluttajille. Kulutusluottoa voit nostaa kaikkiin yleisimpiin käyttötarkoituksiin, sillä siinä ei ole rajoituksia lainan käyttökohteesta. 

Kulutusluottoa myönnetään säännöllisiä tuloja vasten. Luottoa varten hakijalla tulee olla puhtaat luottotiedot ja ikää vähintään 20 vuotta.  

Pikalaina 

Voit nostaa pikalainaa pankista tai rahoitusyhtiöstä jopa samana päivänä. Käytännössä kaikki vakuudettomat lainat ovat nykyään pikalainoja, koska myös pankit tarjoavat lainan tilille päivissä

Pikalainaan ei tarvita vakuuksia tai takaajia, joten lainan hakeminen onnistuu nopeasti ilman liitteitä. Jos lainasumma on useampia tuhansia euroja, vaaditaan ennen lainan maksua tilille nähtäväksi palkkatulot. 

Vakuudeton laina 

Vakuudetonta lainaa tarjotaan 500 – 60 000 euroa hakijan työtuloista riippuen. Voit saada lainaan maksuaikaa 1 – 15 vuotta. Lainan voi aina maksaa etuajassa pois. 

Pankit mainostavat vakuudetonta lainaa eri termein. Voit nähdä mainostavan luottoa, kulutusluottoa, käyttölainaa, käyttöluottoa tai joustolainaa, mutta ne usein tarkoittavat samaa asiaa. 

Vakuudettomien lainojen korko vaihtelee paljon. Pankkien tarjoama korko voi vaihdella 4 – 20 % välillä. Lainaan ei tarvita muita takaajia, joten sen voi nostaa tilille nopeasti. 

Pikavippi 

Perinteinen pikavippi on aikoinaan paljon näkyvyyttä saanut pikalaina, jota tarjosivat rahoitusyhtiöt jopa satojen prosenttien korolla. Nykyään pikavippejä ei tarjota aktiivisesti, sillä kalliit pikavippien tarjoajat ovat lopettaneet korkokaton myötä uusien lainojen myöntämisen. 

Pikavippiä on nostettu muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon asti, mutta korkean koron takia niiden kustannukset ovat voineet olla korkeita myös euromääräisesti. 

Jos sinulla on jäljellä vielä vanhoja pikavippejä, kannattaa ne korvata edullisemmalla pankin pikalainalla. 

Joustoluotto 

Joustoluotto on pankin tarjoama limiitti muotoinen vakuudeton laina, jossa lainaa ei tarvitse nostaa kerralla tilille. Tällöin voit käytännössä tehdä luottorajan puitteissa nostoja tilille silloin, kun sinulle parhaiten sopii. 

Joustoluotosta käytetään erilaisia termejä. Tässä yleisimpiä nimiä samasta lainatuotteesta: 

Joskus myös luotto ja käyttöluotolla voidaan viitata joustoluottoon. Joustoluotto on usein kalliimpi lainatuote, kuin perinteinen vakuudeton kulutusluotto. Sen etuina on joustavuus, kun lainan nostotarve ei ole välitön. Lainaa voidaan käyttää pitkälti samalla lailla kuin luottokorttia. 

Vakuudeton ajoneuvorahoitus 

Ajoneuvorahoitus voidaan jakaa autolainaan, vene rahoitukseen ja moottoripyörälainaan. Jos ajoneuvorahoitus nostetaan vakuudettomana, voit käyttää lainaa joustavasti ajoneuvon lisäksi sen huoltoon tai lisävarusteisiin. 

Autolainaa haetaan yleensä 5000 eurosta ylöspäin. Lainalla voidaan hankkia uusi tai käytetty auto joko autokaupasta tai myös suoraan yksityishenkilöltä. 

Moni hakee rahoitusta veneen ostoa varten. Venerahoitus mahdollistaa omaan budjettiin sopivan veneen hankinnan. Jos venerahoitus nostetaan ilman vakuuksia, voi lainaa käyttää myös muuhun veneily kustannuksiin. 

Kesällä ja keväällä moni haluaa ostaa uuden moottoripyörän. Voit nostaa vakuudetonta moottoripyörälainaa päivässä tilille, jolloin sopivan pyörän löydettyä voit alkaa heti hieromaan kauppoja. 

Asuntolaina 

Asuntolaina on pankkien suosituin lainatuote. Moni suomalainen keskittää kaikki laina-asiat omaan asuntolaina pankkiin, vaikka usein voi olla fiksua etsiä eri laina tuotteille paras pankki kilpailuttamalla. 

Nordsekin kautta et voi kilpailuttaa asuntolainoja, vaan lainaa on haettava suoraan pankista. Asuntolainaa varten ostettava asunto annetaan vakuudeksi. 

Asuntolainojen hinta koostuu korko marginaalista ja viitekorosta. Koska asuntolaina on suurempi laina, vaikuttaa korkojen nousu euromääräisesti paljon asuntovelallisen kuukausierään suuruuteen. Lainaan tarjotaan usein 15 – 30 vuoden maksuaikaa. 

Vakuudellinen kulutusluotto 

Vakuudellinen kulutusluotto nostetaan yleensä ajoneuvon hankintaa varten. Tällöin ostettava ajoneuvo kuten auto tai moottoripyörä annetaan rahoitusyhtiölle vakuudeksi. 

Voit saada myös normaalia vakuudellista kulutusluottoa esimerkiksi remonttia varten. Pankit voivat antaa vakuudellista kulutusluottoa alhaisemmalla korolla, sillä sen riski on pienempi. Tällöin hakija antaa reaalivakuuksia pantiksi. Hyväksyttyjä vakuuksia voivat olla asunto, kiinteistö, mökki, metsätila tai arvopaperit. 

Yrityslaina 

Vakuudetonta yrityslainaa voit saada 1000 – 350 000 euroa. Yrityslainaa voidaan myöntää ilman vakuuksia pk-yrityksille, jolla on takana vähintään yksi tilikausi. Liikevaihto vaikuttaa tarjottuun lainasummaan. Yrittäjä toimii lainassa takaajana. 

Jos lainan tarve on isompi, voi yritys nostaa pankista myös vakuudellista yritysrahoitusta. Tällöin yritys antaa vakuudeksi jotain omaisuutta pankille, jolloin pankin riski on alhaisempi. Tyypillisiä vakuuksia ovat laitteet, koneet, kiinteistöt ja toimitilat sekä ajoneuvot. 

Yhdistelylaina 

Yhdistelylaina on suosittu lainatuote, jossa pienet lainat yhdistetään yhdeksi isommaksi lainaksi. Lainojen yhdistely on järkevää, sillä pankit voivat tarjota parempaa korkoa yhdistelylainaan

Voit yhdistää käytännössä niin monta lainaa tahansa, riippuen tarjotusta lainamäärästä. Jos olet saanut esimerkiksi 20 000 euron lainatarjouksen, voidaan sillä yhdistää tarpeen mukaan vaikka 3 – 20 pienlainaa yhdeksi.  

Mitä eri lyhennystyyppejä on lainassa? 

Lainaan voidaan tarjota erilaisia lyhennystapoja. Usein lainatuote määrittää, mikä on tarjottu lyhennystapa lainalle. Tässä suosituimmat lainan lyhennystyypit: 

  • Annuiteetti 
  • Tasaerä 
  • Tasalyhennys 
  • Bullet 

Annuiteetti tarkoittaa, että lainan kuukausierä on vakio eli sama lainan alusta loppuun, mikäli lainan viitekorko ei muutu. Annuiteettilaina on yleisin asuntolainoissa. Moni sekoittaa tasaerän ja annuiteetin keskenään ja niiden ero tulee esiin silloin, kun lainan viitekorko muuttuu. 

Tasaerälaina tarkoittaa sanan mukaisesti, että lainassa on saman suuruinen kuukausierä koko lainan ajan. Suurin osa vakuudettomista kulutusluotoista on tasaerälainoja. Mitä tasaerässä tapahtuu kun korot nousevat? Tällöin lainan kuukausierä pysyy samana, mutta lainan maksuaika pitenee, sillä suurempi osa kuukausierästä menee korkojen maksuun, ei lainan lyhennykseen. 

Tasalyhennys tarkoittaa, että lainaa lyhennetään joka kuukausi täysin saman verran. Tasalyhennyslainaa voidaan tarjota esimerkiksi asuntolainaan, jolloin tiedät tarkkaan, milloin laina on maksettu takaisin. Tasalyhennyksessä kuukausierä on lainan alkuvaiheessa suurempi, sillä maksat lyhennyksen päälle enemmän korkoa kuin lainan loppuvaiheessa. 

Bullet-laina lyhennystapana tarkoittaa, että laina maksetaan yhdellä kertaa takaisin. Tällöin lainaa ei lyhennetä kesken laina-ajan, vaan ainoastaan lopussa. Yleensä bullet lainaa tarjotaan sijoituslainaksi tai käänteiseksi asuntolainaksi eläkeläisille. 

Mikä on paras lyhennystapa lainalle? 

Paras lyhennystapa lainalle riippuu siitä, mikä on lainanhakijan oma tilanne ja lainatarve. Myös lainatuote vaikuttaa paljon suositeltavaan lyhennystapaan. 

Yleensä pankit tarjoavat suoraan yhtä lyhennystapaa lainalle, joten näet lainatarjouksesta sopivan lainan lyhennystavan. Asuntolainoissa on eniten vaihtoehtoja, kun taas kulutusluottoja maksetaan yleensä aina tasaeränä. 

Vaikka et välttämättä voi suoraan vaikuttaa eri lainatyypin lyhennystapaan, voit vaikuttaa lainan maksuaikatauluun. Vakuudettomissa lainoissa tarjotaan lainalle maksuaikaa 1 – 15 vuotta, vakuudellisessa kulutusluotossa 5 – 20 vuotta ja asuntolainassa 15 – 30 vuotta.

Täytä lainahakemus ilman liitteitä 

Voit hakea vakuudetonta lainaa nopeasti ilman liitteitä muutamassa minuutissa. Lainan hakemiseen riittää perustiedot sinusta, joten pääset nopeasti katsomaan sopivia lainatarjouksia. 

Lainan hakeminen ei sido sinua mihinkään, joten voit hakea lainaa myös tarkistaakseen sinulle tarjolla olevan rahoituksen. Koska lainojen vertailu on maksutonta, kannattaa myös olemassa oleviin lainoihin tehdä kilpailutus säännöllisesti. 

Lainatarjoukset heti katsottavaksi 

Saat ensimmäiset lainatarjoukset heti katsottavaksi. Näin vertaileminen onnistuu myös heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. 

Osa pankeista lähettää lainatarjouksen 6 tunnin kuluessa lainahakemuksen lähettämisestä vertailu palvelussa. Suosittelemme odottamaan hetken ennen lopullista päätöstä, jolloin saat varmasti kaikki tarjoukset vertailuun mukaan. 

Lainan voi allekirjoittaa heti, sillä pankit lähettävät sinulle allekirjoitus linkin. Laina maksetaan tilillesi, kun olet toimittanut pankille vielä todisteen palkkatuloista. Maksu tilille tehdään usein muutamassa arkipäivässä, osa pankeista maksaa lainan samana päivänä tilille. 

Kilpailuta lainat Nordsekin avulla 

Kilpailuta vakuudettomat lainat Nordsekin avulla maksutta, jolloin varmasti löydät parhaan korkotarjouksen lainaan! Lainan kilpailuttaminen kannattaa näistä syistä aina tehdä: 

  1. Kilpailuttaminen säästää kuluissa

Helpoin tapa säästää kuluissa on kilpailuttaa lainat, jolloin pankit kilpailevat asiakkuudestasi ja saat parempia tarjouksia. Kilpailuttamisen avulla selvität helposti, mistä pankista tarjotaan parasta korkoa. 

  1. Kilpailutus on maksutonta 

Nordsekin vertailupalvelu ja lainojen kilpailuttaminen on täysin maksutonta. Koska lainan hakeminen ei sido sinua mihinkään, voit kilpailuttaa lainat milloin vain! Myös vanhat olemassa olevat lainat kannattaa kilpailuttaa, sillä voit maksaa uudelle edullisemmalla lainat pois kalliimmat lainat. 

  1. Säästät rahan lisäksi myös aikaa 

Voit saada yhdellä lainahakemuksella jopa yli 30 lainatarjousta. Siksi lainan vertailupalvelu auttaa säästämään myös aikaa, sillä sinun ei tarvitse lähettää lainahakemuksia useampaan pankkiin. Näet nopeasti vertailusta, mistä pankista tarjotaan sinulle edullisinta luottoa! 

Vertaile ja löydä sopivin lainatyyppi Nordsekin avulla 

Suosituimpia pankkien lainatyyppejä ovat asuntolaina, kulutusluotto eli vakuudeton laina ja autolainat. 

Sinulle sopivin lainatyyppi riippuu käyttötarpeesta. Vakuudettomat lainat on helppo vertailla Nordsekin avulla, sillä kauttamme voit kilpailuttaa yli 30 pankkia ja rahoitusyhtiötä yhdellä lainahakemuksella.

Voit kilpailuttaa lainatarjoukset 500 – 60 000 eurolle ilman vakuuksia. Lainaan voidaan tarjota maksuaikaa 1 – 15 vuotta. 

Jos sinulla on tarpeena asuntolaina, kannattaa lainaa hakea suoraan pankista. Voit kilpailuttaa asuntolainat itse hakemalla lainaa 3 – 4 pankista ja vertailemalla pankkien tarjouksia. 

Monesti vakuudettomissa lainoissa käytetään eri termejä, vaikka ne ovat samoja lainatuotteita. Yleisiä laina nimiä kulutusluottoon ovat joustolaina, käyttöluotto, käyttölaina, limiitti, joustorahoitus, laina, vakuudeton laina, kulutuslaina ja saldorahoitus. 

Lainan lyhennystapa riippuu usein lainatuotteesta. Asuntolainaan tarjotaan usein annuiteettia, tasaerää tai tasalyhennystä. Kulutusluottoon tarjotaan yleensä tasaerää, jolloin lainan kuukausierä on hyvin ennakoitavissa. 

Vertaile eri vakuudettomat lainatyypit Nordsekin avulla ilmaiseksi jo tänään. Hakemalla lainaa voit saada nopeasti katsottavaksi jopa yli 30 lainatarjousta! 

Usein kysyttyä – lainatyypit

Mitä eri lainatyyppejä on olemassa? 

Pankit tarjoavat kuluttajille vakuudellista lainaa ja vakuudetonta. Vakuudellista lainaa ovat asuntolaina ja ajoneuvorahoitus. 

Vakuudetonta lainaa tarjotaan joko normaalina kulutusluottona tai joustoluottona. Kulutusluotto on kertalaina, jolloin laina nostetaan tilille yhdellä kertaa. Joustoluotossa lainaa voidaan nostaa tilille pienissä erissä. 

Lainoilla on paljon eri nimiä, sillä pankit antavat markkinointitermejä omille lainatuotteille. Yleensä laina on joko asuntolainaa, vakuudellista kulutusluottoa tai vakuudetonta lainaa.

Mitä eroa on vakuudettomalla ja vakuudellisella lainalla? 

Vakuudettomassa lainassa sinulla ei tarvitse olla mitään vakuuksia lainaa varten eikä takaajia. Tällöin pelkkä oma henkilötakaus riittää lainan saantiin. Pankit antavat vakuudetonta lainaa 500 – 60 000 euroa. 

Vakuudellista lainaa ovat kaikki lainat, jossa pankille annetaan vakuuksia lainan turvaksi. Suosituimmat vakuudelliset lainat ovat asuntolaina ja autolaina. Voit saada myös muuta vakuudellista kulutusluottoa pankista.

Mitä eri lyhennystapoja on olemassa? 

Lainan lyhennystapoja ovat tasaerä, annuiteetti, tasalyhennys ja bullet

Tasaerässä lainan kuukausierä on aina sama. Annuiteettilainassa kuukausierä pysyy samana, jollei lainan viitekorko muutu.

Tasalyhennyksessä lainaa lyhennetään saman verran joka kuukausi takaisin, joten kuukausierä vaihtelee kuukausittain. Bullet lainassa laina maksetaan kerralla pois, eikä lainaa lyhennetä kesken laina-ajan.

Mikä lainamuoto on edullisin? 

Vakuudellinen laina on aina edullisinta. Asuntolainassa korko on alhaisin, jonka jälkeen edullisin lainatuote on vakuudellinen kulutusluotto.

Voit saada myös vakuudetonta kulutusluottoa edullisesti, sillä lainojen korko on alkaen 4%. 

Mitä eroa on tasaerällä ja annuiteetilla? 

Tasaerässä lainan kuukausierä pysyy samana koko laina-ajan. Tällöin koron muutokset vaikuttavat kuukausierän sisällä koron ja lainalyhennyksen määrään, mutta se ei vaikuta kuukausierän maksettavaan määrään. 

 Annuiteetissa lainan kuukausierä pysyy samana, kunnes viitekorko muuttuu. Tällöin lainalle tulee uusi kiinteä kuukausierä. Korkojen nousu pidentää maksuaikaa, kun korkojen lasku lyhentää molempian lainojen maksuaikaa.  

Mikä on tasalyhennys? 

Tasalyhennys tarkoittaa, että lainaa lyhennetään joka kuukausi täysin saman verran. Tasalyhennyslainassa kuukausierän suuruus vaihtelee kuukausittain, sillä lainan korko maksetaan aina kiinteän lyhennyksen päälle. 

Mikä on helpoin tapa kilpailuttaa lainat?

Lainojen kilpailuttaminen onnistuu helpoiten Nordsekin maksuttoman lainapalvelun avulla, jossa voit yhdellä hakemuksella kilpailuttaa jopa yli 30 pankkia ja rahoitusyhtiötä. Voit kilpailuttaa kaikki vakuudettomat lainat ilmaiseksi 500 – 60 000 eurolle.  

Miten tasalyhenteinen laina eroaa tasaerästä? 

Tasalyhenteinen laina lyhennetään pankille takaisin täysin samalla euromäärällä. Tällöin kuukausierä vaihtelee, sillä alussa maksat enemmän korkoa kuin lainan loppuvaiheessa. 

Tasaerässä maksat joka kuukausi samansuuruisen kuukausierän. Tällöin alussa maksat suhteessa enemmän korkoa kuin loppuvaiheessa, jolloin isompi osa maksuista kohdistaa lainan lyhennykseen.

Kuinka pitkän maksuajan voin saada lainalle? 

Lainan maksuaika riippuu lainatyypistä. Asuntolainaan tarjotaan 15 – 30 vuoden maksuaikaa. Vakuudelliseen kulutusluottoon annetaan 10 – 20 vuoden maksuaikaa. Vakuudettomaan lainaan tarjotaan 1 – 15 vuotta maksuaikaa. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.