5 vinkkiä, kun haet lainaa

Lainaa5 vinkkiä, kun haet lainaa

Laina hakiessa on hyvä pohtia jo etukäteen, mikä on lainatarve ja sen käyttötarkoitus. Tässä 5 vinkkiä, kun haet lainaa:

 1. Täytä hakemus huolellisesti – virhe hakemuksessa voi johtaa hylättyyn luottopäätökseen
 2. Älä hyväksy ensimmäistä tarjousta – voit saada pian useampia edullisempia tarjouksia katsottavaksi 
 3. Nopeutat lopullista lainapäätöstä, kun toimitat tarvittavat liitteet heti hakemuksen yhteydessä 
 4. Vertaile lainojen todellisia vuosikorkoja keskenään – tämä paljastaa edullisemman lainan 
 5. Älä allekirjoita lainasopimusta, jos et ole tyytyväinen yhteenkään tarjoukseen 

Budjetoi kulut ja lainatarpeesi 

Kun budjetoit kulujasi, pystyt paremmin hahmottamaan oman taloustilanteen. Budjetointi on erinomainen tapa arvioida omia kulutustapoja ja arvioida tulojen ja menojen suhdetta. Lisäksi budjetointi mahdollistaa paremman ymmärryksen omista rahoitustarpeista. 

Kun sinulla on tiedossa lainatarve, voit myös paremmin arvioida omaa takaisinmaksukykyä. Budjetin avulla voit määrittää sinulle sopivan lainamäärän, kuukausierän ja takaisinmaksuajan. Kun arvioit oikein omaa taloustilannettasi, myös lainanmaksu on stressittömämpää. 

 • Arvioi omat tulot ja menot 
 • Budjetoi lainan takaisinmaksu – sinulle sopiva kuukausierä ja lainasumma 
 • Budjetoinnin avulla voit myös huomata kulueriä, jota voit vähentää 

Vertaile aina

Kun etsit itsellesi lainaa, vertaile aina. Vertailemalla saat varmistettua, että sinulla on markkinoiden edullisin laina käytössä. Koska vertailun tekeminen ei vie aikaa – se kannattaa aina tehdä myös kiireellisissä tapauksissa. 

 • Voit vertailla helposti vakuudettomia alle 60 000 euron lainoja 
 • Myös pankkien tarjoamissa lainoissa on isoja eroja
 • Vertailemalla löydät edullisimman lainan käyttöösi 
 • Lainojen vertailu on maksutonta 

Yhdistä lainat ja säästä kuluissa

Voit säästää kuluissa yhdistämällä useamman pienen lainan yhdeksi isommaksi lainaksi. Säästät kuluissa, sillä:

 1. Pankit tarjoavat parempia korkoehtoja isompiin lainoihin 
 2. Et maksa usealle palveluntarjoajalle tilinhoitomaksuja 
 3. Saat kilpailutettua useammasta pankista yhdistelylainan – kilpailu laskee korkoa 
 4. Voit maksaa kalliit pienlainat pois 

Älä maksa turhaan liikaa – vältä nämä sudenkuopat

Lainoista on turha maksaa koskaan liikaa. Vältä nämä suodenkuopat, kun haet lainaa:

 1. Et vertaile lainoja 

Helpoin tapa maksaa liikaa lainoista on valita laina ilman vertailua. Kun vertailet lainoja, saat kilpailutilanteesta johtuen parempia tarjouksia. Koska lainojen hinnoissa on isoja eroja, voit vertailun avulla saavuttaa todella isoja säästöjä. 

 1. Täytät hakemuksen väärin 

Jos täytät hakemuksen väärin, et välttämättä saa lainatarjouksia. Siksi ennen lähettämistä kannattaa aina kerran tarkistaa, että olet täyttänyt eri kohdat oikein. 

 1. Valehtelet hakemuksessa 

Valehtelu johtaa aina hylättyyn luottopäätökseen. 

4. Hyväksyt ensimmäisen tarjouksen

Ei kannata hyväksyä heti ensimmäistä tarjousta – sillä voit saada vielä parempia lainatarjouksia hetken kuluttua. 

5. Et valitse edullisinta lainaa 

  Säästät rahaa, kun valitset edullisimman lainan. paras laina löytyy, kun vertailet todellista vuosikorkoa keskenään. Todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikki lainaan liittyvät kustannukset. 

Neuvottele uudet lainaehdot 

Kun sinulla on käytössä laina, voit neuvotella uudet lainaehdot hakemalla kilpailevan lainatarjouksen ja maksaa kallis laina pois. 

Kalliiden lainojen poismaksu on helppoa, sillä lain mukaan kaikki vakuudettomat lainat voidaan maksaa ennenaikaisesti takaisin. Jos sinulla on käytössä jo kalliita lainoja, kannattaa laina kilpailuttaa. 

Voit järjestellä lainojasi aina 60 000 euroon asti. Lopullisen lainapäätöksen ja lainasumman saat selville, kun olet tehnyt tarjouspyynnön Nordsekin vertailupalvelusta. 

Kilpailuta lainat tänään Nordsekin avulla

Kun kilpailutat Nordsekin kautta lainat tänään, saat:

 1. Edullisia lainatarjouksia heti hakemuksen lähettämisen jälkeen
 2. Mahdollisuuden valita joustavasti takaisinmaksuajan 
 3. Maksuttoman vertailupalvelun 
 4. Hakemuksen tehtyä ilman liitteitä

Voit saada nopeimmillaan lainan käyttöön jo samana päivänä.  Kun olet allekirjoittanut verkkopankkitunnuksilla lainasopimuksen – voidaan laina maksaa tilillesi. 

Kuinka paljon lainaa voi saada?

Lainamäärään vaikuttaa pankin oma tuotteistus ja arvioitu asiakasriski. Nämä asiat vaikuttavat lainamäärään:

– Säännölliset tulot 
– Muut lainat pankeissa ja rahoitusyhtiöissä
– Aikaisempi maksuhistoria 
– Osoite ja rekisteritiedot 
– Työsuhteen laatu ja työnantaja 

Lisäksi jokaisella pankilla on oma tapa arvioida riskiä. Parhaiten selvität lainamäärän pyytämällä maksuttoman lainatarjouksen Nordsekiltä.

Miten maksuvara lasketaan?

Maksuvara on rahamäärä, joka sinulla jää velkojen maksuun kaikkien kriittisten ja pakollisten maksujen jälkeen. Jos sinulla on esimerkiksi tulot verojen jälkeen 1500 euroa ja pakollisia menoja 900 euroa, on maksuvaran suuruus 600 euroa. 

Kuinka suuri maksuvaran täytyy olla?

Jokaisella olisi hyvä olla joustovaraa lainojen takaisinmaksuun. Mitään oikeaa maksuvaran määrää ei ole olemassa – sitä isompi se on, sen parempi. 

Maksuvaran oltava aina vähintään saman verran, kuin lainasta syntyvät kustannukset ja pääoman lyhennys. Kuitenkin suurin osa rahoittajista haluaa nähdä maksuvaran isommaksi. Sitä isompi maksuvara on, sen paremmin selviydyt yllättävistä tulojen menetyksestä tai kulujen noususta.

Kuinka paljon lainaa kannattaa ottaa?

Lainaa ei tule koskaan ottaa enempää kuin maksuvara mahdollistaa. Lainasumma on aina sovitettava omaan talouteen sopivaksi. Sopiva lainasumma on sellainen, jonka pystyt maksamaan hyvin takaisin sovitussa aikataulussa. 

Sopivaan lainamäärään vaikuttaa tulojesi määrä sekä pakolliset menot. Sitä isommat tulot sinulla on, sitä isompaa lainaa pystyt myös maksamaan takaisin.

Kuinka pitkä laina-aika on sopiva?

Sopiva laina-aika on sellainen, jonka pystyt maksamaan takaisin ilman vaikeuksia. Sitä lyhyempi maksuaika on, sitä vähemmät maksat kuluja lainasta.

Lyhyt maksuaika nostaa kuukausierän suuruutta – koska lyhennät pääomaa nopeammin. Jos haluat alentaa kuukausierän suuruutta, voit tehdä sen pidentämällä laina-aikaa. Pidempi laina-aika laskee kuukausierän suuruutta, mutta nostaa takaisinmaksettavaa korkojen määrää.

Voiko lainavertailun tehdä alkaen -hintojen perusteella?

Ei voi. Et voi vertailla lainojen hintoja alkean-hintojen perusteella, koska lopullinen lainan korko voi olla huomattavasti tätä korkeampi. 

Paras tapa vertailla lainoja on pyytää lainatarjous vertailupalvelun avulla ja valita edullisin tarjottu laina käyttöön.

Kuinka saan henkilökohtaiset lainatarjoukset?

Saat henkilökohtaisen lainatarjouksen tekemällä pyytämällä tarjouksen Nordsekiltä. Kun pyydät tarjouksen, lähetämme tarjouksen pankeille ja rahoitusyhtiöille. Näin kilpailutat lainat yhdellä hakemuksella – ja pääset valitsemaan parhaan sinulle tarjotun kulutuslainan.

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat. Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.

Lisää artikkeleita

Lainaa 25000

Lainaa 25000 euroa ilman vakuuksia  Monella voi tulla eteen tilanteita, jolloin on tarvetta ulkopuoliselle rahoitukselle. 25 0000 euron Lainan avulla voidaan toteuttaa pitkäaikaisia haaveita, vaikka...

Lainaa 8000 euroa

Hae lainaa 8000 euroa heti tilille  Voit hakea lainaa 8000 euroa jopa samana päivänä käyttöön, joten se sopii myös äkillisiin rahan tarpeisiin. Hae vakuudetonta lainaa...

Ohjauskorko vuonna 2023

Korkojen nousu 2023 vuonna  Vuosi 2022 jäi historiaan ja monelle vuosi tullaan muistamaan Ukrainan sodan lisäksi kasvaneen inflaation ja korkojen nousun myötä. Sodan myötä energian...

 Lainaa 15000 euroa

15000 euron laina heti tilille  Voit saada 15000 euron lainan tilille heti, sillä pankit ja rahoitusyhtiöt tekevät lainapäätöksen heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Laina maksetaan tilille...