Säästötili 

Julkaistu

Janne Häkkinen

Säästötili on pankkitili, joka on tarkoitettu säästämistä varten. Voit hakea pankista erikseen oman säästötilin käyttötilin rinnalle, jolloin säästöt pidetään erillään käyttöön tarkoitetuista varoista. 

Kannattaako avata säästötili?

Säästötili kannattaa avata, sillä sen avulla voit helposti laittaa rahaa säästöön. Kun säästät rahaa omalle tilille, näet paremmin säästetyt eurot – etkä sotke säästöön tarkoitettuja varoja käyttöön tarkoitetulla rahalla. 

Säästötilin etuna on se, että voit jakaa omat tulot ja menot helposti eri kategorioihin: käyttöön tarkoitetut varat (käyttötili) ja säästöön varatut rahat (säästötili). 

Helpointa on avata omassa pankissa säästötili käyttötilin rinnalle. Voit esimerkiksi siirtää rahaa säästötilille itse aina palkanmaksun yhteydessä tai sopia pankin kanssa automaatti veloituksesta säästötilille. 

Säästötili on turvallinen  sijoituskohde 

Säästötili on erittäin turvallinen sijoituskohde, sillä säästötilin varat kuuluvat talletussuojan piiriin. Talletussuoja tarkoittaa, että valtio takaa tiettyyn euromäärään asti varat, mikäli pankki ajautuu maksukyvyttömyyteen:

  • Suomalaisten pankkien talletussuojan piirissä kaikki talletukset 100 000 euroon asti 
  • Ruotsalaisten pankkien takaajana Ruotsin valtio ja talletussuoja SEK 1 050 000 / 100 000 euroa   

Huomaa, että talletussuoja koskee aina yhtä pankkia kohden tehdyt talletukset. Jos sinulla on esimerkiksi 200 000 euroa, voit jakaa talletukset kahteen eri pankkiin 100 000 euron summalla. Mikäli molemmat pankit ajautuvat maksukyvyttömyyteen – saat valtion takaamana molemmista rahat takaisin. 

Mitä eroa on säästötilillä ja käyttötilillä?

Sekä käyttötili että säästötili ovat talletussuojan piirissä. Tämä tarkoittaa, että saat molempiin tileihin valtion takauksen 100 000 euroon asti per pankki. 

Säästötili eroaa käyttötilistä sen käyttötarkoituksen vuoksi – säästötili on tarkoitettu säästöjä varten, kun käyttötili käyttöä varten. 

Käyttötiliin on linkitetty pankin maksukortit. Kun maksat kortilla, lähtee rahat pois käyttötililtä. Voit itse päättää, maksetaanko palkka säästötilille vai käyttötilille. Yleensä palkka maksetaan käyttötilille, josta rahat siirretään säästötilille – mutta voit tehdä palkanmaksun myös toisinpäin. 

Kuinka avaan säästötilin? 

Helpoin tapa avata säästötili on pyytää omaa pankkia avaamaan sinulle säästötilin. Suurin osa pankeista tarjoaa säästötilin avaamista verkkopankissa: 

  1. Mene oman pankin verkkopankkiin
  2. Avaa säästötili palvelussa
  3. Toimita tarvittavat tiedot tilin avaamista varten 

Voit myös mennä fyysisesti pankkikonttoriin avaamaan säästötilin. Tällöin sinulla tulee olla mukana voimassa oleva henkilötodistus todistaakseen henkilöllisyytesi. 

Miten säästötili toimii? 

Säästötilejä on paljon erilaisia – osa säästötileista on tarkoitettu asunnon säästämiseen, kuten ASP-tilit asunnon säästöä varten. 

Yleensä säästötilit voidaan jakaa kahteen ryhmään: normaali säästötili ja määräaikainen säästötili (määräaikaistalletukset). Mikäli käytät normaalia säästötiliä, toimii tili samalla lailla kuin mikä tahansa pankkitili. Tällöin voit siirtää tilille rahaa milloin vain ja nostaa tililtä rahaa milloin haluat. 

Jos säästötili on määräaikaistalletus tili, tällöin rahoja ei voida nostaa tililtä kuin vasta sopimuksen mukaisena eräpäivänä. Esimerkiksi voit tehdä 12 kk määräaikastalletuksen, jolloin saat rahat pois vuoden päästä sijoituksesta sovitulla korkoprosentilla. 

Säästötili määräaikaisella talletuksella 

Määräaikaistalletus on vaihtoehto normaalille säästötilille, jolloin voit saada parempaa korkoa määräaikaiselle sijoitukselle. Käytännössä pankit tarjoavat eri korkoa, kun annat pankille rahat sovituksi määräajaksi. Yleensä pidemmällä talletusajalla saat myös parempaa korkoa. 

  • Talletukset muutamasta viikosta jopa 5 vuoden ajalle 
  • Talletuskorko on kiinteä koko laina-ajan 
  • Määräaikaistalletus kuuluu talletussuojan piiriin 100 000 € asti 

Jos sinulla ei ole nopeaa käyttötarvetta säästöille ja haluat rahat turvalliseen kohteeseen, määräaikaistalletus on hyvä kohde saada jotain tuottoa rahalle. 

Pankit maksavat määräajan talletuksista parempaa korkoa kuin käyttötilin tai normaalin tilin talletuksista. 

Missä pankissa paras korko säästötilille? 

Paras korko säästötilille riippuu siitä, kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sitomaan talletuksen.

Tällä hetkellä 14.6.2023 parasta korkoa säästötilille tarjoaa Svea ja BigBank, jolta voi saada jopa 3,25% vuosikorkoa talletukselle. 

Säästötili vertailussa näet tarkemmin, minkälaista talletuskorkoa eri pankit tällä hetkellä tarjoavat talletuksiin. 

Mikä on paras säästötili? 

Paras säästötili on se, joka vastaa parhaiten sinun tarpeitasi. Yleensä paras säästötili löytyy sieltä, jossa maksetaan parasta korkoa talletukseen ja jossa on joustavat ehdot nostaa rahat pois. 

Kun haet tuottoa talletuksille, vertaile aina ensin määräaikaistalletusten ehtoja. Huomaa, että normaalista säästötilistä voidaan periä myös palvelumaksua – ja kaikki pankit eivät välttämättä maksa korkoa talletukselle. 

Säästäminen kannattaa aloittaa tänään 

Säästäminen on fiksua kaikille, sillä sen avulla saat laitettua rahaa syrjään varallisuuden kasvattamiseen, uuden hankinnan rahoittamiseen tai pahan päivän varalle. 

Hyvä tapa aloittaa säästäminen on laatia budjetti, jossa teet oman säästämisen suunnitelman tälle kuukaudelle ja tulevalle vuodelle. 

  • Mieti omia säästämisen tavoitteita – mitä haluat saavuttaa säästöillä?
  • Mikä on oma aikahorisontti säästämiseen – säästetäänkö eläkepäiviin?
  • Paljonko haet tuottoa säästöistä – arvioi sopivia sijoituskohteita säästöille

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.