Mikä on kulutusluotto?

kulutusluottoMikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto on pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama vakuudeton luotto, jota myönnetään  kuluttajalle 1 000 – 60 000 euroa. Kulutusluotto on yleisesti käytetty termi kaikille erityyppisille vakuudettomille kuluttajalainoille. Yleisiä muita termejä kulutusluotolle ovat:

Vakuudetonta kulutusluottoa voi käyttää joustavasti itse valittuun käyttötarkoitukseen. Se sopii hyvin nopeaan luottotarpeeseen, sillä voit saada vakuudettoman kulutusluoton tilille päivissä. 

Kulutusluottoa voi nostaa myös vakuudellisena. Vakuudellista kulutusluottoa myönnetään isompia hankintoja varten. Yleisiä vakuudellisia kulutusluoton käyttökohteita ovat mm. auton hankinta, moottoripyörän tai veneen osto. 

Vakuudellista kulutusluottoa myönnetään usein 15 000 eurosta alkaen ylöspäin. Kun nostat vakuudellista kulutusluottoa auton tai veneen hankintaa varten, annetaan ostettava kohde vakuudeksi pankille. Vakuudellista kulutusluottoa voit nostaa myös esim remonttia varten – tällöin sinulla on oltava muuta omaisuutta pankille vakuudeksi. 

Kulutusluotot Suomessa 

Suomessa kulutusluottoja tarjoaa pankit ja rahoitusyhtiöt. Kulutusluottokanta Suomessa on noin 15 miljardia euroa (2021), josta yli puolet on vakuudetonta kulutusluottoa. 

Yleisin vakuudellinen kulutusluotto nostetaan auton hankkimista varten. Vakuudellista kulutusluottoa voi hakea joko suoraan omasta pankista tai autoliikkeen edustajalta. Voit lukea lisää pankin tarjoamasta vakuudellisesta kulutusluotosta täältä: https://www.aktia.fi/fi/kulutusluotto 

Vakuudetonta kulutusluottoa nostetaan hyvin erityyppisiin tarpeisiin, joista yleisimpiä ovat matkustaminen, kodinkoneen hankinta ja lainojen yhdistäminen. 

Suurin osa vakuudettomasta kulutusluotto kannasta on pankkien rahoittamaa. Kulutusluottojen korkotaso vaihtelee paljon myös eri pankeissa. Normaalisti kulutusluoton korko vaihtelee 4 – 20% välillä. 

Pankkien tarjonta vakuudettomissa kulutusluotoissa on lisääntynyt viime vuosina, kun korkokaton myötä kalliimmat ns. pikavippiyhtiöt poistuivat markkinoilta. Kalliden pikalainojen tilalle on tullut pankkien rahoittama nopea ja edullinen kulutusluotto, jota nostetaan netistä. 

 Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto tarkoittaa kuluttajalle myönnettävää lainaa arjen erilaisiin hankintoihin. Kulutusluottoa myönnetään säännöllisiä tuloja vasten. Voit hakea pankista sekä vakuudellista että vakuudetonta kulutusluottoa.  Voit saada vakuudetonta kulutusluottoa pankista 60 000 euroon asti 4-20% korolla. 

Mikä on minimikriteerit kulutusluoton myöntämiseen?

Kulutusluottoa  voidaan myöntää henkilölle, joka täyttää seuraavat kriteerit:
– Yli 21-vuotias ja kotipaikka Suomessa
– Ei maksuhäiriömerkintää
– Säännölliset tulot

Kulutusluotto, mikä on paras?

Paras kulutusluotto valitaan todellista vuosikorkoa vertailemalla. Parhaassa kulutusluotossa on alhaisin todellinen vuosikorko. 

Mitä kannattaa huomioida kuin haen kulutusluottoa?

Kulutusluottoja hakiessa kannattaa huomioida, että luottojen hinnoissa on suuria eroja myös pankkien välillä. Normaali vaihteluväli on 4-20%. Kulutusluottojen isoimmat erot liittyvät kuluihin – siksi kannattaa valita vertailun avulla aina edullisin kulutusluotto käyttöön. 

Kulutusluotto – mikä on parempi, vakuudeton vai vakuudellinen?

Mikä on parempi kulutusluotto? Riippuu paljon mihin kulutusluottoa nostetaan ja kuinka paljon. Vakuudellista kulutusluottoa nostetaan isompia hankintoja varten, kuten auton ostamista varten. Pankit tarjoavat usein vakuudellista kulutusluottoa alkaen 15 000 eurosta ylöspäin. 

Vakuudeton kulutusluotto on hyvin joustava ja se sopii kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin – sekä pieneen ja lyhyeeseen lainatarpeeseen kuin isompaa hankintaa varten. Vakuudetonta kulutusluottoa voit nostaa muutamasta sadasta eurosta aina 60 000 euroon asti, mikä on paljon joustavampi ja nopeampi ottaa käyttöön vrs. vakuudellinen luotto. 

Vakuudettoman kulutusluoton edut: 

 • Nopea 
 • Joustava – sopii hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin
 • Edullinen – korko alkaen 4% 
 • Päätät itse käyttökohteen
 • Hakemus minuuteissa – ei liitteitä 
 • Maksa takaisin joustavasti 
 • Rahat käytössä päivissä
 • Pitkä maksuaika  

Vakuudettoman kulutusluoton miinukset: 

 • Osa rahoitusyhtiöiden tarjonnasta voi olla kallista
 • Isoja eroja hinnoissa 

Vakuudellisen kulutusluoton edut: 

 • Edullinen – voi olla vakuudetonta halvempaa
 • Mahdollista nostaa isompi määrä 
 • Mahdollista saada viikoissa käyttöön 
 • Pitkä maksuaika 

Vakuudellisen kulutusluoton miinukset: 

 • Hakemus vie pidempään 
 • Auto ja vene rahoitusyhtiön nimiin, ei ostajan 
 • Oltava vakuuksia pankille 
 • Ei yhtä joustava 
 • Osa autorahoituksesta kalliita, vaikka vakuudellista 

“Kun olet pohtimassa kulutusluoton ottamista – pohdi ennen nostamista tarkka käyttötarkoitus ja kuinka paljon sinulla on lainalle tarvetta. Sen jälkeen käy läpi, onko sinulla antaa vakuuksia pankille.”

4 hyvää syytä hakea vakuudetonta kulutusluottoa vertailupalvelusta 

 1. Vertailu ja kilpailuttaminen on maksutonta 
 2. Saat parempia korkotarjouksia, kun kilpailutat korot 
 3. Mukana kilpailutuksessa jopa yli 20 pankkia ja rahoitusyhtiötä
 4. Säästät aikaa, sillä saat yhdellä hakemuksella useampia tarjouksia 

Tästä syystä kulutusluoton kilpailuttaminen kannattaa

Kulutusluottoa voit hakea suoraan pankista tai rahoitusyhtiöistä. Kuitenkin parhaan kulutusluotto tarjouksen löytäminen vie aikaa, kun lähetät eri pankkeihin ja rahoitusyhtiöihin hakemukset. 

Koska Suomessa on yli 20 aktiivisesti kulutusluottoa tarjoavaa pankkia ja rahoitusyhtiöitä – on parhaan luoton löytäminen aikaa vievää suoraan hakien jokaisesta pankista erikseen tarjousta. 

Tähän apu löytyy vertailusivustolta. Vertailusivuston kautta voit hakea yhdellä hakemuksella pankeista ja rahoitusyhtiöistä kulutusluottoa. Käytännössä lähetät yhden hakemuksen vertailusivustolle, joka edelleenlähettää hakemuksesi pankkeihin. 

Vertailusivuston käyttö ei maksa sinulle mitään – se saa palkkionsa pankeilta. Sen avulla selvität nopeasti yhdellä hakemuksella, mistä paikasta voit saada kulutusluottoa, millä ehdoin ja mikä pankki tarjoaa sinulle parhaan koron luotolle. 

Kilpailuttaminen on sinulle täysin maksutonta ja hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Suosittelemme aina kilpailuttamaan kulutusluotot, sillä sen avulla voit säästää merkittävästi kulutusluoton kuluissa. 

Moni pankki tekee paremman lainatarjouksen, kun se on mukana kilpailutuksessa. Lisäksi kilpailutus säästää merkittävästi aikaa, kun sinun ei tarvitse lähetellä hakemuksia jokaiseen pankkiin erikseen. 

Vertailu on myös helpompaa, kun näet yhdestä paikasta eri kulutusluotto tarjoukset. Kun vertaat kuluja keskenään, vertaa kulutusluottojen todellista vuosikorkoa keskenään. Sen avulla selvität, mistä luotosta maksat vähiten kuluja koko laina-ajalta. 

Näin haet kulutusluottoa

 1. Lähetä hakemus: 1 – 2  minuutissa

 2. Saa tarjouksia 2- 5 minuutin sisällä

 3. Vertaa ja valitse paras kulutusluotto 

 4. Allekirjoita verkkopankkitunnuksilla  

 5. Rahat tilille 1-2 arkipäivän kuluessa

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

Bank Norwegian on Pohjoismaiden tunnetuimpia pankkeja 

Bank Norwegian on tunnettu pankki Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Se rantautui Suomen markkinoille vuonna 2015 ryminällä.  Bank Norwegian on nimestä arvaten norjalainen pankki, jolla...

Saldolimiitti 

Vertaile saldolimiittien korkoa Nordsekin avulla  Saldolimiitti on joustava lainatuote arkeen. Lainavertailu kannattaa tehdä Nordsekin avulla, sillä voit kilpailuttaa yhdellä hakemuksella yli 20 luotonantajaa. Hae lainatarjoukset...

Ekstraluotto ei tarjoa lainoja 2022 

Ekstraluotto ei tarjoa lainoja vuoden 2019 tulleen korkokaton myötä. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä Ekstraluotto palvelu on tarjonnut ja tärkeimmät tiedot luotosta.  Ekstraluotto on tililuotto...

Vakuudellinen kulutusluotto 

Vakuudellinen kulutusluotto tarkoittaa pankin tarjoamaa kulutusluottoa, jossa lainanottajalla on vapaata vakuuksia lainan pantiksi. Sopivia vakuuksia ovat esimerkiksi:  Ostettava auto, vene tai moottoripyörä Kiinteistöt ja asunto Tontti tai...