Mikä on kulutusluotto

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Kulutusluotto on kulutukseen tarkoitettu laina kuluttajalle. Kulutusluotto nostetaan usein vakuudettomana, jolloin lainan saantiin ei tarvita mitään vakuuksia tai muita takaajia. Kulutusluottoa haetaan netistä ja lainahakemus onnistuu muutamassa minuutissa. Sen etuina on nopeus ja helppous, sillä pankit antavat lainatarjouksen usein heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. 

Vakuudetonta kulutusluottoa nostetaan tyypillisesti 5 000 – 25 000 euroa, kun luottoa myönnetään ilman vakuuksia 500 eurosta aina 60 000 euroon asti. Kulutusluotto maksetaan takaisin 1 – 15 vuoden maksuajalla.  

Voit saada myös vakuudellista kulutusluottoa, jolloin luoton vakuudeksi annetaan reaaliomaisuutta. Vakuudellista kulutusluottoa myönnetään 15 000 eurosta ylöspäin. 

Kulutusluoton hakemus onnistuu minuuteissa ilman liitteitä. Voit toimittaa jälkikäteen pankille liitetiedot omista palkkatuloista, jolloin saat lopullisen luottopäätöksen. Luoton hakeminen on maksutonta ja ei sido mihinkään. 

Kulutusluottoa voidaan käyttää joustavasti itse valittuun käyttötarkoitukseen. Luottomäärä vaikuttaa usein kulutusluoton käyttötarkoitukseen. Pienempiä alle 5000 euron luottoja käytetään hyvin arkisiin asioihin, kuten laskujen maksuun tai kodinkoneen ostoon. Isompia yli 10 000 euron luottoja käytetään usein isompaan hankintaan tai projektiin, kuten kodin remonttiin tai auton hankintaan. 

Voit kilpailuttaa Nordsekin avulla maksutta kulutusluotot 500 – 60 000 euron välillä milloin tahansa. Luoton hakeminen on maksutonta ja ei sido mihinkään. Kilpailuttamalla kulutusluotot voit säästää kuluissa, sillä luoton hinnoissa on isoja eroja. 

Näin haet kulutusluottoa 

Lähetä hakemus: 1 – 2  minuutissa

Hakeminen on maksutonta ja ei sido sinua mihinkään.

Saat tarjouksia 2- 5 minuutin sisällä

 Saat ensimmäiset tarjoukset heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. 

Vertaa ja valitse paras kulutusluotto 

Vertaa kulutusluoton todellista vuosikorkoa. 

Allekirjoita verkkopankkitunnuksilla  

Sähköinen allekirjoitus nopeasti verkossa. 

Rahat tilille 1-2 arkipäivän kuluessa

Maksu tilille nopeasti sopimuksen hyväksymisen jälkeen. 

Pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat kulutusluottoa eri nimillä 

Kulutusluotto on pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama vakuudeton luotto, jota myönnetään  kuluttajalle 1 000 – 60 000 euroa. Kulutusluotto on yleisesti käytetty termi kaikille erityyppisille vakuudettomille kuluttajalainoille. Yleisiä muita termejä kulutusluotolle ovat:

Vakuudetonta kulutusluottoa voi käyttää joustavasti itse valittuun käyttötarkoitukseen. Se sopii hyvin nopeaan luotto tarpeeseen, sillä voit saada vakuudettoman kulutusluoton tilille päivissä. 

Kulutusluottoa voi nostaa myös vakuudellisena. Vakuudellista kulutusluottoa myönnetään isompia hankintoja varten. Yleisiä vakuudellisia kulutusluoton käyttökohteita ovat mm. auton hankinta, moottoripyörän tai veneen osto. 
Vakuudellista kulutusluottoa myönnetään usein 15 000 eurosta alkaen ylöspäin.

Kun nostat vakuudellista kulutusluottoa auton tai veneen hankintaa varten, annetaan ostettava kohde vakuudeksi pankille. Vakuudellista kulutusluottoa voit nostaa myös esim remonttia varten – tällöin sinulla on oltava muuta omaisuutta pankille vakuudeksi.

Kulutusluotot Suomessa 

Suomessa kulutusluottoja tarjoaa pankit ja rahoitusyhtiöt. Kulutusluottokanta Suomessa on noin 15 miljardia euroa (2021), josta yli puolet on vakuudetonta kulutusluottoa. 

Yleisin vakuudellinen kulutusluotto nostetaan auton hankkimista varten. Vakuudellista kulutusluottoa voi hakea joko suoraan omasta pankista tai autoliikkeen edustajalta. Voit lukea lisää pankin tarjoamasta vakuudellisesta kulutusluotosta täältä: https://www.aktia.fi/fi/kulutusluotto 

Vakuudetonta kulutusluottoa nostetaan hyvin erityyppisiin tarpeisiin, joista yleisimpiä ovat matkustaminen, kodinkoneen hankinta ja lainojen yhdistäminen

Suurin osa vakuudettomasta kulutusluotto kannasta on pankkien rahoittamaa. Kulutusluottojen korkotaso vaihtelee paljon myös eri pankeissa. Normaalisti kulutusluoton korko vaihtelee 4 – 20% välillä. 

Pankkien tarjonta vakuudettomissa kulutusluotoissa on lisääntynyt viime vuosina, kun korkokaton myötä kalliimmat ns. pikavippiyhtiöt poistuivat markkinoilta. Kalliden pikalainojen tilalle on tullut pankkien rahoittama nopea ja edullinen kulutusluotto, jota nostetaan netistä. 

Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto tarkoittaa kuluttajalle myönnettävää lainaa arjen erilaisiin hankintoihin. Kulutusluottoa myönnetään säännöllisiä tuloja vasten. Voit hakea pankista sekä vakuudellista että vakuudetonta kulutusluottoa.  Voit saada vakuudetonta kulutusluottoa pankista 60 000 euroon asti 4-20% korolla. 

Mikä on minimikriteerit kulutusluoton myöntämiseen?

Kulutusluottoa  voidaan myöntää henkilölle, joka täyttää seuraavat kriteerit:

 • Yli 18-vuotias ja kotipaikka Suomessa
 • Ei maksuhäiriömerkintää
 • Säännölliset tulot 

Kulutusluotto, mikä on paras?

Paras kulutusluotto valitaan todellista vuosikorkoa vertailemalla. Parhaassa kulutusluotossa on alhaisin todellinen vuosikorko. 

Mitä kannattaa huomioida kuin haen kulutusluottoa?

Kulutusluottoja hakiessa kannattaa huomioida, että luottojen hinnoissa on suuria eroja myös pankkien välillä. Normaali vaihteluväli on 4-20%. Kulutusluottojen isoimmat erot liittyvät kuluihin – siksi kannattaa valita vertailun avulla aina edullisin kulutusluotto käyttöön.

Kannattaako kulutusluotto nostaa vakuudettomana tai vakuudellisena?

Mikä on parempi kulutusluotto? Riippuu paljon mihin kulutusluottoa nostetaan ja kuinka paljon. Vakuudellista kulutusluottoa nostetaan isompia hankintoja varten, kuten auton ostamista varten. Pankit tarjoavat usein vakuudellista kulutusluottoa alkaen 15 000 eurosta ylöspäin. 

Kulutusluotto ilman vakuuksia on hyvin joustava ja se sopii kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin – sekä pieneen ja lyhyeeseen lainatarpeeseen kuin isompaa hankintaa varten. Vakuudetonta kulutusluottoa voit nostaa muutamasta sadasta eurosta aina 60 000 euroon asti, mikä on paljon joustavampi ja nopeampi ottaa käyttöön vrs. vakuudellinen luotto. 

Vakuudettoman kulutusluoton edut ja miinukset

Vakuudettoman kulutusluoton edut: 

 • Nopea 
 • Joustava – sopii hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin
 • Edullinen – korko alkaen 4% 
 • Päätät itse käyttökohteen
 • Hakemus minuuteissa – ei liitteitä 
 • Maksa takaisin joustavasti 
 • Rahat käytössä päivissä
 • Pitkä maksuaika  

Vakuudettoman kulutusluoton miinukset: 

 • Osa rahoitusyhtiöiden tarjonnasta voi olla kallista
 • Isoja eroja hinnoissa 
 • Nostaa velkamäärää 
 • Nostaa kuukausimenojen määrää 
 • Ei myönnetä kaikille 

Vakuudellisen kulutusluoton edut ja miinukset 

Vakuudellisen kulutusluoton edut: 

 • Edullinen 
 • Mahdollista nostaa isompi määrä
 • Sopii myös isompiin luottotarpeisiin 
 • Pitkä maksuaika 
 • Alhainen kuukausierä 

Vakuudellisen kulutusluoton miinukset: 

 • Hakemus vie pidempään 
 • Auto ja vene rahoitusyhtiön nimiin, ei ostajan 
 • Oltava vakuuksia pankille 
 • Ei yhtä joustava 
 • Osa autorahoituksesta kalliita, vaikka vakuudellista 

“Kun olet pohtimassa kulutusluoton ottamista – pohdi ennen nostamista tarkka käyttötarkoitus ja kuinka paljon sinulla on lainalle tarvetta. Sen jälkeen käy läpi, onko sinulla antaa vakuuksia pankille.”

5 syytä kilpailuttaa kulutusluotot 

 1. Vertailu ja kilpailuttaminen on maksutonta 
 2. Saat parempia korkotarjouksia, kun kilpailutat korot 
 3. Mukana kilpailutuksessa jopa yli 20 pankkia ja rahoitusyhtiötä
 4. Säästät aikaa, sillä saat yhdellä hakemuksella useampia tarjouksia
 5. Et tiedä etukäteen, mistä saat parhaan korkotarjouksen 

Kulutusluottoa voit hakea suoraan pankista tai rahoitusyhtiöistä. Kuitenkin parhaan kulutusluotto tarjouksen löytäminen vie aikaa, kun lähetät eri pankkeihin ja rahoitusyhtiöihin hakemukset. 

Koska Suomessa on yli 30 aktiivisesti kulutusluottoa tarjoavaa pankkia ja rahoitusyhtiöitä – on parhaan luoton löytäminen aikaa vievää suoraan hakien jokaisesta pankista erikseen tarjousta. 

Tähän apu löytyy vertailusivustolta. Vertailusivuston kautta voit hakea yhdellä hakemuksella pankeista ja rahoitusyhtiöistä kulutusluottoa. Käytännössä lähetät yhden hakemuksen vertailusivustolle, joka edelleenlähettää hakemuksesi pankkeihin. 

Vertailusivuston käyttö ei maksa sinulle mitään – se saa palkkionsa pankeilta. Sen avulla selvität nopeasti yhdellä hakemuksella, mistä paikasta voit saada kulutusluottoa, millä ehdoin ja mikä pankki tarjoaa sinulle parhaan koron luotolle. 

Kilpailuttaminen on sinulle täysin maksutonta ja hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Suosittelemme aina kilpailuttamaan kulutusluotot, sillä sen avulla voit säästää merkittävästi kulutusluoton kuluissa. 

Moni pankki tekee paremman lainatarjouksen, kun se on mukana kilpailutuksessa. Lisäksi kilpailutus säästää merkittävästi aikaa, kun sinun ei tarvitse lähetellä hakemuksia jokaiseen pankkiin erikseen. 
Vertailu on myös helpompaa, kun näet yhdestä paikasta eri kulutusluotto tarjoukset. Kun vertaat kuluja keskenään, vertaa kulutusluottojen todellista vuosikorkoa keskenään. Sen avulla selvität, mistä luotosta maksat vähiten kuluja koko laina-ajalta.

Tiivistelmä: Kulutusluotto on vakuudeton laina 

Kulutusluotto on vakuudeton laina, jota myöntävät pankit ja rahoitusyhtiöt Suomessa 500 eurosta aina 60 000 euroon asti. Maksuaikaa kulutusluotolle tarjotaan 1 – 15 vuotta. 

Päätät itse, mihin kulutusluottoa käytetään. Sitä voidaan käyttää kaikkiin yleisimpiin käyttötarkoituksiin, kuten laskujen maksuun, ostoksiin, remonttin, hankintoihin tai matkailuun. 

Kulutusluottojen korko vaihtelee paljon. Todellinen vuosikorko kertoo, mikä on lainan todelliset kustannukset. Kun vertaat kulutusluottoja, selvität nopeasti sinulle parhaan lainatarjouksen. 

Lainahakemus onnistuu muutamassa minuutissa ja siihen ei tarvita liitteitä. Voit hakea kulutusluottoa, kun olet täysi-ikäinen ja sinulla on säännöllisiä tuloja. Luotto edellyttää puhtaita luottotietoja ja että kotipaikka on Suomessa. 

Voit kilpailuttaa kulutusluotot Nordsekin avulla nopeasti ja ilmaiseksi. Hakeminen ei sido mihinkään, joten kulutusluoton hakemisen voit tehdä vaikka heti. Kun kilpailutat Nordsekin avulla, voit saada jopa yli 30 lainatarjousta pankeista.

Usein kysyttyä kulutusluotoista

Mitä tarkoittaa kulutusluotto?

Kulutusluotto tarkoittaa pankin tai rahoitusyhtiön myöntämää vakuudetonta lainaa kuluttajalle, jota voidaan käyttää joustavasti kuluttamista varten. 

Mikä on vakuudeton kulutusluotto?

Vakuudeton kulutusluotto on 500 – 60 000 eurolle myönnettävä vakuudeton laina, jota voidaan käyttää kaikkiin yleisimpiin käyttötarkoituksiin. 

Mikä on vakuudellinen kulutusluotto?

Vakuudellinen kulutusluotto on yli 15 000 euron vakuudellinen laina, jota myönnetään pankista reaalivakuuksia vasten. Tyypillinen vakuus on ostettava ajoneuvo tai asunto-osake. 

Paljonko kulutusluottoa tarjotaan?

Kulutusluottoa voidaan tarjota maksimissaan 60 000 euroa ilman vakuuksia. Omat tulot määrittävät, paljonko luottoa tarjotaan sinulle. 

Mikä on kulutusluoton maksuaika?

Maksuaika vaihtelee 1 – 15 vuoden välillä. Yleensä alle 15 000 euron lainoihin tarjotaan maksimissaan 10 vuoden maksuaikaa.  

Mistä kulutusluottoa kannattaa hakea?

Paras kulutusluotto selviää kilpailuttamisen avulla, jolloin voit vertailla eri tarjouksia keskenään..

Mikä on kulutusluoton korko?

 Kulutusluottojen koroissa on isoja eroja. Nimelliskorot vaihtelevat 4 – 20 % välillä. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.