Autolaina korko

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Autolaina korko

Autolainan korko vaihtelee paljon pankeissa ja rahoitusyhtiöissä.  Suurin ero autolainan koroissa on vakuudet – nostetaanko autolaina ilman vakuuksia vai annetaanko auto vakuudeksi lainalle? 

 • Vakuudellinen autolaina edullisempaa, sillä annat auton vakuudeksi
 • Vakuudettomassa autolainassa omistat auton alusta alkaen – ei rahoitusyhtiö 
 • Vakuudettoman autolainan korko alkaen 4%

Autolainan korko kannattaa vertailla, sillä korkojen vaihteluväli on suuri. Vakuudettoman autolainan koron voit saada alkaen 4% vuosikorolla, kun pankit voivat tarjota vakuudellista lainaa alkaen 2-3% vuosikorolla.

Kilpailuta autolainan korko

Autolainan korko kannattaa kilpailuttaa, sillä sen avulla voit saada nopeasti yli 30 lainatarjousta. Kilpailuttamisen avulla selvität, mistä voit saada halvinta autolainaa. 

Kilpailuttaminen on täysin maksutonta ja ei sido sinua mihinkään. Kun kilpailutat autolainan, voit saada tarjoukset heti katsottavaksi. Nämä asiat sinun tulisi tietää koron kilpailuttamisesta: 

 • Ensimmäiset korkotarjoukset heti katsottavaksi
 • Viimeiset tarjoukset 8 tunnin sisällä 
 • Koroissa isoja eroja myös pankkien välillä 
 • Maksuton hakemus ja kilpailuttaminen 

Jos et ole tyytyväinen autolainan korkoon, ei mitään tarjousta kannata hyväksyä! Vakuudeton autolaina on helppo vertailla keskenään. Paras autolaina on usein myös edullisin, joten vertailussa kannattaa huomio kiinnittää kuluihin.

Vakuudellisen autolainan korko 

Vakuudellinen autolaina voi olla merkittävästi edullisempi lainatuote, sillä annat pankille vakuudeksi ostettavan ajoneuvon. Ota huomioon nämä asiat vakuudellisesta autolainasta: 

 • Ostettava auto annetaan vakuudeksi lainalle 
 • Ajoneuvon omistus rahoitusyhtiön nimissä, kunnes laina maksettu kokonaan takaisin 
 • Vakuudellisen lainan hinta ei aina edullisempi kuin vakuudettoman
 • Voit nostaa vakuudellisen autolainan suoraan myyjäliikeestä tai pankista 

Vakuudellisen autolainan korko vaihtelee usen 3 – 10% välillä. Korkoon ja hintaan vaikuttaa mm. auto, lainasumma ja laina-aika. Huomaa, että autoliike voi tarjota edullisempaa korkoa uuteen autoon. Se johtuu siitä, että autoliikkeellä on parempi kate uudesta autosta, jolloin rahoitusta voidaan tarjota edullisemmin. 

Vakuudellisen autolainan korkoa kannattaa aina vertailla keskenään. Voit myös verrata vakuudellisen lainan korkoa vakuudettomaan, sillä se ei ole aina edullisin lainatuote. 

Vakuudettoman autolainan korko 

Vakuudetonta autolainaa voidaan tarjota alkaen 4% vuosikorolla, joten ilman vakuuksia nostettavan lainan ei tarvitse olla kallista. Tyypillinen korkotaso vakuudettomassa auto lainassa on 4 – 20 %.  

Vakuudetonta autolainaa tarjoavat Suomessa sekä pankit että rahoitusyhtiöt. Lainasummat ovat 500 – 60 000 euroa, joten autolainaa voidaan nostaa edullisempaan ja kalliimpiin autoihin. 

Autolainan korkoon vaikuttavat nostettava lainamäärä. Sitä isompi lainasumma on, sitä alhaisemmalla korolla lainaa usein tarjotaan. Tarjottuun autolainan määrään vaikuttaa paljon hakijan säännöllisten tulojen määrä. 
Koron lisäksi lainasta voidaan periä avausmaksu, tilinhoitomaksu ja muita kustannuksia. Nimelliskorkoa parempi mittari lainan hinnasta on todellinen vuosikorko, joka ottaa huomioon kaikki lainan kustannukset.

Näin haet autolainaa ilman vakuuksia

Hae autolainaa

Täytä hakemus verkossa

Vertaile tarjouksia 

Valitse paras tarjous, jossa alhaisin korko. 

Hyväksy ja allekirjoita 

Sähköinen allekirjoitus omilla verkkopankkitunnuksilla. 

Rahat tilille ja osta auto 

Maksu tilille 1- 2 arkipäivän kuluessa. 

Mistä autolainan korko koostuu? 

Autolainan korko koostuu kahdesta eri komponentista: 

 • Nimelliskorosta 
 • Viitekorosta 

Viitekorko tarkoittaa riskitöntä markkinakorkoa, joka vaihtelee ajan myötä. Viitekorkoja ovat mm. Euribor 3kk ja Euribor 12kk. Yleensä autolainassa tarjotaan viitekorkona 12 kuukauden Euriboria (Euribor 12 kk). 

Nimelliskorko on lainan hinnoiteltu korko, jota maksetaan aina viitekoron päälle. Jos lainan nimelliskorko on 4% ja viitekorko on 2%, maksetaan lainasta yhteensä pankille 6% vuosikorkoa. 

Jos korkotaso nousee, maksat autolainasta enemmän korkoa. Lainan lyhennystavasta riippuu, mikä vaikutus korkojen nousulla on kuukausierän suuruuteen ja laina-aikaan. Jos laina on tasaerä, ei korkotaso vaikuta maksuerän suuruuteen, vaan laina-ajan pituuteen.  

autolainan korko fatkat

Esimerkki autolainan korosta 

Autolainan hintaan vaikuttavat nimelliskorko ja muut kustannukset, laina-aika ja lainasumma. Tässä esimerkkinä vakuudettoman autolainan hinnasta, kun korkotaso vaihtelee 4-12 % välillä ja laina-aika ja summa pysyy samana 10 000 euron summana: 

Autolainan määrä KorkoLaina-aikaKuukausieräKulut yhteensä
10 000 €4 %6 vuotta156 €1 264 €
10 000 €6 %6 vuotta165 €1 932 €
10 000 €8 %6 vuotta175 €2 623 €
10 000 €10 %6 vuotta185 €3 338 €
10 000 €12 %6 vuotta195 €4 076 €

Kuten laskelmasta nähdään, vaikuttaa korkotaso merkittävästi kuukausierän suuruuteen ja erityisesti takaisinmaksettaviin kuluihin. Kun korkotaso on 4 – 12 % välillä, kuukausierä vaihtelee 156 – 195 euron välillä. Laina-aikana maksettavat kulut vaihtelevat 1 264 – 4 076 euron välillä. 

Huomioi vakuudellisen autolainan viimeinen kuukausierä 

Usein vakuudellisessa autolainassa viimeinen kuukausierä on huomattavasti isompi, kuin aikaisemmat kuukausierät. Tämä johtuu siitä, että lainaa lyhennetään vain pieni määrä ja lopussa maksettavaksi voi tulla jopa yli puolet auton hinnasta. 

Tällöin autolainan lyhennystapa on yhdistelmä kiinteää tasaerää ja bullet-lainaa, jossa laina erääntyy kerralla maksettavaksi. Kun nostat lainan korkealla viimeisellä kuukausierällä, kannattaa varautua hyvissä ajoin viimeisen kuukausierän maksuun. 
Kun et lyhennä lainaa pois kuin lopussa, nousee korkokustannukset myös suuremmaksi.

Siksi perinteinen vakuudeton laina voi olla fiksumpi valinta, jossa lainaa lyhennetään joka kuukausi merkittävästi takaisin.

Korko ei ole ainoa kustannus autolainassa 

Korko ei kerro koko totuutta autolainan kustannuksista. Koron lisäksi lainasta voidaan periä: 

 • Avausmaksu 
 • Tilinhoitopalkkio tai laskutuslisä 
 • Viivästyskorko 
 • Muut hinnaston mukaiset kustannukset

Erityisesti pienissä lainoissa muiden kuin korkokustannusten vaikutus voi olla hyvin merkittävä lainan kokonaiskuluihin.

Todellinen vuosikorko on paras mittari siihen, onko autolaina edullinen vai kallis. Se ottaa huomioon nimelliskoron lisäksi muut kustannukset. Todellinen vuosikorko kertoo, paljonko lainasta peritään kustannuksia vuositasolla. 

Mistä edullinen autolainan korko?

Edullisin autolainan korko voi löytyä omasta pankista, ulkomaalaisesta digipankista tai myyjäliikkeen tarjoamasta rahoitus tarjouksesta. 

Paras tapa selvittää sinulle edullinen autolainan korko on kilpailuttaa autolainat keskenään. Voit lisäksi vertailla vakuudellisen ja vakuudettoman autolainan hintaeroa kilpailutuksen avulla. 

Kilpailuttamalla autolainat voit saada yhdellä hakemuksella jopa yli 30 lainatarjousta. Hakeminen on maksutonta ja ei sido sinua mihinkään. 

Kun vertailet autolainan korkoja keskenään, keskity vertailussa todelliseen vuosikorkoon nimelliskoron sijaan. Sitä alhaisemman koron löydät lainalle, sitä pienempi kuukausierän suuruus on. 

Koska autolainojen korkojen vertailu on hyvin nopeaa ja helppoa, kannattaa se tehdä heti kun sinulla on tiedossa lainatarve.   

Autolaina korko 0 – mitä se tarkoittaa?

Ilmaisia lounaita ei ole. Sama pätee myös autolainoissa. Jos autolainaa markkinoidaan 0-korolla, voi siihen löytyä muutama syy. Ensimmäinen vaihtoehto on se, että se on autoliikkeen tapa lisätä myyntiä rahoitustarjouksen avulla. 

Toinen vaihtoehto on se, että autolainasta peritään muita kustannuksia koron tilalta. Tällöin palkkioita voivat olla erilaiset kiinteät kuukausimaksut ja avauspalkkiot. 

Useimmiten 0-korkoon autolainassa törmätään, kun uutta autoa myydään. Tämä johtuu siitä, että uudessa autossa on paremmat myyntikatteet kuin käytetyssä autossa. Siksi autoliike voi tarjota usein parempaa korkoa lainalle, sillä ne saavat parempaa tuottoa autosta. 

Autolainan korko kannattaa kilpailuttaa 

Voit saada autolainaa ilman vakuuksia 500 eurosta aina  60 000 euroa. Tyypillinen lainamäärä on 5 000 – 20 000 euroa. Laina-aika vaihtelee 1 – 15 vuoden välillä. Autolainan korkoon vaikuttaa se, nostetaanko laina vakuudellisena vai vakuudettomana. 

Voit saada vakuudetonta autolainaa alkaen 4% korolla. Lainan hintaan vaikuttaa paljon nostettu lainamäärä, sillä isompaan autolainaan tarjotaan alhaisempaa korkoa.

Autolainan haku onnistuu 1 – 4 minuutissa. Hakeminen ei sido sinua mihinkään ja on täysin maksutonta. 

Vertaile myös vakuudellisen autolainan korkoa vakuudettomaan! Koska vakuudetonta lainaa voidaan tarjota jopa 4% vuosikorolla, voi se kilpailla myös vakuudellisen lainan kanssa. 

Paras autolaina on se, jossa on matalin korko. Nimelliskorko ei kerro suoraan edullisinta lainaa, vaan edullisin autolaina löytyy vertailemalla todellista vuosikorkoa keskenään.

Mikä on autolainan korko?

Autolainan korkoon vaikuttaa se, onko laina vakuudellista vai vakuudetonta. Lisäksi lainan korkoon vaikuttaa hakijan tiedot ja työtulojen määrä. 

Mikä korko vakuudettomassa autolainassa on?

Vakuudettoman autolainan korko vaihtelee 4 – 20 % välillä. 

Paljonko voin saada autolainaa? 

Voit saada vakuudetonta autolainaa 500 – 60 000 euroa pankeista. Vakuudellista autolainaa myönnetään 5 000 eurosta ylöspäin. 

Mikä on vakuudellisen autolainan korko?

 Vakuudellisen autolainan korko vaihtelee normaalisti 2 – 8% välillä. 

Mistä autolainan hinta koostuu?

Autolainan hinta koostuu nimelliskorosta, viitekorosta, tilinhoitomaksusta ja mahdollisesta nostopalkkiosta. Todellinen vuosikorko kertoo, mitkä ovat lainan kokonaiskustannukset vuositasolla.

Mikä on hyvä korko autolainaan?

Hyvä korkotaso riippuu siitä, onko autolaina vakuudellista vai ei. Vakuudettoman autolainan edullinen korko on 4 – 8%, kun vakuudellisen lainan 2-3%.  

Vaikuttaako korkojen nousu autolainan hintaan?

Kyllä vaikuttaa, sillä lainan korko koostuu markkina korosta eli viitekorosta ja nimelliskorosta. Jos markkinakorko nousee, maksat enemmän korkoa lainasta. 

Mistä löytyy edullisin autolaina? 

Edullisin autolaina löytyy kilpailuttamalla. Voit kilpailuttaa maksutta vakuudettomat autolainat hetkessä Nordsekin avulla.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.