Maksa velat pois: 8 vinkkiä velkojen poismaksuun

Julkaistu

Janne Häkkinen

Tässä artikkelissa annamme kahdeksan vinkkiä, kuinka voit maksaa velat pois ja saavuttaa velattoman elämän.

maksa velat pois

Velka voi aiheuttaa stressiä. Velkaa on voinut syntyä yrittäjänä, kulutusluottoja nostaessa, auton oston yhteydessä tai asuntovelan myötä. 

Tässä artikkelissa käymme läpi vinkkejä ja strategioita, kuinka pääset alkuun kohti velatonta elämää. Käymme läpi kohta kohdalta, kuinka voit saavuttaa oman stressittömän ja velattoman elämän tulevaisuudessa. 

 1. Selvitä nykyiset velat ja velan määrä 

Ensimmäinen vaihe velattomaan elämään on tunnistaa ja käydä läpi kaikki velat, jota sinulla on tällä hetkellä avoinna. Suosittelemme jakamaan jokainen velka exceliin tai paperille ja ilmoittamaan seuraavat tiedot: 

Tämän jälkeen sinulla on lista veloista ja niiden kustannuksista. 

 1. Laske omat tulot 

Laske yhteen, paljonko sinulla on tuloja kuukausittain ja vuositasolla. Laske omat tulot nettotuloina, joka kertoo sinulle käteen jäävän palkan tai muun tulon määrän. Näin selvität nopeasti, paljonko sinulla on rahaa käytettävänä eri menoihin. 

 1. Laske omat menot 

Olet nyt laskenut omat velat ja niiden kustannukset sekä tulojen määrän. Nyt alkaa vaikeampi osuus: tee budjetointi ja laske yhteen omat menot. 

 • Jaa omat menot 50/30/20 logiikalla pakollisiin menoihin, vapaaehtoisiin kuluihin ja säästöihin 
 • Voit myös ladata valmiin budjetointi pohjan täältä
 1. Määritä, mitä haluat saavuttaa 

Olet nyt selvittänyt nykytilanteen: velkojen määrä, tulot ja menot. Seuraavaksi sinun kannattaa määrittää, mitä haluat saavuttaa. Onko tavoitteena maksaa kaikki velat pois tietyssä ajassa? Vai saada säästöön tietty euromäärä? Mikä ikinä sinun oma tavoitteesi on, pääset parhaiten alkuun seuraavalla tavalla: 

 1. Laske yhteen, paljonko omat menot ja tulot ovat 
 2. Jos menot ovat enemmän kuin tulot, arvioi, miten saat laskettua menosi alle tulojen 

Yleensä omien kulujen karsiminen on helpompaa kuin tulojen kasvattaminen. Tässä alla tarkemmin vinkkejä, kuinka voit laskea menojen määrää. 

 1. Maksa ensin kalleimmat velat pois 

Kun olet edellä laskenut yhteen eri velat ja niiden todelliset kustannukset, sinulla on selvillä kalleimmat lainat. Suosittelemme aina aloittamaan maksamalla kaikkein kalleimmat luotot pois. 

Mikäli sinulla on liikaa velkaa ja et pysty yhdistämään pankin kautta lainoja, voit tutustua myös Takuusäätiön järjestelylainaan

 1. Vähennä pakollisten menojen osuutta 

Tarvitset elämiseen rahaa, mutta sanonta “hätä keinot keksii” pitää paikkansa usein myös raha-asioissa. Suunnittele ja selvitä, kuinka voit vähentää omia pakollisia menoja näissä kategorioissa: 

 • Asuminen 
 • Ruoka 
 • Sähkö ja puhelin 
 • Lainat 

Voit esimerkiksi kilpailuttaa sähkösopimukset, lainat ja muuttaa edullisemmalla paikalle asumaan. Ruokakuluja voit laskea kiinnittämällä tarkemmin hintoihin ja suunnittelemalla ruokaostokset etukäteen. 

 1. Laske vapaaehtoisten kulujen määrää 

Budjetoinnin avulla selvität nopeasti, mistä omat menosi johtuvat. Löydät varmasti budjetin avulla kulueriä, jota voit vähentää vähentämättä merkittävästi omaa elämänlaatua. Tässä vinkkejä, jolla voit vähentää omia kuluja: 

 • Ravintola illallisen vaihto kotiin 
 • Auton vaihtaminen julkiseen liikenteeseen (bensa, vakuutukset, huolto + auton kustannus pois) 
 • Matkustamisen vähentäminen  
 1. Käräjäoikeuden velkajärjestely 

Jos oma tilanteesi on toivoton ja sinulla on tunne, ettet pysty millään selviytymään veloista – on myös toinen vaihtoehto. Voit hakea käräjäoikeudesta velkajärjestelyä, kun olet yrittänyt kaikilla muilla tavoin hoitaa omat velvoitteet. 

 • Velkajärjestelyssä sinulle annetaan maksuohjelma
 • Maksuohjelma yleensä 3 – 5 vuotta 
 • Velkajärjestelyä haetaan käräjäoikeudesta

Lue lisää: Velkajärjestely – Talous- ja velkaneuvonta (oikeus.fi)

Emme tarjoa lainaa - saamme palkkiomme pankeilta 

Moni vertailussa mukana oleva pankki maksaa meille palkkioita, sillä saamme oman palkkiomme välityspalkkiona lainoista. 

Vaikka saamme palkkiot mukana vertailussa olevilta luotonantajilta, pyrimme tekemään artikkelissa mahdollisimman hyvän ja kattavan kuvan parhaista laina tuotteista. 

Tässä listalla lainapalvelussamme mukana olevat pankit ja tietoa siitä, kuinka me tienaamme rahaa. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.