Henkilökohtainen laina opas 

Julkaistu

Janne Häkkinen

Henkilökohtainen laina voi tarjota apua arjen erilaisiin tilanteisiin. Tämä artikkeli tarjoaa kattavan ymmärryksen henkilökohtaisista lainoista, niiden eduista, riskeistä ja vinkeistä vastuulliseen lainanottoon. 

mies käy läpi henkilökohtaisen laina opaksen läpi

Lainaa yllättäviin kuluihin tai arjen hankintoihin 

Kaikilla tulee vastaan tilanteita elämässä, jolloin eteen tulee yllättäviä kustannuksia ja kuluja. Voit hakea vakuudetonta henkilökohtaista lainaa kattamaan erilaiset rahoitustarpeet myös nopealla varoitusajalla, sillä lainaa myönnetään joustavasti kaikkiin yleisimpiin käyttötarkoituksiin muutamassa arkipäivässä. 

Käytä henkilökohtaista lainaa vaikka: 

 • Yllättäviin kuluihin
 • Lääkärikuluihin 
 • Luottokorttivelkaan 
 • Lomamatkaan
 • Remonttiin
 • Suurempiin hankintoihin 

Mikä on henkilökohtainen laina? 

Henkilökohtainen laina on vakuudeton laina, jota haetaan pankista tai rahoitusyhtiöstä. Vakuudettomassa lainassa ei tarvita mitään omaisuutta lainan pantiksi, jolloin lainaa voidaan käyttää joustavasti mihin vain. 

Henkilökohtaista lainaa voidaan myöntää hakijan tuloista ja taloudellisesta tilanteesta riippuen 1000 – 60 000 eurolle. Lainan maksuaika voi vaihdella 1 ja 15 vuoden välillä. 

Mikä on henkilökohtaisen lainan korko? 

Lainan korko vaihtelee 4 – 20% välillä ja todellinen vuosikorko 5% ja 38% välillä. Lainan korko hinnoitellaan aina henkilökohtaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että lainalla ei ole niin sanotusti listahintaa, vaan pankit ja luotonantajat antavat korkotarjouksen lainasta asiakaskohtaisesti. 

Pyytämällä lainatarjousta pankista selvität nopeasti, minkälaista korkoa voit saada henkilökohtaiselle lainalle. 

Lainaa henkilötakauksella 

Lainanottaja toimii aina lainassa henkilötakaajana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lainanottaja on aina vastuussa lainan takaisinmaksusta henkilökohtaisesti. Mikäli lainaa ei makseta takaisin, siirretään perittävä laina ulosottoon, joka lopulta johtaa maksuhäiriömerkintään. 

Voit halutessa lisätä lainalle myös toisia takaajia. Moni hyödyntää lainaan perheenjäsentä tai puolisoa, jotka tulevat mukaan lainan takaajiksi. Tällöin voit saada paremmat ehdot vakuudettomaan lainaan. 

Miksi ottaa henkilökohtaista lainaa? 

Henkilökohtainen laina tarjoaa nopean ratkaisun yllättävään rahantarpeeseen. Lainan avulla voidaan rahoittaa joustavasti mitä tahansa kuluja – olivatpa ne sitten pieniä tai suurempia hankintoja. 

Lainan avulla voidaan yhdistää kalliit pienet velat yhdeksi, matkustaa ulkomaille tai vaikka aloittaa remontti kotona. 

Henkilökohtainen laina voi soveltua sinulle, kun pystyt maksamaan lainan takaisin sovitussa maksuaikataulussa. Ennen lainan nostamista on hyvä arvioida sopivaa kuukausierää ja selvittää lainavertailun avulla edullisinta korkoa tarjoava pankki. 

Kuka voi saada lainaa? 

Vakuudetonta lainaa voidaan myöntää, kun: 

 • Olet vähintään 18 vuotias – moni pankki vaatii yli 21 vuoden ikää 
 • Kotipaikka Suomessa
 • Riittävästi säännöllisiä palkkatuloja 
 • Puhtaat luottotiedot 

Vinkkejä henkilökohtaisen lainan nostamiseen 

Vaikka lainan nostaminen voi tuoda helpotusta arkeen, kannattaa aina lainapäätöstä arvioida lainan tuomia etuja ja haittoja keskenään. Tässä viisi vinkkiä, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen lainan hakemista. 

 1. Arvioi oma rahantarvetta ja maksukykyä realistisesti

Tee tarkka budjetti ja arvioi, paljonko tarvitset lainaa. Arvioi samalla, kuinka voit maksaa lainaa takaisin ja mikä on sinulle sopiva kuukausierä. 

 1. Vertaile todellista vuosikorkoa 

Lainan hinta voi vaihdella paljon – paras vakuudeton laina löytyy todellista vuosikorkoa tarkastelemalla. Se ottaa huomioon sekä lainan korkokustannukset että muut kulut lainalle. 

 1. Älä nosta liikaa rahaa käyttöön 

Yleinen virhe on nostaa lainarahaa tilille enemmän kuin on tarve. Muista, että maksat lainasta korkoa eikä vakuudetonta lainaa kannata nostaa tilille pahan päivän varalle liikaa seisomaan tyhjän pantiksi. Voit hakea myöhemmin lisää lainaa, mikäli sinulle on käyttötarve suuremmalle lainalle. 

 1. Maksa takaisin etuajassa 

Lainan voi aina maksaa etuajassa takaisin – ilman erillistä ilmoitusta! Maksamalla lainan etuajassa takaisin säästät kuluissa. Moni maksaa lainan etuajassa takaisin silloin, kun löytää vakuudettomalle lainan tilalle edullisemman koron toisesta pankista. 

Yhteenveto henkilökohtaisesta lainasta 

Parhaimmillaan henkilökohtainen laina tuo arkeen tarvittavaa joustoa ja se maksetaan takaisin itselle sopivassa aikataulussa. Voit saada omista tuloista riippuen lainaa muutamasta tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon asti. 

Ennen lainapäätöstä kannattaa miettiä omaa rahantarvetta ja käyttöä. Arvioi, paljonko tarvitset lainaa ja pystytykö maksamaan velan takaisin. Lisäksi kannattaa aina vertailla lainan kustannuksia keskenään – myös pankkien tarjoamien lainojen koroissa on suuria eroja. 

Lue lisää: 

Lainahakemus – lue tämä ennen kuin haet lainaa pankista (nordsek.com)

Vertaa lainat nopeasti – Nordsek – Vertaa lainoja netissä helposti

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.