Kulutusluottojen määrä kasvanut ennätys korkeaksi 2023

Julkaistu

Janne Häkkinen

Suomen pankin tilastot osoittavat, että kulutusluottojen lainakanta on ennätyskorkealla Suomessa vuonna 2023. 

  • Kulutusluottoja yli 25 miljardia euroa 
  • Uusien luottojen keskikorko noussut 
  • Yhä useampi kulutusluotto nostetaan ulkomaisesta digipankista 

Samalla kuin kulutusluottoja on nostettu ennätysmäärä tilille, ovat korot nousseet ja pyydetyt maksuajat pidentyneet. Yleinen korkojen nousu ja heikko taloussuhdanne on vaikuttanut siihen, että yhä useampi suomalainen käyttää kulutusluottoa arjen joustoa varten. 

Lue lisää: Kulutusluottojen määrä räjähti Suomessa – maksuajat ovat myös pidentyneet, kun hintojen nousu kurittaa ihmisiä (yle.fi)

Noin puolet kulutusluotoista on vakuudetonta 

Suomessa on yli 25 miljardia lainakantaa kulutusluotoissa, joista noin puolet on vakuudetonta ja toiset puolet vakuudellista kulutusluottoa. 

Suurin osa kulutusluotoista nostetaan pankista, sillä rahoitusyhtiöiden osuus kulutusluotto kannasta on vain murto-osa. 

  • Vakuudetonta kulutusluottoa ja vakuudellista saman verran 
  • Ajoneuvorahoituksen osuus kulutusluotoista yli 30% 
  • Luottokorttikanta noin 3,6 miljardia euroa 

Ulkomaisten digipankkien markkinaosuus kasvanut

Ulkomaisten digipankkien osuus on kasvanut kulutusluottojen absoluuttisessa määrässä ja myös markkinaosuudella mitattuna. Suomen Pankin data osoittaa, että 25,7 miljardin lainakannasta jo noin 3,8 miljardia euroa on nostettu ulkomaisista digi pankeista: 

NSE955YdJTsGKzhnP3UMS2vL G5Y4a5sObghDCtPfyBva

Kulutusluottojen maksuajat pidentyneet 2023 

Samaan aikaan kun luottojen määrät ovat nousseet, suomalaiset ovat myös pidentäneet kulutusluottojen takaisinmaksuaikaa. 

Tämä on näkynyt myös Takuusäätiön asiakaspalvelussa – yhä useampi kuluttaja hakee pidempiä maksuaikoja selviytyäkseen arjen kasvaneista kuluista. Kuluttajia on kurittanut yleinen hintojen nousu sekä korkojen nousu Euroalueella. 

Ennen vakuudettoman lainan nostamista on hyvä miettiä, voisiko lainan sijaan omaa kulutusta vähentää. Ensisijaisena vaihtoehtona tulisi olla aina kulujen karsiminen, kuin uuden lainan nostaminen. 

Keskimäärin kulutusluottoa nostetaan hieman alle 10 000 € 

Keskimääräinen nostettu kulutusluotto on yli 9000 euroa. Kulutusluoton kokooon vaikuttavat paljon työtulojen määrä, asuinpaikka ja se, omistetaanko asunto. 

Suurimpia kulutusluottoja nostavat hyvätuloiset pääkaupunkiseudulla asuvat kotitaloudet, joilla on omistusasunto. Pienempiä kulutusluottoja nostavat kasvukeskusten ulkopuolella asuvat kotitaloudet. 

Todellinen vuosikorko noussut lainoissa 

Korkojen nousu näkyy myös kulutusluottojen todellisessa vuosikorossa. Suomen Pankin tilastojen mukaan uusien 2023 haettujen kulutusluottojen keskikorko oli 12,5% – ja todellinen vuosikorko jo yli 16%. 

Todellisen vuosikoron ja nimelliskoron suurta eroa selittää se, että kulutusluoton koron lisäksi hintaan lisätään tilinhoitomaksu ja muita palvelumaksuja. 

Kilpailuta vakuudettomat lainat Nordsekin avulla

Voit kilpailuttaa Nordsekin avulla maksutta kaikki vakuudettomat lainat aina 60 000 euroon asti – ilmaiseksi. Tästä syystä lainojen kilpailuttaminen kannattaa: 

  • Lainan hakeminen ei sido mihinkään 
  • Kilpailuttaminen on maksutonta 
  • Selvität nopeasti pankkien korkotarjouksia 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.