Käyttöluotto

Janne Häkkinen

Käyttöluotto on vakuudeton pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama kulutusluotto, jota voi käyttää joustavasti eri tarkoituksiin. Käyttöluottoa myönnetään pankista ja rahoitusyhtiöistä riippuen 1 000 – 60 000 euroa.  

Käyttöluotto on synonyymi kulutusluotolle ja siitä muita yleisesti käytettyjä termejä ovat käyttölaina, vakuudeton laina ja luotto. Käyttöluottoa haetaan arjen erilaisiin hankintoihin.

 • Mahdollista nostaa pankista tai rahoitusyhtiöstä ilman vakuuksia 
 • Joustava rahoitustuote, jota tarjoavat suurin osa pankeista 
 • Nopea hakemus ja maksu tilille 1-2 arkipäivän aikana 

Käyttöluottoa nostetaan yleensä kertaluottona, jolloin luottoa lyhennetään takaisin sovitulla maksuajalla. Käyttöluoton takaisinmaksu vaihtelee 1-15 vuoden välillä. Usein luottoa maksetaan takaisin tasaerissä, jolloin jokainen kuukausierä on saman suuruinen. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Luoton korko vaihtelee normaalisti 4 – 20% välillä.  Luoton hinta koostuu korosta, avauspalkkiosta ja tilinhoitomaksusta.

“Käyttöluotto on normaali vakuudeton kulutusluotto, jota voidaan nostaa 1 000 – 60 000 € jopa 15 vuoden maksuajalla.”

Mikä on käyttöluotto?

Käyttöluotto on pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama vakuudeton luotto, jota voidaan hakea 1 000 – 60 000 euron määrälle. Käyttöluotto maksetaan takaisin 1 – 15 vuoden maksuajalla. 

Mitä eroa on käyttöluotolla ja kulutusluotolla?

Käyttöluotolla ja kulutusluotolla ei ole eroa, sillä molemmat tarkoittavat vakuudetonta kuluttajalle myönnettävää luottoa. Osa pankeista markkinoi kulutusluottoa käyttöluotto terminä ja ne tarkoittavat samaa asiaa. 

Mikä on käyttöluoton korko?

Käyttöluoton korko vaihtelee normaalisti 4 – 20% välillä. Selvität sinulle tarjottavan käyttöluotton koron kilpailuttamalla käyttöluotot ja vertailemalla korkotarjouksia keskenään. 

Kuka voi saada käyttöluottoa?

Käyttöluottoa voidaan myöntää, kun: 

– Ei maksuhäiriöitä 
– Säännöllisiä tuloja
– Kotipaikka Suomi 
– Olet vähintään 18-vuotias

Käyttöluoton korko 

Käyttöluoton korko on asiakaskohtainen, joten selvität sinulle tarjottavan koron pyytämällä lainatarjousta. Käyttöluoton hinta koostuu korosta, tilinhoitomaksusta ja avausmaksusta. Lisäksi luotosta voidaan periä mm. muistutusmaksuja ja viivästyskorkoa. 

 Normaalisti käyttöluoton korko vaihtelee 4 – 20 % välillä. Korkoon vaikuttavat mm. hakijan ikä, ansiotulojen määrä, muiden lainojen euromäärä, työsuhteen kesto ja muoto sekä aikaisempi maksukäytös.

Tilinhoitomaksu maksetaan kuukausittain pankille. Se on kiinteä kuluerä, johon ei vaikuta avoinna oleva lainamäärä. Normaalisti tilinhoitomaksu on 4 – 10 € kuukaudessa. 

Kaikki pankit eivät veloita avausmaksuja. Mikäli käyttöluotosta peritään avauspalkkio, on se normaalisti 2 – 5 % nostetusta käyttöluoton määrästä. 

Koska käyttöluoton hinta koostuu useasta tekijästä, ei pelkkä nimelliskorko kerro koko totuutta käyttöluoton hinnasta. Todellinen vuosikorko on nimelliskorkoa parempi tapa arvioida käyttöluoton edullisuutta. Todellinen vuosikorko huomioi koron, avausmaksun, tilinhoitomaksun ja muut kustannukset ja se kertoo, paljonko maksat vuodessa kuluja avoimesta lainapääomasta. 

Esimerkki käyttöluoton korosta ja hinnasta 

Käyttöluoton korko vaihtelee useini 4-20% välillä. Tässä alla laskelma, miten eri korkotasot vaikuttavat luoton kokonaishintaan. Vertailussa on 6 vuoden laina-aika ja luottosumma on 15 000 euroa. 

KorkotasoLuoton kustannukset
4%1.896 €
5%2.393 €
6%2.898 €
7%3.412 €
8%3.935 €
9%4.467 €
10%5.007 €
11%5.556 €
12%6.114 €
13%6.680 €
14%7.254 €
15%7.836 €

Käyttöluoton vertailu kannattaa 

Koska käyttöluottojen hinnat vaihtelevat paljon, on niiden vertailu järkevää. Sitä isompaa käyttöluottoa haetaan, sitä tärkeämpää on niiden vertailu. Yli 5 000 euron käyttöluotossa säästö voi olla jopa tuhansia euroja, kun kallis käyttöluotto vaihdetaan edullisempaan. 

Myös pienemmät käyttöluotot kannattaa kilpailuttaa, sillä pidemmällä maksuajalla myös pienen käyttöluoton hintaero on merkittävä. Kilpailuttamalla selvität nopeasti sinulle tarjottavan edullisimman käyttöluoton. 

Kilpailuttaminen on helppoa ja ei sido sinua mihinkään. Selvität sen avulla, mistä pankista saat edullisimman käyttöluoton. Koska kilpailuttaminen on maksutonta, kannattaa se tehdä aina kun haetaan luottoa. Vertaile näitä asioita käyttöluotossa:

 • Käyttöluoton määrä 
 • Nimelliskorko 
 • Avausmaksun suuruus 
 • Todellinen vuosikorko
 • Kuukausierä 

Käyttöluoton korko on asiakaskohtainen, joten selvität sinulle tarjottavan hinnan ja koron vain pyytämällä tarjousta pankeista. 

Edullinen käyttöluotto – näin paljon voit säästää kilpailuttamalla 

Vertailu paljastaa, paljonko säästät kuluissa, kun nostat 20 000 euroa käyttöluottoa kahdella eri vuosikorolla – 15% korolla ja 10% korolla. Kuten vertailusta näkyy, myös luottoaika vaikuttaa paljon säästettyjen kulujen määrään: 

Luottoaika Kulut 15% korolla Kulut 10% korolla Säästöt 
5 vuotta8.547 €5.496 €3.051 €
6 vuotta10.448 €6.677 €3.771 €
7 vuotta12.418 €7.889 €4.529 €
8 vuotta14.455 €9.134 €5.321 €
9 vuotta16.556 €10.409 €6.147 €
10 vuotta18.720 €11.716 €7.004 €

Käyttöluotto kortti Nordeasta ja pankista 

Käyttöluotto kortti tarkoittaa luottokorttia, jossa voit kortin avulla maksaa credit ominaisuudella. Credit tarkoittaa, että maksat kortilla luotolla. Käyttöluottoa korttia tarjoaa esimerkiksi Nordea, jolla voit: 

 • Ostaa luotolla 1500 – 5000 euroon asti 
 • Saada korotonta maksuaikaa keskimäärin 30 päivää 
 • Ottaa kaksi lyhennysvapaata kuukautta vuodessa 
 • Nostaa luottoa 3 kuukauden Euriborkorko + 10,5% 

Voit myös nostaa käyttöluottoa joustoluottona. Joustoluotto toimii kuin luottokortti, mutta siinä luotto nostetaan suoraan omalle tilille ilman maksukorttia. Joustoluottoa tarjoavat Suomessa sekä pankit että rahoitusyhtiöt.  

Näin haet käyttöluottoa 

 1. Hae käyttöluottoa lähettämällä hakemus

 2. Vertaile käyttöluotto tarjouksia keskenään

 3. Hyväksy paras luottotarjous

 4. Allekirjoita sähköisesti

 5. Rahat tilille

Käyttöluoton edut

 • Nopea hakemus – hakemus vie vain muutaman minuutin
 • Hakeminen ei sido mihinkään – tarjous voimassa 4 viikkoa 
 • Edullinen – luottojen korkotasot laskeneet paljon viime vuosina 
 • Nopeasti käytössä – maksu tilille jopa samana päivänä 
 • Yksinkertainen rahoitustuote – ehdot selkeitä ja vertailukelpoisia 
 • Joustava 

Käyttöluoton etuina on sen joustavuus ja nopeus. Käyttöluotto on hyvin joustava rahoitustuote, koska siinä ei ole vakuuksia. Se on sekä nopea hakea että ottaa käyttöön.  Koska voit saada käyttöluoton käyttöösi jopa 4% vuosikorolla, sopii se myös matalaa korkoa hakevalle kuluttajalle. 

Käyttöluotto eri tarkoituksiin

Käyttöluottoa voit käyttää joustavasti eri tarkoituksia varten ja voit itse päättää luoton käyttötarkoituksen. Tässä yleisiä käyttöluoton käyttökohteita: 

Pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat edullista käyttöluottoa

Edullisia ja nopeita käyttöluottoja voit saada pankeista ja rahoitusyhtiöistä. Sitä isompi luottosumma on, sitä matalampi korko käyttöluottoon on mahdollista saada:

 • Suuri osa Suomessa toimivista pankeista ja rahoitusyhtiöistä tarjoaa käyttöluottoja kuluttajille
 • Korko pankeista alkaen 4%, rahoitusyhtiöillä korot yli 10%  
 • Luottosummaan vaikuttaa arvioitu riski, säännölliset tulot ja ikä 
 • Nopeimmillaan luottoa myös pankista saman päivän aikana käytössä 
 • Maksu tilille viimeistään kahden arkipäivän kuluessa 

Suurin ero käyttöluottojen välillä on hinta.  Muuten niiden ehdot ovat hyvin samankaltaisia, joten vertailussa kannattaa keskittyä hinnan vertailuun.  

Käyttöluotto rinnakkaishakijan kanssa alentaa korkokuluja 

Rinnakkaishakija tarkoittaa, että käyttöluottoon otetaan toinen hakija ja maksaja ensimmäisen hakijan rinnalle. Näin maksatte yhdessä käyttöluottoa takaisin pankille sovitulla maksuajalla. 

Käyttöluotto voi olla järkevä hakea rinnakkaishakijan kanssa, sillä sen avulla voit saada matalamman koron lainalle. Pankit tarjoavat parempaa hintaan käyttöluottoon, sillä rinnakkaishakija alentaa pankin riskiä – nyt lainassa on kaksi takaisinmaksajaa. 

Paremman koron lisäksi voit saada isomman luottomäärän, sillä pankit arvioivat luottomäärää hakijoden tulojen perusteella. Rinnakkaishakijan kanssa haettua käyttöluottoa otetaan huomioon molempien hakijoiden tulot. 

Rinnakkaishakija on usein puoliso tai perheenjäsen. Huomioi, että rinnakkaishakija on samalla lailla vastuussa luoton takaisinmaksusta pankille, kun ensimmäinen hakija – kyseessä on omavelkainen takaus. 

Hae käyttöluottoa vaikka jo tänään 

Voit hakea käyttöluottoa heti myös ilman pankkitunnuksia. Tarvitset pankkitunnukset vasta käyttöluoton sopimuksen allekirjoitusta varten. Tämän vuoksi luotto tarjous kannattaa hakea jo tänään:

 • Et sitoudu mihinkään – hakemus ilmainen 
 • Saat jopa 4 viikkoa aikaa hyväksyä tarjouksen – ei kiirettä päätökseen 
 • Yhdellä hakemuksella kilpailutat pankit ja rahoitusyhtiöt 
 • Voit hakea ilman liitteitä tai pankkitunnuksia 
 • Allekirjoitus sähköisesti – ei paperityötä 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.