Korkojen lasku jyrkkää – mistä loppuvuoden 2023 lasku johtuu? 

Julkaistu

Janne Häkkinen

Asuntovelallisen pahin kurimus näyttää olevan takana päin, sillä yleisin asuntolainan viitekorko eli Euribor 12 kk on jatkanut laskuaan viime päivinä. Vuoden Euribor on liikkunut viime Joulukuun alussa voimakkaasti alaspäin, josta myös eri pankkien pääanalyytikot ovat olleet ihmeissään. 

12 kk Euribor selvästi alle 4% tason 

Kun 12 kk Euribor oli vielä 27.11.2023 4,057% tasolla – oli se laskenut jo 3,794% tasolle viikkoa myöhemmin eli 4.12. 

Vaikka Euriborit heiluvat ja niiden liikehdintä on normaalia, vuoden lopun päivittäiset tiputukset ovat olleet tavanomaista suurempia. Tässä 12 kk Euribor korkojen kehitys: 

MCQK5 qqB9NamSpD2GsTrqv3J3jSgXSawg ogjUpfftTXgGwxyq qgK3eYrAGV97u6qgZjAdGjuUbEkouaeVaqo b82LSIggybHzn5 r NabWAllVLpacoLjXJaNYMZjFcA0t0noGw0wophEjTw0O4

Miksi korot laskeneet jyrkästi? 

Suurin syy jyrkkään korkojen laskuun on tuore Euroalueen inflaatio data, joka oli odotettua maltillisempaa. Käytännössä yleinen hintojen nousu eli inflaatio on saatu tuoreimpien tilastojen mukaan hallintaan, jolloin markkinat ennakoivat Euroopan keskuspankin (EKP:n) laskevan ohjauskorkoa odotettua nopeammin. 

  • Korot tulivat alas, sillä inflaatio saatu kuriin Euroalueella 
  • Markkinat odottavat ohjauskoron laskua odotettua aikaisemmin 
  • Korkojen lasku voi jatkua, mikäli inflaatio ei nouse 

Voiko korkojen lasku siis jatkua? Kyllä voi, mikäli inflaatio saadaan kuriin. On kuitenkin hyvä muistaa, että korkonäkymät voivat vaihtua nopeasti inflaatio lukemien mukaan. Jos inflaatio jatkaa nousuaan, voi myös korot nousta takaisin ylöspäin. 

Jatkuuko korkojen lasku? 

Esimerkiksi Danske Bank ennakoi jo syksyllä, että ohjauskorko laskee 3,25% tasolle vuonna 2024. Vaikka ennusteet korkotasoista vaihtelevat eri pankeissa, on konsensus selvä: korot jatkavat laskuaan vuonna 2024. Isompi kysymys asiantuntijoiden mukaan on, kuinka suuri lasku on edessä. 

Tässä muutamia tunnettujen pankkien ennusteita vuoden 2024 koroista: 

  • OP:n Reijo Heiskanen ennakoi 12 kk Euriborin laskevan 3,4% tasolle 
  • Danske Bank ennakoi ohjauskoron laskevan 3,25% tasolle 

On kuitenkin hyvä muistaa, että pitkäaikaisiin ennusteisiin liittyy paljon epävarmuutta. Kuten viime päivien korkokehityksestä nähdään – voivat markkinat yllättää. 

Hidastuva inflaatio tukee korkojen laskua 

Tuorein data ja tärkeimmät indikaattorit näyttävät, että inflaatiota ollaan saamassa kuriin Euroalueella. Loppujen lopuksi korkotason määrittää inflaatiotaso – jos inflaatio on alhainen, voidaan alhainen korkotaso nähdä nopeammin. 

Suosittelemme seuraamaan tarkkana erityisesti pohjainflaatiota Euroalueella. Tämä on ns. ydin inflaatiota, jota päättäjät seuraavat erityisesti korkopäätöksissä. Kun pohjainflaatio saadaan alas – myös korkotasot laskevat alaspäin. 

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.