Miten saada lainalupaus netissä?

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Voit saada lainalupauksen netistä, kun sinun taloutesi perusasiat ovat kunnossa. Voit saada lainalupauksen, kun seuraavat minimiehdot täyttyvät

 1. Ei maksuhäiriöitä 
 2. Säännöllisiä tuloja
 3. Kotimainen hetu ja kotipaikka Suomessa
 4. Ikää yli 20 vuotta 

Osa rahoittajista pitää minimi-ikää 18-24 vuoden välillä. Hakemalla lainaa Nordsekin avulla selvität, mistä paikoista voit saada lainalupauksen. 

Säännölliset tulot ovat pakollisia lainan saantiin, sillä pankit lainaavat rahaa säännöllisiä tuloja vasten. Säännöllisten tulojen määrä vaikuttaa siihen, voitko saada lainaa, paljonko saat lainaa ja millä ehdoin lainalupaus voidaan antaa. 

Voit saada lainaa, kun sinulla on kotimainen hetu ja kotipaikkasi on Suomessa. Valitettavasti lainaa ei myönnetä, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä.

Tätä lainalupaus tarkoittaa

Lainalupaus tarkoittaa alustavaa lainapäätöstä. Koska pankit ja rahoitusyhtiöt tekevät automaattisen alustavan lainapäätöksen – voit saada lainalupauksen heti hakemuksen jälkeen. 

Lainalupaus eli alustava tarjous ei sido pankkia vielä mihinkään. Se on alustava ja indikatiivinen tarjous, joka kuitenkin antaa hyvin osviittaa siitä, mitä ja millä ehdoin voit lainaa saada. 

Lopullisen lainatarjouksen saat, kun toimitat tarvittavat liitteet ja luottokäsittelijä on käsitellyt lainahakemuksesi liitteet. Useimmiten lopullinen lainapäätös liittyy säännöllisten tulojen todentamiseen. Käytännössä käsittelijä katsoo lähettämäsi liitteistä, kuinka suuret tulosi ovat. 

Kun olet saanut lopullisen lainapäätöksen, se voidaan allekirjoittaa sähköisesti. Sähköisen allekirjoituksen jälkeen lainasopimus astuu voimaan ja laina maksetaan sinun ilmoittamallesi tilille

miten saada lainalupauksen netissa tall scaled

Aina et voi saada lainaa netistä – tee hakemus huolellisesti 

Valitettavasti netistä nostettavaa lainaa ei aina myönnetä tai se voi olla pienempi määrä, mitä olet alunperin tavoitellut. Selvität parhaiten sinulle saatavan rahoitusmäärän vertailupalvelun avulla, jossa hakemuksesi lähetetään useammalle lainantarjoajalle. 

Täytä hakemus aina huolellisesti, jotta hylätty lainapäätös ei johtunut virheellisestä hakemuksesta. Hyvänä muistisääntönä voidaan pitää, että lukee lähetetyn hakemuksen ainakin kerran huolella läpi ennen lähetystä. 

Toinen virhe on valehdella hakemuksessa – älä koskaan valehtele hakemuksessa siinä toivossa, että saisit paremmilla ehdoilla lainaa. Jos esimerkiksi valehtelet työtulosi määrän ja lainalupauksessa tarjotaan tiettyä summaa – voidaan hakemus jopa kokonaan hylätä, kun tulee ilmi että olet antanut väärää tietoa hakemuksen yhteydessä. 

Koska hakeminen ja vertailu on maksutonta – voit tehdä sen milloin tahansa. Lainan hakeminen ei sido sinua mihinkään – voit siis selvittää sinulle tarjotun rahoituksen myös silloin, kun et ole vielä varma tarkasta lainatarpeesta. 

Tässä Nordsekin 10 vinkkiä hakemiseen

Kokosimme alle muistilistan siitä, kuinka varmistat mahdollisimman monta lainalupausta. Lisäksi vinkkien avulla osaat parhaiten vertailla eri vaihtoehtoja keskenään. 

 1. Ole realistinen – hae lainamäärää, jonka voit myös maksaa takaisin 
 2. Arvioi jo ennen hakemista sopiva kuukausierä 
 3. Täytä hakemus huolellisesti 
 4. Käy läpi hakemus vielä kerran ennen lähettämistä
 5. Älä valehtele 
 6. Toimita liitteet 
 7. Vertaile tarjouksien todellista vuosikorkoa keskenään 
 8. Valitse edullisin laina 
 9. Muokkaa lainasumman ja maksuajan perusteella sopiva kuukausierä 
 10. Valitse kuukausierän suuruus – jota voit maksaa myös korkeamman kulun kuukausina

Vertaa lainat aina ennen kuin teet päätöksen. Vertailun avulla varmistat, että käytössäsi on edullisin ja paras sinulle sopiva lainatuote.  

Haetko vakuudellista tai vakuudetonta lainaa?

Vakuudellista lainaa nostetaan yli 15 000 euron lainasummaan. Vakuudellista lainaa voit saada pankista, kun sinulla on annettavana vakuuskelpoista reaaliomaisuutta. Yleisin vakuudellinen laina on asuntolaina, jossa ostettava asunto annetaan pankille vakuudeksi. 

Vakuudeton laina on suosituin kulutusluoton muoto Suomessa. Vakuudetonta lainaa voit saada 1 000 – 60 000 euron lainasummille. Normaali takaisinmaksuaika on 1-15 vuotta. Se sopii joustaviin käyttötarkoituksiin, koska voit itse päättää aina lainan käyttökohteen. 

Vakuudeton laina sopii sinulle, kun sinulla ei ole antaa vakuuksia pankille ja arvostat joustavuutta ja nopeutta. Koska nykyään voit saada vakuudetonta lainaa edullisesti jopa 4% korolla, sopii se myös pidempiaikaiseksi lainaksi. 

Onko sinulla luottotiedot kunnossa?

Valitettavasti lainaa ei voida myöntää, mikäli sinulla ei ole luottotiedot kunnossa. Pyri aina välttämään luottotietojen menetys. Jos sinulla on luottotiedot mennyt, saat ne takaisin – kun maksat ensin kaikki rästissä olevat maksut pois. 

Pankit eivät voi tarjota lainaa luottotiedottomalle, sillä ne voivat lainata vain matalan riskin asiakaskohderyhmään. Jos sinulla on luottotiedot kunnossa, voit saada vakuudetonta lainaa sekä pankista että rahoitusyhtiöstä. 

 • Pidä luottotiedot kunnossa ja maksa lainat ja laskut ajallaan 
 • Jos sinulla on vaikeuksia maksuissa, ota yhteyttä ajoissa pankkiin 
 • Älä jää yksin raha-ongelmien kanssa – apua on saatavilla 

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa nykyisiä lainojasi, voi sinulle sopiva rahoitusjärjestely olla Takuusäätiön tarjoama järjestelylaina. Järjestelylainassa saat alhaisemman koron ja kulut, jotta voit maksaa lainat takaisin. Se soveltuu vanhoihin lainoihin, jossa olet maksanut lainoja jo takaisin. 

Arvioi tarkkaan omien tulojen perusteella sopiva lainamäärä 

Ennen lainan hakemista kannattaa tarkkaan suunnitella ja arvioida omaa takaisinmaksukykyä. Budjetointi on hyvä tapa tehdä arvio omasta taloustilanteesta. Sitä enemmän sinulla on tuloja, sitä isompaa lainaa voit maksaa takaisin. 

Monet pankit käyttävät omassa riskiarvioinnissa maksuvaran käsitettä. Se on myös erinomainen mittari sinulle, kun arvioit sinulle sopivaa rahoitusmäärää. 

Maksuvara = Tulot – pakolliset menot 

Maksuvara kertoo, paljonko sinulla jää kuukaudessa tuloja pakollisten menojen jälkeen. Se kertoo samalla, paljonko voisit käyttää rahaa kuukaudessa lainan takaisinmaksuun. Jos esimerkiksi sinun maksuvarasi on 700 euroa, olisi sinulla mahdollisuus maksimissaan 700 euron kuukausierään lainassa. 

Maksuvaraa ei koskaan kannata virittää kuukausierän suuruiseksi. Puhutaan ns. riskibufferista, jossa sinulla tulee olla aina tietty määrä vapaana olevaa rahaa yllättäviin kuluihin. Kun sinulla on vapaana rahaa yllättäviin kuluihin – saat joustoa elämääsi ja myös selviydyt paremmin lainan takaisinmaksusta. 

Tutustu ja vertaa eri lainatuotteita 

Tärkeää on, että ymmärrät nostetun lainatuotteen tärkeimmät ominaisuudet ja ehdot. Onnistunut ja sopiva lainatuote on sellainen, jossa sinulla on selkeä kuva sen tärkeimmistä ehdoista ja rahoitus sopii hyvin sinun käyttötarkoitukseen. 

Rahoitusmäärä ja käyttötarkoitus määrittävät, mikä on sinulle sopiva lainatuote. Lisäksi valintaan vaikuttaa se, onko sinulla vapaana olevaa vakuusarvoa pankille.  Jos sinulla on paljon käyttämätöntä vakuusarvoa ja lainan nostamisella ei ole kiire, on vakuudellinen laina usein sopivin rahoitustuote. 

Jos puolestaan haet nopeaa lainaa ja sinulla ei ole antaa vakuuksia pankille – on vakuudeton laina usein sinulle sopiva lainatuote. Vakuudeton laina on hyvin joustava rahoitusmuoto ja sitä voidaan nostaa jopa 60 000 euroon asti. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Käytä laskuria ja arvio kulut ja korot

Käytä laskuria, kun vertailet ja pohdit sinulle sopivaa rahoitusta. Laskurin avulla voit katsoa, miten lainasumma ja maksuaika vaikuttaa kuukausierän suuruuteen. 

Lopulliseen kuukausierän suuruuteen vaikuttaa laina-ajan lisäksi lainasumma ja kulujen osuus. Koska laskurin kulut ovat viitteellisiä, selvität sinulle tarjottavan rahoituksen lopullisen kuukausierän suuruuden parhaiten hakemalla lainatarjoukset Nordsekin avulla. 

Kilpailuta lainatarjouksia Nordsekin avulla jo tänään 

Voit hakea ja kilpailuttaa lainatarjouksen jo tänään Nordsekin avulla. Kun kilpailutat lainat jo tänään, saat:

 1. Edullisia vakuudettomia luottotarjouksia 
 2. Tarjouksia jopa 60 000 euroon asti
 3. Joustavan lainatuotteen, jossa ei vakuuksia 
 4. Säästöä kuluissa, sillä kilpailutus laskee lainan kuluja 

Hae jo tänään – sillä lainatarjouksen pyytäminen ei sido sinua mihinkään. Koska palvelumme on maksutonta kuluttajalle, sopii se kaikille, jotka haluavat edullista vakuudetonta lainaa nostettua pankista tai rahoitusyhtiöstä. 

Vältä yllätykset ja lue lainaehdot tarkkaan 

Lainan ehdot kannattaa aina lukea tarkkaan läpi – näin varmistat, ettei negatiivisia yllätyksiä synny. Tärkeimpänä on katsoa lainan ehdoista kaikki kulut, mitä siihen liittyy. 

Vertaile lainan kuluja keskenään ennen päätöstä. Jos haluat nostaa koko lainasumman käyttöön ja et halua maksaa avauskuluja – älä ota lainatarjousta jossa peritään avauspalkkio. 

Jos tarkoituksena on pitää lainaa sovitun laina-ajan, on todellinen vuosikorko paras mittari edullisuuteen. Siinä ilmoitetaan kaikki kulut korojen lisäksi, mitä maksat lainassa. 

Vältä yllätykset ja lue ehdot tarkkaan. Onneksi kulutusluotot ovat ehdoiltaan vakiomuotoisia – ne on standardoituja ja hyvin samankaltaisia keskenään. Suurimmat erot liittyvät lainan kustannuksiin. Koska lainojen kustannuksissa on isoja eroja – kannattaa lainat aina vertailla huolella. 

Koska voit myös maksaa vanhat lainat milloin vain tahansa pois – voit korvata kalliit lainat myös uuden lainan avulla. Moni suomalainen kilpailuttaa myös vanhat lainat ja maksaa ne pois. Näin säästät kuluissa ja voit käyttää rahaa johonkin järkevämpään käyttökohteeseen.

Kuinka paljon todella tarvitset lainaa?

Lainaa ei kannata nostaa turhaan. Aina ennen lainan nostamista sinun kannattaakin miettiä, tarvitsetko todella lainaa. Ja kuinka paljon sitä tarvitset? Voisitko korvata lainoja omilla säästöilläsi?

Monella suomalaisella tulee kuitenkin tilanteita, jossa lainaa on tarve nostaa. Suurimmalla osalla suomalaisia on jokin laina nyt käytössä. Vakuudeton laina on joustava käyttää ja se tuo tarvittavaa helpotusta arkeen. 

Koska lainojen korot on saatavissa hyvin edullisesti – sen avulla voit tehdä järkeviä investointeja sekä omaan hyvinvointiin että asuntoosi.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.