Miksi vakuudeton laina kannattaa kilpailuttaa? 4 hyvää syytä!

Julkaistu

Janne Häkkinen

Joka neljännellä suomalaisella on jokin vakuudeton laina tai kulutusluotto käytössä vuonna 2023. Yleisimmät käyttötarkoitukset vakuudettomaan lainaan ovat auton hankinta, ulkomaanmatka, veneen tai kodinkoneen ostaminen. 

Koska vakuudeton laina on hyvin joustava ja nopea lainatuote, soveltuu se melkein mihin tahansa yleisimpiin käyttökohteisiin. Mutta miksi vakuudeton laina kannattaa kilpailuttaa? Tässä artikkelissa käymme läpi neljä tärkeintä syytä, miksi kaikki vakuudettomat lainat kannattaa kilpailuttaa ennen pankin valitsemista. 

  1. Kilpailuttamalla löydät parhaan koron 

Vakuudettoman lainan suurimmat erot eri pankkien välillä on kustannukset. Kärjistäen voidaan sanoa, että edullisin lainatuote on samalla kaikkien paras. 

Suosittelemme kilpailuttamaan pankit, jotta löydät parhaan koron vakuudettomalle lainalle. Pankkien korot voivat vaihdella 4% ja 20% välillä, joten lainakustannukset vaihtelevat paljon eri pankeissa. 

Keskimäärin vakuudetonta lainaa nostetaan pankista 9300 eurolle (2022, Suomen Pankki).

 Katsotaan, kuinka eri korkotaso vaikuttaa lainan kokonaiskuluihin, kun laina-aika on 7 vuotta ja lainasumma 9300 euroa: 

  • 15% korolla lainan kustannukset ovat 5774 €
  • 10% korolla lainan kustannukset ovat 3668 €
  • 5% korolla lainan kustannukset ovat 1741 €

Laskelma paljastaa, että 15% korolla lainan kustannukset ovat 5774 euroa, kun taas 5% korolla lainan kulut ovat 1741 euroa. 

Kilpailuta pankit, jotta selvität mahdollisimman edullisen koron lainaan. 

  1. Löydät sopivan maksuajan ja kuukausierän

Voit saada vakuudettomaan lainaan maksuaikaa 1 – 15 vuotta. Lainan kuukausierä muodostuu lainasumman, maksuajan ja koron perusteella. 


Kilpailuttamalla selvität nopeasti sinulle tarjolla olevat pankkilainat ja niiden kuukausierät. Suosittelemme valitsemaan lainalle tarpeeksi matalan kuukausierän, jotta pystyt maksamaan lainaa takaisin sovitussa maksuaikataulussa ilman ongelmia. 

 Katsotaan, kuinka eri laina-ajat vaikuttavat kuukausierän määrään, kun lainasumma on 9300 euroa ja lainan korko 8%: 

  • 3 vuoden maksuajalla kuukausierä on 291 €
  • 5 vuoden maksuajalla kuukausierä on 188 €
  • 10 vuoden maksuajalla kuukausierä on 112 €

Laskelma paljastaa, että lainan kuukausierä vaihtelee samalla lainasummalla ja korolla (9300 € / 8%) 112 euron ja 291 euron välillä, kun maksuaika on 3 – 10 vuotta. 

  1. Joustavat ehdot vakuudettomaan lainaan

Vaikka kaikki vakuudettomat lainat ovat nopeita ja joustavia, on niiden ominaisuuksissa myös eroja hinnan ja koron lisäksi. Suurimmat erot eri pankkien välillä joustoissa liittyy maksuvapaiden määrään sekä lainan maksuaikaan. 

Lue lainatarjouksesta, kuinka monta kertaa vuodessa voit saada maksuvapaita kuukausia lainalle. Tällöin voit helposti tiukkana kuukautena pitää lainasta lyhennysvapaata tai maksuvapaata. 

Vakuudettoman lainan voi aina maksaa etuajassa pois ilman erillistä ilmoitusta. Jos löydät muualta paremman korkotarjouksen, voit vaihtaa lainan milloin vain toiseen maksamalla vanhan lainan pois. 

  1. Vakuudettoman lainan vertailu on helppoa ja nopeaa 

Yksi vakuudettoman lainan suurista eduista on se, että niitä on hyvin helppo vertailla keskenään. Tästä syystä lainan kilpailuttaminen kannattaa aina, sillä selvität nopeasti vertailemalla parhaan pankin vakuudettomalle lainalle. 

Voit saada parhaan korkotarjouksen kotimaisesta kivijalkapankista tai ulkomaisesta digipankista. Suomessa toimii kymmeniä ulkomaisia pankkeja, jotka voivat tarjota hyvin kilpailukykyistä korkoa lainoille. Usein ruotsalaiset ja norjalaiset pankit voivat tarjota myös suuremman lainasumman käyttöön kuin kotimaiset toimijat. 

Meidän suosituksemme on, että tarkistat eri lainatarjoukset nopeasti Nordsekin maksuttomalla lainavertailulla. Kun lähetät hakemuksen kauttamme, lähetetään hakemuksesi eteenpäin kymmenille eri pankeille. 

Nordsekistä 

Nordsek on lainapalvelu, joka auttaa kuluttajia löytämään nopeasti mahdollisimman edullisia vakuudettomia lainoja. Voit kilpailuttaa kauttamme vakuudettomat lainat 1000 eurosta aina 60000 euroon asti. 

Emme tarjoa koskaan itse lainaa, vaan autamme lainojen kilpailuttamisessa. Tästä voit katsoa tarkemmin, mitkä pankit ovat mukana lainojen kilpailuttamisessa, kun haet lainaa Nordsekin avulla. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.