Euribor korko noussut yli 4% tasolle 

Julkaistu

Janne Häkkinen

Euribor korot ovat jatkaneet nousuaan vuonna 2023 ja nyt Syyskuussa ollaan jo rikottu 12 kuukauden Euriborissa yli 4% taso. Kuinka kauan Euribor korot jatkavat nousuaan ja ollaanko nyt huipputaso saavutettu? Tässä artikkelissa pureudumme eri asiantuntijoiden näkemyksiin tulevasta viitekorkojen kehityksestä. 

OP:n pääjohtaja Rita kallio: Korot eivät tästä nouse enää merkittävästi

Suomen suurimman pankin OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio kommentoi medialle, että OP uskoo markkinakorkojen pysyvän 4% tuntumassa jonkin aikaa. Toisaalta Ritakallio arvioi, että nyt ollaan lähellä korkohuippua, eikä asuntovelallisen tarvitse pelätä tätä suurempaa korkotasoa tulevaisuudessa. 

– Iso kuva on se, että koronnostot ovat nyt piikissään ohjauskorkojen osalta, ja euriborit ovat jo hyvin pitkälti diskontanneet tämän korkotason. Siinä mielessä on epätodennäköistä, että mikään voimakkaampi korkojen nousu jatkuisi, Ritakallio sanoi. 

Euribor korko määritellään Euroopan keskuspankin ohjauskoron perusteella

EKP laski kasvuennustetta ja nosti inflaatio ennustetta

Tuoreessa syyskuussa 2023 tehdyssä ennusteessa EKP (Euroopan keskuspankki) näkee euroalueen talouskehityksen heikkenevän ja samaan aikaan inflaation eli hintojen nousun jatkuvan korkealla: 

  • Ennustettu BKT kasvu 2023 0,7% (aikaisemmin 0,9%)
  • BKT kasvu vuonna 2024 1,0% (aikaisemmin 1,5%) ja vuonna 2025 1,5% (aikaisemmin 1,6%)

Koska inflaation odotetaan pysyvän korkealla, ei nopeaa ohjauskorkojen laskua ole näköpiirissä. On kuitenkin hyvä muistaa, että Euribor korot ovat markkinakorkoja, jotka ennakoivat tulevaa. Jos markkinat odottavat ohjauskoron laskevan tulevaisuudessa, alkavat korot laskea jo ennen ohjauskoron laskua. 

Euro-alueen lippu. Euroalueen inflaatio määrittää Euribor korkojen kehityksen.

Asuntovelallisille valoa näkyvissä tunnelin päässä

Vaikka eri asiantuntijat näkevät nykyisen korkean korkotason säilyvän jonkin aikaa 4% tasolla, ei näköpiirissä ole enää selkeää korkojen nousua. Toisin sanoen markkinoilla ennustetaan, että nykyiset koron nostot ovat riittäviä hillitsemään inflaatiota. 

Mitä tämä sitten tarkoittaa asuntovelalliselle? Sitä, että jonkin aikaa joudutaan vielä maksamaan korkeita korkoja – toisaalta suurempia korkokustannuksia tuskin on enää luvassa. 

Milloin korot lähtevät selkeään laskuun? Vasta sitten, kun inflaatio saadaan selkeästi kuriin. Keskuspankkien tavoitteena on 2% inflaatiotaso. Keskuspankit eivät halua lähteä laskemaan korkoja liian nopeasti siinä pelossa, että hinnat lähtevät nopeasti taas nousuun.

Kirjoittaja - Janne häkkinen

Janne on rahoitusalan ammattilainen, joka kirjoittaa laina-aiheista Nordsekin kotisivuilla ja blogeissa. Janne on työskennellyt yli 10 vuotta rahoitusalalla ja tutustunut hyvin erilaisiin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Työstä tuttuja tuotteita ovat mm. kulutusluotot, vakuudettomat lainat, erilaiset vakuudelliset lainat, yrityslainat ja asuntolainat.

Lisäksi Jannella tuttuja ovat eri korkotermit ja pankkien käyttämät laskenta tavat ja riskienhallinta. Janne asuu pääkaupunkiseudulla ja hänen kiinnostuksen kohteiksi raha-asioiden lisäksi kuuluvat moottoriurheilu, veneily ja kalastus. Jannen perheeseen kuuluu vaimo, lapsi ja koira.