Mökkilainan omarahoitusosuus

LainaamökkilainaMökkilainan omarahoitusosuus

Mökkilainan omarahoitusosuus on normaalisti noin 40 % ja se vaihtelee 30–50% välillä. Omarahoitusosuus riippuu pankin arviosta ostokohteen ja hakijan riskistä. 

 • Vakuudellisessa mökkilainassa vaaditaan aina omarahoitusosuutta
 • Usein omia säästöjä tai muuta rahaa vaaditaan 40 % mökin ostohinnasta
 • Riippuen pankin arviosta sinun riskistä ja ostokohteesta omarahoitusosuus vaatimus on 30-50 %

Pankki tekee kokonaisvaltaisen riskiarvioinnin, jonka perusteella lainapäätös syntyy. Arvioinnin perusteella määrittyy, millä omarahoitusosuudella voit vakuudellista mökkilainaa saada.

Normaali mökkilainan omarahoitusosuus on noin 40%, eli tarvitset vakuudelliseen mökkilainaan myös omaa rahaa tai muita vakuuksia.

Tätä omarahoitusosuus tarkoittaa 

Omarahoitusosuus tarkoittaa, kuinka paljon vakuudellisessa lainassa vaaditaan omaa rahaa ostokohdetta varten. Mikäli mökkilainan omarahoitusosuus on 40 %, pankki voi rahoittaa mökin ostosta 60 % lainan avulla. 

 • Omarahoitusosuus on käänteinen pankin tarjoamaan rahoitusosuuteen – 40 % omarahoitusosuus tarkoittaa pankin tarjoavan 60 % rahoitusta ostohinnasta
 • Omarahoitusosuus voidaan täyttää omilla säästöillä, muilla täytevakuuksilla tai vakuudettomalla lainalla 

Paras tapa rahoittaa omarahoitusosuus mökin ostoa varten on omilla säästöillä tai muilla vakuuksilla. Usein muita vakuuksia kutsutaan täytevakuudeksi, sillä ensisijaisena vakuutena lainassa on ostettava mökki. 

Voit korvata omat säästöt myös vakuudettoman mökkilainan avulla. Tällöin nostat vakuudellista lainaa varten tarvittavan omarahoitusosuuden vakuudettomalla lainalla. 

 Osta mökki ilman omarahoitusosuutta 

Voit ostaa mökin ilman omarahoitusosuutta kahdella tavalla: 

 1. Nosta vakuudeton mökkilaina koko mökin ostoon 
 2. Nosta vakuudellinen mökkilaina ja korvaa omarahoitusosuus vakuudettomalla lainalla 

Koska vakuudellinen mökkilaina on vakuudetonta edullisempaa, kannattaa usein nostaa vakuudellinen mökkilaina. Mikäli sinulla ei ole tarvittavaa omarahoitusosuutta säästössä, voit nostaa puuttuvan osuuden vakuudettoman lainan avulla. 

Esimerkkinä tapaus, jossa olet ostamassa mökin 50 000 eurolla, johon saat pankilta vakuudellisen lainan 40 % omarahoitusosuudella. 

Tarvitset lainaa varten omaa rahaa siis 20 000 € (0,4 X 50 000 €). Mikäli sinulla on omia säästöjä esimerkiksi 5 000 €, tarvitset omarahoitusosuutta varten vielä puuttuvan 15 000 euroa. Voit hakea tämän vakuudettomana lainana ja käyttää sen pankin vaatimaan omarahoitukseen. 

Mökkilainan vakuudet 

Vakuudellisessa mökkilainassa ensisijainen vakuus on aina ostettu mökki. Omarahoitusosuutta varten sinulla ei välttämättä tarvitse olla rahaa säästössä, vaan voit käyttää muuta omaisuutta vakuutena omarahoitusosuuteen. 

Muuta omaisuutta vakuutena kutsutaan usein täytevakuudeksi. Sen avulla voit korvata puuttuvan omarahoitusosuuden. Kaikkea omaisuutta ei voi antaa vakuudeksi. Tässä tyypillisiä vakuuksia, mitä pankki hyväksyy: 

 • Kiinteistöt, tontit ja asunnot 
 • Raha ja käteinen 
 • Metsätila
 • Arvopaperi omaisuus
 • Muut sijoitukset 

Jos sinulla ei ole muita vakuuksia lainalle, voit käyttää vakuudetonta mökkilainaa myös omarahoitusosuuden tilalle. 

Voit korvata omarahoitusosuuden vakuudettomalla lainalla – näin sinulla ei tarvitse olla omia säästöjä mökin ostoa varten.

Esimerkki omarahoitusosuudesta mökkiin 

Mökin hintaPankin rahoitusasteOmarahoitusaste Omarahoitusosuus (€)
30 000 €50%50%15 000 €
50 000 €55%45%22 500 €
70 000 €60%40%28 000 €
100 000 €65%35%35 000 €

Pankin rahoitusaste ja omarahoitusaste on aina yhteensä 100%. Jos pankin rahoitusaste on 60%, on omarahoitusosuus 40%. Pankin rahoitusaste tarkoittaa käytännössä sitä, minkä vakuusarvon se antaa ostettavalle mökille. 

Vakuudeton vai vakuudellinen mökkilaina?

Voit hakea mökkilainaa sekä vakuudellisena että vakuudettomana. Pankki määrittää, voitko saada mökkilainaa vakuudellisena. Myös vakuudelliseen lainaan tarvitaan omaa rahaa, sillä pankit vaativat vakuudelliseen lainaan vähintään 30% omarahoitusosuutta. 

 • Nosta vakuudellinen mökkilaina ja rahoita tarvittava 30% omarahoitusosuus säästöillä tai vakuudettomalla lainalla 
 • Voit myös rahoittaa mökin oston vakuudettomana lainana – lainaa aina 60 000 euroon asti 

Vakuudellinen laina

Vakuudellisessa lainassa annat mökkilainan vakuudeksi ostettavan mökin. Voit saada mökin rahoitusasteen normaalisti 60% asti – tällöin pankki voi antaa lainaa 60% mökin hinnasta. Lopun 40% osuuden sinun tulee rahoittaa omilla säästöillä tai muilla vakuuksilla. Voit myös käyttää omarahoitusosuutta varten nostettua vakuudetonta lainaa. 

Vakuudeton laina

Voit saada vakuudetonta mökkilainaa jopa 60 000 euroa. Vakuudeton mökkilaina on hyvin joustava rahoitusmuoto, jossa lainaa voi käyttää myös remontointiin. Pankit tarjoavat vakuudetonta remonttilainaa jopa 4% korolla ja 15 vuoden maksuajalla. Koska hinnoissa ja ehdoissa on paljon eroja, kannattaa vakuudeton mökkilaina kilpailuttaa ja vertailla. 

Vakuudeton mökkilaina täytevakuudeksi 

Käytä vakuudetonta lainaa mökkilainan täytevakuudeksi. Näin sinulla ei tarvitse olla omia säästöjä tai muita vakuuksia mökin ostoa varten. 

 • Vakuudettoman lainan avulla sinulla ei tarvitse olla omia säästöjä mökin ostoa varten
 • Voit käyttää vakuudetonta lainaa täytevakuutena vakuudelliseen mökkilainaan 

Vakuudetonta mökkilainaa myöntävät suurin osa pankeista ja rahoitusyhtiöistä. Koska vakuudettoman lainan korot vaihtelevat paljon, kannattaa niiden lainakorot aina vertailla. 

Kun yhdistät vakuudettoman ja vakuudellisen mökkilainan, saat mökkilainan koron alhaisemmaksi kuin pelkällä vakuudettomalla lainalla. 

Näin haet mökkilainaa ilman omarahoitusosuutta

Täytä lainahakemus

Lähetä tarjouspyyntö

Vertaile tarjouksia

Valitse edullisin laina 

Allekirjoita sähköisesti

Rahat tilille ja osta mökki 

Voit saada mökkilainan haettua ilman vakuuksia muutamassa päivässä. Se sopiikin myös kiirelliisiin lainatarpeisiin, kun sinulla on jo tiedossa ostettava kohde. 

Tarjoukset ovat voimassa 2-4 viikkoa, joten voit hakea myös ennakkoon lainapäätöksen.

Saanko mökkilainaa ilman säästöjä?

Voit saada mökkilainaa ilman säästöjä, mikäli nostat vakuudetonta mökkilainaa omarahoitusosuutta varten. Voit myös ostaa lisävakuutuksen, jonka avulla et välttämättä tarvi säästöjä mökin lainaa varten. 

Paljonko on tarvittava omarahoitusosuus mökkilainassa?

Normaalisti mökkilainan omarahoitusosuus on 40%, sillä pankit antavat noin 60% vakuusarvon mökistä. Normaali vaihteluväli omarahoitusosuuden suuruudesta on 30-50%. 

Tarvitseeko vakuudeton mökkilaina mitään vakuuksia?

Ei, jos nostat vakuudetonta mökkilainaa, et tarvitse mitään vakuuksia lainaa varten. Tällöin pelkkä oma henkilötakaus riittää. Vakuudetonta mökkilainaa voi nostaa jopa 60 000 euroon asti. Vakuudetonta lainaa voi hyödyntää myös vakuudellisen mökkilainan omarahoitusosuutta varten. 

Kuka voi saada vakuudetonta mökkilainaa?

Voit saada mökkilainaa pankista, kun: 
– Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää 
– Sinulla on säännöllisiä tuloja
– Olet yli 18 vuotias ja kotipaikkasi on Suomessa

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

Lainaa 500

Hae 500 euron laina heti tilille  Tuliko yllättävä rahantarve pienelle 500 euron lainalle? Ehkä astianpesukone meni rikki tai haluat ostaa uuden puhelimen? Tarvitsetko rahaa heti?...

 Lainaa netistä

Lainaa netistä nopeasti Voit hakea lainaa netistä nopealla verkkohakemuksella milloin tahansa. Lainahakemuksen tekeminen vie vain muutaman minuutin, sillä hakemukseen riittää perustiedot sinusta ja haettavasta lainasta.  Kilpailuttamalla...

Metsälaina

Metsälaina vertailun avulla edullisesti  Oletko ostamassa metsää? Moni suomalainen sijoittaa metsään, sillä se on tasaista kassavirtaa tuottava sijoituskohde. Voit hakea Nordsekin avulla metsälainaa milloin tahansa....

Rakennuslaina

Rakennuslaina edullisesti Nordsekiltä  Moni suomalainen omistaa mökin tai kodin, jossa syntyy yllättäviä tarpeita rakentamiselle tai korjaamiselle.  Nordsekin kumppanien avulla haet rakennuslainaa nopeasti ilman vakuuksia, jolloin saat...