Vakuudettomien lainojen suosio suurta vuonna 2022

Viimeksi päivitetty

Janne Häkkinen

Vakuudettomien lainojen suosio jatkuu vuonna 2022 suurena. Vakuudeton kulutusluotto on suosituin kulutusluoton muoto Suomessa ja lainakannan koko on yli 8 miljardia euroa. 

Vakuudettomien lainojen suosiota selittää sekä lisääntynyt tarjonta että kasvanut kysyntä. Lisääntynyttä tarjontaa on erityisesti tullut viime vuosina ulkomaalaisilta pankeilta, jotka tarjoavat lainoja Suomen lisäksi muissa Pohjoismaissa. 

Erityisesti kysyntää on nostanut edullisemmat kustannustehokkaat vakuudettomat kulutusluotot, joilla voidaan korvata aikaisemmin nostetut kalliit pikavipit. Edullinen laina voi olla nykyään myös nopea ja helppoa hakea. Pankkien tarjoamat vakuudettomat lainat netistä ovat korvanneet ns. pikavipit. 

Hae lainaa

Hae lainaa

40000
100060000
8vuotta
1vuotta15vuotta

Esimerkki laskelma: 3000 € lainasumma ja maksuaika 5 vuotta, kuukausierä on 50 €. Takaisinmaksettava yhteensä 3376 €. Selvitä tarjouspyynnön avulla, minkälaista korkoa pankit tarjoavat sinulle.

Suomalaisilla on monia kysymyksiä niistä

Koska moni suomalainen on kiinnostunut vakuudettomista lainoista, on niistä myös paljon kysymyksiä. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä kysymyksiä, jotka liittyvät vakuudettomiin lainoihin. 

Vastaamme kysymyksiin lainojen yleisistä ehdoista, hinnoista ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Lisäksi käymme läpi, miksi niiden suosio on kasvanut ja mitkä ovat kasvavat trendit ja mihin suuntaan vakuudettomien lainojen tarjonta on menossa. 

Miksi vakuudettomat lainat ovat suosittuja?

Vakuudettomat lainat ovat suosituin kulutusluoton muoto Suomessa. Niiden suosiota selittää rahoitustuotteen joustavuus, nopeus, hinta ja saatavuus. 

Saatavuus on noussut viime vuosina, kun markkinoille on tullut paljon pikavippien korvaavia edullisia pankki rahoittajia. Erityisesti Pohjoismaalaiset pankit ovat rantautuneet Suomeen kunnolla – niiden tarjoamat vakuudettomat lainat ovat lisänneet kilpailua ja laskeneet markkinoiden korkotasoa. 

Suosiota selittää myös lainatuotteen joustavuus. Koska lainaa voi nostaa itse valittuun käyttötarkoitukseen – on se erittäin joustava rahoitusmuoto. Joustavuutta lisää takaisinmaksun helppous. Voit itse valita sinulle sopivan maksuajan ja kuukausierän suuruuden. Lisäksi lainan voi aina maksaa etuajassa pois – ilman erillistä ilmoitusta. 

Vakuudeton laina on nopea ottaa käyttöön. Hakemuksen saat tehtyä minuuteissa – samoin alustavan tarjouksen. Koska pankit tekevät automaattisen alustavan lainapäätöksen, selvität nopeasti sinulle tarjottavan rahoituksen ehdot. Saat rahat käyttöön viimeistään kahden arkipäivän kuluessa siitä, kun lainasopimus on allekirjoitettu sähköisesti. 

Suuri syy kasvaneeseen suosioon on vakuudettoman lainan edullisuus. Koska nykyään voit saada lainaa jopa 4% korolla – sopii se myös kulutietoiselle kuluttajalle. Voit saada edullista korkoa myös pieneen lainaan, joten lainan koko ei määritä sitä, voitko saada edullista nettilainaa nopeasti käyttöön. 

lainoista kysymyksia

Mitkä ovat vakuudettomien lainojen heikkoudet?

Vakuudettomien lainojen suurimmat heikkoudet liittyvät epäselviin kuluihin. Kuten kaikissa lainoissa, kokonaiskulut voivat koostua useista tekijöistä. Erityisesti perinteiset pikavipit ovat jopa harhaanjohtavasti voineet antaa kuvaa luoton todellisista kustannuksista. 

Vakuudettomien lainojen hintoja on tärkeä vertailla keskenään. Koska markkinoilla on tarjolla sekä hyvin kalliita että erittäin edullisia vakuudettomia lainoja – korostuu kilpailutuksen tärkeys. Selvität helpoiten sinulle parhaat korkotarjoukset hakemalla lainaa vertailupalvelun kautta. 

Kun vertailet lainojen kuluja keskenään – älä keskity pelkkään korkoon eli nimelliskorkoon. Lainan korko kertoo, paljonko maksat vuositasolla avoimesta pääomasta korkokustannuksia. Koska vakuudettomissa lainoissa voidaan periä jopa 150 euroa vuodessa muita kuin korkokuluja, voi muiden kustannusten osuus olla merkittävä lainassa. 

Parhaiten saat lainat laitettua edullisuus järjestykseen todellisen vuosikoron perusteella. Todellinen vuosikustannus kertoo lainan kokonaiskustannukset. Kun 

Onko vakuudelliset lainat turvallisempia?

Vakuudelliset lainat ovat usein isompia lainoja, jossa lainasumma alkaa yli 20 000 eurosta. Yleisin vakuudellisen lainan muoto on pankin tarjoama asuntolaina

Vakuudellinen laina ei ole sen turvallisempi tai turvattomampi kuin vakuudeton laina. Kriittistä on se, minkälainen rahoitus sopii sinulle ja mikä on lainan käyttötarkoitus. Vakuudellista lainaa varten tarvitset reaaliomaisuutta pantiksi. Yleisin pantti eli vakuus on asunto. Muita mahdollisia vakuuksia voi olla kiinteistöt, metsätila tai arvopaperit. 

Voit saada vakuudellista kulutusluottoa myös auton ostamista tai veneen hankintaa varten. Vakuudellinen kulutusluotto on usein edullisempaa, koska annat pankille vakuuksia lainaa varten. Sen miinuspuolena on työläämpi hakuprosessi ja vähemmän joustava käyttö. 

Minkä kokoisia lainoja ilman vakuuksia suomalaiset hakevat?

Suomalaiset hakevat normaalisti kulutusluottoa ilman vakuuksia 8 000 – 13 000 euroa. Luoton suuruuteen vaikuttaa paljon lainan käyttötarkoitus. Kun lainan käyttö on tarkoitettu auton tai veneen ostoon tai suurempaan remonttiin – haetaan isompaa kulutusluottoa. 

Pienempiä laina tarpeita ovat arkisemmat tarpeet, jotka liittyvät jokapäiväiseen elämään. Kun l ainan käyttökohteena on kodinkoneen osto, sisustaminen, laskujen maksu, pintaremontti tai shoppailu –  on usein lainatarve alle 6 000 euroa. 

Isoihin lainoihin haetaan pidempää maksuaikaa, sillä tällöin kuukausierän suuruus säilyy kohtuullisena. Pankit eivät välttämättä tarjoa pieniin alle 10 000 euron lainoihin yli 10 vuoden maksuaikaa. 

Onko kaikki vakuudettomat lainat erittäin kalliita pikavippejä?

Ei missään nimessä. Yleinen harhakäsitys on, että vakuudettomat lainat ovat aina kalliita. Pikavipit ovat aikaisemmin olleet näkyvästi esillä, jolloin monella on voinut jäädä vääristynyt kuva niiden suosiosta. 

Suurin osa kulutusluotoista Suomessa on nostettu pankista. Voit saada vakuudetonta kulutusluottoa alle 10% korolla – alkaen 4% korosta. Nostetulla lainalla voit maksaa myös vanhat kalliit pikavipit pois.

Vakuudetonta lainaa voit nostaa sekä uuteen tarpeeseen tai vanhojen lainojen poismaksuun. Koska lainat ovat vakuudettomia, sinä päätät lainan lopullisen käyttötarpeen. Hae edullista lainaa ilman vakuuksia Nordsekin avulla ja selvität, mikä on sinulle tarjottava korko.  

Uskaltaako vakuudettomia lainoja hakea netistä?

Kyllä uskaltaa. Vakuudettomat lainat haetaan nykyään netistä – olipa kyseessä oman pankin tai toisen rahoittajan tarjoama vakuudeton laina. Nettilainat ovat sekä pankkien että rahoitusyhtiöiden tarjoamia vakuudettomia lainoja, johon voit saada alhaisen koron. 

Voit hakea vakuudetonta lainaa netistä 1 000 – 60 000 eurolle joustavasti haluttuun käyttötarkoitukseen. Suomessa on paljon vaihtoehtoja vakuudettomaan lainaa. Tästä johtuen myös lainojen hinnat vaihtelevat paljon. 

Koska Suomessa tarjolla olevat vakuudettomat lainat ovat Finanssivalvonnan tai Aluehallintoviraston valvonnan alaisuudessa olevia rahoittajia – voit hakeaa lainaa turvallisesti sekä pankeista että rahoitusyhtiöistä. 

Kun haluat varmistaa edullisen koron vakuudettomaan lainaan – kilpailuta ne. Voit kilpailuttaa sekä nykyiset lainasi että uudet haettavat lainat. Kilpailutus kannattaa, sillä sen avulla saat sekä parempia korkotarjouksia että vertailu helpottuu. 

Voit kilpailuttaa maksutta 60 000 euroon asti vakuudettomat lainat Nordsekin avulla. Me emme itse rahoita kuluttajia, vaan etsimme sinulle parhaat tarjoukset ilmaiseksi. 

Mitä kannattaa tarkkailla kuin haet vakuudetonta lainaa

Vakuudetonta lainaa hakiessa suurin tarkkailun aihe on sen kulut. Koska lainojen korot vaihtelevat normaalisti 4-20% välillä, voi sinulle suunnatut korkotarjoukset vaihdella paljon. 

Hinta ja todellinen vuosikorko

Vertaile lainan kokonaiskustannuksia – todellinen vuosikorko on paras mittari. Jos maksat esimerkiksi lainassa 8% nimelliskorkoa vuodessa ja lainassa on muita kustannuksia 4% – lainan todellinen vuosikorko on 12%. 

Takaisinmaksu aika

Lainan takaisinmaksuaika vaikuttaa kulujen ja nostetun lainasumman lisäksi kuukausierän suuruuteen. Katso, onko valittu takaisinmaksu aika tarpeeksi pitkä sinun tarpeeseen. Muistathan, että voit aina maksaa lainaa nopeammin takaisin. Tällöin pidempi valittu maksuaika ei tarkoita, että sinun tulee pitää luottoa niin kauan. 

Lainasumma 

Usein lainaa hakiessa sinulla on tietty tarve ja mielessä lainasumma. Koska pankit tekevät aina asiakaskohtaisen lainapäätöksen, vaihtelee myös tarjotun lainan suuruus paljon. Arvioi, onko tarjottava lainamäärä sinulle sopiva. 

Joustavat ehdot 

Lainojen joustavuus liittyy nostoihin ja takaisinmaksuun. Vakuudeton laina on siinä aina joustava, että voit itse valita sen käyttötarkoituksen. Isoimmat erot joustavuudella liittyy siihen – kuinka nopeasti saat lainan tilille ja kuinka joustavasti voit muokata takaisinmaksua. Osa pankeista tarjoaa lyhennysvapaata valmiina lainaan. Se helpottaa sinua, kun et tarvitse erikseen hakea joustoa maksuun. 

Nordsekin vertailupalvelussa mukana vain luotettavat pankit ja rahoitusyhtiöt  

Nordsek on ottanut mukaan vain luotettavat rahoittajat.  Paras turvallinen laina löytyy Nordsekin avulla. Olipa kyseessä pankki tai rahoitusyhtiö, voi luottaa heidän tarjoamaan palveluun. Tärkeintä onkin arvioida, mikä tarjottu laina on sinulle sopivin ehdoiltaan. 

Kaikki kilpailutuksessa mukana olevat pankit ja rahoitusyhtiöt ovat turvallisia ja luotettavia. Voit keskittyä vertailussa siihen, keneltä saat parhaat lainaehdot. 

Suosittelemme valitsemaan lähtökohtaisesti aina palveluntarjoajan, jonka rahoitus on kaikkein edullisin. Olipa lainanantaja pankki tai rahoitusyhtiö – kannattaa edullisin laina ottaa käyttöön. 

Et huomaa eroa palvelutasossa, onko kyseessä pankki vai rahoitusyhtiö. Kaikilla toimijoilla on tarjolla suomenkielinen asiakaspalvelu ja portaali, jossa voit hallinnoida laina-asioitasi. Vaikka palvelutason laadulla vai olla eroja eri toimijoiden kesken – suurimmat erot lainoissa liittyvät niiden kustannuksiin. 

Arvio vakuudettoman lainan hinta laskurin avulla

Lainalaskurin avulla voit arvioida sinulle sopivaa:

  • Lainamäärää
  • Laina-aikaa
  • Kuukausierää 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.