Mökkilainan omarahoitusosuus

LainaamökkilainaMökkilainan omarahoitusosuus

Mökkilainan omarahoitusosuus on normaalisti noin 40 % ja se vaihtelee 30–50% välillä. Omarahoitusosuus riippuu pankin arviosta ostokohteen ja hakijan riskistä. 

 • Vakuudellisessa mökkilainassa vaaditaan aina omarahoitusosuutta
 • Usein omia säästöjä tai muuta rahaa vaaditaan 40 % mökin ostohinnasta
 • Riippuen pankin arviosta sinun riskistä ja ostokohteesta omarahoitusosuus vaatimus on 30-50 %

Pankki tekee kokonaisvaltaisen riskiarvioinnin, jonka perusteella lainapäätös syntyy. Arvioinnin perusteella määrittyy, millä omarahoitusosuudella voit vakuudellista mökkilainaa saada.

Normaali mökkilainan omarahoitusosuus on noin 40%, eli tarvitset vakuudelliseen mökkilainaan myös omaa rahaa tai muita vakuuksia.

Tätä omarahoitusosuus tarkoittaa 

Omarahoitusosuus tarkoittaa, kuinka paljon vakuudellisessa lainassa vaaditaan omaa rahaa ostokohdetta varten. Mikäli mökkilainan omarahoitusosuus on 40 %, pankki voi rahoittaa mökin ostosta 60 % lainan avulla. 

 • Omarahoitusosuus on käänteinen pankin tarjoamaan rahoitusosuuteen – 40 % omarahoitusosuus tarkoittaa pankin tarjoavan 60 % rahoitusta ostohinnasta
 • Omarahoitusosuus voidaan täyttää omilla säästöillä, muilla täytevakuuksilla tai vakuudettomalla lainalla 

Paras tapa rahoittaa omarahoitusosuus mökin ostoa varten on omilla säästöillä tai muilla vakuuksilla. Usein muita vakuuksia kutsutaan täytevakuudeksi, sillä ensisijaisena vakuutena lainassa on ostettava mökki. 

Voit korvata omat säästöt myös vakuudettoman mökkilainan avulla. Tällöin nostat vakuudellista lainaa varten tarvittavan omarahoitusosuuden vakuudettomalla lainalla. 

 Osta mökki ilman omarahoitusosuutta 

Voit ostaa mökin ilman omarahoitusosuutta kahdella tavalla: 

 1. Nosta vakuudeton mökkilaina koko mökin ostoon 
 2. Nosta vakuudellinen mökkilaina ja korvaa omarahoitusosuus vakuudettomalla lainalla 

Koska vakuudellinen mökkilaina on vakuudetonta edullisempaa, kannattaa usein nostaa vakuudellinen mökkilaina. Mikäli sinulla ei ole tarvittavaa omarahoitusosuutta säästössä, voit nostaa puuttuvan osuuden vakuudettoman lainan avulla. 

Esimerkkinä tapaus, jossa olet ostamassa mökin 50 000 eurolla, johon saat pankilta vakuudellisen lainan 40 % omarahoitusosuudella. 

Tarvitset lainaa varten omaa rahaa siis 20 000 € (0,4 X 50 000 €). Mikäli sinulla on omia säästöjä esimerkiksi 5 000 €, tarvitset omarahoitusosuutta varten vielä puuttuvan 15 000 euroa. Voit hakea tämän vakuudettomana lainana ja käyttää sen pankin vaatimaan omarahoitukseen. 

Mökkilainan vakuudet 

Vakuudellisessa mökkilainassa ensisijainen vakuus on aina ostettu mökki. Omarahoitusosuutta varten sinulla ei välttämättä tarvitse olla rahaa säästössä, vaan voit käyttää muuta omaisuutta vakuutena omarahoitusosuuteen. 

Muuta omaisuutta vakuutena kutsutaan usein täytevakuudeksi. Sen avulla voit korvata puuttuvan omarahoitusosuuden. Kaikkea omaisuutta ei voi antaa vakuudeksi. Tässä tyypillisiä vakuuksia, mitä pankki hyväksyy: 

 • Kiinteistöt, tontit ja asunnot 
 • Raha ja käteinen 
 • Metsätila
 • Arvopaperi omaisuus
 • Muut sijoitukset 

Jos sinulla ei ole muita vakuuksia lainalle, voit käyttää vakuudetonta mökkilainaa myös omarahoitusosuuden tilalle. 

Voit korvata omarahoitusosuuden vakuudettomalla lainalla – näin sinulla ei tarvitse olla omia säästöjä mökin ostoa varten.

Esimerkki omarahoitusosuudesta mökkiin 

Mökin hintaPankin rahoitusasteOmarahoitusaste Omarahoitusosuus (€)
30 000 €50%50%15 000 €
50 000 €55%45%22 500 €
70 000 €60%40%28 000 €
100 000 €65%35%35 000 €

Pankin rahoitusaste ja omarahoitusaste on aina yhteensä 100%. Jos pankin rahoitusaste on 60%, on omarahoitusosuus 40%. Pankin rahoitusaste tarkoittaa käytännössä sitä, minkä vakuusarvon se antaa ostettavalle mökille. 

Vakuudeton vai vakuudellinen mökkilaina?

Voit hakea mökkilainaa sekä vakuudellisena että vakuudettomana. Pankki määrittää, voitko saada mökkilainaa vakuudellisena. Myös vakuudelliseen lainaan tarvitaan omaa rahaa, sillä pankit vaativat vakuudelliseen lainaan vähintään 30% omarahoitusosuutta. 

 • Nosta vakuudellinen mökkilaina ja rahoita tarvittava 30% omarahoitusosuus säästöillä tai vakuudettomalla lainalla 
 • Voit myös rahoittaa mökin oston vakuudettomana lainana – lainaa aina 60 000 euroon asti 

Vakuudellinen laina

Vakuudellisessa lainassa annat mökkilainan vakuudeksi ostettavan mökin. Voit saada mökin rahoitusasteen normaalisti 60% asti – tällöin pankki voi antaa lainaa 60% mökin hinnasta. Lopun 40% osuuden sinun tulee rahoittaa omilla säästöillä tai muilla vakuuksilla. Voit myös käyttää omarahoitusosuutta varten nostettua vakuudetonta lainaa. 

Vakuudeton laina

Voit saada vakuudetonta mökkilainaa jopa 60 000 euroa. Vakuudeton mökkilaina on hyvin joustava rahoitusmuoto, jossa lainaa voi käyttää myös remontointiin. Pankit tarjoavat vakuudetonta remonttilainaa jopa 4% korolla ja 15 vuoden maksuajalla. Koska hinnoissa ja ehdoissa on paljon eroja, kannattaa vakuudeton mökkilaina kilpailuttaa ja vertailla. 

Vakuudeton mökkilaina täytevakuudeksi 

Käytä vakuudetonta lainaa mökkilainan täytevakuudeksi. Näin sinulla ei tarvitse olla omia säästöjä tai muita vakuuksia mökin ostoa varten. 

 • Vakuudettoman lainan avulla sinulla ei tarvitse olla omia säästöjä mökin ostoa varten
 • Voit käyttää vakuudetonta lainaa täytevakuutena vakuudelliseen mökkilainaan 

Vakuudetonta mökkilainaa myöntävät suurin osa pankeista ja rahoitusyhtiöistä. Koska vakuudettoman lainan korot vaihtelevat paljon, kannattaa niiden lainakorot aina vertailla. 

Kun yhdistät vakuudettoman ja vakuudellisen mökkilainan, saat mökkilainan koron alhaisemmaksi kuin pelkällä vakuudettomalla lainalla. 

Näin haet mökkilainaa ilman omarahoitusosuutta

Täytä lainahakemus

Lähetä tarjouspyyntö

Vertaile tarjouksia

Valitse edullisin laina 

Allekirjoita sähköisesti

Rahat tilille ja osta mökki 

Voit saada mökkilainan haettua ilman vakuuksia muutamassa päivässä. Se sopiikin myös kiirelliisiin lainatarpeisiin, kun sinulla on jo tiedossa ostettava kohde. 

Tarjoukset ovat voimassa 2-4 viikkoa, joten voit hakea myös ennakkoon lainapäätöksen.

Saanko mökkilainaa ilman säästöjä?

Voit saada mökkilainaa ilman säästöjä, mikäli nostat vakuudetonta mökkilainaa omarahoitusosuutta varten. Voit myös ostaa lisävakuutuksen, jonka avulla et välttämättä tarvi säästöjä mökin lainaa varten. 

Paljonko on tarvittava omarahoitusosuus mökkilainassa?

Normaalisti mökkilainan omarahoitusosuus on 40%, sillä pankit antavat noin 60% vakuusarvon mökistä. Normaali vaihteluväli omarahoitusosuuden suuruudesta on 30-50%. 

Tarvitseeko vakuudeton mökkilaina mitään vakuuksia?

Ei, jos nostat vakuudetonta mökkilainaa, et tarvitse mitään vakuuksia lainaa varten. Tällöin pelkkä oma henkilötakaus riittää. Vakuudetonta mökkilainaa voi nostaa jopa 60 000 euroon asti. Vakuudetonta lainaa voi hyödyntää myös vakuudellisen mökkilainan omarahoitusosuutta varten. 

Kuka voi saada vakuudetonta mökkilainaa?

Voit saada mökkilainaa pankista, kun: 
– Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää 
– Sinulla on säännöllisiä tuloja
– Olet yli 18 vuotias ja kotipaikkasi on Suomessa

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

Lainaa 25000

Lainaa 25000 euroa ilman vakuuksia  Monella voi tulla eteen tilanteita, jolloin on tarvetta ulkopuoliselle rahoitukselle. 25 0000 euron Lainan avulla voidaan toteuttaa pitkäaikaisia haaveita, vaikka...

 Lainaa 15000 euroa

15000 euron laina heti tilille  Voit saada 15000 euron lainan tilille heti, sillä pankit ja rahoitusyhtiöt tekevät lainapäätöksen heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Laina maksetaan tilille...

Lainaa 40000 

Lainaa 40000 euroa ilman vakuuksia  Kilpailuta 40 000 euron laina ilman vakuuksia jo tänään, niin selvität sinulle parhaan korko tarjouksen. Lainan kilpailuttaminen on maksutonta ja...

Lainaa 30000 euroa 

Lainaa 30000 euroa  Nosta 30 000 euron laina ilman vakuuksia nopeasti netistä. Lainahakemus onnistuu nopeasti muutamassa minuutissa ja saat heti lainatarjoukset jopa 30 pankilta ja...